Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Islamsko porodicno pravo!  (Pročitano 9410 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

lara_kroft

  • Stalni učesnik
  • **
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Pol: Žena
  • Poruke: 596
Islamsko porodicno pravo!
« poslato: 31-05-2009, 00:44:10 »


   Svakoj ženi koja u prsima ima mlijeka stroga dužnost je zadojiti tuđe novorođenče u slučaju kada mu život bude ugrožen. Međutim, to se bez prijeke potrebe ne bi smjelo činiti. Ženi koja to uradi, dužnost je da to dojenje verifikuje, a pokuđeno (mekruh) joj je zadojiti tuđe dijete bez saglasnosti muža.

Već smo spomenuli da je za punovažnost bračnog ugovora nužno postojanje: ponude i prihvatanja (idžab i kubul) ugovarača, tj. budućih supružnika ili njihovih zastupnika, te predmeta ugovora, tj. obostrano legalno seksualno uživanje.
Prva dva uslova već su obrađena u okviru ovog serijala a treći je tema ovog priloga.
U slučaju predmeta bračnog ugovora, islamsko pravo traži da ne postoji određena šerijatska zapreka koja bi sprečavala seksualno uživanje među supružnicima, bez obzira bila ona privremenog ili stalnog karaktera. U ovom nastavku bit će govora o ženama kojima se po šerijatu zabranjeno oženiti. U tom slučaju može se govoriti o dvijema vrstama žena: onima s kojima je sklapanje braka zabranjeno zauvijek i onima s kojima je to zabranjeno privremeno.

1. Žene s kojima je sklapanje braka zabranjeno zauvijek
To su žene s kojima je muslimanu zabranjeno stupiti u brak u svakom vremenu i prostoru - zbog postojanja određenih šerijatskih razloga, poput: materinstva, potomstva, itd. Te žene možemo svrstati u tri kategorije: one koje su zabranjene zbog krvnog srodstva, one koje su zabranjene zbog srodstva po tazbinstvu i one koje su zabranjene zbog srodstva po mlijeku.

- Žene koje su zabranjene po krvnom srodstvu
Po krvnom srodstvu u islamu su zabranjene četiri kategorije žena:
1. Silazna rodbinska linija, ma koliko se ona spuštala. To znači da su zabranjene: kćerke, kćerkine kćerke, sinovljeve kćerke, kćerke sinovljevih kćerki, itd.
2. Uzlazna rodbinska linija, ma koliko se ona dizala. Tj. zabranjene su: majke, očeva i majčina majka, očeva i majčina nena, itd.
3. Bočna linija roditelja i njihova silazna linija, ma koliko se ona spuštala. Po ovom pravilu zabranjene su sestre, svejedno bili one rođene ili po ocu i majci, bratične i sestrične, kćerke bratića, itd.
4. Bočna linija djedova i nena prvo koljeno. Po ovom pravilu zabranjene su: tetke, tj. očeve i majčine sestre, očeve i majčine tetke, itd.
Međutim, po islamu nisu zabranjene: amidžične, tetične i dajdžične, jer su one drugo a ne prvo koljeno.
Dokaz da su muslimanu spomenute kategorije žena zabranjene je sljedeći ajet: «Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćerke vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših, i bratične vaše, i sestrične vaše…» En-Nisa, 32.Spomenute kategorije žena eksplicite su zabranjene u citiranom ajetu. Nene se smatraju majkama, jer riječ umm (majka) u arapskom jeziku znači osnovu i temelj i zbog toga su one zabranjene konsenzusom. Silazna linija djedova i nena, prvo koljeno, su ustvari očeve i majčine sestre, tetke. Također se i kćerkina i sinovljeva kćerka u arapskom jeziku naziva kćerkom, kao i bratova i sestrina kćerka. Sve one zabranjene su konsenzusom.

Pravni status kćerke koja se rodi iz vanbračne veze (bluda)

Većina islamskih pravnika smatra da se kćerkom iz vanbračne veze bludniku zabranjeno oženiti ako se to srodstvo ustanovi, jer je efektivni uzrok te zabrane krvna veza, koja je u tom slučaju prisutna. Zbog toga je takav brak zabranjen.
Šafijski pravnici, po jednom mišljenju, takav brak ne zabranjuju, jer smatraju da se zabrana ustanovljava samo na osnovu krvnog srodstva nastalog na legalan način. Ali, ipak, smatraju da je takav brak pokuđen, tj. mekruh.
Međutim, taj propis odnosi se na slučaj kada se ne utvrdi srodstvo između bludnika i djeteta rođenog iz nezakonite bračne veze. Ali kada se to utvrdi, o tom pitanju, po šafijskim pravnicima postoje dva mišljenja. Po prvom je takav brak dozvoljen i to mišljenje je, po njima, ispravnije, dok je drugom takav brak haram (zabranjen).

2. Žene koje su zabranjene po tazbinstvu
Po tazbinstvu muslimanu su zabranjene četiri kategorije žena:
1. Silazna ženina rodbinska linija s kojom je imao spolni odnos, svejedno da li bio ili ne bio s njom u braku, bila ona ili ne bila u životu.
Na osnovu toga zabranjuju mu se: kćerke njegove žene čiji je otac neko drugi, kćerke njenih kćerki i kćerke njenih sinova. Međutim, ako bi neko sklopio brak s nekom ženom i ne bude imao s njom bračni odnos, u tom slučaju njene kćerke su mu dozvoljene. O tome se jasno govori u sljedećem ajetu: «Zabranjuju vam se….i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh…» En-Nisa, 23.Na osnovu toga islamski pravnici su izveli pravilo: El-'akdu 'alel-benati juharrimul-ummehati ved-duhulu bil-ummehati juharrimul-benati, što u prijevodu znači: sklapanje bračnog ugovora sa kćerkama zabranjuje njihove majke a da bračni odnos s majkama zabranjuje njihove kćerke.
2. Uzlazna ženina rodbinske linija, svejedno da li je on s njom imao ili nije imao bračni odnos. Na osnovu toga, muslimanu su zabranjene: ženina majka (punica) i njene nene, i ta zabrana važi od samog sklapanjem braka s nekom ženom. Uzvišeni je rekao: «Zabranjuju vam se….i majke žena vaših…» En-Nisa, 23.3. Žene njegove uzlazne rodbinske linije. Na osnovu toga, zabranjeno mu je da se oženi ženom svog oca, čak i ako otac nije imao s njom bračni odnos, te sa ženama njegovih djedova po ocu i majci, ma koliko se ta linija uzdizala. O tome se u Kur'anu veli sljedeće: «I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši, a što je bilo biće oprošteno; i to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put.» En-Nisa, 22.
4. Žene njegove silazne rodbinske linije. Po tom osnovu zabranjena je ženidba ženom svoga sina, pa makar da sin i nije imao bračni odnos s njom, ženom sinovljeva sina, ženom sina svoje kćerke, ma koliko se ta linija spuštala. O tome Kur'an kaže sljedeće: «…Zabranjuju vam se… i žene vaših rođenih sinova…» En-Nisa, 23. Ajet je eksplicitan i kaže da su samo žene rođenih sinova zabranjene, što, implicite, ukazuju da su žene sinova po adopciji dozvoljene jer islam je zabranio adopciju.

Pravni status strasnog dodira tuđe žene

Ebu Hanife i neki šafijski i hanbelijski pravnici smatraju da nema razlike između strastvena dodira tuđe žene i odnosa s njom. To znači da dodir sa strašću povlači za sobom srodstvo po tazbinstvu, isto kao i bračni odnos. Zastupnici tog mišljenja na prave razliku između dodira koji se desi namjerno, nenamjerno, pod prisilom ili iz zaborava. Na osnovu tog mišljenja, onome ko strastveno dotakne tuđu ženu zabranjeno je da se oženi njenom kćerkom, jer mu je ona postala pastorka, kao i njenom majkom (punicom).
Po oficijelnom mišljenju šafijskog mezheba i na osnovu mišljenja nekih hanbelijskih pravnika, strastveni dodir ne uzrokuje tazbinstvo, pa kćerka i majka žene koju sa strašću dodirne, muslimanu ne postaju zabranjene.
Drugo mišljenje je prihvatljivije, jer je bliže duhu islamskog učenja i njegovim intencijama, posebno kada se zna da za prvo mišljenje nema jasnih i kategoričnih dokaza na osnovu kojih bi mogao biti donesen tako težak i opasan propis.

Pravni status strastvenog pogleda u spolni organ tuđe žene

Hanefijski pravnici, Malik i neki hanbelijski pravnici smatraju da nema razlike između pogleda sa strašću u spolni organ tuđe žene i bračnog odnosa s njom. Po njima, oba čina uzrokuju rodbinu po tazbinstvu. Svoj stav temelje na hadisu u kojem se navodi da je Poslanik, a.s., rekao: «Kada čovjek pogleda u spolni organ tuđe žene, zabranjena mu postaje njena majka i kćerka.» Zastupnici tog mišljenja smatraju da pogled u druge organe tuđe žene ne povlači za sobom srodstvo po tazbinstvu, već samo strastven pogled u unutrašnjost ženskog spolnog organa, ali ne i u njegov spoljašnji dio.
Šafijski i neki hanbelijski pravnici smatraju da tazbinstvo može uzrokovati samo spolni odnos, te da strastveni pogled to ne uzrokuje, pošto ne postoje validni dokazi koji bi to potvrdili. Dokaz na kojem hanefijski pravnici grade svoj stav oni smatraju slabim, što znači da se na njemu ne mogu temeljiti propisi koji su tako važni i koji uzrokuju takve posljedice.
To mišljenje je, bez sumnje, prihvatljivije, jer je bliže duhu islamskog učenja i njegovim osnovnim intencijama.

Status vanbračnog spolnog odnosa (bluda)

Kada se govori o vanbračnom spolnom odnosu, neophodno je napraviti razliku između vanbračnih odnosa koji se ne sankcionišu kaznom za blud i onih koji se sankcionišu.
Većina pravnih teoretičara smatra da u pitanju tazbinstva nema razlike između vanbračnih odnosa koji se ne sankcionišu kaznom za blud i legalnih bračnih odnosa. U skladu s tim mišljenjem, ta vrsta vanbračnih odnosa povlači za sobom srodstvo po tazbinstvu, baš kao i legalni bračni odnos. Vanbračni odnosi koji se ne sankcionišu kaznom za blud mogu biti sami po sebi dozvoljeni, poput odnosa s robinjama, a mogu biti i zabranjeni, ali se, ipak, ne sankcionišu zbog postojanje određenih dilema ili sumnja koje anuliraju takvu vrstu sankcije. Kao primjer za takvu vrstu spolnih odnosa mogu se navesti bračni odnosi u braku sklopljenom bez dozvole staratelja, u slučaju onih koji to uslovljavaju, ili u braku sklopljenom bez svjedoka.
Treba istaći da neki pravnici smatraju da brak koji nije punovažan ne povlači za sobom srodstvo po tazbinstvu.
Što se tiče vanbračnih odnosa koji se sankcionišu kaznom za blud, tj. bluda, islamski pravnici nisu saglasi da li oni povlače za sobom srodstvo po tazbinstvu.
Šafijski pravnici i Malik, u jednoj predaji, smatraju da ti odnosi ne uzrokuju srodstvo po tazbinstvu.
Ebu Hanife, Ahmed i Malik, u drugoj predaji, smatraju da takvi odnosi proizvode srodstvo po tazbinstvo, baš kao i legalni bračni odnosi.



dr. Sulejman Topoljak
Sačuvana
Pre nego što uradite nešto, morate da budete neko...
 

Stranica je napravljena za 0.102 sekundi sa 25 upita.