Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Mobilna i Fixna telefonija => Temu započeo: donwlayco 16-08-2010, 12:43:38

Naslov: Albanci ne štede para za nokiju 1100 RH15
Poruka od: donwlayco 16-08-2010, 12:43:38
(http://admintell.napco.com/ee/images/uploads/gadgetell/nokia1100.jpg)

Albanci za velike pare otkupljuju ovaj tip telefona. Koriste ih, navodno, za presretanje bankovnih transakcija.

Proteklih mesec dana među prodavcima mobilnih telefona u Jagodini i Pomoravlju vlada prava pomama za mobilnim telefonima „nokija” model 1.100, jer trgovci s Kosova nude mala bogatstva za te modele - cene dostižu i 5.000 evra, pišu „Novosti”.

Donedavno je taj telefon mogao da se kupi na pijaci za 500 dinara, ali danas, ukoliko posedujete taj model tipa RH 15, i ako je proizveden u Bohumu u Nemačkoj, možete praktično sami da odredite sumu, a albanski trgovci poslaće emisara do vas da ga otkupe.

„Reč je o Albancima iz Prizrena. Navodno, postoji greška u softveru, odnosno ostavljeno je mesto u memoriji telefona, i tu se dodaje deo softvera koji presreće bankovne transakcije.

Kada se pročitaju brojevi bankovnog računa i pinovi, onda se pristupa realizaciji. Bankovna kartica sa čipom, koja je povezana kablom za mobilni telefon, ubacuje se u bankomat sa novcem i kucaju se broj računa i pin kod, i na taj način izvlači se novac”, kaže jedan od ilegalnih prodavaca u Pomoravlju.

On se hvali da je albanskim kupcima već prodao više desetina mobilnih telefona, ali ne po pomenutim maksimalnim cenama. Kada se postigne dogovor o ceni telefona, Albanci šalju svog čoveka s novcem koji otkupljuje robu.

„Ranije su te telefone ljudi donosili na popravku, a u poslednjih godinu dana ih nema. Mnogi traže da kupe te modele, ali mi ih nemamo u radnjama.

Ipak, mislim da su te priče o basnoslovnim sumama bajke. Sva roba se, navodno, otkupljuje za tržište Makedonije, a koristi se za rulet aparate ili transfer novca iz bankomata”, objašnjava jedan od najveći prodavaca mobilnih telefona u Pomoravlju, Goran Obrenović.

Na sajtovima za prodaju mobilnih telefona mogu se naći informacije da „nokija 1100”, tip RH 15, dostiže cenu od više hiljada evra prilikom prodaje krajnjem kupcu. Veliki broj oglasa za kupovinu i prodaju tih telefona svedoči da tržište postoji i da se trgovina obavlja, zaključuju „Novosti”.