Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Stranice: [1] 2 3 ... 10
 1 
 poslato: danas u 19:41:29 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
Zabrana kretanja vikendom od sada će nastupati od 15 sati.

 2 
 poslato: danas u 19:41:05 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
Zabrana kretanja vikendom od sada će nastupati od 15 sati.

 3 
 poslato: danas u 19:40:55 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
Zabrana kretanja vikendom od sada će nastupati od 15 sati.

 4 
 poslato: danas u 19:40:16 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
29.03.2020 - 8 potvrđena slučaja na Covid-19

 5 
 poslato: danas u 19:38:27 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
29.03.2020 - 34 potvrđena slučaja na Covid-19

 6 
 poslato: danas u 19:37:34 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
 Dezinfekcija Opšte bolnice i ulica u Ćupriji: Radnici JKP „Ravno 2014“ i pripadnici jedinica ABHO Vojske Srbije na zajedničkom zadatku

Koristeći zabranu kretanja koja od danas vikendima traje od 15 sati, radnici JKP „Ravno 2014“ i pripadnici jedinice Atomosko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije ovog popodneva bili su na zajedničkom zadatku – dezinfikovanju ćuprijskih ulica, kao i saobraćajnica u Opštoj bolnici Ćuprija.

Kako je izjavio Dejan Ristić, direktor JKP „Ravno 2014“, ćuprijski komunalci i pripadnici vojske koriste zabranu kretanja kako bi što više ulica dezinfikovali.


 7 
 poslato: danas u 19:36:07 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
 Erić: – Nažalost, prve žrtve korona virusa u Pomoravlju: dve žene iz Ćuprije i muškarac iz Paraćina

Kako je na svom FB nalogu objavio Ninoslav Erić, komandant Štaba za vanredne situacije na teritoriji opštine Ćuprija, dve naše sugrađanke izgubile su borbu sa korona virusom. Radi se o ženskim osobama koje su bile 1938-mo, odnosno 1942. godište.

Erić je takođe objavio da je od posledica korona virusa preminula i osoba iz Paraćina, muškarac 1947. godište.

Ninoslav Erić iskazao je saučešće porodicama preminulih.. 8 
 poslato: danas u 19:34:19 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
29.03.2020 - 3 potvrđena slučaja na Covid-19

 9 
 poslato: danas u 19:33:34 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
Odela iz "Bazara" proslavila Mileta: Penzioner iz Jagodine danas šije maske

Milosav Todorović iz Jagodine u penziji je već tri decenije, ali se ne odriče svog zanata. Radio u "Resavi" i u svojoj krojačkoj radnji. Mantile, kapute i muška odela već odavno niko ne poručuje

Godine prolaze, ali zanat se ne zaboravlja. Otkad je proglašeno vanredno stanje, mušterija nema. Samo najbližoj familiji sašije poneku zaštitnu masku. Da je mlađi, šio bi, veli Milosav Todorović, jagodinski krojač mnogo više i to besplatno i poklanjao.


Majstor Mile (87) u penziji je već tri decenije, a ovim zanatom bavi se 73 godine. Od šivaće mašine se nije odvajao ni kada je otišao u penziju. Doduše, radio je "positnice", samo je prekrajao i krpio odeću kako bi u vreme krize trajala što duže.


- Najteže mi je što ne mogu da izađem iz kuće. Svakodnevno sam biciklom odlazio na pijacu i radio u bašti od 24 ara na Štipljanskom putu kraj Jagodine. Sada bi trebalo da se sadi, ali su mi ruke vezane, a sadio sam sve po redu luk, grašak, bob, paradajz, kupus i na kraju bostan. Sada će sin Vladan morati to sam - kaže čika Mile.


Naš vremešni sagovornik je težak hleb zarađivao na šivaćoj igli. Danonoćno je radio u Fabrici konfekcije "Resava", a potom u svojoj krojačkoj radnji. Tada su bila moderna odela iz nemačkog "Bazara" iz kog su mušterije poručivale, a pošto nije bilo šnitova, morao je da prekopira model, da skroji, pa tek onda da ga sašije.


- Tezgu na kojoj sam krojio odela odavno sam izbacio, jer se i ne sećam kada mi je neko poslednji put naručio da mu sašijem odelo, kaput ili mantil. Ne znam koliko komada odeće sam napravio tokom svog radnog veka, ali sam ponosan kada se setim vremena kada su iz svih krajeva grada mušterije prolazile pored drugih krojačkih radnji da bi došle baš kod mene - kaže majstor Mile.

UVEK MOŽE BOLjE


Najzaslužniji što je on postao dobar majstor je njegov učitelj Keler. Dok je bio njegov šegrt otkrivao mu je sve tajne od krojenja donjeg veša, odela, preko prsluka, pantalona do kaputa. Za to vreme đaci tekstilne škole učili su samo nekoliko faza izrade jednog odevnog predmeta. Shvatio je čika Mile još tada da je nekoliko stepenika ispred njih. Majstor Keler bi ga uvek pohvalio, ali uz stalnu opasku da je moglo i bolje. Tako ga je podsticao da se dokazuje i da s vremenom postane vrhunski šnajder.

Izvor: https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:855868-Odela-iz-Bazara-proslavila-Mileta-Penzioner-iz-Jagodine-danas-sije-maske

 10 
 poslato: danas u 19:31:49 
Započeo autentik - Poslednja poruka od strane autentik
Grad Jagodina obezbedio besplatan taksi prevoz i pomoć volontera

Uredbom Vlade Republike Srbije, sva lica koja su starija od 65 godina ne smeju da izlaze napolje dok je na snazi vanredno stanje zbog korona virusa. NJima je dozvoljeno da izađu do prodavnice samo nedeljom od 4 do 7 ujutru, kako bi kupili osnovne namirnice, a grad Jagodina se potrudio da starijim licima pomogne i u tom trenutku.

Naime, Skupština grada Jagodine je i protekle nedelje obezbedila pomoć volontera koji su čekali penzionere po obavljanju kupovine i koji su im pomagali da svoje kese i torbe  prenesu do taksi vozila koja su ih čekala ispred prodavnica i besplatno prevozila do svojih domova. Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević podsetila je na sve humanitarne aktivnosti grada Jagodine minulih dana, tokom kojih je podeljeno više od 3000 paketa najstarijim stanovnicima i socijalno ugroženim licima:

„To su paketi sa hranom i higijenskim proizvodima. Oni su izuzetno bogati i teški su preko 10 kilograma. Jedan paket dovoljan je jednoj porodici za više od nedelju dana. Grad se redovno čisti i dezinfikuje, ali ne samo grad, već i seoska sredina. Sve to se radi kako bi se odbranili od zaraze i kako bi život bio funkcionalniji. Najugroženiji su ljudi koji imaju više od 65 godina i o njima se posebno vodi računa. Takođe, vodimo računa i o tome da se pomogne i ljudima koji su bolesni, koji imaju teže sistemske bolesti, koji nemaju decu i onima kojima su deca sprečena da se o njima staraju u tom trenutku“, rekla je Jakovljević.

Pre same kupovine, svako od potrošača dobio je zaštitnu masku i rukavice, a neizostavna je bila i dezinfekcija. Volonteri su i tokom nedeljne kupovine bili maksimalno na usluzi svim penzionerima koji su bili u nabavci osnovnih potrepština.

„Organizacija je odlična. Nisam se nadala da će biti ovako“, rekla je jedna od penzionerki.

„Dva momka su mi pomogla da svu robu prenesem do taksija kako bi što pre krenuli nazad. Verujem da ovoga nema nigde u Srbiji“, istakao je jedan penzioner.

„Mi smo došli taksijem iz sela, a sada se vraćamo besplatno“, bile su reči jednog starijeg bračnog para. U tom vremenskom intervalu, bilo je dostupno više od 100 maloprodajnih objekata, kako u gradu, tako i na seoskom području, a akcija podele humanitarnih paketa nastavlja se i tokom ove sedmice.


Stranice: [1] 2 3 ... 10

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 21 upita.