Jagodina - Ćuprija - Paraćin > GRADOVI SRBIJE

Kanjiža

(1/1)

OOOO1:
Severno, daleko od juga. Simpatičan gradić.Opština Kanjiža zauzima severni deo Vojvodine, a omeđena je opštinama Subotica, Senta, Novi Kneževac i Mađarskom sa severne strane. Pokriva površinu od 400 km2 na kojoj živi preko 32000 stanovnika u trinaest naseljenih mesta.
Grad Kanjiža kao centar opštine sa 12000 stanovnika sve se više ističe kao središte regionalnog značaja čemu doprinose blizina Tise i graničnog prelaza Horgoš.
O vrlo ranoj naseljenosti prostora na kome se danas nalazi grad Kanjiža, svedoče brojna arheološka nalazišta iz najranijeg perioda neolita. U neposrednoj okolini pronađeni su tragovi kulture iz doba vladavine Huna, a 1903. godine Kanjiža se pominje kao granični rečni prelaz. Bogato zemljište, glina, nafta, zemni gas i termalne vode su prirodna blaga na kojima se zasnivaju dominantne privredne grane u opštini.
Preduzeća Potisje Kanjiža, fabrika keramičkih pločica Keramika i Fabrika izolacionih materijala FIM čine grad Kanjižu najznačajnijim centrom industrije građevinskog materijala u Srbiji, a i šire. Poljoprivredni kompleks i Centar za rehabilitaciju i rekreaciju, popularno nazvan Banja Kanjiža, daju Kanjiži još dva privredno-ekonomska obeležja: poljoprivredu i turizam. Vredan spomena je Tiski cvet, nazaboravni spektakl pritode koji je jedinstveni prirodni fenomen na svetu, a predstvavlja „cvetanje reke Tise” [ slika dole desno ]. Sve ove blagodeti upotpunjene su blizinom državne granice koja daje mogućnost još intenzivnijeg razvoja saobraćaja kao i pratećih usluga i servisa koje zahtevaju špedicije i transportna preduzeća. Njihove, ali i potrebe transportnog sektora privrede u čitavom regionu opslužuje BRAKE PARTS.

http://bp024.com/o-nama.php

Mirjana983:
Veoma simpatican a nise samo poznat po "cvetanju Tise",poznat je i po centru za rehabilitaciju i Banji Kanjiza. A osim toga mislim da muski svet jos poznaje i Kanjizu po servisu remont kocionih celjusti, eto mom suprugu je to prva asocijacija na Kanjizu :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju