Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Autor Tema: Lebane - Kultura - Sport - Turizam  (Pročitano 2255 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

  • Administrator
  • Svedok stvaranja istorije
  • ******
  • Karma: +0/-0
  • Na mreži Na mreži
  • Pol: Muškarac
  • Poruke: 17260
    • Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao na dlanu
Lebane - Kultura - Sport - Turizam
« poslato: 18-10-2009, 21:08:54 »

Opština Lebane leži u jugozapadnom delu centralne Srbije, u slivu Jablanice, leve pritoke Južne Morave (41◦45' SGŠ i 21◦45' IGD). Obuhvata delove koji pripadaju gornjem delu sliva Jablanice i Leskovačkoj kotlini. Graniči se na istoku i jugoistoku teritorijom opštine Leskovac, na jugu, jugozapadu i zapadu teritorijom opštine Mcdveđa i na severu teritorijom opštine Bojnik.

Lebane spaja Južno Pomoravlje sa Kosovom i Metohijom, a time i čitav jugoistok Srbije sa Jadranskim morem, što ga je (pre NATO agresije) činilo značajnom tranzitnom zonom. Na povoljan geografski položaj opštine utiče i njena blizina Nišu, koji predstavlja jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta Evrope i granici Srbije sa Makedonijom, ali i relativna blizina autoputa (20 km).

Najbliži susedi Lebana su opštine: Medveđa, Bojnik i Leskovac.

Udaljenost od značajnijih srpskih gradova:
Beograd 280 km,
Niš 65 km,
Priština 80 km,
Leskovac 21 km.
Opštinski centar. Lebane (940 ha), formiran je na mestn gde reka. Jabianica, silazi u ravan Lcskovaćkog polja, na dodiru dveju rezličitih morfoloških celina.

Grad leži u pitomom prirodnom ambijentu. smešten na ušću dveju reka, Šumanke u Jablanicu, između blagih padina okolnih brda koja ga nadkriljuju. Sa severne i severoistočne strane je Trojanovo brdo (372 m), na istoku Čukljenik (432m), a na jugu je Bardina (420 m). Najmanja nadmorska visina u naselju je 275.2 m (u koritu Jablanice), a najveća 420 m.

Po svojoj fizionomiji to je tipično drumsko naselje. Grad ima linijski pravac pružanja duž reke Jablanice i magistralnog puta Leskovac-Lebane-Priština. Što mu daje i tranzitni značaj jer je od Leskovca i autoputa udaljen samo 20 km, u pravcu jugozapada.
 

Stranica je napravljena za 0.066 sekundi sa 24 upita.