Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Gornji Milanovac - Kultura - Sport - Turizam  (Pročitano 3664 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17391
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Gornji Milanovac - Kultura - Sport - Turizam
« poslato: 17-10-2009, 18:10:07 »

Gornji Milanovac je relativno mlado naselje. Osnovao ga je knez Aleksandar Karađorđević, 1853. godine, preseljavanjem iz Brusnice (Stara čaršija). Šest godina grad se zvao Despotovica (ime reke koja teče kroza nj), da bi mu knez Miloš po povratku na presto, 1859. godine, promenio ime u spomen na brata Milana koji je, oko 1810. godine, umro u Rumuniji.

Šta namernika može zadržati u ovom gradu? Meštani će mu najpre pokazati zgradu bivšeg okružnog načelstva, staru bezmalo koliko i naselje. Nedavno renovirana, u samom centru, ona je neizbežna na svakoj razglednici grada. Danas su u njoj Kulturni centar, Biblioteka, Moderna galerija, "Takovske novine" i opštinska televizija. Ispred nje su statue osnivača grada kneza Aleksandra, vojvode Milana Obrenovića, bista Živojina Mišica koji je, iz ove zgrade 1914. godine, komandovao Suvoborsko-kolubarskom bitkom, i dve ploče povelje o osnivanju grada i pomenutoj promeni imena. Podosta toga o prošlosti, istorijskoj i kulturnoj, nalazi se u Muzeju rudničko-takovskog kraja, gde je i Legat četvorice braće-umetnika Nastasijević.

U Gornjem Milanovcu je crkva Svete Trojice, zadužbina Miloševa iz 1860. godine. Gradio ju je neimar Nastas Đorđević, u čijoj kući će se, krajem 19. i početkom 20. veka roditi pesnik Momčilo, slikar Živorad, romanopisac Slavomir i muzičar Svetomir, umetnici sa imenom graditelja crkve u svom prezimenu. Deo grada je i Brdo mira sa spomenicima iz novije istorije, kao i Norveška kuća (kombinacija vikinškog broda i stare srpske kuće), monument za sećanje na veze naših logoraša i Norvežana i , danas, jedan od izraza prijateljstva srpskog i norveškog naroda. U njoj je, takode, muzejska postavka sa fotografijama, dokumentima i predmetima iz vremena stradanja u norveškim logorima.
Grad je preseljen, a na starom mestu, dva-tri kilometra južnije, još živi Stara čaršija. U njoj je crkva iz 1836. godine i , odnedavno, ovde počivaju kosti, prenete iz Rumunije, vojvode Milana Obrenovića.
U centru grada, pored crkve i zgrade bivšeg okružnog načelstva nalazi se hotel ''Šumadija''.

Sve rečeno odnosi se na atar gornjemilonovačke opštine. A odavde, bez mnogo truda i duga puta, lako se stiže do manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, toj "srpskoj Svetoj gori", do Topole i Orašca, na Knićko jezero koje nazivaju šumadijskim morem. Na istok put vodi ka Kragujevcu, na zapad ka Dobrinji i Požegi.
 

Stranica je napravljena za 0.073 sekundi sa 25 upita.