Razne zanimljive teme > Vrste Bolesti i Lečenje

Preventiva u lečenju kancera

(1/13) > >>

SunđerBoba:
Danas je na beogradskom Trgu republike, ogranizovana akcija "Dizanje svesti", u okviru koje su lekari Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije davali su savete svim zainteresovanim ženama.

Svake godine od raka dojke oboli četiri hiljade žena, ali ako se bolest otkrije u ranom periodu, izlečiva je u 90 odsto slučajeva.
Srbija danas raspolaže sa 60 standardnih, šest digitalnih i dva mobilna mamografa, a do 2010 godine trebalo bi da se obezbedi 100 mamografa.
U Ministarstvu zdravlja do kraja godine najavljuju zakon kojim će žene biti obavezne da odlaze na preventivni pregled.

“Skrining u našoj zemlji je zabranjen zakonom pre mnogo godina. Ako se sećate, kada smo bili deca imali smo skrining na tuberkulozu, znači ono fluorografisanje”, podseća državna sekretarka u ministrastvu zdravlja Nevena Karanović.

Hedvig Hricak, jedna od najpoznatijih radiologa u SAD, istiakla je u intervjuu za B92 važnost otkrivanja tumora dojke na vreme. Hricakova upozorava da se onog trenutka kada tumor može da se napipa, ne može govoriti o ranom otkrivanju.

“Tumor, kada ga napipate, vrlo često je to prekasno. I zato je mamografija toliko važna, da možemo naći tumor kada je nekoliko milimetara, do pet milimetara, i u tom slučaju onda možemo daleko više pomoći pacijentu”, objašnjava ona.

Hricakova kaže da je strah od radijacije prilikom mamografskog pregleda neopravdan.

“Svi se mi plašimo radijacije, međutim radijacija kod mamografije je toliko mala da se zbilja ne treba toga plašiti, a pomoć koju možemo dati od ranog otkrivanja raka toliko je velika da zbilja radijacija ne bi trebalo biti razlog za strah”, poručuje ona.

Poreklom Zagrepčanka, Hedvig Hricak prva je žena izabrana za načelnicu Radiologije, najbolje onkološke bolnice u svetu, Memorial kanser centra u Njujorku.

Članica je Nacionalne akademije nauka. Dobitnica je najprestižnijih naučnih priznanja za inovacije u dijagnostici tumora.

Po mom mišljenju stanje na terenu, u praksi, daleko je komplikovanije i složenije kada je reč o prevenciji. Recimo u našem Domu zdravlja rade samo dva lekara od kojih ni jedan nema više od pet pacijentkinja nedeljno. Pri tome mislim na žene koje dolaze kod istih na preglede, a ne po upute za specijaliste. Pored toga, kada dođete po taj uput za specijalistu koji radi u Bolnici, naiđete na čitav niz neprijatnosti i bezobrazlika, jer lekari Doma zdravlja ne žele da vam takav uput izdaju.
Obavezan lekarski pregled je nešto što će sigurno naterati žene da se više posvete svom zdravlju, ali ipak nam ostaje problem lekara kod kojih niko ne odlazi, i to ne bez razloga.

Ivanka:
Ja idem svake 2 godina na mamografiju. Posle 50 godine je to apsolutno potrebno, da ne govorim o redovnim ginekološkim pregledima. Devojke pazite na sebe.

Ivanka:
Pa zar nemaju privatni lekari koncesije sa zdravstvenim osiguranjem?

SunđerBoba:

--- Citat: bevana  26-09-2009, 18:07:20 ---da li ce taj zakon da obuhvata i privatnike


posto su kod nas na ginkologiji ostavili tako dobar izbor lekara,da mi se dize kosa na glavi kad pomislim  :aq20:

--- Kraj citata ---

Pa to je i kod nas problem. U Domu zdravlja rade dva "šustera", većina u Bolnici za koju ti treba uput iz Doma zdravlja, a i ovi što rade u Bolnici gledaju kako da te odvuku u privatnu ordinaciju. Ja sam imala nekoliko neprijatnih situacija sa lekarima ove vrste, da i pored sve svesti o neophodnosti prevencije, nekako nemam prostor za manevar. Ili ne ideš ili ideš kod nekih ...što ti dođe na isto.

Luna:
U Paracinu radi "onkolog",koja je u stvari to zvanje i znanje stekla samo nekim usvrsavanjem,bez da je spezijalizirala.
Kod nje je moj otac isao samo po recept za Morfium, inace druge pomoci nije bilo.

U Cupriji radi jedan koji laze i naplacuje ludacki,i mom ocu je mesec dana pred smrt hteo da da Citostatike, 1 x citostatik= 120€!
Naravno tvrdio je da ima pomoci.

U Jagodini,par dana posle toga,na moje pitanje o Citostaticima,Dr.Bojovic mi je rekao da nema pomoci i da je uzalud bacati novac.
Bio je u pravu,nazalost.

Kontrolisite se (ne samo dojke) redovno ,jer se ruzne stvari ne desavaju samo drugima.
Videla sam da je to tesko negde i ne izvodljivo,ali probajte.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju