:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Knjiga gostiju
  :: Pošaljite čestitku
  :: Preporučite nas
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste čuli za novu promociju jela u restoranu ''R CLUB'' u Jagodini ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !

Vesti - Jagodina

Mesec: Godina:

 

Da li je oduzimanje dece i izmeštanje kod hranitelja uvek najbolja opcija i zašto novac ne ide samoj porodici kao pomoć?

- Ukoliko su ta iskustva negativna dete je svakako osetljivije, pa odvajanje doživljava kao dodatnu frustraciju, jer ukoliko je dete lišeno ono svakako trpi emotivnu štetu, jer je za svoje roditelje vezano, kakvi god da su oni - objašnjava psihoterapeut Darka Krsmanović

 

news imageCentar za socijalni rad u Jagodini pre nekoliko dana oduzeo je tek rođenu bebu dvadesetogodišnjoj majci jer je utvrdio da nema uslova da odgaja to dete, kako ni prvo, koje je već smešteno u hraniteljsku porodicu. Isto se desilo i Gorici Milojković iz Velike Ivanče kojoj je Centar za socijalni rad iz Mladenovca oduzeo bebu staru 20 dana zbog toga što živi u bedi. Ovo je napravilo pravu pometnju u Srbiji i navelo mnoge da se zapitaju - koliko je dece oduzeto samo zbog toga što su im roditelji siromašni i zašto država novac koji daje hraniteljima, ne dodeli biološkim roditeljima, bar onima koji su po svim drugim kriterijumima podobni da podižu svoje dete?

Neosporno je da odrastanje deteta u biološkoj i hraniteljskoj porodici nije isto i da su svi razlozi na strani ovih prvih. Hraniteljska domaćinstva treba da reše problem smeštaja i odrastanja deteta i uglavnom, to i rade.
Međutim, kako smatra školski psiholog Branka Tišma, deca kad ih dovedu kod hranitelja već imaju neka životna iskustva koja su drugačija.

- Ta deca mahom dolaze iz rasturenih ili disfunkcionalnih porodica, sa teškim iskustvima, to su ili fizički ili socijalno zapuštena deca sa nedovoljno razvijenim osećajima porodice. Tu se hranitelji suočavaju sa ozbijnim izazovima jer takve porodice imaju obično više od jednog deteta i jako je teško i zahteva vremena da se uklope svi članovi porodice - navodi Tišma.

Kako kaže, jako je bitan kontinuitet u međusobnim porodičnim odnosima i važno je da se roditeljstvo razvija tokom života, što se prelaskom u hraniteljsku porodicu gubi.

Porodica je prirodna sredina u kojoj dete stiče saznanja o sebi, drugima i svetu. Pretežno zdrava porodica daje osnov za formiranje zdrave ličnosti deteta i pozitivnog odnosa prema životu, omogućava mu da uči i prolazi kroz proces identifikacije, da kroz osećaj pripadnosti stvara osećaj sigurnosti, samopouzdanja i samopoštovanja. Porodica pruža socijalnu mrežu podrške koja je dragocena za svaku mladu osobu.

Kako je objasnila psihoterapeut Darka Krsmanović, prva i najvažnija životna iskustva koja detetu daje porodica mogu biti i pozitivna i negativna.

- Ukoliko su ta iskustva negativna, dete je svakako osetljivije, pa odvajanje doživljava kao dodatnu frustraciju, jer ukoliko je dete lišeno ono svakako trpi emotivnu štetu, jer je za svoje roditelje vezano, kakvi god da su oni. Kao što postoje posledice života u disfunkcionalnoj porodici, postoje i posledice odvajanja dece od njihove prirodne sredine – porodice. Stoga sam mišljenja da je našim siromašnim porodicama prvenstveno potrebna pomoć, a ne restriktivne mere! Naši zakonski propisi su jasni i samo treba da ih se držimo. Dete se oduzima od roditelja samo ako je životno ugroženo, zlostavljano ili eksploatisano - ističe Krsmanović i dodaje da svaki drugi oblik nebrige o deci povlači mere korektivnog nadzora, ali i materijalne pomoći, savetodavnog rada, pronalaženja smeštaja, posla...

Izvor: link


Arhiva vesti...


Restoran R Club Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Dobitan Siguran Tiket Dana Sms Srbija
SMS Postani Zavodnik Zavodnica Srbija
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -


Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  - 064/13-09-129  -  office@autentik.net  -  10h - 15h

Saznajte šta Vas čeka u budućnosti.
Postavite pitanje astrologu - UŽIVO!


Pošaljite SMS sa tekstom AUT pa vaše ime na broj 4345 i dobićete odgovor astrologa.
Nakon toga, u sledećoj poruci, izaberite da li želite:

- Horoskop (SMS sa tekstom HOROSKOP na 4345)
- Tarot (SMS sa tekstom TAROT na 4345)
- Numerologiju (SMS sa tekstom NUMER na 4345)
- Natalnu kartu (SMS sa tekstom NATAL na 4345)
- Sanovnik (SMS sa tekstom SNOVI na 4345)

Važi za sve mreže u Srbiji.

Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS: 44.64 din, Telenor: 45,6 din, VIP: 42 din

Objašnjenje kako ovaj servis funkcioniše


- Astro Dijeta (SMS sa tekstom NDIJETA datum, vreme i mesto rođenja na 1246). Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS, Telenor, VIP: 183.60 din/sms
- Siguran Tiket (Saznajte prvi za mečeve na koje se kladi čitav svet !!!) POŠALJI: AUT na 5886. Cena poruke je - 24 din.

- Zavodnik (Neka poludi za tobom... Saznaj Tajnu.) POŠALJI: AUT na 5885. Cena poruke je - 116.60 din.

Astro Dijeta Srbija

Autentik Top Lista
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene