Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

Uskrs

Započeo Zockey, 27-04-2008, 08:36:30

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Zockey

Hristos vaskrse!

Vaskrs (ili uskrs) je hrišćanski praznik. Prema hrišćanskoj religiji, povezan je sa vaskrsenjem Isusa Hrista. To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja (po gregorijanskom kalendaru). Za ovaj praznik u narodu su uobičajeni mnogi običaji, koji naročito vesele decu. Za taj dan se farbaju jaja, naročito crvenom bojom mada se koriste i druge, i poklanjaju ili se tuca jajima.

Pravoslavni hrišćani se tog dana pozdravljaju pozdravom ,,Hristos vaskrse" na šta se odgovara ,,Vaistinu vaskrse".

Dak

Uvek sam se pitao kako ovako lepo isaraju jaja?Sta im rade?

tatoo

Hristos Voskrese!

NameNo

Svilena

Васкрс

MIK

Ваистину вoскрсе

DEDA-EU

FLOYD

Mikijagodina

Citat: Dak  27-04-2008, 11:40:52
Uvek sam se pitao kako ovako lepo isaraju jaja?Sta im rade?

Pitanja?
Zasto se na uskrs farbaju jaja? Zasto postoje mnogi obicaji u narodu i dali se ti obicaji vezuju za Sveto Pismo ili im je poreklo pagansko?
Ko je odredio da se jaja farbaju crvenom bojom?
Molim vas odgovor....

jelenkos

Pitaj svestenika u crkvi.

Mikijagodina

Pa i ti treba da znas ako si vernik...
Ili si samo formalno vernik???
Zasto bih radio nesto ako neznam zasto se radi i ko je rekao da se to tako radi.

jelenkos

Ti trazis zrtvu,a ja ne bih to da budem zaista.Pitaj svestenika u crkvi,ako te zaista zanima.S obzirom da se toliko trudis da samo razglabas ,ocigledno da mislis da je vera pitanje uma, s obzirom da je svaka vera,bilo kakva da je ,pa i tvoja, pitanje duha i dogma.Ne vredi o tome mnogo razmisljati,vec osetiti.

Mikijagodina

Ja stvarno ne trazim zrtvu i izmedju ostalog ne mislim da je vera pitanje uma, jer se Bogu moze prici samo verom a ne telesnim mudrovanjem kojeg Bog naziva neprijateljstvom prema Njemu u Rimljanima poslanici Sv. apostola Pavla. Samo me zanima kakav je to svet vernih ljudi koji neznaju zasto rade odredjene obrede, obicaje i prakse i sa kojom svrhom. ko je rekao da se to radi i odakle potice. Sta ako neke prakse koje se danas kao obicaji protezu u narodu su ustvari iz paganizma i njihovo praktikovanje je ustvari obozavanje idola-zlih duhova ili davanje cast nekim pagasnkim bogovima za koje je jasno receno u Svetom Pismu da je idolopoklonstvo i greh....

jelenkos

U pravoslavnoj veri idolopoklonstvo jeste greh ali ti ne razumes simboliku u religiji.To se veoma razlikuje od idolopoklonsta,paganskih obicaja itd. Simbolika ofarbanog jajeta u crveno,jeste da se iz smrti radja zivot i to vecni,crvena boja  je boja radosti i zdravlja,nema tu nikakvog paganstva.

Alkar

Citat: Mikijagodina  12-04-2011, 23:53:02
jer se Bogu moze prici samo verom a ne telesnim mudrovanjem kojeg Bog naziva neprijateljstvom prema Njemu u Rimljanima poslanici Sv. apostola Pavla.

Moze li neko da mi da primer "telesnog mudrovanja" da bih mogao da shvatim o cemu se prica?

serbiko

Jelena protiv svih !  ... Da je nema trebalo bi je izmisliti !!

Mikijagodina

Citat: Alkar  13-04-2011, 02:43:46
jer se Bogu moze prici samo verom a ne telesnim mudrovanjem kojeg Bog naziva neprijateljstvom prema Njemu u Rimljanima poslanici Sv. apostola Pavla.

Moze li neko da mi da primer "telesnog mudrovanja" da bih mogao da shvatim o cemu se prica?

Nemozes da razumes Boga pa tek onda da verujes jer mi u svom ogranicenom umu nemozemo da smestimo Boga i da shvatimo koliko je velik i mocan.
Kad bi ljudi mogli da objasne Boga onda On vise nebi bio Bog.

''Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovnje zivot je i mir. Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu jer se ne pokorava zakonu Bozijem niti moze'' Rimljanima poslanica 8:6-7

Mikijagodina

Mnoga znacenja i obijcaji koji su se praktikovali za vreme uskrsa su vremenom zakopana, a mnoga praktikovanja su i zadrzana. Njihovi koreni leze u pre-hriscanskom svetu. Na jedan ili drugi nacin svi ti obicaji daju cast ''prolecu'' oznacavajuci novo rodjenje. Na engleskom easter sto znaci uskrs, ime je dobijeno po Anglosaxonskoj boginji proleca koja se zvala Estra. SVake godine su se praznovali dano radjanja proleca u njenu cast.
Zasto jaja? Odakle zeceva?
Drugi put jos vise....

Alkar

Citat: Mikijagodina  13-04-2011, 09:53:24
Citat: Alkar  13-04-2011, 02:43:46

Nemozes da razumes Boga pa tek onda da verujes jer mi u svom ogranicenom umu nemozemo da smestimo Boga i da shvatimo koliko je velik i mocan.
Kad bi ljudi mogli da objasne Boga onda On vise nebi bio Bog.

''Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovnje zivot je i mir. Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu jer se ne pokorava zakonu Bozijem niti moze'' Rimljanima poslanica 8:6-7

Hoce da mi kaze da ni sam ne znas o cemu se ovde govori ali da ipak to citiras?

jelenkos

Citat: serbiko  13-04-2011, 06:41:18
Jelena protiv svih !  ... Da je nema trebalo bi je izmisliti !!
Hahahahaaha.