Razne zanimljive teme > Religija

Ekumenizam

(1/1)

autentik:
"Papa Benedikt XVI izjavio je u Bariju, gde je doputovao u okviru svog prvog putovanja otkako je postao novi poglavar Rimokatoličke crkve, da će nastojati da smanji vekovni razdor između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve. „Želim da ponovim da sam voljan da ispunim osnovno obećanje, a to je rad na ponovnom stvaranju potpunog i vidljivog jedinstva svih Hristovih sledbenika”, poručio je poglavar Rimokatoličke crkve. Benedikt XVI rekao je da u tom nastojanju „reči nisu dovoljne”, već „konkretni postupci”, čak i običnih rimokatolika, u približavanju pravoslavcima.

Papina poruka pomirenja između rimokatolika i pravoslavaca upućena je iz grada koji se smatra verskim mostom između Istoka i Zapada, pošto su u njemu položene mošti Svetog Nikole, jednog od najrasprostranjenijih svetaca u Rimokatoličkoj i Pravoslavnoj crkvi.

Predstavnik Moskovske patrijaršije zadužen za međunarodne odnose Vsevolod Čaplin izjavio je da je Ruska pravoslavna crkva zahvalna za papina obećanja da će nastojati da popravi odnose sa pravoslavnim hrišćanima, izrazivši nadu da će „nakon toga uslediti konkretni koraci”.

Čaplin je rekao da je Ruska pravoslavna crkva spremna na „oživljavanje dijaloga” sa Rimokatoličkom crkvom, ali i upozorio da se neke razlike ne mogu lako prevazići, navodeći kao primer neslaganje oko toga da li hrišćanski svet treba da ima jedinstveno centralno sedište." (RTS)tekst (pitanje)  preuzet sa foruma      http://forum.bgdcafe.com/

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju