Razne zanimljive teme > Muzika

AZRA

(1/17) > >>

NameNo:Azra je bila rok grupa iz Zagreba, koju je osnovao Branimir Džoni Štulić 1977. godine.
Januara 1977. godine za šankom Teatra TD u Zagrebu, lokalni anarhisti su ispijali lozu i pričali o politici, slaveći jer je Đoko anarhist (kome je posvećena pesma Jablan) dobio kćerku, kojoj je trebalo dati ime. Tada je Džoni izrecitovao stihove čuvene Hajneove pesme Azra, koja se u prevodu Alekse Šantića peva kao sevdalinka:

Kazuj robe, otkuda si, iz plemena kojega si?
Ja se zovem El Muharem, iz plemena starih Azra,
što za ljubav život gube i umiru kada ljube


Tako su isto veče dobili ime Azra i Đokova ćerka i Džonijev novi bend.
U prvom sastavu Azre, iz januara 1977. su bili: Branimir Štulić (vokal i gitara), Josip Juričić (gitara), Branko Matun (bas), Paolo Svecci (bubanj).
Ali, ova postava nije dugo potrajala jer članovi benda su se često menjali, odnosno Štulić ih je menjao. Kasnije je, jedno vreme, vokal u Azri je
bio Jura Stublić, a Džoni je samo svirao gitaru, jer je hteo da odustane od pevanja.
U početku su vežbali u jednoj baraci blizu Filozofskog fakulteta. U to vreme su izlazile omladinske novine Polet, koje su pratila alternativna rok događanja, i koja su pomogla proboju Azre u nastanku novog talasa.1979 -1982

Prvi singl snimaju 1979. godine s Huseinom Hasanefendićem - Husom kao producentom, koji je ujedno svirao gitaru. Još su im pomogli i Zlatko Mikšić - Fuma, Mladen Juričić i Relja. Na tom singlu su izašle pesme "Balkan" i "A šta da radim" koje su donele i prve pozitivne kritike. Ubrzo nakon toga im se pridružio i basista Mišo Hrnjak. Na leto iste godine grupa svira po trgovima, na moru kaleći se u direktnim kontaktima sa slučajnom ili namjernom publikom.
Debi album Azra snimaju 1980. godine pod producentskom palicom veterana Drage Mlinarca. Taj album se smatra jednim od najjačih debija u domaćoj rock-muzici, te im osigurava vodeće mesto na domaćoj rock-sceni. Štulićevi tekstovi su usmereni na mogućnost komunikacije i njenu nužnost (Uradi nešto, Vrijeme odluke), odnosno ljubavne tematike (Gracija, Tople usne žene), ali sa posebnim, sebi svojstvenim izrazom.
1981. godine kao uvod za novi album Azra objavljuje singl "Lijepe žene prolaze kroz grad", koji takođe producira Hus i svira gitaru u maniru britanske blues-scene. Nedugo zatim izdaju novi dupli album "Sunčana strana ulice", sa raznovrsnijim temama. Prvi put Johnny ubacuje i komentare političkog karaktera ("Užas je moja furka", "Kurvini sinovi"). U ljubavnim pesmama ("Između nas", "Ne reci mi dvaput", Gospodar samoće, "Sunčana strana ulice") uvodi i duvačke instrumente u izvedbi Sedak-Benčića, Vlahovića, Santre i Juričića. Na albumu su značajne i pesme u kojima Johnny obrađuje svoju urbanu paranoju ("Odlazak u noć", "Kad Miki kaže da se boji"), te one u kojima obrađuje problem individualne zapostavljenosti ("Pametni i knjiški ljudi", "Pit - i to je Amerika").
Iste godine grupa održava sedam koncerata za trostruki live album "Ravno do dna". Osim starih pesama tu je i mnoštvo novih ostvarenja ("Ravno do dna", "Nedeljni komentar", "Ostavi me nasamo", "Sjaj u kosi"). Ovaj album je snimak čitavoga koncerta u Kulušiću u Zagrebu 1981., a po neposrednosti i energiji muzike pruža pravu sliku Azre tog razdoblja.
1982. godine izdaje se i drugi dupli album "Filigranski pločnici" te treći singl, u kojima Štulić od neposredne energične emotivnosti prelazi prema prikazu unutrašnjeg emotivnog stanja, ali s određenom distancom. Album sadrži političke ("Tko to tamo pjeva, 68., Pavel", "Gorki okus"), ljubavne ("Kao ti i ja", "Volim te kad pričaš"), i pesme u kojima se Štulić okomljuje na standardne društvene norme ("Put za Katmandu", "Strah od smrti", "Život običnog tempa").

                            

                                      
1983 -1988

1983. godine grupu napušta Mišo Hrnjak, basist koji odlazi u Jehovine svjedoke, te sledeće dve godine Štulić i Leiner sami snimaju albume u Nemačkoj. To su "Kad fazani lete" i "Krivo srastanje" u kojima Johnny ulazi u dubine ljudskih misli i pobuda ("Kao i jučer", "Duboko u tebi"), ili se buni protiv prevladavajućeg načina mišljenja ("Mon ami", "No comment"," Kad fazani lete"), ili donosi zvuk teških, punih rock-gitara ("Anđeli", "Štićenik", "Nemir i strast"). Na albumu se prvi put pojavljuje i obrada jedne narodne pesme,"Klinček stoji pod oblokom".
Na vrhuncu slave, 1984. godine, Džoni je raspustio Azru (prvi ali ne i jedini put) i otišao u svet, odnosno u Holandiju. U ovom periodu je upoznao Josefinu Frudmaier, njegovu sadašnju ženu. Džoni je u Holandiji nekoliko godina radio trostruki album na engleskom jeziku „It Ain' Like In The Movies At All“ koji je relativno slabo prošao.
1987. s Leinerom, Juricom Pađenom i Stephenom Kippom, koga je doveo iz Holandije, snima novi album "Između krajnosti" koji sadrži uglavnom obrade pesama (Zadovoljština - Satisfaction- Rolling Stones, Adio mare- Vlaho Paljetak) i neke njegove nove pesme ("Izlazak iz kome", "Vaše veličanstvo").
1988. izdaje četvorostruki live mega-album "Zadovoljština", sa luksuznom opremom i istom postavom. Ovaj album je snimak gotovo celog koncerta održanog u Domu sportova u Zagrebu, oktobra 1987.


                                          Solo radovi i kraj Azre 1989

Nakon toga Štulić snima solo albume:"Balkanska rapsodija", "Balegari ne vjeruju sreći".
1990. grupa nakon koncerta na Hvaru i formalno prestaje postojati.
Devedesetih godina Štulić izdaje dva albuma "Sevdah za Paulu Horvat" i "Anali", koji su kvalitetno daleko ispod njegovog ranijeg opusa. 1997. godine Štulić izdaje album "Blase" kojime se, prema kritici, vraća standardima ranijeg rada.                                        
                                            

luksa:
Vratice se Johny

NameNo:

Ne verujem. A zašto bi se i vraćao?

Čemu?  Kome?

Ono najbolje što je mogao, on je dao i samo nastavio da živi svoj život, negde ...Sone:
 :xq004: opsen svaka cast za temu
 :xq011:

NameNo:


Hvala, Sone

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju