Razne zanimljive teme > Automobili - Motori - Kamioni - Nautika

ZAKON O SAOBRAĆAJU

(1/57) > >>

posmatrac:
ZAKON O SAOBRACAJU
Ekspertski tekst zakona nije usvojen na Vladi Srbije 09.04.2009. godine.
U Narodnu skupstinu ide papazjanija od dva predloga zakona, s tim sto je preovladala policijska verzija.
Ubuduce, vozaci ce biti uvek krivi.
Ali moci ce i da se izvuku kada naprave prekrsaj. Jeftinije ce da im bude da policajcu daju neku kintu, nego da placaju kaznu preko bankarske uplatnice.
Misljenja su podeljena. Neko je za primenu starog zakona, ali bukvalnu primenu. Drugi trljaju ruke zato sto ce poreski obveznici da budu oslobodjeni poreza, jer ce BUDZET da se prepuni kaznama. Treci, koji su upoznati sa sustinom problema, hvataju se za glavu.
Naravno, profitirace svi oni koji ce da izdaju razne "licence" instruktorima voznje, serviserima, taksistima, ... A "licence" ce skupo da kostaju.

Koji je deo novog zakona najbolji?
A koji je deo novog zakona najsmesniji?
Zbog cega vas sada hvata jeza?

 wq40

MASIRAM GASTARBAJTERKE:
До 2012. године планирано двоструко смањење бројa погинулих у саобраћајним несрећама

Београд, 9. април 2009. године – Први потпредседник-заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Предлог закона о безбедности саобраћаја на путевима који је Влада данас усвојила урађен у складу с највишим светским стандардима и у интересу заштите безбедности на путевима.

Дачић је на конференцији за новинаре, одржаној после седнице Владе, навео да су Министарство унутрашњих послова и Министарство за инфраструктуру у сарадњи са стручном јавношћу успели да дођу до тог законског текста, и изразио уверење да ће тај документ имати већину у парламенту, али и подршку јавности.

Он је указао на то да је прошле године на друмовима широм Србије погинуло 897 људи, од којих 36 деце млађе од 14 година, и да је причињена материјална штета у износу од 2,7 милијарди динара.

Према његовим речима, циљ предлога овог закона јесте да у наредне три године двоструко смањи број погинулих у саобраћајним несрећама, при чему би предлог овог закона што пре требало упутити у скупштинску процедуру.

Дачић је навео и да циљ предлога тог правног акта није ригорозно кажњавање већ, пре свега, повећање безбедности и превентивно деловање.

Он је навео да су и МУП и Министарство за инфраструктуру отворени за побољшање предлога закона путем амандмана, и истовремено указао на то да у његовој примени неће бити протекције ни за кога.

Дачић је рекао и да кроз Хрватску или било коју европску државу возачи возе веома пажљиво и опрезно и поштују саобраћајне прописе, док се по доласку у Србију понашају по принципу да се све може, и истакао да применом новог закона то више неће бити могуће.

Он је додао да је предлогом закона предвиђено да дозвољена брзина у насељеним местима, уместо садашњих 60, износи 50 километара на сат.

Министар је саопштио и да ће новим законским прописима бити онемогућено да наши грађани управљају возилима са страним таблицама.

Он је објаснио да ће се то односити како на возила са црногорским регистарским таблицама, тако и на возила која имају таблице других држава, а којима управљају грађани који имају боравак у нашој земљи.

Дачић је подсетио на то да тако нешто није дозвољено ни у једној земљи, и додао да тај проблем неће бити решен овим законом већ неким другим законским решењима.

Да ли ће такве таблице бити пребачене на српске таблице или ће неко ко вози та возила имати привремени боравак у иностранству, уредиће неки други прописи, рекао је министар и нагласио да ће такође бити спречене злоупотребе са економским таблицама, будући да постоје појединци који користе таква возила а немају на то право.

Према његовим речима, прецизно ће бити уређено ко ће убудуће имати право да управља возилима са економским таблицама.

Заменик председника Владе осврнуо се на конференцији и на наводе медија о томе да је било неправилности приликом израде нових путних исправа, и најавио да ће они бити испитани.

Дачић је саопштио да државни органи до сада нису добили ниједну примедбу грађана на то да су имали проблеме приликом путовања са новим биометријским пасошима, и прецизирао да је већ издато 400.000 тих исправа.

Он је поновио да МУП, осим што је поставио услове како треба да изгледа нови пасош, не учествује у изради тог документа већ да то ради Завод за израду новчаница НБС.

Министар је рекао и да ниједан динар од новца који грађани плаћају за издавање нових путних исправа не иде том министарству, иако су полицијски службеници директно ангажовани на издавању путних исправа.
   
Стојадин Јовановић   

Начелник Управе саобраћајне полиције Стојадин Јовановић истакао је да се новчане казне предвиђене Предлогом закона о безбедности саобраћаја на путевима крећу у распону од 3.000 до 50.000 динара, и додао да више неће бити плаћања на "месту догађаја".

Јовановић је представио и низ новина предвиђених тим правним актом, које су, пре свега, усмерене ка превентивном деловању.

Неке од њих су и казнени поени, тако да ће онај ко сакупи 18 поена остати без дозволе и мораће поново да полаже тест знања, али и да плати казну.

Један небезбедни поен добија се за непрописно паркирање, некоришћење мигавца, кретање жутом траком и непоштовање првенства пролаза.

Два поена добијају се за непропуштање пешака на пешачком прелазу и нагло смањивање брзине без основаног разлога.

Три поена зарадиће возач који се не заустави поред возила за превоз деце, док се четири поена уписују за неприлагођену брзину, претицање, вожњу жутом траком и непрописно заустављање на аутопуту.

Пет поена добија се за употребу мобилног телефона у току вожње или ако су гуме и уређаји за заустављање и управљање у лошем стању, док се шест казнених поена можете добити за пролазак кроз црвено светло.

Седам поена, што је и највећа казна за прекршај, носе насилничка вожња, прекорачење брзине за 100 одсто, убацивање испред возила на семафору и вожња под утицајем наркотика или алкохола.

Једна од важних ствари која се мења у закону јесте и полагање возачких испита.

Уколико возач у току године не сакупи ниједан поен, биће сврстан у категорију савесног возача. Ко добије од један до седам бодова биће у категорији непажљив, од осам до тринаест у групи ризичан, а онај ко сакупи од 14 до 18 поена биће заведен као опасан учесник у саобраћају.

Возачу који сакупи 18 поена следује 45 до 60 дана затвора и одузимање возачке дозволе.

За оног ко направи прекршај са дететом у возилу казне ће бити двоструко веће, употреба мобилног телефона се забрањује, а уводи се и категорија "привремене дозволе" за особе са 17 и 18 година.

Статистика упозорава на то да је Србији неопходан нов закон о безбедности саобраћаја, јер се дневно на друмовима у нашој земљи догоди 175 саобраћајних несрећа, а само за последња 24 часа у њима је погинуло пет особа.

http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=107444

Tako je to u teoriji a u praksi kako će da bude, to ćemo tek da vidimo. Ovaj predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja je danas konačno usvojen na Vladi i sada ide u skupštinsku proceduru a stupa na snagu tek 7 dana nakon usvajanja u SKUPŠTINI SRBIJE. A pošto znamo kako nam Skupština (ne)efikasno radi, još ćemo mi da se načekamo.

reksys:
Drago mi je zbog CG i E tablica. Pa dokle vise da voze i da imaju sva prava kao mi koji vozimo automobile od po 25 godina,a oni za sitne pare kupili dobre automobile. Ima tu dobrih stvari kao negativni poeni i smanjenje sozvoljene kolicine alkohola. Zez je da te moze uhvatiti kamera kako prolazis kroz crveno i da dodje na kucnu adresu kazna,kao kod parkiranja. Ali ljud bilo je vreme da se nesto menja. Nema da prodje dan da neko ne pogine, ovo je strasno kako ljudi voze.

SunđerBoba:
Mislim da je novi zakon dobar. Ali! Ja se zaista bojim da mnoge stavi neće biti moguće u našim uslovima. Posebno mislim da izvršenje kazni koje zakon predviđa. Potpuno podržavam sve izmene, i smatram da možda treba da je još strožiji, ali realno se pojavljuje problem na terenu u vidu sprovođenja istog. Recimo u Ćupriji nema dovoljan broj saobraćajaca! Bukvalno dvojica u smeni za ceo grad! Da bi ovakav, a i svaki drugi zakon dao rezultata, neophodno je da se sve menja. Ceo sistem, policija, sve službe koje su uključene u saobraćaj. I da prođe jedno dvadeset godina. Ali, da me ne razuemte pogrešno, što se novog zakona tiče ja mogu samo da kažem  :xq004:

SunđerBoba:
Novi zakon o saobraćaju bio je prva tačka dnevnog reda na jučerašnjoj novoj sednici parlamenta. Dakle, rasprava je počela. Sad samo da vidimo dokle će da traje i kakva će biti  :aq18:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju