Razne zanimljive teme > Lepota - Zdravlje

Lubenica: Hrana za uživanje Osvežava, a ne goji

(1/2) > >>

autentik:
Lubenica je bogata i likopenom, vitaminom Ce i A   


Ako kolutate očima na sam pomen zdrave hrane i savete nutricionista da treba jesti više povrća, sada je pravo vreme da promenite svoje nezdrave navike. Pijace su ovih dana prepune lubenica, povrća omiljenog širom sveta, inače rođaka krastavca i bundeve.

Kao šećer slatke crvene kriške prepune soka, ko bi im odoleo! A najbolje kod lubenice jeste baš to što i ne morate da se uzdržavate kako biste očuvali vitku figuru. Možete je jesti do mile volje i nećete se ugojiti, pošto u sto grama lubenice ima samo oko 28 kalorija.

Ako ste žedni, nema ničeg boljeg od kriške lubenice, u kojoj može biti i do 95 odsto vode. Za razliku od čaše „česmovače” koja će vam samo trenutno ugasiti žeđ, ovo sočno povrće ima „odloženo dejstvo”: tečnost se oslobađa postepeno, dok organi za varenje prerađuju biljna vlakna „cedeći” sok iz njih. Povećano unošenje tečnosti prilikom konzumiranja lubenice podstiče i rad bubrega i izbacivanje otrova iz organizma, pomažući pri tome u borbi protiv urinarnih infekcija.

Pored toga što je bogata vodom, lubenica je prepuna i vitamina. Tri kriške lubenice podmiruju četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom Ce i petinu za vitaminom A. Poznato je da je vitamin A važan za dobar vid, a ojačava i imunitet – isto kao i vitamin Ce, koji se, uz to bori i protiv slobodnih radikala, odgovornih za prerano starenje.

Lubenica je bogata i likopenom, koji je zaslužan za njenu crvenu boju. Prema istraživanjima, likopen podstiče organizam da se bori protiv bolesti, a posebno je cenjen zbog toga što pomaže u prevenciji pojave tumora.

Ne čekajte ni trena, trk na pijacu po lubenicu!

Izvor: Politika

barajevo:
Da li znaš da lubenica ima glikemijski indeks 72. To znači da sve što si napisao pada u vodu jer lubenica i te kako goji, a uz to stvara "kiselu krv" podložnu infekcijama.

groucho:
Glikemijski index je cisto statisticka kategorija koja nema znacajnijeg efekta na gojenje. Mrzi me sada da pisem o njemu ali GI je poslednja stvar na koju se trebamo obazirati u toku dijete. E sad,mozemo diskutovati o znacaju GI na dijetu ali ovo:


--- Citat: barajevo  31-05-2011, 18:55:09 --- a uz to stvara "kiselu krv" podložnu infekcijama.

--- Kraj citata ---

...je apsolutno netacno. Lubenica zapravo povecava baznost organizma...odnosno smanjuje kiselost

barajevo:
Bilo bi dobro da imaš i neki izvor za ovu tvrdnju jer, obično veliki glikemijski indeks znači ono što sam napisao - gojenje i kisela krv. Objasni zašto to nije slučaj s lubenicom.

autentik:
Dobar Nutricionista  -  http://www.nutricionistaishrana.com/

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju