Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Jagodina - Ćuprija - Paraćin => ĆUPRIJA => Temu započeo: autentik 13-09-2008, 17:37:47

Naslov: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: autentik 13-09-2008, 17:37:47
Evo čisto da zabeležimo njegovu kuće pre nego što padne na pamet nekome da je sruši

(http://www.forum.autentik.net/slike/cuprija/miodrag/001.jpg)

(http://www.forum.autentik.net/slike/cuprija/miodrag/002.jpg)

(http://www.forum.autentik.net/slike/cuprija/miodrag/003.jpg)
Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: sonja 14-09-2008, 10:38:11
Zaboravio si spomenik  da ,,uslikas,,!
Autentik ,ovo nije da  ti se lizem pod kozu,ali je super da si objavio ove snimke.Svidja mi se ideja i misaao koju imas zajedno ssa nama cupricanima, da pokazemo sta je ruzno i a cim' se ne slazemo,mozda uspemo  da preko tebe uradimo za nas grad Cupriju,bar nesto?
Kritika ti je na mestu...!
Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: autentik 14-09-2008, 11:54:53
pa sledeći put slikam i spomenik, ali ako neko ima aparat može da me preduhitri i postavi sliku

Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 14-09-2008, 22:59:56
Često prolazim kroz tu ulicu a stvarno ne znam ništa o njemu. Znam samo da je ulica dobila naziv po njemu. To vam je, inače, ona ulica izmedju pijace i bolnice.
Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: posmatrac 27-03-2009, 21:55:48
Spomenik je u parku ispred Suda (nekada ispred prelepe zgrade Muzeja).
(http://www.dodaj.rs/t/Y/b3/1Z2W02xD/dzudza-2.jpg) (http://www.dodaj.rs/?Y/b3/1Z2W02xD/dzudza-2.jpg)
Dzudza  Miodrag Novakovic (Narodni heroj koji je 1948 izvrsio samoubistvo pucajuci sebi u potiljkak)
(http://www.dodaj.rs/t/1M/hZ/4hlN9Xl7/muzej-2.jpg) (http://www.dodaj.rs/?1M/hZ/4hlN9Xl7/muzej-2.jpg)
Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: Alkar 27-03-2009, 23:16:12
@posmatrac
Ako je nastradao 1948. zasto na ploci pise 1955?
Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: posmatrac 28-03-2009, 09:03:51
Tacan je podatak o godini smrti 1955.
Nisam slucajno pogresio, zeleo sam da vidim ko cita ovu temu na forumu.
Do sada su na forumu ucestvovali skoro uvek samo jedni te isti clanovi, koji su davali komentare na svaku temu.
Radujem se sto ima i clanova foruma koji imaju zelju da daju notu ozbiljnosti.
(http://www.dodaj.rs/t/3b/Tv/4vsoGB0G/dzudza-foto.jpg) (http://www.dodaj.rs/?3b/Tv/4vsoGB0G/dzudza-foto.jpg)
Fotografija potice iz knjige "Na Moravi Cuprija" autora D. Djulica i Mije Milacica.
Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: SENJOBER 28-03-2009, 10:34:29
Е морам и Ја да се надовежем на ову тему јер сам већ напоменуо овг зликовца кога комунисти дижу у небеса. Споменуо сам га на овом форуму "Српска политика кроз историју", цео текст можете прочитати овде: http://www.autentik.net/forum/index.php?topic=3330.0 као и на сајту http://www.senje.org/drugisv.htm.

Пошто сам описивао шта се дешавало у мом селу Сењу, какве су све злочиначке и подмукле нападе чинили комунисти сада представљам тај део где се описује Миодрага Новаковића Џуџа. Дакле, шта знамо о њему...

"...Комунисти из околних крајева су после ове акције схватили да је једини начин да се дух и националност Сењана разбије изнутра тако што ће основати партизанску чету, баш у Сењу, од људи који живе у њему. Наиме, они су то покушавали од почетка рата али им није полазило за руком. Почетком 1941. године комунисти су убацили у Сење Живку Дамњановић и Миодрага Новаковића Џуџу како би учланили Сењане у КПЈ, али успеха није било. Чак и у извештају Живке Дамњановић пише: „ У Сењу се покушало са неколицином, али се није успело – они су остали необухваћени активним партијским радом “.

НАПОМЕНА:
Реч Џуџа у овом крају значи – слабић, прост сељак, па можемо и да предпоставимо о каквим људима од стране комуниста се ради. "

Нисам знао да је извршио самоубиство. Вероватно је схватио после рата да је био на погрешној страни и видео чари комунизма или га је гризла савест за неки крвави злочин...
Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: posmatrac 31-03-2009, 17:19:27
Da li su cetnici rusili zeleznicku prugu Senje-Senjski Rudnik i ubijali ljude iz Ravne Reke?

Evo sta o tome misle Slovenci:
Citat:
Maks Rupar
Rodil se je v gornještajerskem Murzzuschlagu 13. oktobra 1908 očetu Janezu, in materi Tereziji, ki pa ni znala slovensko. V družini je bilo osem fantov in sedem deklet. Maks je bil sedmi otrok. V gimnazijo je hodil na Ptuju in v Ljubljani. Oče je bil po rodu iz Škofje Loke iz zelo verne družine. Bil je upravnik bolnišnice na Ptuju, zelo veren in ugleden mož, vsak dan pri maši. Kljub izrednim razmeram je ta slovenska družina dala Bogu več duhovnih poklicev. Ko se je začela druga svetovna vojna, je Maksova sestra še zadnji trenutek spravila v Avstrijo očeta in mater ter nekaj bratov in sester, ker bi jih sicer gotovo poslali v taborišče. Brat duhovnik, minorit, je pozneje živel v Zagrebu in v Pančevu. Ena od deklet je bila usmiljenka, druga, zdaj vdova, je živela v Prekmurju, zdaj živi v Mariboru. Starejši Maksov brat je bil misijonar na Kitajskem.

Maks se je pri dvajsetih letih odločil vstopiti v Misijonsko družbo lazaristov, v katero je bil sprejet 7. julija 1928. Leta 1932 je v družbi položil obljube, mašniško posvečenje pa je po končanih teoloških študijih prejel 13. avgusta 1933. Deloval je kot ljudski misijonar. Leta 1937 in 1938 je pomagal škofu Gnidovcu v Makedoniji. 29. avgusta 1938 je iz Skopja prišel v Beograd. 5. avgusta 1940 ga je začasno sprejel beograjski nadškof med svojo duhovščino in ga določil za dušnega pastirja katoliških vernikov v Ravni Reki pri Smederevem.

Zanj so nastale zelo hude razmere, ko je razpadla Jugoslavija in so Srbijo okupirale nemške čete. Vemo, da mu je gospodinjila sestra, ki je tudi vodila otroški vrtec. Oba sta znala dobro nemško. Veselila sta se tedanjih nemških zmag. To je povzročilo, da so ju sklenili srbski četniki ubiti. Njegov bližnji »sosed« župnik Vid Ivanušec iz Smedereva je 23. avgusta 1941 sporočil nadškofu v Beogradu tole:

»Dne 8. avgusta 1941 je g. Rupar odšel na Pasuljanske livade. Na poti so neki ljudje streljali nanj in ga hoteli zagrabiti. Pobegnil je na postajo, kjer so spet streljali nanj skozi okno. Potem so ga prijeli in odvedli v gozd. Od tam se ni več vrnil. V Ravni Reki so vsi prestrašeni. Nekaj katoličanov je že bilo ubitih in pokopanih brez vsakega obreda«.

Sestra je pozneje prišla iskat svoje stvari v župnišče s pomočjo nemških vojakov . Ko je 2. septembra župnik Ivanušec hotel spet iti tja in popisati inventar župnišča, so ga ljudje posvarili, naj tega ne dela. Že ko so zadnjič ljudje »iz gozda« zvedeli, da je bil tam, so ga iskali. Neki Hrvat se je tedaj komaj rešil pred njimi. Še dobro, da se Ivanušec ni zadržal v Ravni Reki dalj kot kakšno uro, da je zaužil Najsvetejše in zapečatil župnišče. Nadškofu je sporočil, da bo šel ponovno tja šele, ko bo prišla v ta kraj žandarmerija.

Menda so Ruparja poklicali iz Ravne Reke, da bi šel nekoga obhajat. Četniki, ki so tam okoli porušili dva mosta in ustavljali promet, so Ruparja prijeli v kraju Sisevac. Najprej je bil zaprt skupaj z župnikom iz Paračina. Pozneje je bil zaprt z njim neki slovenski rudarski inženir. Ta je bil ateist, a se je Ruparju spovedal. Temu revežu so četniki vpričo Ruparja, ki je bil privezan k drevesu, odsekali glavo. Maks Rupar naj bi umrl 22, novembra 1941, vendar je bil datum v župnijskih knjigah pozneje popravljen in piše, da je umrl 8. avgusta 1941.

Ljudje so ga imeli zelo radi. Zadnjo podarjeno srajco je oddal, češ da jih drugi nimajo.

Prim.: Zapiski beograjske nadškofije.
Naslov: Одг: Miodrag Novaković - Džudža - Ćuprija
Poruka od: posmatrac 29-04-2009, 16:35:56
Nema vise Dzudzine biste u parku ispred Opstinskog suda u Cupriji:

(http://www.dodaj.rs/t/2v/Rr/4EiVPqeR/p1010570.jpg) (http://www.dodaj.rs/?2v/Rr/4EiVPqeR/p1010570.jpg)

Verovatno je otisla kao "staro gvozdje" na neki otpad.
 :aq15: