Razne zanimljive teme > Vrste Bolesti i Lečenje

PROPOLIS - LEK BUDUCNOSTI

(1/6) > >>

saba:

O PROPOLISU

Propolis je dobio ime od grckih reci PRO- sto znaci ispred, i POLIS- sto znaci grad. Dakle prosto receno BEDEM ISPRED GRADA.
Propolis je smolasta materija specificnog mirisa i ukusa, cija boja, hemijska i fizicka svojstva zavise od biljaka koje se nalaze u radijusu letenja pcela. Pcele ga sakupljaju, preradjuju izlucevinama iz svojih zlezda, i njime se sluze da popunjavaju pukotine u kosnici, da fiksiraju sace, dezinfikuku i poliraju celije u njemu, smanjuju otvore kosnice radi zastite od eventualnih neprijatelja, i kao gradjevinski material.
Propolis sadrzi oko 55% biljnih smola, 30% voska, 10% etarskih ulja, 5% cvetnog praha, scitogene, aminokiseline, vitamine B1, E, B6, C, mineralne materije kao barijum, gvozdje, kalcijum, silicijum, fosvor, mangan, olovo, cirkonijum, baker, cink, srebro, kobalt, titan, magnezijun, kalijum i druge.
Propolis je u nasoj zemlji pa i u svetu dosta ispitivan, pa su mu utvrdjena sledeca lekovita svojstva:
• antibakterijsko (baktericidno i bakteriostaticno dejstvo) na mnoge patogene bakterije, a naricito na grampozitivne bakterije.
• antimikoticno (protivgljivicno) dejstvo na razne vrste nizih vrsta gljivica - izazivaca oboljenja koze i kosmatih delova tela.
• antivirusno dejstvo
• antiprotozojicno dejstvo
• dejstvo propolisa protiv zracenja i rendegenovih ostecenja
• protivkancerogeno i protivtumorno dejstvo propolisa
• kod spoljnih tretiranja gnojnih i upalnih rana
• uklanja nekroticne mase u ranama, omeksava ivicno tkivo, cisti rane od izlucina
• protivzuljno dejstvo
• protivupalno dejstvo
• anabolni efekat
• ukidanje sindroma bola
• dejstvo protiv svraba
• regulisanja pritiska
• jacanje imunoloskog i odbrambenog sistema
• utice na poboljsanje sna i smirenje nervne napetosti


METODE TERAPIJSKE PRIMENE

• oralno uzimanje propolis kapi: preparat se uzima 1-2 casa pre jela ili 3 casa posle jela tri puta dnevno 15 do 20 kapi rastvoreno u malo vode ili nakapano na kasiku meda ili secera.
DECA UZIMAJU ONOLIKO KAPI KOLIKO IMAJU GODINA.
• Spoljasnja primena: kapi se koriste za lokalnu aplikaciju nakapavanjem direktno na povrsinske rane 5-10 kapi, a mast direktnim utrljavanjem ili mazanjem iste na povrsinske rane ili zuljeve.
• Aerosolna metoda: inhalirati caj u kome se nakapa do 50-tak kapi propolis kapi. Inhalacije se sprovode kod akutnih i hronicnih oboljenja disajnih puteva i to: rinitisa, sinusitisa, tonylitisa, faringitisa, traheitisa, bronhitisa.

KONTRAINDIKCIJE ZA TERAPIJU PROPOLISOM

Svi bolesnici koji imaju nepodnosljivost, alergiju prema propolisu ili pcelinjim proizvodima.
Siroka primena propolisa u medicinskoj praksi dovela je do nastanka alergijskih dejstava, ali u vrlo retkim slucajevima. Zbog toga je potrebno pre pocetka lecenja propolisom konsultovati lekara koji ce izvrsiti kozne a moze i nosne probe na propolis.

PROPOLIS SE PRIMENJUJE ZA LECENJE:

Disajnih oboljenja (akutnih i hronicnih) i to: RINITISA ,SINUSITISA, TONULITISA, BRONHITISA, LARINGITISA, TRAHEITISA, ASMATICNOG BRONHITISA,
lakih formi bronhiekstazija, i plucne tuberkuloze.
Oboljenja periferijskog nervnog sistema RADIKULITISA, ISIJASA, PLEKSITISA, NEURALGIJA, NEURITISA.
Koznih oboljenja NEURODERMITISA, STAFILO i STREPTODERMITISA, mikoticnih oboljenja, zuljeva,mikrobnih ekcema, ostecenja koze, gnojnih rana koje tesko zarastaju, MASTITISA, FURNUKULA, opekotina, alopekija,TRIHOFITISA i drugo.
Oboljenja probavnog sistema- AFTA, ATOMATITISA, GASTRITISA, cireva, KOLITISA, DISPEPSIJE i drugo.
Ginekoloskih oboljenja- KOLIPTISA, TRIHOMONAS VAGINALISA, erozije grli}a materice.
Oboljenja zglobova, ragada, za regulisanje krvnog pritiska, jacanje imunoloskog sistema, poboljsavanje rada zlezdi sa unutrasnjim lucenjem, poboljsava san, smiruje nervni system i jos mnogo drugih bolesti i nedostataka.

saba:
O.N. Mašenkov
Lekovita propolisana platna
Pčelari često stavljaju preko ramova košnice domaće platno od lana ili kudelje. Pčele ga vremenom propolizuju i ono gubi svoju savitljivost. Pčelari ponekad sa tih platna stružu propolis, ali to ne uspeva uvek. Predlagano je da se propolis izdvoji tako što se platno ohladi i posle provlači kroz valjke sa zupcima. Za pčelare koji imaju male pčelinjake ipak nije pogodno da prave specijalne uređaje za to. Oni su često bacali propolisana platna ili ih goreli u dimilicama. Ta platna se mogu obraditi 70%-tnim alkoholom da bi se izdvojio propolis. Radi toga se u pola litra 70% alkohola stavi propolisano platno dimenzija 25x50 cm i drži u zatvorenoj posudi na mračnom mestu tokom 15 dana, povremeno mućkajući. Zatim se rastvor odlije. Sa tkanine se nožem sagrebu smolasti ostaci i dodaju alkoholnoj tinkturi. Dobija se odprilike 20%-tni rastvor propolisa, u zavisnosti od prvobitnog sadržaja u u platnu (neminovni su gubici zbog upijanja rastvora u tkaninu).
Propolisana platna se mogu koristiti kao raznovrsni zavoji radi lečenja kožnih bolesti, između ostalih i gljivičnih. Fang Ču je proučavao uticaj propolisa na 20 vrsta gljivica i utvrdio je mikostatički (protiv gljivični) efekat na sve vrste površinskih gljivica i slabije dejstvo na dubinske gljivice. On je to objasnio prisustvom flavona i proizvoda cimetne kiseline.
Agrafena Š, 60 godina, pralja, koja je nekoliko godina patila od gljivičnog oboljenja stopala i koja je izgubila nadu u njihovo izlečenje, obratila mi se za pomoć. Ja sam joj preporučio da sašije kratke čarape od propolisanog platna. Njihovo tronedeljno nošenje je dovelo do zarastanja naprslina na koži, njenog obnavljanja i ozdravljenja nogu.
Zoja M., 53 godina, koja je radila na gajenju šećerne repe, dobila je sunčane opekotine na leđima, sa jakim crvenilom. Postavljanje poveza od propolisanog platna premazanog rastopljenim maslacom onemogućilo je obrazovanje plikova i ljuskanje kože.
J. Čižmarik je govorio o primeni propolisa u dermatologiji radi lečenja hroničnog ograničenog neurodermita, hroničnog difuznog neurodermita, oštrog, hroničnog i mikrobnog ekcema, dermatomikoza.
Propolis sadrži različite aromatične materije, zato se propolisana platna mogu koristiti za inhalaciju. Mišel Montenj u svojim "Iskustvima" pozivao se na predanje o tome da Sokrat zahvaljujući aromatičnim materijama nije oboleo od kuge. "Predpostavljao sam da bi lekari mogli da bolje koriste mirise nego do sada, pošto sam često primećivao da su mirisi menjali moje stanje, pošto oni deluju na moje raspoloženje u zavisnosti od svojih svojstava".
R. Monikifor i Dž. Ejmur su utvrdili da molekul isparljive materije pobuđuje elektromagnetni talas tačno određene frekvencije. To omogućava da se prepozna materija. Pod uticajem tih signala u organizmu se sintetišu hormoni, koji i utiču na naše stanje. Preko hormonskih mehanizama mirisi mogu da menjaju ritam disanja, puls, pritisak, radnu sposobnost, pažnju, raspoloženje. Mnoga aromatična etarska ulja ispoljavaju antimikrobna dejstva. Savremeni aromaterapeuti, kao i u drevna vremena, pomoću mirisa i inhalacije uspešno leče različite bolesti: srca i krvnih sudova (kardiovaskularne), nervne bolesti, infekcione prehlade i različite patologije gornjih disajnih puteva. Još sedamdesetih godina dvadesetog veka J. Čižmarik je ukazivao na pouzdanost lečenja upale bronhija, oštre upale sluznice nosa, ždrela i grkljana, hronične upale bronhija pomoću inhalacije propolisa. Ona takođe potpomaže lečenje upale usne duplje, gljivičnih bolesti, čireva i gnojnih čireva na desnima, kod paradentoza.
Radi produktivne primene aromoterapije neophodno je uspostaviti percepciju mirisa u slučaju da je čulo mirisa otkazalo. Radi toga postoje različite metode. Jedna od najdostupnijih se sastoji u sledećem. Na sredinu nosa se na 30 minuta (dnevno) pomoću flastera pričvršćuje starinska moneta od bakra, prethodno namazana medom. Posle 15-20 dana, kako govori lekar A. Ševrigina, čulo mirisa se u potpunosti obnavlja.
Za inhalaciju se koriste jednostavne naprave. Porcelanski čajnik se do 2/3 naliva ključalom vodom. Nad njim se u mrežici pričvršćuje komadić propolisanog platna (10-15 cm2). Čajnik se pokriva levkom od papira i brižljivo udiše vruć vazduh zasićen aromatičnim materijama. Parčići platna se mogu staviti na vreo krompir skuvan sa ljuskom i pokrivši se gustom tkaninom (peškirom - prim. prev.) udisati lekovite pare. Efikasnost takvih inhalacija se pokazuje posle prvih seansi.
Tako je Jurij P., 45 godina, mehaničar, u početnom stadijumu gripa primenjivao inhalaciju pare po opisanoj preporuci. Kao gustu tkaninu on je takođe koristio propolisano platno. Procedure tokom pet dana, po tri puta dnevno po pola sata, omogućile su da se izbegne razvoj bolesti i njenih recidiva.
U rukama pčelara se nalazi vredno sredstvo za lečenje različitih bolesti - propolisana platna, ali ono još nije našlo široku primenu u praksi.


Časopis "Pčelovodstvo" 2/2005.
Prevod sa ruskog Predrag Cvetković

saba:
PROPOLIS
Engl - Propolis
Opis : Propolis (pcelinji lepak) je zajednicko ime za smesu smolastih supstanci koje pcela skuplja sa cvetova razlicitih biljaka. To je smolasta materija dobijena delovanjem sekretornih žlezda bogatih fermentima. Ona je specificnog izgleda, jedinstvenog nagorkog ukusa, karakteristicnog i aromaticnog mirisa. Intezivnim proucavanjem utvrdjeno je da je to prirodni baktericid, anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik, da deluje protiv vecine virusa ukljucujuci i virus gripa. i da je odlican u borbi protiv gljivica i parazita. Pcele sakupljaju biljni materijal za proizvodnju propolisa kada se pojavi oštecenje (pukotina, otvor) na košnici, ali i pojava "uljeza" ih podstice na proizvodnju propolisa.
Ostaci nepoželjnih gostiju u košnici (insekti, puževi, žabe) nalaženi su obloženi propolisom i izolovani, a njihovo tkivo koje nije istrulilo podstakli su naucnike da se zainteresuju za njegov sastav. Tako je utvrdeno da je propolis smolasta materija koju pcele sakupljaju iz biljnog materijala i posebnim nacinom prerade stvaraju supstancu karakteristicnog izgleda, boje i mirisa.
Sastav i boja propolisa zavise od biljnih vrsta sa kojih pcele prikupljaju materijal i od godišnjeg doba. Sastavljen je od 50% smole, 30% voska, 10% etarskih ulja, 5% cvetnog praha i 5% drugih supstanci. Flavonoidi u najvecoj meri uticu na dejstvo propolisa. Laboratorijskim ispitivanjima je dokazano antiinflamatorno (protivupalno), antimikrobno, antivirusno, imunostimulativno... delovanje.
Sama rec propolis dolazi od grcke reci: pro(pre) i polis (grad) i to ime je verovatno došlo zbog toga što pcele koriste ovu smolu da suze ulaz u košnice. Do skora se propolis u košnici uzimao kao smetnja jer se, kada je topao, jako lepi za prste a kada je hladan puca kod otvaranja košnice i vadenja okvira što dodatno uznemirava pcele.
U pogledu hemijskog sastava propolis je vrlo kompleksna materija i zbog toga postoje velike razlike u uzorcima. Sastav nekog reprezantivnog uzorka izgledao bi ovako: voskovi 30%; smole i balzami 55%; etericna ulja 10% i oko 10% polena. U propolisu ima dosta flavonskih komponenti ciji je hemijski sastav veoma komplikovan. Boja propolisa varira od zelenkaste do braonkasto-crvene.
I pored toga što je na obicnoj temperaturi mek a na višoj lepljiv, propolis postaje cvrst i lomljjiv kada se ohladi. Hladan propolis se može mlevenjem pretvoriti u prah
propolis - pcelinja smola - simbol snage i oštrine. On je jedan od onih mudrih lekova prirode koji ubija sve što je smetnja zdravom organizmu. Istovremeno cuva zdravo tkivo i leci obolelo. Cist propolis sam je po sebi vec balzam: to je smola sa razlicitim etarskim uljima i drugim biološki aktivnim komponentama. Ukus mu je trpak i oštar, pece na jeziku, a miris karakteristican, varira od vrste do vrste, ali uvek je prijatan.
Kod nas se propolis može dobiti kao smola, ali i kao vec pripremljen rastvor, najcešce alkoholni, ili uljni, pre svega namenjen deci. Postoje i propolisne masti za spoljnu upotrebu. U alkoholu se najbolje rastvaraju sve komponente propolisa, a to su: etarska ulja, kompleks flavonoida, mikroelementi, vitamini... Od svih pcelinjih eliksira, propolis je najizdržljiviji i najstabilniji.
Biološka svojstva propolisa su raznovrsna. Nauka je potvrdila da propolis ubija mikroorganizme, viruse, gljivice, smanjujuci njihovu životnu sposobnost. Deluje lokalno anesteticki, zaustavlja svrab i deluje umirujuce; dovoljno je namazati grudi pre spavanja propolisom alkoholaturom pa ce se umiriti kašalj i obezbediti dubok san.
Propolisne masti su odlicne za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: opadanje kose u vidu pecata, upalu kože nastalu spoljnim nadražajem, za gljivicna oboljenja kože i vlasišta, piodermiju, ekcem, seboreju, epidermofitiju (gljivicna oboljenja kože i noktiju)...
Propolis ima svojstvo da koci nenormalno razmnožavanje celija (citostaticko delovanje) i leci dobrocudne tumore. Poznata su regenerativna, epitelizirajuca i dermatoplasticka svojstva ovog balzama. On brzo obnavlja pozledena tkiva i ubrzava njihovo zarastanje. NJegovo delovanje protiv mikroba, krvarenje, opekotine i protivupalno dejstvo izuzetno je efikasno kod svih vrsta rana, cireva, opekotina i dr.
Zapaženo je delovanje propolisa kao sredstva za pojacavanje znojenja i diurezu. U nauci je poznata i kao antioksidans, antivitaminozno i antitoksicko sredstvo. U slucaju teških dijareja, gde su mnogi drugi lekovi zakazali, propolis se pojavljuje kao mocno i vrlo efikasno sredstvo, koje nema negativnih propratnih efekata.
Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju opšteg stanja organizma, povecanju telesne težine i normalizaciji
Interesantno je ukazati na to da su Stradivarius i mnogi drugi italijanski majstori za izradu violina iz Kremone koristili propolis kao glavni sastojak svojih lakova. Propolis se u SSSR-u i drugim istocno-evropskim zemljama upotrebljava u veterinarskoj i humanoj medicini za spravljanje raznih masti i melema za rane, posekotine, cireve i druga kožna oboljenja. Propolis se koristi i u obliku alkoholidnih tinktura, za lecenje ušnih oboljenja, desni i raznih oboljenja usta.
Propolis služi pcelama vec hiljadama godina kao dezinfekciona materija (poliraju sace i oblažu zidove košnice). Za covekov organizam je koristan zbog toga što deluje kao antibiotik na bakterije narocito za lecenje opekotina, posekotina i raznih rana na koži, pomaže i kod zubobolje, upale desni, neprijatnog zadaha, hemoroida, upale mokracnih kanala, svraba, gastritisa, uzimati 3-4 puta po 15 kapi na kocku šecera ili u šolju caja za decu 10 kapi za vreme bolesti.

UPOTREBA
Vodeni ekstrakt propolisa.
Sirov propolis se pretvori u fini prah dubokim zamrzavanjem i mlevenjem u mlinu za kafu. Jedna kafena kašicica tog praha se uvece pomeša sa 250 ml ciste vode. Sledeceg jutra, pacijent može da popije tecnost (u malim gutljajima) a propolis da proguta pre dorucka ako je potrebno.
Sirov propolis: (3-5 grama dnevno, izmedu obroka) pre gutanja, pacijent treba da siše i žvace propolis najmanje 15-30 minuta.
Tinktura
20-90 kapi dnevno, prema stanju pacijenta, izmedu obroka, sa pola kašicice meda, mlake vode ili caja.
Ekstrakt propolisa sa puterom
Dobro izmešati u odnosu 1:8 propolis pretvoden u prah i puter (u vidu želea). Zagrejati smešu na slaboj vatri (plamen svece i slicno) ili u vodenom kupatilu, dok se smeša veoma dobro ne homogenizuje, ostaviti da se ohladi i onda staviti u frižider, uzimati 2-6 kašicica dnevno, prema stanju pacijenta, izmedu obroka.
DELOVANJE:
Za bolove u želucu preporucuju se 20 kapi 30% alkoholnog rastvora propolisa, a ako su bolovi cesti uzimati 30 kapi svežeg mleka ili vode, 3 puta dnevno pre jela u toku dvadeset dana.

Problemi sa žuljevima se rešavaju pomocu propolis masti, tako što se žulj namaže debelim slojem masti i fiksira flasterom.
Krvarenja od ozleda i posekotina zaustavljaju se brzo pomocu vate umocene u propolis kapi.
Gljivicna oboljenja kože se svakog dana namažu po nekoliko puta sa propolis mast ili propolis kapima.
Opekotine se odlicno lece stavljanjem gaze prethodno umocene u propolis mast.
Psorijaza se leci propolisom. Uzimati tri puta dnevno po 15 kapi propolisa a u isto vreme mazati
Hemoroide otklanja propolisova mast u kombinaciji sa propolis kapima.
Nakapati 10 kapi u posudu s cajem od kamilice ili majcine dušice, pokriti glavu peskirom i inhalirati se više puta dnevno po pet minuta.
Spolja se mažu akne ili kožni cirevi, promene kod neurodermitisa i psorijaze s ekstraktom propolisa.
Upaljenu sluzokožu usne šupljine, koja se inace dugo leci, tretira se tinkturom propolisa – namazati upaljeno zubno meso i ogoleli koren zuba tri puta dnevno, a pre toga dobro oprati zube cetkicom.
Kod seboreje pomaže 30 % propolis mast. Jedini nedostatak ovog delotvornog delovanja je što je kosa nakon tretmana masna, pa kosa deluje neestetski.
Medjutim, lako se ispere nekim od šampona za masnu kosu.
Dobro je umesto masti koristiti tinkturu i to samo na obolelim mestima.
Najcešce su to rubovi kose, ponekad i obrve.
Nakon nestanka seboreje može se još neko vreme koristiti tinktura, i tada se duže vreme nece pojavljivati seboreja.
Kod alopecije areate koristi se propolis kao manji deo celokupnog sistema lecenja, kao 30 % rastvor. Tinktura se razredjuje mlakom vodom u promeru 1 : 5. na taj se nacin dobije rastvor za masažu i ispiranje kose. Ujedno pospešuje zarašcivanje rana i porast kose.
U borbi sa streptokokima, stafilokokima i salmonelama ima antimikrobne osobine.
Pobedjuje i gljivice te viruse herpesa i gripe.
Primenjuje se kao dezinficijens usne šupljine i grla, kod paradentoze, prehlada i infekcija probavnog i mokracnog sistema.
Propolis sadrži balzame, aromaticne materijai, flavone, razlicite organske kiseline, mineralne materijai, njegov hemijski sastav je vrlo složen.
Propolis je snažno tajno oružje pcela, zbog kojeg svaki uljez biva kažnjen smrtnom kaznom, a košnica je cista zahvaljujuci njemu kao bolnica.
Propolis sadrži više od 55 % smola, 30 % voska, 10 % etericnih ulja i 5 % peludi, te mnogo flavona, enzima, organskih kiselina i vitamina E i B grupe, brojne minerale; cink, bakar, gvozdje.
Propolis se obicno uzima kao tinktura – alkoholni rastvor u obliku spreja ili kapi ( 10-15 kapi se kapne na kocku šecera i polako otapa u ustima).
Stari Grci su premazivali pupak propolisom za vreme zarastanja, a Plinije je tvrdio da propolis smanjuje opekotine i ublažava bol, a svakako pomaže zaceljivanju rana.
Premazivanje rana propolisom ostala je praksa do danas. U narodnoj medicini propolisom se mažu bradavice i kurje oci dok ne otpadnu.
Za opekotine se koristi caj od propolisa.
Posebna je odlika propolisa što bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih popratnih pojava, a to je baš slaba strana sintetskih antibiotika..
pomaže kod stomacnih tegoba
olakšava tegobe i vrši dezinfekciju kod prehlade i lakših infekcija gornjihdisajnih puteva
koristan je za kompletan imunološki sistem: pospešuje regenerativne procese i revitalizaciju organizma na najpovoljniji nacin
ublažava zapaljenske promene i manje površinske povrede sluznice i kože
pospešuje proces epitalizacije oštecene ili povredjene sluznice i kože

saba:
TERAPIJSKI POTENCIJAL
Klinička iskustva i znanstveni dokazi upućuju na njegov široki terapijski potencijal u liječenju bolesti dišnih puteva i usne šupljine, srednjeg uha, probavnog sustava, urogenitalnih organa i kože.

Mozak
Utjecaj propolisa na moždane stanice u literaturi nije bio poznat. Ispitivanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da bi Nativni propolis mogao zaštititi mozak od oštećenja i odumiranja živčanih stanica, što je važno kod neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, dijabetična neuropatija, neuritis, ateroskleroza mozga, epilepsija, depresija, shizofrenija, ishemijsko-reperfuzijska povreda mozga, starenje i dr.), budući da:
- spriječava oksidativni stres u mozgu,
- povećava antioksidacijsku obranu moždanog tkiva,
- neutralizira slobodne radikale u mozgu,
- pojačava gen čija je oslabljena funkcija izgleda povezana s pojavom Parkinsonove bolesti,
- popravlja oštećenja DNK nastala slobodnim radikalima,
- pojačava gen koji je uključen u bolji prijenos živčanih impulsa,
- poboljšava funkcioniranje moždanih stanica i
Kod tumora mozga (gliom) potiče organizam da sam proizvodi lijek (imunosupresijska terapija).
Kod moždanog udara propolis zajedno s pčelinjim cvjetnim prahom (Nativni propolis) povećava opskrbu mozga krvlju i omogućava brži oporavak poremećenih i izgubljenih funkcija.

Dišni sustav
Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji s lijekovima pokazala je dobar učinak u liječenju upale nosne šupljine, grla, sinusa, glasnica, bronhitisa i tuberkuloze pluća.
Astma. Klinička studija kod pacijenata s blagom do umjerenom astmom utvrdila je da propolis smanjuje broj noćnih napadaja, širi dišne puteve i znatno poboljšava ventilatorne plućne funkcije.
Karcinom pluća. Dokazano je da spriječava nastajanje tumora bronhijalnih i alveolarnih stanica. Tretman s propolisom ili u kombinaciji s citostatikom, spriječava metastaziranje na plućima.
U Institutu “Ruđer Bošković” dokazano je da Nativni propolis štiti pluća od oštećenja slobodnim radikalima i oksidativnog stresa te spriječava pojavu karcinoma pluća. Također je utvrđeno da Nativni propolis zaustavlja rast i ubija tumorske stanice.
Zato je važno zaštititi pluća propolisom kod udisanja povećane količine kisika (terapija hiperbaričnim kisikom, ronjenje, povećani tjelesni napor-sportaši), rada u zagađenoj atmosferi (smog, kemijska otapala, pušenje), kod bolesti pluća i od mogućih nasljednih plućnih bolesti.

Probavni sustav
Propolis ima ljekoviti učinak na probavni sustav. Potiče njegov pravilan rad i štiti stanice želuca od oštećenja alkoholom. Iskustva s Nativnim propolisom ukazuju da može biti vrlo efikasan u spriječavanju zatvora i potpunog poremećaja probave (dispepsija).
Čir na želucu i dvanaesniku. Praksa u primjeni Nativnog propolisa pokazala je brzi ljekoviti učinak kod čira na želucu i dvanaesniku. Tome vjerojatno doprinosi njegova antiupalna aktivnost, stvaranje filma preko oštećene sluznice, smanjenje želučane kiselosti i smirenje grčeva glatke muskulature. Zaustavlja rast bakterije Helicobacter pylori.
Upala debelog crijeva. Istraživanja te klinička i vlastita iskustva pokazala su vrlo povoljan učinak propolisa na priraslice i kroničnu upalu debelog crijeva (kolitis).
Karcinom debelog crijeva. Spriječava oštećenja debelog crijeva koja mogu biti uzrokom razvoja karcinoma. Kod već nastalog karcinoma, usporava njegov rast, ubija tumorske stanice i smanjuje rizik od metastaziranja na jetri. U kombinaciji s citostaticima značajno smanjuje napredovanje karcinoma trbušne šupljine, a oporavak bijelih i crvenih krvnih stanica je brži. Prema preporuci liječnika, može se koristiti uz terapiju citostaticima, jer poboljšava imunološki sustav i ublažava posljedice kemoterapije, a terapija je efikasnija.

Krv
Propolis poboljšava prijelaz minerala (željeza, kalcija, fosfora, magnezija) iz probavnog sustava u sistemsku cirkulaciju.
Giht. Spriječava pojavu gihta i porast mokraćne kiseline u krvi.
Šećerna bolest. Spriječava pojavu dijabetesa, a kod već nastale bolesti zaustavlja srčanožilne komplikacije.
Anemija. Zajedno s peludom (Nativni propolis) povećava prijelaz željeza u krv i podiže razinu hemoglobina kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza (sindrom feropenične anemije).
Ispitivanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da nativni propolis u krvi značajno smanjuje razinu slobodnih radikala, povećava antioksidacijsku obranu i spriječava oksidativni stres.

Limfni sustav
Na modelu ljudskih leukemijskih stanica (HL-60) utvrđeno je da jedna komponenta iz propolisa ubija stanice tumora.
Metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” utvrđeno je da nativni propolis zrazito pojačava gen čiji nedostatak uzrokuje pojavu karcinoma limfnog sustava. Zaštitno djelovanje Nativnog propolisa je značajno kod rizičnih skupina s nasljednim bolestima krvi.
Iskustva pokazuju da se uz istovremenu upotrebu Nativnog propolisa kemoterapija kod tumora limfnog sustava izvrsno podnosi, jer su nuspojave znatno ublažene (mučnina, slabost, povraćanje, sniženje krvnih zrnaca).

Reproduktivni organi
Klinička iskustva s lokalnom terapijom propolisnih preparata pokazala su dobre rezultate u liječenju ektopija, erozija i upale grlića maternice, te vaginalnih upala.
Neplodnost. Pilot ispitivanja ukazuju da bi propolis mogao biti učinkovit u liječenju neplodnosti udružene s minimalnom i blagom endometriozom.
Karcinomi. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu dokazano je da hrvatski propolis ima protutumorski i antimetastatski učinak kod karcinoma mliječne žlijezde. Zbog sadržaja krizina Nativni propolis ima terapijski antitumorski potencijal kod karcinoma mliječne žlijezde, jer inhibira estrogen. Istraživanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da Nativni propolis potiče procese koji spriječavaju pojavu karcinoma reproduktivnih organa. Osim toga, zaustavlja napredovanje karcinoma i ubija tumorske i deformirane stanice. Protutumorsko djelovanje propolisa dokazano je također kod karcinoma prostate.
Zračenje i citostatici u kombinaciji s propolisom efikasnije spriječavaju napredovanje karcinoma i metastaziranje, a nuspojave su znatno blaže (mučnina, slabost, povraćanje, sniženje krvnih zrnaca).
Zato je primjena propolisa važna u zaštiti osoba s povećanim nasljednim rizicima od bolesti reproduktivnog sustava, a uz preporuku liječnika može se koristiti kod navedenih bolesti.

Srce
Propolis spriječava oštećenje i jača obranu srčanog mišića od oksidativnog stresa i slobodnih radikala koji nastaju pod utjecajem kardiotoksičnih tvari. Štiti srčani mišić kod dijabetesa i od akutnog oštećenja kod kemoterapije. Preventivni učinak je osobito važan kod bolesti srca i osoba s mogućim nasljednim srčanim bolestima.

Jetra
Institut “Ruđer Bošković” utvrdio je da Nativni propolis spriječava oštećenja jetre slobodnim radikalima i jača njenu antioksidacijsku obranu.
Propolis štiti jetru od kemijskih otrova i alkohola što se pripisuje njegovoj sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Zaštitni učinak je jači od poznate tvari glicirizina kojega koristi službena medicina.
Karcinomi. Zaustavlja rast tumora i ubija tumorske stanice jetre.
Zaštita jetre važna je kod kroničnih bolesnika koji stalno moraju uzimati lijekove, kod bolesti jetre i osoba sklonih alkoholu.

Koža
Rane i opekline. Postoje brojni znanstveni dokazi i kliničke studije da propolis ubrzava zacjeljivanje rana, povreda i opeklina na koži i sluznici, ne samo kada se primjenjuje lokalno, nego i kada se uzima na usta. Terapijski učinak pripisuje se udruženom mikrobicidnom, protuupalnom i granulirajućem djelovanju propolisa.
Kožne bolesti. Mnoge kliničke studije pokazale su vrlo ljekoviti učinak propolisa kod bolesti kože i vlasišta (trihofitoza, epidermofitoza, tuberkuloza, piodermitis, neurodermitis, alopecija). Također štiti od pojave karcinoma kože.
Melanom. Ubija tumorske stanice melanoma.

Mokraćni organi
Propolis štiti bubrege od akutnog oštećenja s citostaticima (cisplatina) za vrijeme kemoterapije i spriječava pojavu karcinoma na bubrezima.
Fistule na mjehuru, nastale kao komplikacija Kronove bolesti, nestale su nakon terapije s dnevnom dozom od 15 kapsula Nativnog propolisa.

Oči
Propolis spriječava nastajanje mrene i poboljšava antioksidacijsku obranu krvi i leće. Štiti rožnicu od posljedica kemijske i mehaničke povrede.

Luna:
Sabo,nije zlonamerno:
ako hoces da te neko cita nemoj molim te ovoliko da kopiras!  :aq28:


licno imam veoma pozitivna iskustva sa propolisom,
za mene su propolis i kozje mleko dva "cuda prirode",u pozitivnom naravno.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju