Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

SEME LANA ČUVA STOMAK

Započeo Mira, 11-06-2007, 12:34:11

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mira

Celo seme lana se najčešće koristi kao zapreminski laksans – potopljeno u vodu daje sluzavu, viskoznu tečnost – mucilaginozum. Ova tečnost ili celo seme koje odstoji u vodi ili jogurtu koristi se kod hroničnog zatvora, iritabilnog kolona, gastritisa ili enteritisa (oštećenja i upalni procesi crevne sluznice). Redje se mucilaginozum koristi spolja kod oštećenja kože i opekotina, kada se natapaju zavoji i previja obolelo mesto. Kod hroničnog zatvora seme lana se može koristiti na sledeći način – 15g  celog semena sipa se u 150 ml ključale vode i procedi posle 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno. Laneno ulje se retko koristi za ovakve svrhe. Više nalazi primenu u industriji boja i lakova. Kao i sve droge koje sadrže sluz, laneno seme mora da se uzima sa dosta tečnosti. Ne sme da se koristi proklijalo, ljigavo i vlažno seme lana. Neki pokazatelji ukazuju da primena lanenog semena smanjuje nivo lipida (holesterola i      triglicerida) u krvi, smanjuje slepljivanje trombocita i stvaranje ugrušaka. Lan će se u budućnosti možda koristiti u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i odredjenih vrsta kancera koji se javljaju kod žena u menopauzi. Ovakva primena lana čeka potvrdu naučnih i kliničkih isitivanja.

autentik

Loremo

Ja laneno seme koristim cesto. Pospem preko salate ili dodam dorucku od zitarica.  :aq28:

ookkii

Natassa

da, odlican je za stomak i probavu uopste...

ja ga svako drugo vece potopim u casu od 2dl   ( malo lana na dnu case i do vrha vode ) i pojedem izjutra s jogurtom il kiselim mlekom to seme il .. ako mi se ne doruckuje samo popijem tu vodu gde je seme stajalo i SUPER.. .. nema nadimanja, podrigivanja.. a oblaze i cisti  sluzokozu zeluca naravno  itd itd..

djordje5

Seme lana ne koristim jer nikako da se nakanim da počnem. Ali laneno ulje koristim već ravno godinu dana. Tačno pre godinu dana sam zaustavio gastritis i od tada supena kašika lanenog ulja u jutro i jedna uveče. Ja nikakvih problema sa stomakom nemam. Uopšte je tačno da je lan bilo u ulju ili semenu dobar za krvne sudove jer ih izmedju ostalog i jača. Plus sadrži omega 3 masne kiseline koje su potrebne mozgu.