Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Religija => Temu započeo: autentik 01-04-2006, 12:12:11

Naslov: Paganizam
Poruka od: autentik 01-04-2006, 12:12:11
Dakle ljudi, sta mislite? Zzanima me da li imate predrasude i prema ovoj vrsti religije....
Naslov: Одг: Paganizam
Poruka od: autentik 23-01-2007, 17:05:41
Nemate nikakvo mišljenje
Naslov: Одг: Paganizam
Poruka od: DEDA-EU 06-06-2009, 19:08:19
Стара српска [паганска] вера?

Најобухватнију синтезу дотад прикупљене научне грађе и парцијалних истраживања извршио је на пољу проучавања старе српске религије Веселин Чајкановић. Он је убедљиво доказао да је српска религија старија од античке, те да јој је српски народ привржен до данашњих дана, што се посебно сагледава у природи слављења Божића и крсне славе, обичајима кумства и гостопримства, као и у свадбеним и погребним обредима. У њиховом корену је праисконски култ предака, а примањем хришћанства промењена је само њена спољашња, манифестациона форма, тако што су хришћански свеци номинално преузели улогу ранијих божанстава. Чајкановић то показује на примеру Светог Саве коме народна традиција приписује склоност гневном расположењу и спремност да оштро кажњава, што је божанска карактеристика из старе вере. Свети Сава преузима улогу чудотворца, издашног дароваоца, оштрог судије, неретко сувише ригорозног.

" Са старом српском вером био је везан стари српски економски и политички ред. Србин у старој својој постојбини није научио да буде на земљи спахијски роб и да даје кулук, и да му одсецају уши и нос. Он је имао своје задруге, своје поротне судове, а имао је гласа, када се што закључивало или се бирали главари. По новоме, бајаги хришћанском реду, владар је постајао не по вољи народа, него "по милости божијој", а по милости божијој постајала су и сва ситнија господа, јер је свака власт од Бога. Какво верско питање? Оно је било само на површини. На дну тога питања ухватио се у коштац стари и нови економски ред. На једној страни борило се старо српско задругарство, а на другој страни економско ропство - феудализам. На једној страни борио се стари српски демократизам, а на другој страни: самовласт светских и црквених великана.
Ово је језгро спора. Само је то језгро било увијено с једне стране у стару српску многобожачку веру, а с друге стране у изопачено хришћанство.И кад је стара српска вера, стари српски ред почео да поклеца, тада се јавља богомилство. Јавља се као протест противу феудализма, као протест противу новог реда.

Такозвана борба између старе српске вере и хришћанства била је ужасна и трајала је вековима. Маса српскога народа није хтела да пристане на ропство, него се очајно борила против тога, и зато није могла тако дуго да постане српска држава. Хрвати су много брже створили државу, јер су лакше пристали на нови ред. Кад је српска самостална држава постала, Хрватска је већ била и - прошла. Види се дакле: шта су били узроци ономе трењу. То није, што је Србин проклет, па није могао да се сложи, него што није хтео у својој кући да буде роб."
(http://img.photobucket.com/albums/v635/Legenda/vid10.jpg)
Naslov: Одг: Paganizam
Poruka od: AuroraSatanas 25-06-2009, 04:30:50
swe zawisi o kojoj wrsti paganizma se radi.. u egipatski paganizam sam odlicno upucena.. sto se tice grckog i dr.. ne bih imala sta da kazem.. i nemam nikakwih predrasuda,cak mi je i najbolja drugarica egipatski pagan.. POz
Naslov: Одг: Paganizam
Poruka od: government 25-06-2009, 16:50:30
Đe je nađe!?
Naslov: Одг: Paganizam
Poruka od: AuroraSatanas 07-07-2009, 02:56:00
pa sta ti mislis njh je malo... hehe.. na svakom ih je koraku..
Naslov: Одг: Paganizam
Poruka od: government 07-07-2009, 06:41:20
pa gde nađe egipatskog pagana u jagodini, zar nema domaćih dovoljno, ili su to neki posebni veći pagani od naših .
Znam da ih ima svuda , najviše u mojoj zgradi!
Naslov: Одг: Paganizam
Poruka od: AuroraSatanas 08-07-2009, 10:44:12
ne kazem da su veci,posebni ili sta vec.. samo kazem da ih je puno..
Naslov: Одг: Paganizam
Poruka od: sonja 08-07-2009, 17:30:47
el gledate vi  ,,star gate,,