CRKVE I MANASTIRI  U

POMORAVLJU

Crkve i manastiri u Pomoravlju

Crkve i manastiri u Pomoravlju

 

 

Hram svetih apostola Petra i Pavla

Hram svetih apostola Petra i Pavla nalazi se u Centru Jagodine. Podignut je 29. juna po starom kalendaru 1889. godine. U to vreme građevina je sama po sebi delovala veličanstveno i spoljnim i unutrašnjim izgledom. Crkva je počela da služi iste godine, kada je i hram osvećen.

Hram svetih apostola Petra i Pavla pripada čistom srpsko vizantijskom stilu. Spoljašnjost crkve je pretrpela najvažnije izmene 1935. godine. Tom adaptacijom ona je obojena i njena fasada je trajala sve do 1958. godine, kada su malter i boja iznova promenjeni. Zvonim crkve je visok 35 metara i u njemu se nalaze kamene stepenice do pola, tj. do satnog mehanizma, gde nastaju uzane drvene stepenice do ispod samih zvona i do galerije koja se nalazi na vrhu. Na zvoniku se nalazi 5 zvona.

Crkvena porta je ograđena masivnom ogradom od betona i gvožđa u stilu krstova i mačeva. U crkvenoj porti nalazi se i crkvena kuća, koja služi za kancelarije Crkvene opštine i parohijskih svestenima.

Reflektori koji osvetljavaju hram svetih apostola Petra i Pavla jos više pojačavaju utisak lepote koji na posmatrača ostavlja ovaj hram.

         

Zvanična Internet Prezentacija
www.svetiapostoli.com

 

Crkve i manastiri u Pomoravlju

 

ISPOVEST

Pokajte se, jer se približilo carstvo nebesko (Mt. 3,2)

---------------------

Ako želite da budete donator ili sponzor  dokumetarnog filma o 600 godina Manastira Kalenić

javite se na telefon   Agencije ''Market Press'' u Jagodini

063/80-51-552