Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Jagodina - Ćuprija - Paraćin => GRADOVI SRBIJE => Temu započeo: Afrodita 17-10-2012, 15:22:30

Naslov: Negotin-Kultura-Sport-Turizam
Poruka od: Afrodita 17-10-2012, 15:22:30
Izletišta

Vratnjanske kapije
U blizini Manastira Vratna , na planinskoj recici Jabuci, bistroj i pogodnoj za ribolov, nalaze se ogromna kamena vrata-kapije , koje je priroda nacinila “bez dleta i cekica”. Prva kapija nosi ime VELIKI PRERAST , druga MALI PRERAST , a treca SUVI PRERAST.Ceo kompleks Vratne, selo , manastir i kapije,okružen je rekama i šumama i predstavlja jednu od najzanimljivijih turistickih destinacija Negotinske krajine. Ovi “dragulji” su od Negotina udaljeni svega tridesetak kilometara.
(http://www.negotin.rs/templates/articles/template_files/47_kapija2.jpg)

Stevanske livade
Smeštene u podnožju Deli Jovana, na nadmorskoj visini od 480 metara, po prirodnim i klimatskim uslovima su u ravni najpoznatijih vazdušnih banja u Srbiji. Na Stevanskim livadama postoji radnicko odmaralište sa svim pratecim objektima i sadržajima. Izgra|eni su tereni za fudbal, odbojku i rukomet, trim staza i žicara kao i bazen. Zbog geografskog položaja Stevanske livade pružaju izvanredne mogucnosti za lov na sitnu i krupnu divljac. Na Stevanskim livadama postoje Spomen dom i Muzej krajinskog partizanskog odreda.
(http://www.negotin.rs/templates/articles/template_files/47_stev_livade.jpg)

Badnjevo
Par kilometara udaljeno od grada, predstavlja oazu sunca i vazduha. Još krajem XIX veka Negotinci su shvatili znacaj ovog brežuljka i od zapuštenog brda sa nekoliko pivnica i kuceraka stvorili omiljeno izletište.Urbanizacija nije mimoišla ni ovo izletište, ali dobre badnjevske vode, sunca i senovite hladovine starih hrastova još uvek ima. Priroda se cuva od svih zagađenja tako da ovo podrucje i dalje predstavlja oazu mira i tišine za sve zaljubljenike u prirodu.
(http://www.negotin.rs/templates/articles/template_files/47_badnjevo.jpg)

Mokranjske stene
Desetak kilometara južno od Negotina, u blizini sela Mokranje, Sikolska reka, krceci put do Timoka kroz pitoma brda Negotinske krajine, stvorila je divan vodopad i podno njega živopisno jezero. Iako skromnih dimenzija , ovo mesto koje nosi naziv MOKRANJSKE STENE , omiljeno je izletište i kupalište meštana okolnih sela i Negotinaca.
(http://www.bogatstvorazlicitosti.com/thumbnail.php?file=rajacke_pivnice_915579264.jpg&size=article_medium)