Razne zanimljive teme > Želje, čestitke i pozdravi

Uskrs - najradosniji praznik

(1/5) > >>

Schnuffel:
          Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer se u njemu slavi sama osnova hrišćanstva, na kojoj počiva i nada u vaskrsnuće svih živih. U njemu je utisnut kosmički tok kretanja, zato što je pomireno solarno i lunarno računanje vremena. Po tome se tek po isteku 532 godine, ponavlja Uskrs kada su potpuno istovetni njegov datum (koji se računa prema Suncu,tj.prolećnoj ravnodnevnici), mesečeva mena (pun Mesec, posle ovog datuma) i dan (nedelja koja se svetkuje kao dan Hristovog uskrsnuća).
          Poslednja ili sedma nedelja velikog posta naziva se velika ili strasna nedelja, zato što je Isus Hristos u ove dane izvršio svoja velika dela. Uništio je smrt, pobedio greh i skinuo prokletstvo s ljudskog roda, otvorivši mu put ka raju.
          Običaj je da, kada se ustane tog jutra, svako od ukućana najpre crvenim jajetom protrlja po licu - radi zdravlja. Zatim sledi razbijanje jaja koje ima i takmičarski duh, jer razbijeno jaje pripada onome čije ga je jaje razbilo. Prvo ofarbano jaje se čuva radi zdravlja, kao lek. Jaje može da se očuva cele godine bez kvarenja i ono je simbol života i plodnosti, a narod veruje da donosi sreću i napredak njihovom domaćinstvu.
                                                                                 HRISTOS VOSKRESE

anny:
Iako se ovaj tekst ne poklapa sa nekim mojim razmišljanjima...
 Svima bih poželela puno ispunjenosti srećom! Srećan praznik!
 :aq26:

bebironac:
HRISTOS VASKRS!!!   :aq01:

larrys:

autentik:
VAISTINO VASKRS

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju