Razne zanimljive teme > Religija

Đurđevdan

(1/1)

posmatrac:
Đurđevdan - praznik svetog Đorđa
    
Praznik svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkvi i kao jedan od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Sveti Đorđe (275-303), čiji je praznik u narodu poznat kao Đurđevdan, istorijska je ličnost i živeo je u vreme cara Dioklecijana (284-305), velikog progonitelja pristalica, tada nepriznate, hrisćanske vere.
Georgije je već u dvadesetoj godini dospeo do čina tribuna u
službi cara Dioklecijana koji je u njega polagao velike nade.

Mladi tribun je, kako kaže istorisjko predanje hrišćanske crkve, odvažno stupio pred cara i saopštio mu da je hrišćanin čime je započelo njegovo stradanje za veru.
Car Dioklecijan, jedan u rimskih tetrarha, osudio je Georgija na okove, tamnicu i strašna mučenja koja nisu promenila njegova ubeđenja.
Pogubljen je 303. godine, ali, kako kaže predanje Crkve, "to nije kraj njegovim javljanjima i čudima".
"Ovaj slavni i pobedonosni svetitelj, rođen je u Kapadokiji kao sin bogatih i blagočestivih roditelja...", zapisano je u "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića u kome se takođe kaže da je i otac svetitelja postradao kao hrišcanin i da je on uz majku odrastao u Palestini.
Pod njegovim uticajem "mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva žena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin".
Car je osudio na smrt odsecenjem glave i Đorđa i svoju ženu Aleksandru, koja je izdahnula na stratištu pre pogubljenja.
Sveti Đorđe se na srednevekovnim pravoslavnim freskama slika u odeždi ratnika, sa mačem i krstastim kopljem koji je simbol hrišćanstva, a nekad i u dvorskoj odeždi.
Na pravoslavnim ikonama slika se sveti Georgije na belom konju, kako krstastim kopljem ubija aždaju koja je simbol - nemani paganstva.
Devojka sa carskom krunom u pozadini kompozicije, koju spasava, predstavlja simbol hrišćanske vere za koju se bori sveti Đorđe.
U srednjevekovnim pravoslavnim hramovima i manastirima on je u redu sa svetim ratnicima, borcima za hrišćanstvo, koje predvodi sveti arhangel Mihajlo, predstavnik sila dobra i čistote novozavetne vere.

Đurđevdan je obeležen crvenim slovom u kalendaru SPC kao zapovedni praznik i slavi se uvek 6. maja.

Praznik u Cupriji i u mnogim drugim mestima!

jelenkos:
Srecna krsna slava Djurdjevdan svima koji slave.

donwlayco:


Ђурђевдан

http://sr.wikipedia.org/wiki/ЂурђевданDjurdjevdan i krsna slava na listi UNESCO-a

https://www.youtube.com/watch?v=53Utr7qZpywDjurdjevdan Slava Roma

https://www.youtube.com/watch?v=WYfN7Iv9X6M

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju