Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Zanimljivosti iz sveta => Temu započeo: zs 06-07-2007, 14:29:04

Naslov: Stigao novi "fića"
Poruka od: zs 06-07-2007, 14:29:04
Italijanski proizvođač automobila "Fijat" na specijalno organizovanoj proslavi u Torinu lansirao je novu verziju popularnog "fiće", pod imenom "fijat činkvečento", javlja Bi-Bi-Si.

Pre pedesetak godina, originalni" fića" - mali i pre svega ekonomičan automobil - bio je simbol ekonomskog uspona Italije posle Drugog svetskog rata. Puštanjem u prodaju novog "činkvečenta", "Fijat" izgleda želi da kruniše svoj nagli uspon na tržištu posle višegodišnjeg tavorenja na dnu rang-liste velikih proizvođača automobila.

Velikoj proslavi puštanja novog "fiće" u prodaju, na splavu koji je plovio rekom Po, prisustvovao je i italijanski premijer Romano Prodi. Novi "činkvečento" je malo veći od svog "starijeg brata", čija je proizvodnja u Italiji prestala davne 1975, a nastavljena u bivšoj Jugoslaviji i Španiji još nekoliko godina zatim. Italijani se nadaju da će "činkvečento" brzo ostvariti milionsku prodaju i tim se pridružiti se klubu drugih "vaskrslih" legendarnih automobila koji uživaju ogromnu popularnost, pogotovo među mlađim vozačima. Među njima su BMV-ov novi mini i "Folksvagenova" "buba", čija je prodaja za nekoliko godina premašila milion primeraka, a moderna verzija "Sitroenovog" "spačeka" će se, prema najavama, na evropskom tržištu pojaviti početkom 2009.