Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Jagodina - Ćuprija - Paraćin => GRADOVI SRBIJE => Temu započeo: autentik 17-10-2009, 17:38:57

Naslov: Valjevo - Kultura - Sport - Turizam
Poruka od: autentik 17-10-2009, 17:38:57
Ваљево се налази у западној Србији на непуних 100 километара југозападно од Београда. Градско језгро смештено је у котлини кроз коју протиче река Колубара. Ваљево спада међу већа и развијенија насеља у Србији.

Према попису из 2002. године, градско језгро има 61.035, а цео град има 96.761 становника. Налази се на просечној надморској висини од 185 метара. Током историје српског народа Ваљевци су често имали истакнуту улогу у покретима за национално ослобођење, али, поред војсковођа и народних вођа, знатан је и број значајних књижевника, уметника и научника пореклом из Ваљева.

Истовремено, овај град се сврстава и међу најстарија градска насеља Србије. Име Ваљево се по први пут среће у једном документу сачуваном у Хисторијском архиву у Дубровнику, а датираном на 1393. годину. Од тада насеље има шест стотина година потврђеног континуираног постојања. Ваљево има повољан географски положај који се огледа у близини више важних саобраћајница, као што су Ибарска магистрала и пруга Београд - Бар. Такође, Ваљево се налази на само 100 km од Београда, главног града Србије.

У Ваљеву настаје река Колубара која настаје од река Јабланице и Обнице. У Колубару се, на територији Ваљева, такође уливају реке Љубостиња и Градац.

У Петници, на 5 км од Ваљева, налазе се отворени базени и терени за мале спортове, као и вештачко језеро на реци Поцибрави — стециште купача и риболоваца.
Naslov: Одг: Valjevo - Kultura - Sport - Turizam
Poruka od: Kengurinjo 28-10-2009, 22:52:52
Препоручио бих кафану Јефимија. Кафана се налази у старом делу Ваљева, преко Колубаре. Кафана је у ретро стилу, и позната је по томе што је у њеним просоријама сниман део филма ,,Ивкова слава". Препоручујем домаћу дуњевачу, као и јегњетину испод сача. Стари део Ваљева чине улица која је  оне коцке. Та улца је претворена у пешачку зону и паралелна је са Колубаром. Такође никако не сме да се изостави и чињеница да су све куће (локали) у старогадњи. А када сте већ у Ваљеву треба посетити и пивницу Ваљевске пиваре са препозатљивим укусом Атлас пива на точење.
Naslov: Odg: Valjevo - Kultura - Sport - Turizam
Poruka od: marijaaa 06-07-2012, 22:29:44
Pošto sam iz Valjeva slažem se sa Kengurinjom što se tiče posete Tešnjara, i to u vreme Tešnjarskih večeri, u avgudtu je a sad izguglajte koji datum tačno jer se menja svake god :)
I slažem se poseti Valjevske pivnice, ali ne idete u pivnicu već pored pivnice restoran Platani :)
Mesto koje Vam savetujem da posetite je spomenik Stevanu Filipoviću ...
Ne propustite da obiđete reku Gradac pogotovo u letnjem periodu :)
Naslov: Odg: Valjevo - Kultura - Sport - Turizam
Poruka od: ilija7777 07-07-2012, 10:30:21
hvala!