Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Zanimljivosti iz sveta => Temu započeo: lara_kroft 29-06-2009, 20:57:42

Naslov: Četiri jahača Apokalipse
Poruka od: lara_kroft 29-06-2009, 20:57:42


   Prvi jahač


Prvi jahač dolazi na belom konju, predstavlja antihrista i njegova uloga je da zavede ljude i navede ih na jedne protiv drugih. Nosi luk, a na glavi mu je venac. On je "osvajač" koji ima misiju podrediti čovečanstvo. Takođe, ima metaforicko značenje za pohlepu u ljudima koja ih je dovela do Apokalipse.


   Drugi jahač


Drugi jahač dolazi na crvenom konju. Crvena boja simbolizuje krv koja se proliva u ratovima. Dobija snagu da uništi mir na zemlji, nastavi rat koji je započeo prvi jahač, i natera da se ljudi ubijaju međusobno. U ruci drži mač kao simbol rata. Njegovo metaforičko značenje su ratne strahote.


   Treći jahač


Treci jahač jaše crnog konja i dolazi kao posledica rata i razaranja drugog jahača. On ce doneti već pokorenom svetu glad i bolest. U ruci drži vagu kao znak hrane koju mereći oduzima i uništava. Jaše govoreći: "jednu hrpu pšenice za groš, tri hrpe ječma za groš, a ulja i vina neće biti"


   Četvrti jahač


Četvrti jahač "Smrt" (jedini imenovan jahač) dolazi na bledunjavo zelenom konju. Zelena boja je znak teško bolesnih i nedavno umrlih ljudi, a bleda nijansa označava truljenje. Prati ga bog starih Grka - Had, koji simbolizuje pakao. Njemu je data moć svih prethodnih jahača, te ubija ratom, glađu, bolešću i divljim zverima.
Naslov: Одг: Četiri jahača Apokalipse
Poruka od: posmatrac 29-06-2009, 23:00:34
http://hr.wikipedia.org/wiki/Otkrivenje

Interesantno je da na srpskom jeziku na internetu nema mnogo podataka o ovoj knizi.
Posebno se ne objasnjava pitanje: ko je Sunčana Žena iz Apokalipse?!

Tumacenja su zanimljiva i za ateiste.