Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

Postoji li Bog?

Započeo autentik_paracin, 02-05-2006, 01:40:31

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

autentik_paracin

Pravoslavni hrišæani veruju u jednog Boga, Tvorca neba i zemlje, i svega vidljivog i nevidljivog. Bog je duhovno (nevidljivo) biæe i sila, On nema ni poèetak ni kraj, On sve vidi, sve zna, svuda je prisutan u svakom trenutku, upravlja svim stvarima, i svim svetovima, i vidljivim i nevidljivim. On je jedan po suštini, ali je trojièan po svojim licima, postoji Bog Otac, Bog Sin - Gospod Isus Hristos i Bog Duh Sveti(U ime Svete Trojice mi se krštavamo. Iz istog razloga se krstimo sa tri prsta desne ruke, kažiprst, palac i srednji prst).

Jedna od najboljih definicija Boga jeste da je hrišæanski Bog Ljubav, i to Ljubav nesebièna, koja od veènosti postoji i od veènosti ima Sina i Duha Svetoga..

Bog je nevidljiv za ljudske telesne oèi, ipak On nije potpuno nepoznat ljudima. On se otkriva na dva naèina:

1)posredno - preko vidljive prirode
2)neposredno - preko Sina svoga.

Ovo su dva puta bogopoznanja, prvi je prirodan, a drugi natprirodan.
Prirodni put bogopoznanja poznat je još starozavetnim ljudim, koji su polazeæi od stvorenja dolazili do Tvorca.

autentik

anny

Da, ali ne onakav kakvim ga Crkva propoveda...

Schnuffel

Gluposti. Po ovima bi trbalo da se kajem što živim. Ono što oni navode su delovi života. Možda se, da tako kažem, "kajem" za jedno delo.

Schnuffel

Citat: anny  06-06-2008, 22:29:05
Da, ali ne onakav kakvim ga Crkva propoveda...
Ni uski ljuski um većine koja ne zna šta je biti uvereni a ne vernik.

sonja

Bloody_Mistress

anny

Citat: Bloody_Mistress  09-10-2008, 23:23:31
Naravno da ne!
Volela bih da pročitam obrazloženje suprotno od mog...malo opširnije...

melem

Sto ljudi sto cudi, ja verujem u boga.

Suffocation

Citat: melem  27-10-2008, 18:01:43
Sto ljudi sto cudi, ja verujem u boga.

Jeste al 100 zena dvesta sisa xD

Andrijana

Jednom je neko rekao... Boga ne vidimo, a verujemo u njega... Isto je kao što i deda mraza ne vidimo, pa ipak ne verujemo...
Mslm, ja i verujem i ne verujem u Boga... Ali, šta vi mislite o ovome iznad???

Suffocation

Covek je stvorio boga po mom misljenju,a ne bog coveka.

Andrijana

Hm?? Možeš li da objasniš zašto tako misliš???

Suffocation

Prosto,covek je plasljivo bice,koje jako plasi smri i zaborava,tako da mu je potrebna neka vrsta utehe da nije sve gotovo,i tako nastade bog= )
Isto kao sto je recimo srpskom narodu u vreme turaka bila potrebna neka uteha,pa je recimo Kraljevic Marko dobio natprirodne sposobnosti,i tako to...ima mnogo toga..tu= )

Ali prvo su nastali oni primitivni bogovi,hriscanstvo i ovo u sta sad mnogi veruju je evoluiralo iz mnogih predjasnjih religija= )

Andrijana

Hm? Pametno ti je to... Nisam o tome nikada razmišljala...

Suffocation

He= ).To je zato sto je svima nama Hriscanstvo nametnuto od strane nashih roditelja,baba,deda....itd....i to je vecini sada usadjeno u glavu,retko ko uopste pokusava da smisli drugacije...

Na kraju ima da bude ovo

Just like you
I've been standing, waiting
But no one showed up
Only I got is a scar, I believed the lies
Nobody can fool me now
I'm bright only for myself
I believe in my strength
Not in god or someone else!

a neki ni tad ne skapiraju...

Andrijana

Hehhehe, pa šta znam. Mi smo navikli tako... Nama stalno nešto nameću ili kako ti kažeš usađuju... Mi, Srbi smo dobri za to, sve prihvatamo, bar većina. Glupo je da kažem svi!

Suffocation

Pa da nama je i hriscanstvo bilo nametnuto davno davno= ) Inace smo bili pagani....a i sada se neki obicaji provlace kao sto su npr.zadusnice hehe= )pa slavljenje slava i tako dalje...

Andrijana

Pa dobro, ne vidim ništa loše u tome da se slave slave, kao i rođendani, svadbe i td. Odličan razlog da se ljudi okupe, proslave to zajedno, ali isto tako bi trebali da se okupljaju i bez povoda, ako su stvarni dragi jedni drugima, ako se vole. Što se tiče zadušnica?! Hm? Ja mislim da bi trebalo posetiti tu osobu, koja nas je napustila, uvek kada imamo potrebu, želju, a ne fazon, kao što ima ljudi, ne idu uopšte i onda kad dođu zadušnice, mora da se ide, jer je to praznik.
P.S. - Ma, u pravu si, u svakom slučaju...

Suffocation

Ma ne kazem ja da je to loshe samo kazem da imamo mnogo paganskih obicaja= )