Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Zanimljivosti iz sveta => Temu započeo: donwlayco 11-03-2011, 01:14:13

Naslov: Kuca koja leti
Poruka od: donwlayco 11-03-2011, 01:14:13
(http://news.cnet.com/i/bto/20090526/UP_3_jpg_610x393.jpg)

Nakon što je u Diznijevom animiranom filmu "Up" glavni junak, Karl Fredriksen, podigao svoju kuću u nebo vezavši za nju više stotina balona sa helijumom, tim televizije "National Geographic", zapitao se da li je to zaista moguće.


Mnogi kojima se animirani film "Up" dopao, zapitali su se da li je zaista moguće da baloni podignu kuću u vazduh.

Isto pitanje postavio je i tim televizije "National Geographic", koji je uz pomoć stručnog tima naučnika odlučio to i da proveri.

Tim naučnika i inženjera izgradio je montažnu kuću od lakih matarijala, površine 23 kvadratna metra i visine 5,5 metara, i za nju vezao tri stotine balona ispunjenih helijumom.

Naučnici i inženjeri, kao i slučajni posmatrači, bili su iznenađeni i oduševljeni kada se kuća odvojila od tla i poletela na visinu od tri hiljade metara. Kuća je letela skoro sat vremena, a za to vreme su u njoj bile dve osobe.

- Otkrili smo da je ustvari gotovo nemoguće podići pravu kuću u vazduh - rekli su producenti emisije "How hard can it be?", u okviru koje je izveden ovaj eksperiment, ali su takođe i dodali, da je moguće balonima podići kuću ukoliko je ona lagana, i da u njoj bezbedno mogu boraviti ljudi, u ovom slučaju dve osobe.

Ovim poduhvatom je postavljen novi svetski rekord u letenju uz pomoć balona sa helijumom.

http://www.youtube.com/watch?v=rV6rNqin4P8&feature=player_embedded