Razne zanimljive teme > Roditeljski kutak

Čak 50 odsto roditelja ne plaća izdržavanje dece

(1/7) > >>

autentik:
 Čak 50 odsto roditelja ne plaća izdržavanje dece
Rade na crno da bi izbegli alimentaciju

Sofija je posle razvoda ostala sama sa dvoje maloletne dece, bez posla i prihoda. U početku je izgledalo da će njen bivši suprug i dalje brinuti o deci i plaćati alimentaciju. Po okončanju razvoda, on iznenada napušta dotadašnje radno mesto i zapošljava se na crno u privatnoj firmi. Prestaje da daje alimentaciju, a za Sofiju i njenu decu počinje agonija...

Njen slučaj je, međutim, samo jedan u nizu. Prema podacima Prvog opštinskog suda u Beogradu, polovina od ukupno razvedenih supružnika izbegava da plati alimentaciju.

Posle razvoda, Sofijin bivši muž imao je obavezu da za izdržavanje svoje dece plaća mesečni iznos u visini od 40 odsto zarade koje ostvaruje u jednom preduzeću u Beogradu. Međutim, kada je prestao da radi u društvenoj firmi, prijavio se na biro i za sud on je bio nezaposleno lice. Iako je njegova okolina znala da neprijavljen radi kod privatnika, Sofiju je čekao mukotrpan sudski postupak u kojem je pokušavala da dokaže da njen bivši suprug i dalje može da plaća alimentaciju i da ima redovne mesečne prihode. Posle skoro godinu dana, Sofija je uspela da ga natera da plaća izdržavanje za svoju maloletnu decu.

- Pristao je tek kada je izvršni sud pokrenuo postupak radi prinudne naplate dugovanja plenidbom njegove pokretne i nepokretne imovine. Pre plenidbe, pozvao me i rekao da pristaje da plaća alimentaciju - priča Sofija.

Problem je što čak 50 odsto roditelja na razne načine pokušava da izbegne ovu obavezu. Interesantno je da u praksi to najčešće nema veze sa materijalnim prilikama u kojima roditelji žive. Plaćanje alimentacije često izbegavaju i oni koji su boljeg imovinskog stanja, pokušavajući na taj način da ucenjuju bivše supružnike a, nažalost, najviše ispaštaju deca.

Porodični zakon, koji se primenjuje od 1. jula 2005. godine, propisuje da visina alimentacije u Srbiji može biti od 15 do 50 odsto od mesečnih prihoda roditelja koji je dužan da izdržava dete. Alimentacija može biti određena u fiksnom mesečnom novčanom iznosu ili u procentu od redovnih mesečnih novčanih primanja roditelja (zarade, penzije, autorskog honorara...). Sudskom presudom utvrđuje se visina, rok i način plaćanja alimentacije ali, nažalost, mnogi nesavesni roditelji u Srbiji trude se da ovu obavezu izbegnu kako znaju i umeju, pa rade na crno, prijavljuju umanjene prihode, menjaju adrese, lažu da nemaju novac, imovinu prijavljuju na nekog drugog... U Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, zaposleni još prepričavaju kako je ugledan poslovan čovek izbegavao da plaća alimentaciju koja je adekvatna njegovim primanjima. Iako su i novine pisale o nekretninama koje je posedovao u Srbiji i Crnoj Gori i uspešnom poslovanju njegove firme, dotični gospodin je na sud doneo potvrdu da u preduzeću, koje je vlasništvo njegovog brata, prima platu od 50.000 dinara. Sud nije mogao ništa drugo nego da mu odredi obavezu plaćanja alimentacije u iznosu od 50 odsto od prijavljenih prihoda, iako su svi znali da zarađuje daleko više.

Iznos potreban za zadovoljavanje minimalnih potreba deteta u Srbiji, rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, za januar 2007. iznosi 11.323 dinara. Međutim, alimentacije su često mnogo manje od ovog iznosa.

- Novi Porodični zakon je svakako doprineo da alimentacije budu veće. Ranije su one umele da budu 500, 1.000 ili 2.000 dinara. Danas su pristojnije, odnosno, bliže su iznosu koje Ministarstvo obezbeđuje za izdržavanje dece koja žive u hraniteljskim porodicama, a to je suma od 11.323 dinara. Svi oni koji su pozvani da kroz sudske i druge postupke štite dečja prava, morali bi da postupaju efikasnije - kaže Ranka Vujović, načelnik u Sektoru za socijalnu politiku u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Vesna Sekulić, PR za građanske postupke u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, kaže da se alimentacija utvrđuje prema ukupnim potrebama deteta i mogućnostima roditelja (imovinske prilike u kojima roditelji žive).

- Porodični zakon je propisao obavezu da roditelji obezbede deci standard kakav i sami imaju. Roditelj koji želi da zaštiti interes deteta u postupku koji se namerno razvlači sada može da traži izricanje privremene mere kojom se, takođe, određuje alimentacija i ta mera važi do pravosnažnog okončanja postupka - objašnjava Vesna Sekulić.

Svako neplaćanje alimentacije je prema Porodičnom zakonu krivično delo za koje je propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine, mada u praksi sudovi najčešće izriču uslovnu osudu.

Problem je, kažu u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, lako rešiti ako je roditelj u stalnom radnom odnosu i redovno prima platu.

- Sud u izvršnom postupku dostavlja isplatnoj blagajni preduzeća gde je roditelj zaposlen nalog za obustavu doprinosa za izdržavanje i isplaćuje iznos detetu - kaže Vesna Sekulić.

V. Nedeljković

    Izdržavanje do punoletstva

    Roditelj-dužnik izdržavanja mora plaćati alimentaciju dok dete ne napuni 18 godina, ali i duže ako se dete nalazi na školovanju (najduže do 26. godine) ili kada je punoletno dete nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstva za izdržavanje.

    Visina alimentacije može da se menja

    Visina izdržavanja može se smanjiti ili povećati ako se promene okolnosti na osnovu kojih je doneta odluka o izdržavanju. To znači da će iznos alimentacije biti manji ako je roditelj ostao bez posla, razboleo se ili iz nekog drugog razloga trenutno ima manja primanja. Takođe, iznos alimentacije može da se poveća ako su primanja roditelja-dužnika izdržavanja veća nego što su bila kada je sud doneo prvobitnu odluku.


Izvor: Blic

Loremo:
 Sramotno je izbegavati obavezu prema sopstvenom detetu!! Mnogi muskarci su posle razvoda vrlo osvetoljubivi i malo je njih koji svoje negativne emocije mogu da kontrolisu zarad dece!! A upravo su deca ta koja izvlace deblju kraj i na koju sve to ostavlja dugotrajne posledice!! :aq25:

autentik:
pa deca uvek u takvim situacijama  izvlače deblji kraj

posmatrac:
Istinito!
A moguce je samo u neuredjenim (necivilizovanim) drzavama kao sto je SRBIJA!
Jedno je pitanje ljubavi i savesti, a drugo je pitanje obaveze staranja prema deci. Drzava MORA da zastiti decu od nesavesnih roditelja. I tu je problem. Srbija nema dobro zakonodavtsvo u ovoj oblasti. A i ono malo zakona se ne primenjuje.
 :xq010:

NameNo:

--- Citat: posmatrac  11-05-2009, 15:23:33 ---Istinito!
A moguce je samo u neuredjenim (necivilizovanim) drzavama kao sto je SRBIJA!
Jedno je pitanje ljubavi i savesti, a drugo je pitanje obaveze staranja prema deci. Drzava MORA da zastiti decu od nesavesnih roditelja. I tu je problem. Srbija nema dobro zakonodavtsvo u ovoj oblasti. A i ono malo zakona se ne primenjuje.
 :xq010:

--- Kraj citata ---
   Potpuno tacno,dodala bih jos i to da se pojedini roditelji bivsi supruznici  "prepucavaju"
teraju inat,misleci samo na svoj poverdjeni ego, svoje obaveze placanja alimentacije odlazu ili ne placaju nikako,pri tom ne razmisljajuci
da opet deca stradaju...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju