Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Lepota - Zdravlje => Temu započeo: lara_kroft 29-06-2009, 02:05:33

Naslov: Droga upravlja životima miliona !
Poruka od: lara_kroft 29-06-2009, 02:05:33


    Međunarodni dan borbe protiv droge, 26. jun, obelezen je i ove godine pod sloganom "Da li droga upravlja tvojim životom?", a cilj kampanje je širenje svesti o štetnosti narkomanije i potrebi suzbijanja kriminalnih aktivnosti u vezi s drogom.

Države članice UN, ustanovile su ovaj dan pre 11 godina, suočene sa ozbiljnim globalnim problemom zloupotrebe i krijumčarenja droge, i obavezale se na energičnu saradnju u naporima da se smanji šteta koju droga nanosi pojedincima, njihovim porodicama i zajednicama.

Tada su se saglasile da osobama koje se bore sa ovom bolešću, država treba da obezbedi jednak pristup zdravstvu i socijalnim službama i da niko ne sme biti diskriminisan, niti žigosan, zbog zavisnosti od droga.

Pored toga, odgovarajućom zakonskom regulativom treba da budu zaštićena prava zatvorenika koji su zavisnici od droge ili su u pritvoru zbog krivičnog dela vezanog za droge, uključujući zaštitu prava na život i pristup sudu.

Prema globalnim procenama droge širom sveta koristi oko 200 miliona ljudi, s tim što 162 miliona koristi marihuanu i hašis, a 35 miliona stimulanse tipa amfetamina, metamfetamina, ekstazija i metkationina.

Procene takođe govore da oko 16 miliona ljudi u svetu koristi opijate - opijum, morfijum, heroin, sintetičke opijate, a oko 13 miliona kokain, dok stručnjaci upozoravaju da je upotreba opasnog "belog praha" u zemljama zapadne Evrope dostigla alarmantan nivo.

Potencijal kanabisa, koji se uzgaja i koristi širom sveta, poslednjih godina se povećao, dok su rizici ove droge po mentalno zdravlje potcenjeni, ocenjeno je u globalnom godišnjem izveštaju Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC).

Veća tržišta kokaina, opijata i kanabisa su stabilna ili u padu, dok postoje indicije da je u porastu proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u zemljama u razvoju.

Upotreba opijata najveća je duž puteva krijumčarenja iz Avganistana, koji je s 93 odsto i najveći proizvođač opijuma u svetu, dok u Aziji veliki problem predstavlja povećana upotreba stimulansa amfetaminskog tipa.

Povodom svetskog dana borbe protiv droge, izvršni direktor UNDOC-a, Antonio Maria Kosta, apelovalo je na veća ulaganja u borbu protiv zloupotrebe droga i nelegalne trgovine narkoticima.

Cilj međunarodne kampanje je povećanje svesti o tome da droge uništavaju zdravlje i živote ljudi, podstiču kriminal i prete održivom razvoju i zato države sprovode nacionalne strategije i razvijaju saradnju i tehničku pomoć u borbi protiv ovog zla.

U preporukama UN istaknuto je da vlade u borbi protiv zloupotrebe droge treba da unaprede zakonodavni sistem, povećaju sposobnost kriminalističkih službi, osnaže fondove za smanjenje siromaštva i ojačaju kapacitete za prevenciju i lečenje zavisnika od droge.

Borba protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci usmerena je na smanjenje dostupnosti droga kroz zabranu proizvodnje, distribucije i krijumčarenja, kao i suzbijanje svih oblika kriminala u vezi sa drogom.

(Tanjug)

Naslov: Odg: Droga upravlja životima miliona !
Poruka od: donwlayco 22-07-2014, 04:24:55
(http://i1.ytimg.com/vi/aEH9hDqoZns/mqdefault.jpg)

Документарни филм о заједници Земља живих

Кажу: једном наркоман-увек наркоман. Није тачно. У филму „Земља живих у долини мртвих" видећете да је другачије - јер, искуство и статистика коју воде у Терапијској заједници „Земља живих" сведоче да 90% штићеника који заврше читав програм, бива у потпуности оспособљено за нормалан живот. Чућете потресне али и храбре исповести оних који су уз Божију помоћ победили своју болест зависности.

http://www.youtube.com/watch?v=I6OxQ5VbLbU

http://www.youtube.com/watch?v=aEH9hDqoZns