Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

Vlast je samo servis

Započeo zs, 13-09-2007, 08:19:59

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

zs

Program približavanja lokalne samouprave građanima i njihovog većeg uključenja u proces odlučivanja počeli smo da realizujemo još u jesen 2000. godine, odmah na početku prvog mandata i do danas smo postigli realni maksimum - kaže na početku razgovora za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin. Paunović (37), rođeni Paraćinac, član DS i već sedam godina prvi čovek opštine, navodi šta je u njegovom mandatu učinjeno kako bi se u ovoj opštini Srednjeg Pomoravlja demokratija približila građanima i kako bi oni lokalnu upravu doživeli kao istinski servis za rešavanje njihovih potreba.
- Nema više suvišnih šaltera, sklonili smo i taj deo formalne barijere između građana i opštinskih službenika. Imamo opštinski Kol centar, kakav na primer ima Inđija, koji se zasniva na tome da se građanin na jednom mestu može obratiti javnim službama kako b mu rešili problem. On ne mora da zna koja je tačno služba nadležna, ne mora da ide od šaltera do šaltera i gubi živce i vreme, već ima jedinstveni telefonski broj gde prijavljuje taj problem, a služba Kol centra žalbu dalje prosleđuje odgovornoj službi. Takođe, Kol centar redovno proverava da li je problem rešen. Znači, više ne morate da zovete Vodovod ili Elektrodistribuciju i da idete tamo na šaltere, jednostavno nazovete broj Kol centra i sve će biti rešeno - ističe Paunović.
Predsednik opštine Paraćin ipak naglasak stavlja na direktnu komunikaciju sa stanovnicima. On i sve opštinske službe svakodnevno su u konktaktu sa građanima i to na Internet forumu, koji posećuje nekoliko stotina uglavnom mlađih i obrazovanih Paraćinaca. Za razgovore sa većinom populacije uglavnom služe javni skupovi, koji se najmanje jednom godišnje organizuju u svakoj od 41 mesne zajednice.
- Tu se razgovara o tome šta smo uradili, šta građani misle da bi trebalo još da se uradi, koji problemi ih opterećuju... Svaki građanin naše opštine ima priliku, ukoliko ne želi da dođe direktno u opštinsku zgradu, da ode do svoje mesne zajednice u komšiluku i da kaže, direktno u lice, predsedniku i ostalim funkcionerima koja ulica mora da se uredi, zašto neki problem nije rešen i slično. Prosečno na tim skupovima bude ukupno oko 3.000 ljudi godišnje, što znači da 30-40 odsto domaćinstava učestvuje na tim skupovima. Pojedinačna posećenost zavisi od slučaja do slučaja. Tamo gde imamo rešeno snadbevanje gasom, kanalizaciju, struju, vodu onda dođe manje ljudi. Opet, ako odete u mesnu zajednicu u kojoj nema vodovodne mreže, a leto je i suša, što je problem u planinskim selima, onda tamo na jednom skupu imamo po 200 ljudi, znači skoro svako domaćinstvo - kaže Paunović.
U opštini Paraćin omogućen je besplatni prevoz sa sela do grada za oko 4.000 starijih ljudi, a novac za to ne ide iz opštinskog budžeta. U Jagodini, građani tu uslugu plaćaju preko budžeta oko 20 miliona dinara. Takođe, svaka paraćinska porodica koja dobije bebu, od opštinske uprave dobija prigodni poklon. Saradnja postoji i s nevladinim organizacijama, posebno sa udruženjima lica sa invaliditetom. To su ciljne grupe na koje Paunović obraća posebnu pažnju.
- Kad je Nova godina, svim građanima iz tih ciljnih grupa šaljem čestitku na kućne adrese i koverat s plaćenim odgovorom, gde mogu da me pitaju šta god požele. Svake godine pošaljemo sedam do osam hiljada takvih pisama, a ja odgovorim na svako pismo koje mi stigne nazad. Dobijem godišnje između 300 i 500 takvih pisama i trudim se da na bukvalno svako odgovorim temeljito i pošteno. Ima nekih građana, posebno starijih, sa kojima sam već počeo praktično da se dopisujem... Imamo otvoren i takozvani narodni telefon. U izbornoj kampanji delio sam na oko 10.000 adresa, odnosno svima koji su mi dali podršku za kandidaturu, svoju vizit-kartu sa brojem mobilnog telefona, kako bi građani mogli da me pozovu kad god im nešto treba. U pitanju, dakle, nije bila priča samo za kampanju, kad su izbori, već taj telefonski broj funkcioniše non-stop. I zovu ljudi. Evo i upravo me je jedna gospođa zvala da zakaže prijem i odmah ćemo razgovarati. Važno mi je da smo uspostavili i taj mehanizam približavanja lokalne samouprave građanima - zaključio je Saša Paunović.

Danas, četvrtak, 13. septembar 2007.

Ivanka

Mac

Svaka cast, iako je tako mlad zna znanje.

the best

super,inovativno,samo napred...drzim palceve paracinu...

the best

ah da,ja se jezim od saltera i namrgodjenih salterskih sluzbenika...