Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Umrežavanje  (Pročitano 7417 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17090
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Umrežavanje
« poslato: 07-10-2007, 21:49:41 »

Ako se umrezavaju 2 racunara,ne treba vam switch,nego
samo utp(unfinished twisted pair)kabal,podrazumeva se da vasa maticna ploca
ima integrisanu mreznu kartu,u slucaju da nema kupite je,najobicnija kosta 5evra
hardverski deo posla:
-povezivanje 2 racunara:
ovo je najjednostavniji deo posla,trebate samo spojiti utp kablom 2 racunara,tj.
njihove mrezne karte
-povezivanje 3 ili vise racunara:
trebate spojiti sve racunare na switch(kosta od 20 i vise evra)
softverski deo posla:
u windowsu trebate konfigurisati ip adrese i tcp/ip protokol,to cete uraditi na
sledeci nacin:
start>control panel>network connections>local area connection>properties>dupli klik
na internet protocol.sad ste otvorili prozor gde cete upisati ip adrese
cekirajte "use the following ip adresses"
ip adress:10.10.10.01
subnet mask:255.0.0.0
default gateway:10.10.10.50
preferred dns server:10.10.10.51
alternate dns server:10.10.10.52
nakon toga kliknite na ok i pozeljno je restartovati racunar
napominjem da umesto broja 10 mozete napisati i druge brojeve,ovo trebate
upisati u sve racunare,samo sto ip adresa na drugom racunaru treba biti drugacija,
treba biti:10.10.10.02,na trecem treba biti 10.10.10.03 itd.
nakon toga idete na:start>control panel>network connections>set up a home or a small
office network>next>next>cekirate drugu stavku(mada moze i prvu,pogledajte zasto ona sluzi)
next>ovde opet od vas zavisi sta vam treba>next>napisite ime kompjutera>next>
workgroup name:napisete kako ce vam se zvati mreza-napomena:na svim racunarima morate
napisati isti workgroup>next>next>just finish the wizard>next>finish>trebate restartovati
racunare i gotovo

zs

  • Gost
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #1 poslato: 08-10-2007, 05:52:27 »

s tim sto nisi objasnio ljudima razliku kablova kada se umrezavaju racunari bez switch-a (ili hub-a) i sa switch-om (ili hub-om.

kada se povezuje racunar na racunar, prilikom stavljanja "kockice" (konektor RJ-45) parice u kablu ne idu 1 na 1 vec se "uvrcu", dok u slucaju povezivanja preko switch-a ili hub-a kabl se pravi 1 na 1, tako da je potrebno prilikom nabavljanja kabla reci i namenu da bi se konektori pravilno stavili
Sačuvana

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17090
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #2 poslato: 08-10-2007, 08:18:31 »

heheheh

Pa zato si tu tu  da me isparviš ako negde pogrešim ili nešto zaboravim  :aq04:
« Poslednja izmena: 08-10-2007, 08:18:48 od strane autentik »
Sačuvana

zs

  • Gost
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #3 poslato: 08-10-2007, 08:25:31 »

:) nema veze sabracemo na kraju :)

inace hajde da bude na jdnom mestu da se lakse nadje:

UTP kabl             
1.Zeleno-bela 
2.Zelena   
3.Narandz-bela 
4.Plava         
5.Plavo-bela 
6.Narandzasta
7.Braon-bela
8.Braon

Ukrsteni kabl
1.Narandz-bela
2.Narandzasta
3.Zeleno-bela
4.Plava       
5.Plavo-bela
6.Zelena     
7.Braon-bela 
8.Braon
Sačuvana

Mac

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1277
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #4 poslato: 10-10-2007, 16:45:02 »

Pa mogli ste da kazete nesto i za STP kabl kad ste vec poceli o tome :)
Sačuvana
Dark Eagle

ookkii

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 478
  • americaaaaaaaa
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #5 poslato: 17-10-2007, 20:27:11 »

STP kabl je isti kao UTP samo ima oklop (shield) za razliku od ovog drugog koji ga nema.
Sačuvana

Mac

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1277
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #6 poslato: 21-10-2007, 10:00:41 »

Dobro, to se valjda zna, nego mislio sam da se napise u kom slucaju se on primenjuje. Mada koga bas zanima on ce da se snadje lako
Sačuvana
Dark Eagle

zixmix

  • Svakodnevni prolaznik
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 230
  • Ja bi ovo radio tata....-I tata bi sine!
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #7 poslato: 24-01-2008, 11:13:00 »

S
Dobro, to se valjda zna, nego mislio sam da se napise u kom slucaju se on primenjuje. Mada koga bas zanima on ce da se snadje lako
STP kabal se upotrebljava u uslovima kada imate povećano elektromagnetno zračenje(slučaj kada morate položiti mrežni kabal pored elektro instlacije koja ima elektro magnetno zračenje koje izaziva interferenciju u IP protoku u mrežnom kablu i dovodi do gubitka prenošene informacije)
Sačuvana

Mac

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1277
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #8 poslato: 24-01-2008, 14:16:13 »

Lepo receno
Sačuvana
Dark Eagle

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17090
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #9 poslato: 14-03-2009, 20:14:23 »

Ja sam pokrenuo temu ali sad opet ne mogu da se snadjem


aaaaaaaaaaaaa

Ajde neka neko dodje do Chata, ja sam tamo

da mi objasni

http://www.chat.autentik.net/

reksys

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1197
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #10 poslato: 15-03-2009, 22:29:55 »

Hmmm, ja ne razumem ovu temu... Sta je cilj?! Objasniti umrezavanje, napisati osnovne pojmove umrezavanja, kako projektovati mreze... Preopsirna je tema.
Sačuvana
Nista nije nemoguće...

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17090
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #11 poslato: 16-03-2009, 09:12:14 »

Kako da se umreze dva ili vise kompa

ja nekako uradio, ali opet me zeza NET, cas radi cas ne radi

dali je to do ADSL-a ili do protoka, mada imam 16mb / 768

?

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1096
  • Pravda za LUNU
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #12 poslato: 04-04-2009, 14:09:12 »

Slazem se sa reksys.
Ja sam administrator mzeze koja se sastoji od 4 domen kontrolera, jednog print servera, 20-ak fajl servera, jednog striming servera, jednog FTP servera, jednog VPN servera, oko 450 racunara na statickim IP, oko 1000 racunara na dinamickim IP, 100-ak svicheva, 10-ak bezicnih rutera i 6 video konferenciska uredjaja. Najblizi korisnik te mreze sedi u kancelariji pored mene a najdalji ??? ne znam ni ja gde je, USA, Kina, Indija, stalno putuju.
Tako da mozda bih ja nesto mogao da vam kazem o mrezama, ali morate da postavite konkretno pitanje jer ni ja ne razumem cemu ova tema?
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

reksys

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 1197
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #13 poslato: 04-04-2009, 18:06:31 »

Kako da se umreze dva ili vise kompa

ja nekako uradio, ali opet me zeza NET, cas radi cas ne radi

dali je to do ADSL-a ili do protoka, mada imam 16mb / 768

?
Ti sa tavim protokom nebi trebao da imas problema sa mrezom. Ako si kod Telkoma verovatno si dobio onog kineza od modema. Trebao bi da nabavis neki ozbiljni modem ruter,mada u ovaj kinez odradjuje posao. Tako da si verovatno napravio negde propust u postavljanju mreze,nazalost na los net mogu da uticu mnogo elemenata tako da je tebi najbolji savet da me pozoves na kafu i da ti pogledam u cemu je problem... xexexexe.
pozdrav
Sačuvana
Nista nije nemoguće...

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17090
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #14 poslato: 04-04-2009, 18:24:25 »

Ma mozes da dodjes kad hoces, nije problem

nego sad mu nesto uradili i sad funkcionise

mada hocu da kupim neki RUTER koji moze da mi deli protok

hocu da umrezim 5 kompa za pocetak pa mi treba svakom da dodelim odredjeni PROTOK

kako bi prvi komp i glavni imao najvise posto na njega imam radio

znas li mozda koji je najbolji za te svrhe ?

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1096
  • Pravda za LUNU
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #15 poslato: 04-04-2009, 22:21:03 »

Linksys WRT54GL je sasvim dobar za bandwidth control
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17090
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #16 poslato: 04-04-2009, 23:51:01 »

Hvala, provericu

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1096
  • Pravda za LUNU
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #17 poslato: 25-04-2009, 12:30:16 »

Hvala, provericu
I bajo,jel si proverio?
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

Alkar

  • Zvezda
  • ***
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 1096
  • Pravda za LUNU
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #18 poslato: 25-04-2009, 12:44:04 »

@autentik
koji si ti prepisivac, hahahahahahahahaha

http://forum-novi.krstarica.com/showthread.php?t=122470

Kako te samo nije sramota? Ja se, budala, jos trudim da odgovorim. Razmisljam, mozda nekome stravno treba pomoc pa da ne budem sebican, da odgovorim, da posavetujem kad vec to radim.
ccc, bruka
Sačuvana
Kupicu bela kola,
tako mi imena,
i vodicu te u svoj svet.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17090
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Одг: Umrežavanje
« Odgovor #19 poslato: 25-04-2009, 13:42:32 »

@autentik
koji si ti prepisivac, hahahahahahahahaha

http://forum-novi.krstarica.com/showthread.php?t=122470

Kako te samo nije sramota? Ja se, budala, jos trudim da odgovorim. Razmisljam, mozda nekome stravno treba pomoc pa da ne budem sebican, da odgovorim, da posavetujem kad vec to radim.
ccc, bruka

pa prvi post jete kopiranje, ja tad nisam ni imao više kompjutera, ali niko nije dao odgovor na to, odgovaralo se na drugi deo priče i na druge postove
 

Stranica je napravljena za 0.134 sekundi sa 24 upita.