Razne zanimljive teme > Društvo

Nesto je trulo u drzavi Jagodina

<< < (12/12)

donwlayco:


Dragan Marković počasni građanina Katarinija
Predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković - Palma proglašen je za počasnog građanina Katarinija, glavnog grada grčke oblasti Pireje na obali Egejskog mora.

Ceremonija uručenja titule počasnog građanina Markoviću, obaviće se sutra u 11sati u Gradskoj skupštini Katerine, potvrđeno je Tanjugu u njegovom kabinetu. Katerini, jedan od najvećih gradova Egejske Makedonije, sa oko 85.000 stanovnika i Jagodina, poslednjih deset godina, od kako je na vlasti Jedinstvena Srbija u Jagodini, imaju veoma razvijenu saradnju na svim poljima.

http://www.pressonline.rs/info/drustvo/361806/dragan-markovic-pocasni-gradjanina-katarinija.htmlPalma: Štedimo na komunalnim policajcima, neću da treniraju strogoću

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/586005/Palma-Stedimo-na-komunalnim-policajcima-necu-da-treniraju-strogocu"Vi da završite škole, mi da vam obezbedimo posao"

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=08&dd=27&nav_id=1031867ĐACI I RODITELJI, OPREZ: U školama sve češće krađe mobilnih telefona

http://www.kurir.rs/vesti/srbija/daci-i-roditelji-oprez-u-skolama-sve-cesce-krade-mobilnih-telefona-clanak-1907583Ajaks želi talentovanog golmana Jagodine

http://www.mozzartsport.com/vesti/ajaks-zeli-talentovanog-golmana-jagodine/113969"Kablovi" po modelu - svaka celina za sebe

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=08&dd=25&nav_id=1030931

donwlayco:U akva-parku u Jagodini osvežilo se 400.000 posetilaca

Po broju prodatih karata, jagodinski akva-park imao je jednu od najuspešnijih sezona

DEVETA sezona akva-parka u Jagodini jedna je od najuspešnijih, jer ga je posetilo oko 400.000 gostiju iz raznih gradova Srbije i inostranstva - kaže Zoran Gligorijević, direktor Sportskog saveza "Jassa" i akva-parka, koji posluje u okviru njega. U odnosu na prošlu sezonu broj prodatih karata veći je za 150 procenata. Prve dve-tri godine broj posetilaca premašivao je i 500.000, ali se cifra smanjivala jer su i drugi gradovi u Srbiji otvorili akva-parkove.

- Akva-parkovi su nekada bili predviđeni samo za elitu i ljude sa dubljim džepovima, a sada su cene prilagođene učenicima, radnicima, domaćicama i poljoprivrednicima. Mnogi se vraćaju iznova, a sve je više onih koji ostaju i po nekoliko dana - ocenjuje Gligorijević i dodaje da je jagodinski akva-park najjeftiniji u regionu, jer je ulaznica samo 500 dinara.

Juče je akva-park besplatno posetilo oko 7.000 osnovaca, njihovih roditelja i učitelja, srednjoškolaca, studenata iz Jagodine koji se školuju u drugim gradovima. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji "Otvoren dan za škole", koju nekoliko godina unazad organizuju Skupština grada Jagodine i akva-park. Akva-park će raditi dok vremenske prilike to budu dozvolile.

SPORTISTI

-UBRZANO radimo na razvoju sportskog turizma, pa ovde na pripreme dolaze košarkaši, bodibilderi, karatisti, a dolazile su i folklorne grupe iz Bugarske i Rumunije - dodaje Gligorijević.

http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:565806-U-akva-parku-u-Jagodini-osvezilo-se-400000-posetilaca

http://sumadijapress.co.rs/jagodina-akva-park-privlaci-i-zaposljava/Zulufi na kocku šećera, a može i na nož!

U Jagodini berberaj "Dana" uskoro puni 70 godina i odavno je postao prava gradska institucija. Gligorijevići vele, "ako bog da" i najmlađi, Bogdan, naslediće makaze

MILOŠ Tomić je vlasnik najstarije i jedine klasične berbernice "Dana" u Jagodini. On je treća generacija frizera u porodici. Imao je od koga da nauči a berberaj mu je valjda u genu.

Ako neko mnogo žuri, on šiša sa dve mašinice. Ako je "stani pani", može i samo kosu koja viri ispod kape. Nije problem ni da doteruje radnike koji su čitav dan na plus 40 izbacivali šut i došli neoprane kose. Sve je to "u rok službe".

- Za ovoliko godina rada čovek se svega nagleda a bogami i nasluša - priča nam Miloš. - To da mušterija zaspi dok je šišam, redovna je pojava. Posle ga jedva probudim. Dešavalo mi se da mi hronični bolesnici dožive kolaps na stolici i jednostavno skliznu na pod... Navikao sam, pa me ni tad ne hvata panika već pozovem "hitnu", a dok ne dođu umivam ga i polivam vodom da ga osvestim.

Tomića salon će naredne godine obeležiti 70 godina rada. U Jagodini je institucija. Još 1992. godine od Agencije za marketing "As - veliko srce male privrede" dobio je diplomu za kvalitet i ljubaznost.

U berbernici radi i Miloševa majka Dragica, koja je pre četiri godine zvanično otišla u penziju. Dana, kako je mušterije zovu iz milošte, najčešće prepričava događaj sa mušterijom Crnogorcem kojem ni danas ne može da se načudi.

- Došao đetić da se ošiša, ali veli, ne diraj mi brkove. U nas, Crnogoraca, žene ne diraju brkove - prepričava majstorica Dragica i usput se krsti.

- Posao sam naučila od svekra Radeta Berberina sa kojim sam radila ubrzo pošto sam se udala za njegovog sina Slobodana - priča ona. Tad je bio hit da se fazoniraju zulufi "na kocku šećera", da bude pravougaonik. Jedanput dođe mušterija i traži zulufe "na nož". Ja, šta ću, ošišam ih ukoso i pogodih. Tada sam shvatila da postoje trendovi i moda koju moramo slediti.

Dragica se inače penzionisala kada ju je strefio infarkt. Ostala je, veli, živa samo zato jer je svakog dana sanjala kako se vraća u svoj salon, trimeru i makazama. Njen Miloš je povukao isti gen. Kad ode na odmor, jedva čeka da se vrati na posao. Zbog makaza i brice, napustio je Poljoprivredni fakultet na kom mu je ostalo nekoliko ispita. Voleo je, kaže, svakog dana "sveže" pare. Ali, dok je njegova majka dnevno mogla da zaradi za "mont bajk", on jedva može za bebi-bicikl...Miloš Tomić učio od oca Radeta Berberina

- Nekada je bilo kao u bioskopu. Sve stolice popunjene. Pričali smo o svemu, sa nekim mušterijama sam se srodila - veli Dragica. Iako posao opada, nada se da će njen unuk Bogdan nastaviti porodičnu tradiciju.

RADE NEKOLIKO PUTA PRIVOĐEN

RADE Tomić, koji je otvorio frizeraj pre 70 godina, nije više među živima ali je ostao u legendi ovog grada. Zbog događaja u njegovoj berbernici nekoliko puta morao je na robiju. Prvi put neposredno posle rata, za državni praznik ispred berbernice je postavio zastavu od papira kojim su se ukrašavali svadbarski šatori. Kako je preko noći pala kiša, zastava se isprala, a Rade je otišao u pritvor jer se "sprdao sa državom".

- Jednom je uhapšen sa ostalim zanatlijama iz ulice jer su popili i izgubili regionalnu štafetu. Dali su je nekom šoferu koji ju bacio u kutiju sa alatom.

Privođen je i što je mušteriju pozdravio sa "Pomaže Bog" ....


MUŠTERIJE

MILOŠ Jonić, koji se kod "Dane" frizira i brije već tri decenije, veli da dolazi zbog dobre atmosfere i usluge. Vaso Spasojević došao je po drugi put, ali će postati redovan. Svakog dana neko novi dođe, a neki i uđu poslednji put. - To je život - kaže nam na kraju Dana.

donwlayco:


Grožđe kvalitetno, traže pola evra za kg

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=09&dd=09&nav_id=1037174MOZZARTOV igrač iz Jagodine

http://www.mozzartsport.com/vesti/ludi-tiket-sreda-556-773-dinara-azijski-rulet/115143

donwlayco:


Palma DOBIJA ULICU u Moskvi, a Putin VOŠTANU FIGURU u Jagodini!
- Ovu odluku sam doneo u znak zahvalnosti Rusiji što je u Svetu bezbednosti Ujednjenih nacija rekla 'njet' da Kosovo postane članica UNESKO - poručio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma

Predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković – Palma izjavio je danas da će sledeće godine Muzej voštanih figura u Jagodini biti bogatiji za figuru predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

– Ovu odluku sam doneo u znak zahvalnosti Rusiji što je u Svetu bezbednosti Ujednjenih nacija rekla ‘njet’ da Kosovo postane članica UNESKO – rekao je Marković na svečanosti povodom 30 godina fabrike “Feman” u Jagodini kojoj je prisustvovao i ambasador Ruske Federacija u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Pozdravljajući predlog Markovića, Čepurin je rekao da će predložiti da jedna ulica u Moskvi “ponese ime Palma”.

Marković je dodao da će do kraja godine u Muzeju biti figure predsednika i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

http://www.telegraf.rs/vesti/politika/1744892-palma-dobija-ulicu-u-moskvi-a-putin-vostanu-figuru-u-jagodini

donwlayco:


Fabrika za proizvodnju traka u industrijskom pakovanju, najnovije tehnologije, koju gradi italijanska kompanija “Vibak” u Jagodini, biće otvorena za 20 dana.
Fabrika je izgrađena u Industrijskoj zoni u Jagodini, na “Koridoru 10″, oko 500 metara od međunarodnog autoputa i železničke pruge Beograd – Niš.
– Reč je o najvećoj fabrici u Srbiji i na Balkanu, površine oko 70.000 kvadratnih metara, u kojoj će zaposlenje naći 400 ljudi, a ukupna investicija je 70 miliona evra – rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma.
U “Vibak Balkani” DOO, rečeno je da je u toku prijavljivanje radnika za zapošljavanje u ovoj fabrici, “koje je posebno intenzivirano od 7. septembra”.
Izgradnja Fabrike “Vibak” u Jagodini, počela je 18.decembra 2013. godine, a radovi i oprema su finansirani iz direktnog kapitala.
Najvećoj mašini u fabrici, vlasnik kompanije je dao ime “Palma”.
Marković je u ranijoj izjavi objasnio da je ta mašina nazvana “Palma” u znak zadovoljstva što je grad ispoštovao maksimalno sve što je obećao prema investitorima.
Fabrika “Vibak” planira izvoz od 150.000.000 evra iz Jagodine, najviše u zemlje istočne Evrope, bivšeg Sovjetskog saveza i u regiju Pacifika.Pčelari Srbije planiraju u Jagodini ili  Batočini gradnju Pogona za otkup i izvoz meda po standardima Evropske unije, vrednosti oko 600.000 evra.
Jagodina je predviđena zbog dobre lokacije, na koridoru 10, a pogon bi bio u okviru Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) koji ima pravo da se bavi i privrednom delatnošću, objasnio je zamenik predsednika te organizacije Milutin Petrović.
Pored Jagodine, za gradnju jednog takvog pogona interesantna je i Batočina, dodao je on.

– Konkurisali smo za sredstva kod Evropske unije i nadam se da ćemo ih dobiti. Pčelarstvo je u Srbiji najorganizovanija grana poljoprivrede, a pčelari godišnje, zavisno od godine, proizvedu 6.000 do 8.000 tona meda od kojih oko polovine izvoze – rekao je on i istakao da SPOS želi da napravi jedan takav pogon po najvišim standardima kvaliteta “pre nego što ih EU na to natera”.
Takođe je ocenio da je rešenje za srpskog pčelara da budu ujedinjeni, što sada nije slučaj.
– Nažalost, sada to nismo, sami sebe saplićemo i obaramo cene meda na inostranom tržištu o čemu će više reči biti na Saboru pčelara – kazao je Petrović.
Cena meda na evropskom tržištu, u otkupu, je 5,4 centa.
Sastanku u Jagodini prisustvovali su čelnici pčelarskih društava Arilja, Kragujevca, Novog Sada, Smederevske Palanke, Novog Bečeja, Surdulice, Velike Plane, Lapova, Petrovca na Mlavi, Svilajnca, Žagubice, Despotovca, Oparića, Trstenika, Lazarevca, Lučana, Ivanjice, Kosjerića, Čajetine, Nove Varoši, Prijepolja, Rače, Velikog Gradišta, Zrenjanina, Bajine Bašte..

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju