Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

Da li prepoznajete ovu zgradu ?

Započeo autentik, 20-01-2009, 01:59:06

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

saba

Koji program koristis za skidanje ovih satelitskih snimaka. Ja sam imaio google eatrh, ali nisam uspevao da ovako dobre slike dobijem.

posmatrac

Jos jedna zgrada koje vise nema:

:xq008:

Kazu da je ova zgrada bila pod zastitom drzave (Zavoda za zastitu spomenika), ali da je nislija (bugarin), propali biznismen (prevarant), jednostavno napravio dogovor i porusio zgradu da bi napravio soliter.

1908. godina:

posmatrac

Nekada se GLAVNA ulica u Cupriji redovno prala vodom.
A danas? :aq16:

Cisterna se krece u smeru od mosta na Velikoj Moravi ka centru grada.

Zgrade koje se vide vise ne postoje. Do skora je tu bila "Resavska banka", a 1999. godine je porusena "Kasina".
:aq17:

sonja

Moram da ti kazem ,ali mi mnogo smeta  tvoj nacin pametovanja  ovde  svima...ljudi ti lepo  postave pitanje u vezi teme ...a ti  nemas vremena da das jedan prost,a o  prosirenom  odgovoru necu ni  da pricam, no i dalje teras po svome  i na jedan vestacki nacin odrzavas teme......zar ne mislis da  postajes dosadan  sa ovim nacinom komunikacije...???

posmatrac

2.253 puta je pregledana tema. Verovatno zato sto je interesantna. Tema nije privatna, a licni e-mail moze da se dostavi preko AUTENTIKA.
:xq009:
Chat postoji na AUTENTIKU.

saba

Meni je zadovoljstvo da sakupljam slike koje posmatrac postavi, i mislim da je tema 100% IN, i nacin komunikacija mi se donekle svidja, jedino mi se ne svidja sto se javlja malo njih sa pitanjima i odgovorima u vezi starih slika Cuprije, ali predpostavljam da je to zato sto su "mladi", sto takvu Cupriju sa slika ne pamte i nepoznaju. Za mene je svaka ova slicica istorija za sebe.
E sad sto se tice jednog dela Sonjine kritike, tu se u potpunosti slazem sa njom:
Vise puta sam posmatracu slao privatne poruke sa pitanjima i sitnim molbama, i voleo bih da ga i licno upoznam i VIDIM celu njegovu kolekciju SVIH RAZGLEDNICA i STARIH slika koje su vezane za Cupriju i njenu okolinu. E tu mi posmatrac vesto VRDA, BEZI i IZBEGAVA da mi otkrije svoj identitet, i kaze ko je. Nije hteo da mi na neka pitanja odgovori u potpunosti, i onako kako sam ja ocekivao, vec je to uradio sa samo REC DVE, i na taj nacin mi KULTURNO dao do znanja da ne zeli da odgovara na takva pitanja i da se otkrije i predstavi mi se. Dobro donekle i razumem, ne zeli covek da otkriva ko je, i to ima svojih DRAZI i on na taj nacin zeli da bude predstavljen na forumu autentika. Bez obzira na sve, ja i dalje neumorno "sakupljam" svaku slicicu koju on objavi, i nadam se da ih ima JOS PUNO, i kazem mu:
  :xq011: :xq004: HVALA TI STO TO BOGATSTVO KOJE IMAS, DELIS SA NAMA.  :xq004:  :xq011:
Uz svaki moj komentar na pojedine slicice ostavim ponekad svoj komentar koji je ponekad i neka mala interesantna pricica, koja mene veze za te slike, i za taj period Cuprijskog zivota.
Zao mi je sto se i drugi ne pridruzuju tim pricama i cuvanju te cuprijske istorije na taj nacin, gledajuci slike, i pricajuci o njima.
HVALA VAM, i ne uzimajte za zlonamerno OVU moju diskusiju.

saba

Ah da zaboravih,
JOS JEDNOM MOLIM POSMATRACA DA SVE OVE SLIKE POSTAVLJA ONAKVE KAKVE JESU, BEZ STRELICA, ZAOKRUZIVANJA, NATPISA i OSTALIH DODAVANIH KICENJA. Postavljaj ih onakve kakve jesu u ORIGINALNOM izgledu, jer su mi sa svim onim crvenim strelicana i natpisima RUZNE.

posmatrac

Bakarstvo u Cupriji ima tradiciju.
Horreum Margi je imao blagajnu koja je pronadjena u XX veku (novcici su sada rasprodati po celom svetu).
Pocetkom XX veka postojala je "Trgovacka banka" koja je imala i svoje hartije od vrednosti.

Na prikazanoj fotografiji se vidi zid zgrade sa reklamom za "Trgovacku banku".

saba

Da ustanove su se i tada reklamirale natpisima na zgradama, ama ja vidim da se i ovaj sodadzija reklamira: na ciradi na kolima sa sifonima sa soda vodom ima nekih slova, e sad dali je reklama ili nesto drugo......

posmatrac

SunđerBoba

Ne razumem, zašto bi neko imao bilo kakvu obavezu da otkriva svoj identitet  :aq15: ?! Uostalom nekima i ne vredi da se kriju ( eto, ja na primer znam ko je "posmatrač"  :aq28: ), ali sve to nije ni malo važno, niti tema ove priče. Da li prepoznajete OVU zgradu  :aq08:? A?

SunđerBoba

Isto to, ali sa one strane kapije ;)

posmatrac

Prelepa kuca dr Zivojina Popovica.
U njoj je bio smesten "ELDIS" do 1999. godine, kada je kuca ostecena prilikom bombardovanja kasarne.

:aq22:

posmatrac

Jos malo starih fotografija.
Ko je znatizeljan, moze da prepozna ulicu i kuce.

:aq15:

SunđerBoba

Hm, težak zadatak. Da nije Ž.Damnjanović sadašnja, preko puta parka. Tamo gde je neki komision? A, jel može da bude?

SunđerBoba

Opštinska zgrada?

edit: Pa govori, jeste ili nije? Ubi me neizvesnost, ali ako sam dobro pratila trag, trebalo bi da nije zgrada "Biro za zapošljavanje"  :xq006:

posmatrac

Ulica pored opstine, s leve strane je kasnije opstinska zgrada sazidana i dozidana.
Sadasnja zgrada opstine je vise puta menjala izgled.

SunđerBoba

posmatrac

Vec je bila postavljena jedna razlednica sa istim motivom.
Evo spomenika (koji je doziveo da bude preseljen za nekoliko metara na sever), ali iz drugog ugla:

Ima jos fotografija na kojima je predstavljena transformacija centralnog trga i parka u Cupriji - od pijace do danasnjih dana.