Forum Beograd Jagodina Ćuprija Paraćin

Razne zanimljive teme => Automobili - Motori - Kamioni - Nautika => Temu započeo: posmatrac 09-04-2009, 23:43:45

Naslov: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 09-04-2009, 23:43:45
ZAKON O SAOBRACAJU
Ekspertski tekst zakona nije usvojen na Vladi Srbije 09.04.2009. godine.
U Narodnu skupstinu ide papazjanija od dva predloga zakona, s tim sto je preovladala policijska verzija.
Ubuduce, vozaci ce biti uvek krivi.
Ali moci ce i da se izvuku kada naprave prekrsaj. Jeftinije ce da im bude da policajcu daju neku kintu, nego da placaju kaznu preko bankarske uplatnice.
Misljenja su podeljena. Neko je za primenu starog zakona, ali bukvalnu primenu. Drugi trljaju ruke zato sto ce poreski obveznici da budu oslobodjeni poreza, jer ce BUDZET da se prepuni kaznama. Treci, koji su upoznati sa sustinom problema, hvataju se za glavu.
Naravno, profitirace svi oni koji ce da izdaju razne "licence" instruktorima voznje, serviserima, taksistima, ... A "licence" ce skupo da kostaju.

Koji je deo novog zakona najbolji?
A koji je deo novog zakona najsmesniji?
Zbog cega vas sada hvata jeza?  

 wq40
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 10-04-2009, 00:59:26
До 2012. године планирано двоструко смањење бројa погинулих у саобраћајним несрећама

Београд, 9. април 2009. године – Први потпредседник-заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Предлог закона о безбедности саобраћаја на путевима који је Влада данас усвојила урађен у складу с највишим светским стандардима и у интересу заштите безбедности на путевима.

Дачић је на конференцији за новинаре, одржаној после седнице Владе, навео да су Министарство унутрашњих послова и Министарство за инфраструктуру у сарадњи са стручном јавношћу успели да дођу до тог законског текста, и изразио уверење да ће тај документ имати већину у парламенту, али и подршку јавности.

Он је указао на то да је прошле године на друмовима широм Србије погинуло 897 људи, од којих 36 деце млађе од 14 година, и да је причињена материјална штета у износу од 2,7 милијарди динара.

Према његовим речима, циљ предлога овог закона јесте да у наредне три године двоструко смањи број погинулих у саобраћајним несрећама, при чему би предлог овог закона што пре требало упутити у скупштинску процедуру.

Дачић је навео и да циљ предлога тог правног акта није ригорозно кажњавање већ, пре свега, повећање безбедности и превентивно деловање.

Он је навео да су и МУП и Министарство за инфраструктуру отворени за побољшање предлога закона путем амандмана, и истовремено указао на то да у његовој примени неће бити протекције ни за кога.

Дачић је рекао и да кроз Хрватску или било коју европску државу возачи возе веома пажљиво и опрезно и поштују саобраћајне прописе, док се по доласку у Србију понашају по принципу да се све може, и истакао да применом новог закона то више неће бити могуће.

Он је додао да је предлогом закона предвиђено да дозвољена брзина у насељеним местима, уместо садашњих 60, износи 50 километара на сат.

Министар је саопштио и да ће новим законским прописима бити онемогућено да наши грађани управљају возилима са страним таблицама.

Он је објаснио да ће се то односити како на возила са црногорским регистарским таблицама, тако и на возила која имају таблице других држава, а којима управљају грађани који имају боравак у нашој земљи.

Дачић је подсетио на то да тако нешто није дозвољено ни у једној земљи, и додао да тај проблем неће бити решен овим законом већ неким другим законским решењима.

Да ли ће такве таблице бити пребачене на српске таблице или ће неко ко вози та возила имати привремени боравак у иностранству, уредиће неки други прописи, рекао је министар и нагласио да ће такође бити спречене злоупотребе са економским таблицама, будући да постоје појединци који користе таква возила а немају на то право.

Према његовим речима, прецизно ће бити уређено ко ће убудуће имати право да управља возилима са економским таблицама.

Заменик председника Владе осврнуо се на конференцији и на наводе медија о томе да је било неправилности приликом израде нових путних исправа, и најавио да ће они бити испитани.

Дачић је саопштио да државни органи до сада нису добили ниједну примедбу грађана на то да су имали проблеме приликом путовања са новим биометријским пасошима, и прецизирао да је већ издато 400.000 тих исправа.

Он је поновио да МУП, осим што је поставио услове како треба да изгледа нови пасош, не учествује у изради тог документа већ да то ради Завод за израду новчаница НБС.

Министар је рекао и да ниједан динар од новца који грађани плаћају за издавање нових путних исправа не иде том министарству, иако су полицијски службеници директно ангажовани на издавању путних исправа.
   
Стојадин Јовановић   

Начелник Управе саобраћајне полиције Стојадин Јовановић истакао је да се новчане казне предвиђене Предлогом закона о безбедности саобраћаја на путевима крећу у распону од 3.000 до 50.000 динара, и додао да више неће бити плаћања на "месту догађаја".

Јовановић је представио и низ новина предвиђених тим правним актом, које су, пре свега, усмерене ка превентивном деловању.

Неке од њих су и казнени поени, тако да ће онај ко сакупи 18 поена остати без дозволе и мораће поново да полаже тест знања, али и да плати казну.

Један небезбедни поен добија се за непрописно паркирање, некоришћење мигавца, кретање жутом траком и непоштовање првенства пролаза.

Два поена добијају се за непропуштање пешака на пешачком прелазу и нагло смањивање брзине без основаног разлога.

Три поена зарадиће возач који се не заустави поред возила за превоз деце, док се четири поена уписују за неприлагођену брзину, претицање, вожњу жутом траком и непрописно заустављање на аутопуту.

Пет поена добија се за употребу мобилног телефона у току вожње или ако су гуме и уређаји за заустављање и управљање у лошем стању, док се шест казнених поена можете добити за пролазак кроз црвено светло.

Седам поена, што је и највећа казна за прекршај, носе насилничка вожња, прекорачење брзине за 100 одсто, убацивање испред возила на семафору и вожња под утицајем наркотика или алкохола.

Једна од важних ствари која се мења у закону јесте и полагање возачких испита.

Уколико возач у току године не сакупи ниједан поен, биће сврстан у категорију савесног возача. Ко добије од један до седам бодова биће у категорији непажљив, од осам до тринаест у групи ризичан, а онај ко сакупи од 14 до 18 поена биће заведен као опасан учесник у саобраћају.

Возачу који сакупи 18 поена следује 45 до 60 дана затвора и одузимање возачке дозволе.

За оног ко направи прекршај са дететом у возилу казне ће бити двоструко веће, употреба мобилног телефона се забрањује, а уводи се и категорија "привремене дозволе" за особе са 17 и 18 година.

Статистика упозорава на то да је Србији неопходан нов закон о безбедности саобраћаја, јер се дневно на друмовима у нашој земљи догоди 175 саобраћајних несрећа, а само за последња 24 часа у њима је погинуло пет особа.

http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=107444 (http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=107444)

Tako je to u teoriji a u praksi kako će da bude, to ćemo tek da vidimo. Ovaj predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja je danas konačno usvojen na Vladi i sada ide u skupštinsku proceduru a stupa na snagu tek 7 dana nakon usvajanja u SKUPŠTINI SRBIJE. A pošto znamo kako nam Skupština (ne)efikasno radi, još ćemo mi da se načekamo.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: reksys 10-04-2009, 06:33:37
Drago mi je zbog CG i E tablica. Pa dokle vise da voze i da imaju sva prava kao mi koji vozimo automobile od po 25 godina,a oni za sitne pare kupili dobre automobile. Ima tu dobrih stvari kao negativni poeni i smanjenje sozvoljene kolicine alkohola. Zez je da te moze uhvatiti kamera kako prolazis kroz crveno i da dodje na kucnu adresu kazna,kao kod parkiranja. Ali ljud bilo je vreme da se nesto menja. Nema da prodje dan da neko ne pogine, ovo je strasno kako ljudi voze.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 28-04-2009, 21:03:51
Mislim da je novi zakon dobar. Ali! Ja se zaista bojim da mnoge stavi neće biti moguće u našim uslovima. Posebno mislim da izvršenje kazni koje zakon predviđa. Potpuno podržavam sve izmene, i smatram da možda treba da je još strožiji, ali realno se pojavljuje problem na terenu u vidu sprovođenja istog. Recimo u Ćupriji nema dovoljan broj saobraćajaca! Bukvalno dvojica u smeni za ceo grad! Da bi ovakav, a i svaki drugi zakon dao rezultata, neophodno je da se sve menja. Ceo sistem, policija, sve službe koje su uključene u saobraćaj. I da prođe jedno dvadeset godina. Ali, da me ne razuemte pogrešno, što se novog zakona tiče ja mogu samo da kažem  :xq004:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 14-05-2009, 08:21:42
Novi zakon o saobraćaju bio je prva tačka dnevnog reda na jučerašnjoj novoj sednici parlamenta. Dakle, rasprava je počela. Sad samo da vidimo dokle će da traje i kakva će biti  :aq18:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 14-05-2009, 18:58:22
Tako je, zakon je sada u skupštinskoj proceduri i kao što rekoh, stupa na snagu 7 dana nakon izglasavanja/usvajanja u Skupštini Srbije.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 14-05-2009, 20:44:48
Imali smo dva predloga zakona: ekspertski i policijski. Preovladao je policijski koji je zvanicno u proceduri za usvajanje.
Cilj novog zakona je bio regulisanje saobracaja i odgovornost svih ucesnika u saobracaju (sistem: covek-vozilo-put). Zakon treba da bude osnova za podzakonska akta, bez kojih je nemoguca primena zakona.
Zalosno je sto je preovladao stav da je za sve kriv samo vozac, a da je odgovornost vlasnika puta (drzave) minimizirana. S druge strane, uvodjenje licenci je samo izvor dodatnog prihoda za one koji ce da ih izdaju (a to su predlagaci zakona).
Neke druge promene su kozmeticke prirode, jer je do sada savezni zakon i republicki zakon objedinjen u jedan zakon. Postoji neusaglasenost sa zakonom o putevima i sa zakonom o javnom prevozu.
 :aq15:
Zao mi je sto moram da napisem, ucesnici na FORUMU najverovatnije nisu uopste videli predlog zakona, pa nisu mogli ni da ga uporedjuju sa prethodna dva zakona. Zato ovde i nema konkretne diskusije o zakonskim resenjima - samo prazno pisanje.
 :aq16: :aq16: :aq16: :aq16:
 
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 14-05-2009, 22:08:23
Tako je, zakon je sada u skupštinskoj proceduri i kao što rekoh, stupa na snagu 7 dana nakon izglasavanja/usvajanja u Skupštini Srbije.

Grška  :xq009:
Zakoni stupaju na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku RS  :xq008:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 14-05-2009, 22:41:02
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da ne vezuje sigurnosni pojas u automobilu, iako je upravo on predlagač zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji se posle šest godina odlaganja našao u skupštinskoj proceduri.

http://www.blic.rs/hronika.php?id=92555

 :aq16: :aq16: :aq16: :aq16:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Fanta 14-05-2009, 22:42:51
Znate šta, ovaj zakon stvarno obećava. wq172

Zato prvi put ozbiljno razmišljam da konačno položim i dobijem dozvolu  :aq24:

(do sada sam povremeno vozila ali bez položenog  wq110)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 14-05-2009, 22:59:49
Na zalost, sve je kod nas politika. Zakon o saobracaju postaje politicko pitanje, a ne stvarna potreba.
Nisu vozaci krivi za svaku saobracajnu nezgodu. Pogledajte samo kakvi su nam putevi, pa krsevi od automobila, pa...

Kad se sudare jugo i yaris, u jugu svi nastradaju, a u yarisu niko. Zasto?
Yugo i Yaris su u isto vreme poceli da se prodaju u Americi pre dvadesetak godina i tada su bili veoma slicni. A danas? Pa yugo nema vazdusne jastuke i onda je normalno da u Srbiji ima vise poginulih nego u evropskim zemljama. Posledice saobracajnih nezgoda ne treba prosto uporedjivati, nego treba traziti uzroke.

Na FORUMU postoji tema o tome koliko u Jagodini nedostaje saobracajnih znakova. Da li ce novi zakon to stanje da promeni? Nece. Kaznjavace se i dalje samo vozaci, a ne i vlasnici puteva (drzava).

CITAT:
http://www.rtv.rs/sr/vesti/politika/politika/2009_05_14/vest_131030.jsp

 wq40
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 15-05-2009, 23:08:54
Tako je, zakon je sada u skupštinskoj proceduri i kao što rekoh, stupa na snagu 7 dana nakon izglasavanja/usvajanja u Skupštini Srbije.

Grška  :xq009:
Zakoni stupaju na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku RS  :xq008:

E moguće je. Tako nešto. 8. dan je u pitanju.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 16-05-2009, 00:09:58
Do sada je bilo ovako: policajci ne kaznjavaju danima, a onda dobiju zadatak da za jedan dan naplate dovoljno kazni, jer je budzet prazan.
E, pa novi zakon je i napravljen da budzet vise ne bude u deficitu!
 :aq15:
Ali kultura u saobracaju moze i na ovaj nacin - lepom molbom:
(http://www.dodaj.rs/t/3m/ei/43huvCM2/7.jpg) (http://www.dodaj.rs/?3m/ei/43huvCM2/7.jpg)
 :aq27:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 16-05-2009, 00:18:36
U Jagodini nedostaju saobracajni znakovi - a negde ih ima i vise nego sto treba:
(http://www.dodaj.rs/t/2z/11X/Gk3yfb7/1/41.jpg) (http://www.dodaj.rs/?2z/11X/Gk3yfb7/1/41.jpg)
Da li ce novi zakon o saobracaju da bude ovako precizan?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 16-05-2009, 00:23:28
Novi zakon je tesko sr*nje.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 16-05-2009, 00:45:42
Ma ja mislim da samo ovakav kulturan znak može sve da reši.

(http://www.net.hr/2007/11/28/0206007.23.jpg)

 :aq24:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 16-05-2009, 01:55:52
@maser  :xq005:

novim zakonom kopiraju zapadne zemlje,konkretno nemacku,ali su ga smuvali da to nije normalno.
ako su vec kopirali sto nisu bar u originalu,kad neznaju ni to da naprave.

a ko da nesto i znaci taj zakon...ko ce da ga postuje kad su svi rodjaci ,poznanici i prijatelji!?
kad milicija vapi za parama.
sta ce zakon mom komsiji kad izlepi plocice besplatno sudiji/zena za prekrsaje, i iako je sizofrenicar vozi jos i pijan!
sve prijave zavrse u njenoj kanti za smece.
i to tako godinama.

zakon u Srbiji su korupcija, interesi i poznanstva. :xq010:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 16-05-2009, 09:20:51

Toga se i ja plašim. Da neće profunkcionisati, jer je (kažem ovo stoti put, ali šta da radim kad je očigledno na svakom koraku) društveni sistem potpuno rasturen! Zakon je možda i dobar, ali nema svrhe ako ga se ne primenjuje i ako cela stvar zapne kod sudije, a zapeće. Ovde se za banalne stvari sudski postupci vode godinama. Ja stvarno ne razumem zašto? Sud ima obavezu da postupke vodi u rokovima i bez nepotrebnog odugovlačenja. Tu će biti problem. Jer policajac će možda i da zaustavi tog nekog ludaka za volanom, da ga kazni ili šta već, ali kad cela stvar dođe do suda....e  :aq16: I onda nema svrhe, ako se  ne dovede do kraja i ako nema posledica po onog ko krši zakon, šta? Ko će da se plaši svih tih novina koje zakon donosi. Ali to nije samo sa ovim zakonom, i tako u krug....
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 16-05-2009, 13:45:57
to je ringispil koji se stalno vrti u istom smeru.
nazalost.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 17-05-2009, 01:29:33
Naravno da je novi zakon o bezbednosti bio neophodan, ali u saradnji sa komitetom za bezbednost saobraćaja i timom ekspertskih stučnjaka - ciji predlog nije prošao, jer se opet radilo iza zatvorenih vrata u tajnosti!

Da li sam dobro razumela, policijski zapisnik sa mesta nesreće je neosporiv dokaz na sudu?  :aq22:
Takodje, u Nacrtu zakona MUP-a izostavljene su odredbe koje odredjuju odgovornost državnih organa i putara, tako da će uvek za saobraćajnu nesreću biti krivi gradjani, jer su ovi rasterećeni svake odgovornosti na štetu vozača.

Pošto MUP-ova verzija zakona pravljena u tajnosti, tako da niko nije imao uvid u to šta rade, malo su sebi dali prevelika ovlašćenja.
Njihova neprikosnovena moć malo plaši  obične građane.   :aq02:


Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 17-05-2009, 02:02:21
greska,izvinjavam se.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 17-05-2009, 17:07:28
Идемо на новине:
                                3. Редовни технички прегледи
                                                  Члан 264.
Редовном шестомесечном техничком прегледу се морају подвргавати:
1) ...
...
8) моторно возило старости преко 15 година (старост возила се утврђује у односу на годину производње).Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 17-05-2009, 20:24:36
Идемо на новине:
                                                                
Редовном шестомесечном техничком прегледу се морају подвргавати:

...8) моторно возило старости преко 15 година (старост возила се утврђује у односу на годину производње).

jel ovo neko zezanje ili je stvarno tako? :aq18:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 17-05-2009, 20:42:29
Идемо на новине:
                                                               
Редовном шестомесечном техничком прегледу се морају подвргавати:

...8) моторно возило старости преко 15 година (старост возила се утврђује у односу на годину производње).


nije zezanje, malo smo prelistavali popodne - onako porodicno - cisto da vidimo sta ce sve da nas zaboli ...  :aq22:
skinuli smo sa sajta Nar.skupstine RS - to sam samo prekopirala.

ima jos dosta toga -  :xq046:

salu na stranu - bilo je krajnje vreme da se nesto uradi po pitanju ZOBS-a, ali se bojimo kako ce sve to da se ostvari u praksi, da ne bude opet batina samo po sirotinjskim ledjima... :xq007:   
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 17-05-2009, 20:53:15
spotakla sam se oko ovog sestomesecnog tehnickog........
ako se zna koliki je prosek starosti vozila na nasim putevima,lepa je to para za one koji su to uzmislili.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 17-05-2009, 21:34:44
Видиш, овако, биће то лепа пара!  :aq14:

Оснива се Агенција за безбедност саобраћаја, као јавна агенција, која ће да буде надлежна за...има тамо 17 тачака...
 
        па у следећем члану каже - Агенција се финансира из:

1) цене услуга које плаћају корисници услуга и посебних накнада за обављање послова које врши Агенција,
2) донација, прилога и других бесповратних давања датих оснивачу или Агенцији,
3) осталих извора.

Висину цена и накнада ...утврђује Влада на предлог Агенције, а по прибављеном мишљењу министарства надлежног за саобраћај и за трговину и услуге.  :aq22:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 17-05-2009, 21:50:36
kako vidim zakon se manje donosi zbog bezbednosti,vise zbog kasiranja.

mene posebno pogadja da ja auto koji vozim 5-6 nedelja u Srbiji ne mogu da prijavim samo za to vreme,vec moram da platim za celu  godinu osiguranje i ostale troskove.
ne verujem da se tu nesto promenilo.
ako vec kopiraju Evroske zemlje, zasto ne kopiraju u punom obimu i bez prekrajanja u cilju sto veceg "dranja" vozaca.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 19-05-2009, 14:39:46
Jos malo o zakonu, jer mnogo toga treba da zapamtimo:

- 1 poen
Nepropisno parkiranje, nekorišćenje žmigavca, kretanje žutom trakom, nepoštovanje prvenstva prolaza...

- 2 poena
Nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, naglo smanjivanje brzine bez osnovanog razloga

- 3 poena
- Nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece iz koga izlaze, ili u koje ulaze deca

- 4 poena

- Neprilagođena brzina, nebezbedno preticanje, neprekidna vožnja trakom za preticanje, nepropisno zaustavljanje na autoputu

- 5 poena

- Upotreba mobilnog telefona u toku vožnje, neispravni pneumatici, kočnice i uređaji za upravljanje

- 6 poena

- Prolazak kroz crveno svetlo

- 7 poena

- Nasilnička vožnja (prekoračenje brzine za 100%, ubacivanje ispred vozila na semaforu, izazivanje opasnosti neodgovarajuće učvršćenim ili vangabaritnim teretom, vožnja pod uticajem narkotika ili alkohola

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 19-05-2009, 14:46:20
Malo o novitetima:

- Probni period od jedne do dve godine i ograničenja brzine za nove vozače

- Privremeno oduzimanje vozila

- Detaljnija kategorizacija vozačkih dozvola, zavisno od vrste vozila - A1, A2, A, B, BE, B1, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E...

- Sertifikati za auto-škole, odnosno, instruktore

- Licence, kazneni poeni za referente na tehničkim pregledima

- Strožiji kriterijumi kod registracije vozila   

- Kazneni seminari i novo polaganje

- „Zona 30“ - uvođenje ograničenja brzine na 30 kilometara na sat u određenim ulicama

- Stalno upaljena oborena svetla

- Dve godine zatvora za vožnju bez dozvole

- Do tri godine zatvora za vožnju pod dejstvom alkohola i za odbijanje alko-testa

- Brzina kretanja oko škola ograničena na 30km/h

- Svaki vozač će u autu morati da ima svetlosni prsluk

- Smanjena dozvoljena količina alkohola sa 0,5 na 0,3 promila
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 19-05-2009, 14:48:42
i malo o džepu:

- Saobraćajni prekršaj 8.000-32.000 dinara, ili 15-30 dana zatvora. Šest negativnih poena

- Saobraćajni prekršaj sa izazivanjem opasnosti 12.000-48.000 dinara, ili najmanje 30 dana zatvora. Sedam negativnih poena

- Saobraćajni prekršaj sa izazvanim udesom 16.000-50.000 dinara, ili najmanje 45 dana zatvora. Osam negativnih poena.

- Prekršaj tokom nasilničke vožnje Zatvor 45-60 dana i 18 negativnih poena

- Nezgoda tokom nasilničke vožnje Zatvor 60 dana i 18 negativnih poena

- Kazne za prekršaje koji ugrožavaju bezbednost dece su najmanje dvostruka minimalna kazna i 12 meseci zabrane upravljanja vozilom
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 19-05-2009, 21:04:03
ovde ima toliko gluposti ...npr ovo:

" 1 poen
Nepropisno parkiranje, nekorišćenje žmigavca, kretanje žutom trakom, nepoštovanje prvenstva prolaza..."

kako moza da se poistoveti jedno nepropisno parkirane sa kretanjem zutom trakom?
ovde se za vise uzastopnih nepropisnih parkiranja za koje se normalno plate kazne,dobijaju poeni.

"- 5 poena
- Upotreba bilnog telefona u toku vožnje, neispravni pneumatici, kočnice i uređaji za upravljanje"

ovo je najzesce!!!
kazna je ovde 40€ i 1 poen za telefon a ta se radnja ne moze staviti u rang sa trehnickom neispravnoscu auta.

"- 6 poena
- Prolazak kroz crveno svetlo"

postoji li neka tolerancija ...ovde je 3 sek. od paljenja crvenog svetla,jer ako si bio ispred semafora sa 50km/h nemozes naglo da kocis  da bi stao.

i dalje..dalje...necu da citam da senerviram.

kazem OVDE (sto ce razumem,mnoge iritirati),jer su probali da kopiraju zapad,a ako su vec kopirali,trebali su ljudski ,a ne ovako slepacki ko sto su uradili.
najvise neg .poena su dali pojedinim manje vaznim prekrsajima,bas iz razloga da su ti prekrsaji dosta rasprostranjeni kod nas,pa ce tu najvise i kazni da namlate,za koje pretpostavljam da idu uz poene.
druga je stvar da ce kazne da plate samo oni koji nemaju da podmite policajca ili nisu "lepili plocice" sudiji za prekrsaje ko moj komsija.

oni mafijasi i skorojevici ce i dalje da se parkiraju gde hoce jer njima policajci ne smeju ni da pridju.
mogu da im pridju doduse,ali sam da bi im pripazili na auto koji stoji na pesackom,da ga neki pesak ne izgrebe.

ovo je cirkus od zakona i od toga ko i kako ce ga primenjivati.

znam da sam sa ovim postom opet skupila dosta "negativnih poena" ali bas me briga ko ce i kako da me ocrnjuje sada.

LEPA VOZNJA :aq28:

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 19-05-2009, 21:11:51
Opet će da zaustavljaju  starija vozila i da izmišljaju prekršaje a besni  i dileri će da se parkiraju na pešačkom i panduri  neće  ni da ih pogledaju
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 19-05-2009, 21:21:00
pa sta ja rekoh?!
i zaustavljace ljude sa sela i gastarbeitere kad i kako im se nadigne ,a mmafijasi,dileri,skorojevici..... ce da ih isamaraju na sred ulice ako im pridju,stose iz tih razloga nece ni desiti.
ma bezi ovo je cirkus, gluposti za ginisa!
kako ih nije sramota a jos dizu toliku prasinu oko svega.i kolko sve ovo kosta?
bolje je da su prvo probali da primene stari zakon kako treba.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 20-05-2009, 05:52:07
Nisam slucajno ovu temu naceo i to odavno 10. aprila.
Plasio sam se da ce ipak da se usvoji zakon o bezbednosti saobracaja koji ce da ima za cilj samo popunu budzeta, a ne i smanjenje broja saobracajnih nezgoda i smanjenje posledica saobracajnih nezgoda.
Bar da se amandmanima u Narodnoj skupstini nesto promenilo.
Ovako, vozaci, berite kozu na siljak!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 20-05-2009, 07:34:59
Nije ovo zbog sigurnosti nego zbog para, ne znaju kako više da nakrpe  pare  za budžet.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Fanta 20-05-2009, 10:36:58
A šta je sa biciklistima?

Ljudi moji, pa oni su i gori i opasniji od pešaka u saobraćaju, a i kao vozači su veoma loši i nedisciplinovani.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 20-05-2009, 12:40:43
Ova verzija zakona nije dobra za državu, niti za narod i ne samo da će dovoditi do toga da nevini budu kažnjavani i osuđivani, već nećemo imati ni efekat koji je najvažniji u celoj priči, a to je bitno smanjenje poginulih.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 20-05-2009, 13:49:19
Nije ovo zbog sigurnosti nego zbog para, ne znaju kako više da nakrpe  pare  za budžet.

lopovska posla!!! :aq25:
sad ce jos i da ozakone peljesenje.
ovo nema ni na Siciliji.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: STRANACH 20-05-2009, 14:13:51
Ali ima u SRBIJI  :xq004: :xq004:
Sramota
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 23-05-2009, 17:27:20
Da li ovo moze da se ubaci u nas ZOBS?

Kazna za nepridrzavanje na pokretnim stepenicama

MONTREAL - Policija u kanadskom gradu Lavalu kaznila je jednu ženu zato što je odbila da se povinuje njihovoj naredbi da se pridržava za rukohvat na pokretnim stepenicama.
Bela Kosojan morala je da plati novčanu kaznu od 75 evra zato što se nije držala za rukohvat i drugu od 230 evra zbog opstrukcije pravosuđa, piše lokalna štampa.

 :xq009:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 24-05-2009, 07:41:17
Citat:
"Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na Predlog
zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a sednicu će nastaviti
u ponedeljak.
Skupština u ponedeljak treba da razmotri amandmane na predloge zakona o
opštoj bezbednosti proizvoda i o elektronskoj trgovini.
Tokom rasprave u petak, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao
je da su predloženi amandmani na Predlog zakona o bezbednosti saobraćaja
na putevima doprineli tome da se poboljša zakon i naveo da je od ukupno
244 amandmana prihvaćen 71.
Mrkonjić je naveo da će primena zakona, koja će početi za šest meseci,
biti najvažnija i obećao da će do tada on kao i ministar policije Ivica
Dačić pokušati da još "neke stvari poprave".
Ministar se saglasio sa mišljenjem svih poslanika da u narednim godinama
putna infrastruktura treba da bude u prvom planu što je, kako je naveo,
bitno za bezbednost saobraćaja.
Mrkonjić je naveo da se problem "crnih tačaka" na putevima ne može rešiti
zakonom i da je to moguće samo modernizacijom i izdvajanjem sredstava za
održavanje puteva
."

Znaci da je na posredan nacin priznato da ovaj zakon sluzi za punjenje budzeta, a ne da se smanji broj saobracajnih nezgoda i da se umanje posledice saobracajnih nezgoda.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 24-05-2009, 10:03:15
Pa, da!

Dodjosmo i mi do tog zakljucka, ali mi je drago sto ce Milutin i Ivica, u medjuvremenu da jos "neke stvari poprave".
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 24-05-2009, 17:37:50
@posmatrac

pa to smo i znali,da ga nisu doneli zbog nas,nego zbog sebe! :xq010:
sve lopov do lopova!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 26-05-2009, 21:23:41
I ne samo to! Zakon će početi da se primenjuje tek za šest meseci, i to parcijalno. U međuvremenu treba da se oforme službe, agencije, da se "osposobe" službenici za primenu i sprovođenje zakona !? Pa to je nečuveno, sve te prpreme je trebalo da su već odrađene i da su tekle uporedo sa donošenjem i usvajanjem zakona. Ali, ne! Zašto jednostavno, kad je mnogo zanimljivije da bude komplikovano  :xq010:.
Da ne pričam ko nam radi po policijskim stanicama i upravama i slično....
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 26-05-2009, 21:25:04
bas necuveno... :aq25:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 26-05-2009, 21:52:23
Mene samo zanima, sta se moze uraditi da ne ginemo vise ...

http://www.youtube.com/watch?v=3749h_uxS0o

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 26-05-2009, 22:18:33
znas Svilena sta se moze uraditi:

da se donese zakon koji ima za cilj brigu o vozacima a ne punjenje kasa i dzepova;
i da se taj zakon primenjuje dosledno i neselektivno.

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 29-05-2009, 15:49:20
Mene samo zanima, sta se moze uraditi da ne ginemo vise ...

http://www.youtube.com/watch?v=3749h_uxS0o

Da me neko ne shvati pogrešno, ovo je "odličan" spot. Ovako agresivne kampanje, po mom mišljenju jedino (i to možda) mogu da dopru do svih onih bahatih i naslinih učesnika u saobraćaju. Avgusta prošle godine, počela je kampanja „Ne prizivaj nesreću", čija je izrada finansirana novcem prikupljenim od SMS glasanja tokom serijala „VIP Veliki brat". Jedno vreme bilo je bilborda sa ovom temom  i spotova na TVu, ali se sa tim stalo. Ne mogu trenutno da nađem te spotove, ali potražite ih na netu, sigurno mogu da se nađu.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: bebironac 29-05-2009, 19:28:22
pa u pravu si,spot je odlican,sad ko ima slabo srce bolje je da ne gleda
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 30-05-2009, 17:00:08
Znači, tačno je.
Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji je Skupština Srbije juče usvojila, stupa na snagu početkom decembra.U narednih šest meseci policija i ministarstvo infrastrukture pripremiće još 40 pravilnika potrebnih kako bi zakon mogao da se primenjuje. Od decembra će biti uveden video nadzor na putevima. Ukoliko vozač napravi prekršaj, kamera će to snimiti, a kazna će stići na adresu vozača.

Lično mislim da je sve to već trebalo da se odradi, i da je postupno primenjivanje zakona pogrešna taktika.
Zakon ili primenjuješ ili ne, uvek će biti onih koji nisu spremni da se prilagode, pa odugovlaćenje može samo da ima kontra efekat  :xq010:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 30-05-2009, 19:05:58
Eto očigledno nije tačno ni ono što sam ja tvrdio ni ono što je SunđerBoba tvrdila. Zakon o bezbednesti saobraćaja bi PO ZAKONU TREBALO da stupi na snagu 8. dan po objavljivanju u Službenom glasniku Republike Srbije. Ali ovo je zemlja Srbija i tu opet dolazimo do one razlike između onoga što bi trebalo da se radi po zakonu i onoga što se stvarno radi u praksi.

Ja ne znam zašto se uopšte čeka na primenu ovog zakona 6 meseci kad on može odmah da počne da se primenjuje a da se ti pravilnici i drugi podzakonski akti donose u hodu. Pa da li oni znaju koliko će još ljudi da izginu za vreme ovog leta i uopšte za tih 6 meseci na putevima Srbije ? A osnovni cilj ovog zakona je da smanji broj saobraćajki i broj poginulih na putevima Srbije. Ali njima izgleda uopšte nisu bitni ljudski životi nego samo koliko će para da uberu od kazni i drugih prihoda u vezi saobraćaja ! Užas !!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 30-05-2009, 20:49:47
hvala bogu za kamere,znaci nece vise policajci da izlecu iz zbunova ko zecevi i da te zaustavljaju,pa da se pogacas koliko da im platis na"na crno"....

a za kamere ziva nisam,verovatno ce da im postave i strazare da ne prodju ko znakovi gde je na mnogima posecen lim pa ostale smo drske!!! :aq25:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 31-05-2009, 09:32:17
Eto očigledno nije tačno ni ono što sam ja tvrdio ni ono što je SunđerBoba tvrdila. Zakon o bezbednesti saobraćaja bi PO ZAKONU TREBALO da stupi na snagu 8. dan po objavljivanju u Službenom glasniku Republike Srbije. Ali ovo je zemlja Srbija i tu opet dolazimo do one razlike između onoga što bi trebalo da se radi po zakonu i onoga što se stvarno radi u praksi.

Ja ne znam zašto se uopšte čeka na primenu ovog zakona 6 meseci kad on može odmah da počne da se primenjuje a da se ti pravilnici i drugi podzakonski akti donose u hodu. Pa da li oni znaju koliko će još ljudi da izginu za vreme ovog leta i uopšte za tih 6 meseci na putevima Srbije ? A osnovni cilj ovog zakona je da smanji broj saobraćajki i broj poginulih na putevima Srbije. Ali njima izgleda uopšte nisu bitni ljudski životi nego samo koliko će para da uberu od kazni i drugih prihoda u vezi saobraćaja ! Užas !!!

Vidi maser, zakon će stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Sl.gl., ali će se primena odložiti za šest meseci. Ovo prvo je procedura, znači ne mogu da odlože stupanje na snagu ali primenu mogu. E sad zašto?
To tretiranje vozača, ostalih učesnika u saobraćaju i naroda uošte kao razmaženog deteta mi nije jasno. Kao čekaj da se dete privikne, pa nemojmo odmah, pa stanite da se pripremimo, jao pa mi nismo znali da nam treba još ljudi za sprovođenje i sl. je samo dokaz koliko je ova zemlja propala i koliko su nadležni za ovu oblast nesposobni! Sto babice kilava deca! I samo možeš misliti kako će sve to da ispadne. Naš čovek se NIKADA, ali NIKADA ne privikne na ono što mu ne odgovara, a posebno ako mu ti daš luft da se privikne na nešto našta ne želi da se privikne. Znaš kako će to biti za šest meseci: "Pa čekaj ako si mogao da me puštaš šest meseci, pusti me i ovaj put molim te evo majke mi neću više!"

Postoji jedna emisija koju ja rado slušam, a u čijoj špici jedan pametan čovek kaže:" Neke stvari se najbolje rešavaju tako što se uopšte ne rešavaju, i ovde bi trebalo... kao u Turskoj, Kemal Paša Ataturk je rekao: "Nema fesovi - cilindri od sutra ujutru i ćao!" Pa ti pričaj sa cilindom na glavi šta hoćeš".
(Misli se na reformu Turske države koju je Kemal Paša izvršio "oštrim rezovima" uvodeći novine i na taj način napravio modernu Tursku državu kakva je danas. Zato ga i zovu ocem nacije.)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 31-05-2009, 13:07:10
hhahaaa,boba,u pravu si,ko razmzena deca: hoce kaki - nece kaki!!! :aq21:

daj kazi od tadai gotovo,koje sad tu psihicke pripreme?!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 31-05-2009, 21:27:16
Eto očigledno nije tačno ni ono što sam ja tvrdio ni ono što je SunđerBoba tvrdila. Zakon o bezbednesti saobraćaja bi PO ZAKONU TREBALO da stupi na snagu 8. dan po objavljivanju u Službenom glasniku Republike Srbije. Ali ovo je zemlja Srbija i tu opet dolazimo do one razlike između onoga što bi trebalo da se radi po zakonu i onoga što se stvarno radi u praksi.

Ja ne znam zašto se uopšte čeka na primenu ovog zakona 6 meseci kad on može odmah da počne da se primenjuje a da se ti pravilnici i drugi podzakonski akti donose u hodu. Pa da li oni znaju koliko će još ljudi da izginu za vreme ovog leta i uopšte za tih 6 meseci na putevima Srbije ? A osnovni cilj ovog zakona je da smanji broj saobraćajki i broj poginulih na putevima Srbije. Ali njima izgleda uopšte nisu bitni ljudski životi nego samo koliko će para da uberu od kazni i drugih prihoda u vezi saobraćaja ! Užas !!!

Vidi maser, zakon će stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Sl.gl., ali će se primena odložiti za šest meseci. Ovo prvo je procedura, znači ne mogu da odlože stupanje na snagu ali primenu mogu. E sad zašto?
To tretiranje vozača, ostalih učesnika u saobraćaju i naroda uošte kao razmaženog deteta mi nije jasno. Kao čekaj da se dete privikne, pa nemojmo odmah, pa stanite da se pripremimo, jao pa mi nismo znali da nam treba još ljudi za sprovođenje i sl. je samo dokaz koliko je ova zemlja propala i koliko su nadležni za ovu oblast nesposobni! Sto babice kilava deca! I samo možeš misliti kako će sve to da ispadne. Naš čovek se NIKADA, ali NIKADA ne privikne na ono što mu ne odgovara, a posebno ako mu ti daš luft da se privikne na nešto našta ne želi da se privikne. Znaš kako će to biti za šest meseci: "Pa čekaj ako si mogao da me puštaš šest meseci, pusti me i ovaj put molim te evo majke mi neću više!"

Postoji jedna emisija koju ja rado slušam, a u čijoj špici jedan pametan čovek kaže:" Neke stvari se najbolje rešavaju tako što se uopšte ne rešavaju, i ovde bi trebalo... kao u Turskoj, Kemal Paša Ataturk je rekao: "Nema fesovi - cilindri od sutra ujutru i ćao!" Pa ti pričaj sa cilindom na glavi šta hoćeš".
(Misli se na reformu Turske države koju je Kemal Paša izvršio "oštrim rezovima" uvodeći novine i na taj način napravio modernu Tursku državu kakva je danas. Zato ga i zovu ocem nacije.)

To o čemu ti pričaš više liči na diktaturu i to nije dobra stvar.

Suština ove priče je da smo imali dovoljno dugo vremena da se pripremino za primenu ovog zakona, PET GODINA EEEEEEEEEEEEEJ tako da nam dodatnih 6 meseci stvarno nisu potrebni. Pa 5 godina pričaju o tom novom zakonu tako da ja mislim da su čak i vrapčići na grani naučili bar neke odredbe istog. A mnogo ljudi će da pogine na putevima Srbije dok taj famozni zakon konačno ne počne da se primenjuje u potpunosti !
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 31-05-2009, 21:47:34

Postoji jedna emisija koju ja rado slušam, a u čijoj špici jedan pametan čovek kaže:" Neke stvari se najbolje rešavaju tako što se uopšte ne rešavaju, i ovde bi trebalo... kao u Turskoj, Kemal Paša Ataturk je rekao: "Nema fesovi - cilindri od sutra ujutru i ćao!" Pa ti pričaj sa cilindom na glavi šta hoćeš".
(Misli se na reformu Turske države koju je Kemal Paša izvršio "oštrim rezovima" uvodeći novine i na taj način napravio modernu Tursku državu kakva je danas. Zato ga i zovu ocem nacije.)

Jel ti ovo liči na diktaturu? Pa, možda, ali drugačije ne može. Sloboda nije nešto sa čim se naš čovek snalazi. Kad je pomoglo Turcima, trebalo bi nama. Ili nama nema pomoći, možda? Vadimo se na te Turke petstotina godina, a oni su za nas Holivud  :xq010:

Suština ove priče je da smo imali dovoljno dugo vremena da se pripremino za primenu ovog zakona, PET GODINA EEEEEEEEEEEEEJ tako da nam dodatnih 6 meseci stvarno nisu potrebni.

Pa to kažem, država je totalno nesposobna da sprovede bilo kakvu reformu bilo čega  :xq010:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: MASIRAM GASTARBAJTERKE 31-05-2009, 22:00:06
Kakav narod-takva i država.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 06-06-2009, 00:58:15
Šta god policajac napiše – biće istina

Novinar: S.Stojanović,   Fotoreporter:

http://www.gradjanski.rs/navigacija.php?vest=44467

BEOGRAD – Prema novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, vozači će uvek biti krivi. A policija će biti sve – i tužilac i sudija. Iako ministar policije Ivica Dačić tvrdi da je predlog novog zakona urađen po najvišim svetskim standardima i u interesu zaštite građana, mnogi stručnjaci smatraju da je represivan i da neće smanjiti broj nesreća. Kako se smatra, čitav zakon zasniva se na strahu od kazne.

Zbog neprikosnovene uloge policije, već se najavljuje ocena ustavnosti pojedinih odredaba, a prevoznici spremaju protest, uz moguću blokadu puteva. Najviše smeta to što će policijski zapisnik biti neoboriv dokaz na sudu. Još konkretnije, šta god policajac napiše – to će biti istina!


 :xq002: :xq002: :xq002: :xq002: :xq002: :xq002: :xq002:

Ministar Dačić, međutim, razmišlja drugačije:

– Zapisnik je uvek bio merodovan, ali ni dosad policajac nije donosio nikakvu presudu, to je činio sudija za prekršaje. Osim toga, postojaće i video snimak. Zakon uopšte nije toliko restriktivan kao što neko misli. Zašto našem građaninu nije problem da hrvatskoj policiji dâ 100 ili 200 evra ako pogreši ili da vozi lepo i fino, a ovde misli da se može ponašati drugačije. Nadam se da ćemo uskoro uvesti video nadzor na mnogim saobraćajnicama i onda nećete ni videti saobraćajca. Video snimak će na sudu sve reći – kaže Dačić.


U Srbiji kao u Nemačkoj

Auto-prevoznici kažu da će policajac moći da skine tablice bez kriterijuma, da će za nove gume moći da kaže da su ćelave – jer mu se vozač nije svideo!

– Izgleda da bi bilo najbolje da saobraćajna policija ne postoji, da neko drugi obavlja taj posao. Jednostavno, mislim da se demokratija olako shvata. Demokratija je pravo na različito mišljenje, ali kad se zakon donese, niko ne može biti jači od države – kaže Dačić.

Na pitanje novinara "Građanskog lista" kako će građani moći da provere video snimak, Dačić daje kategoričan odgovor:

– Snimak se ne može pogledati u Nemačkoj, pa tako neće moći ni u Srbiji!

Prema novom Zakona o bezbednosti saobraćaja, za nesavesne vozače predviđena je osnovna kazna – negativni poeni za ponašanje u saobraćaju. Vozači će ih dobijati prema težini prekršaja, a jedan prekršaj nosi najviše šest do sedam negativnih poena. Ako sakupite 12 poena, dozvola će vam biti oduzeta na mesec dana. Maksimalni period koji možete provesti bez dozvole zbog najtežih prekršaja jeste dve godine. Ako kojim slučajem uspete da u toku svoje vozačke karijere dvaput steknete uslov za oduzimanje dozvole na dve godine, drugi put dozvola će vam biti oduzeta trajno. Prema novom zakonu, negativno će se bodovati svaki prekršaj – od prebrze vožnje u naselju ili van njega, preko vožnje pod uticajem alkohola, do prolaska kroz crveno svetlo.


Negativni poeni

Zakon predviđa da se jedan negativan poen dobija za nepropisno parkiranje, nekorišćenje žmigavca, kretanje žutom trakom, nepoštovanje prvenstva prolaza… Dva poena dobijaju se ako se ne propuste pešaci na pešačkom prelazu, za naglo smanjivanje brzine bez osnovanog razloga… Tri poena zaradiće vozač koji se ne zaustavi pored vozila za prevoz dece... Četiri poena upisuju se za neprilagođenu brzinu, nebezbedno preticanje, neprekidnu vožnju trakom za preticanje, nepropisno zaustavljanje na autoputu... Pet poena dobija se za upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje, ako su vam gume u lošem stanju ili pak uređaji za zaustavljanje i upravljanje... Šest poena dobija se za prolazak kroz crveno svetlo. Sedam poena, koliko najviše može da "vredi" prekršaj, nose nasilnička vožnja, prekoračenje brzine za 100 odsto, ubacivanje ispred vozila na semaforu, izazivanje neposredne opasnosti ili nezgode neodgovarajuće učvršćenim ili vangabaritnim teretom, vožnja pod uticajem narkotika ili alkohola...

Oni koji tokom godine ne dobiju nijedan negativan poen biće svrstani u kategoriju savesnih vozača. Nepažljivi su s jednim do sedam minus poena, a od osam do trinaest – rizični. Ko sakupi od 14 do 18 poena, biće registrovan kao opasan učesnik u saobraćaju. Za 18 i više poena sledi 45–60 dana zatvora i oduzimanje vozačke dozvole. Ako vozač sakupi 18 kaznenih poena tokom dve godine, izgubiće dozvolu na godinu dana. Rizični vozači moraće da odu na razgovor u Agenciju za bezbednost saobraćaja i dobiće pismeno upozorenje. Opasni vozači privremeno će ostati bez dozvole i sami će snositi troškove psihijatrijskog i psihofizičkog pregleda.

Negativni poeni moći će da se brišu najviše jednom u dve godine ukoliko za to vreme vozač ne napravi prekršaj. A ako četiri godine bude vozio bez greške, vozaču će negativni poeni biti izbrisani iz dosijea.
 :xq002: :xq002: :xq002: :xq002: :xq002:
Šta god policajac napiše – biće istina
 :aq26:

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 06-06-2009, 01:02:29
Procitajte prvi post!
Odmah sam upozorio na opasnost da ce POLICAJAC  da bude Bog i Batina.

Jadan narod, znajuci ko sve radi u policiji!

 :xq008:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 07-06-2009, 17:44:46
Ako je za utehu:

Oštrija kaznena politika i uvođenje negativnih poena u novi Zakon o bezbednosti saobraćaja neće biti izvor korupcije u policiji – kaže u razgovoru za „Blic nedelje“ general Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Saobraćajni policajci, dodaje Jovanović, biće kontrolisani na više načina. Oni neće imati direktan kontakt s novcem, već će vozači koji naprave prekršaj dobijati uplatnice, i kazne plaćati u bankama ili pošti u roku od osam dana.
Iako mnogi vozači strahuju da će primenom novog zakona policajci biti u mogućnosti da „ispod ruke“ dobijaju novac kako ne bi evidentirali neki prekršaj, kao i da će tražiti više novca za mito zbog povećanja novčanih kazni, general Jovanović smatra da će novi zakon imati upravo suprotne efekte. On objašnjava da će policajce na terenu kontrolisati nadležni starešina koji će imati uvid sa koliko novca odlaze na teren i sa koliko se vraćaju. Brana korupciji su još i Služba za suzbijanje opšteg kriminaliteta, kao i Unutrašnja kontrola MUP-a.

 :aq15:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 07-06-2009, 21:21:46
Oštrija kaznena politika i uvođenje negativnih poena u novi Zakon o bezbednosti saobraćaja neće biti izvor korupcije u policiji – kaže u razgovoru za „Blic nedelje“ general Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Jadni policajci, izgubice dodatak na platu, jer nece moci vise da "gledaju kroz prste" vozacima.
 :xq005: :xq005: :xq005: :xq005:

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Fanta 07-06-2009, 21:34:04
Ako je za utehu:

 On objašnjava da će policajce na terenu kontrolisati nadležni starešina koji će imati uvid sa koliko novca odlaze na teren i sa koliko se vraćaju.

 :aq15:

Pre nego krenu na teren pretresaće im novčanike, pantalone i gaće?!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 07-06-2009, 21:36:23
sad ce znati i "tarifu":
ako je prekrsaj 4 poena,vece mito!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Fanta 07-06-2009, 21:37:56
Nema mita Luna, kako da objasne nadležnim posle otkud te pare!

Vidiš da će ih pretresati pred polazak na teren  :xq003:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 07-06-2009, 21:39:14
...srela ga baba,ujna,keka...na ulicu i dala mu za kiflu i jogurt!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 07-06-2009, 21:46:45
jeste,  somića evrića za kiflu!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 07-06-2009, 22:08:05
jeste,  somića evrića za kiflu!
pa i za kolege,nema smisla on da jede a oni da gledaju! :aq14:

bio kakav zakon da se donese,dok ne promeni svest ljudi-policajaca uzimace / trazice mito.

a kod nas se jos kaze:
RIBA OD GLAVE SMRDI!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: STRANACH 08-06-2009, 13:42:50
Ih bre pa mi smo snalazljiv narod sta se cudite,evo primera kako to funkcionise na prelazu Sremska Raca,a verovatno je ptimenljivo i na svi ostalim policiski carinskim punktovima u Srbiji .

Policajac prilikom rutinske kontrole putnika na granicnom prelazu (dok sedi zavaljen u stolici na prelazu)kaze jel si ti bre corav sto nisi stao na znak STOP (gde bi inace i trebalo da se nalazi policajac,ali je tu trenutno sunce pa se on pomerio u hladovinu),ja mu kazem da ako bi ja stao na znak on bi morao da ustane sa stolice i dodje do mene ovako sam mu ja ucinio ulsugu i doso ja do njega.
On me gleda onako cinicno i kaze,ajde posto si ti meni ucinio uslugu ajde i ja tebi da ucinim ,kazna je 3000 ali ti svrati u prvu kafanu jedno 150metra odavde zove se .... i daj konobaru .... 1000 dinara ?
Pitam dobro sta da mu kazem,nista zna on samo mu ti daj....
Svratim ja tako u kafanu... i pogledam tip koji je bio ispred mene na prelazu daje neke pare konobaru a putnici iz auta ga cekaju u auto ispred,znaci to je to....
Sednem ja u kafanu narucim pice i za 20 minuta brojim 6 ljudi koji se zdrave sa konobarom daju po 1000 i odlaze.
Ja lepo platim pice sednem u auto i odem.Kolika li je dnevna dobit policajca na prelazu,pitam se ja,a da on moze da se zakune da od nikog nije uzeo ni jedan jedini dinar.....
 :aq16:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 08-06-2009, 14:07:27
 :xq005: :xq005: :xq005:
pa sto bas nisi sedeo da izbrojis koliko ce da zaradi?! :aq29:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 09-06-2009, 09:14:06
Hajde da promkomentarišemo novi zakon

ali ozbiljno, bez gluposti  :xq007:

http://www.forum.autentik.net/slike/zakon.doc (http://www.forum.autentik.net/slike/zakon.doc)

1) zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju 
do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo, osim prekida radi 
postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj,
2) parkiranje vozila je svaki prekid kretanja vozila, osim prekida radi 
postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj, koje se ne 
smatra zaustavljanjem,

Novina i razlika u odnosu na stari zakon je to sto se sada "PARKIRANJE" 
smatra svako zaustavljanje duze od 3 minuta, a ranije je bilo 15 minuta.


Drugi primer:


Brzina kretanja vozila na putevima prema vrsti vozila ograničava se na:
5) 80 km/h - za autobuse i autobuse sa priključnim vozilom za prevoz 
tereta kao i za teretna motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije 
veća od 7.500 kg, osim na autoputu gde je najveća dozvoljena brzina 100 
km/h,

Po starom zakonu navedena kategorija vozila je i na auto-putu imala 
ogranicenje brzine kretanja 80 km/sat. Po novom zakonu na auto-putu umesto 
80 km/sat vazi ogranicenje 100 km/sat.


Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 09-06-2009, 16:37:47
U novom zakonu je i nov pojam "NASILNICKA VOZNJA":
4. Nasilnička vožnja
Član 41.
Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.
Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:
1.   kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta,
2.   kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja.

Jurnjava kroz naselje nije nasilnicka voznja (?), ali je zato tezina kazne razlicita za ralicito odstupanje brzine kretanja u odnosu na dozvoljenu brzinu kretanja. O tome je detaljnije u poglavlju o kaznama.
Pojam nasilnicke voznje je poznat u civilizovanim zemljama. Problem ce biti u Srbiji dokazivanje da je neko za 10 minuta bar dva puta prosao kroz crveno svetlo na semaforu. Bez automatskih kamera na raskrsnicama to ce biti nemoguce.
Preticanje preko pune linije jeste nerazumno, ali kada se uz to pretice "kolona vozila" (ovaj pojam je sada drugacije definisano u odnosu na stari zakon), onda je to zaista NASILNICKA VOZNJA.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 10-06-2009, 14:45:53
Član 31.
U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 
12 godina, kao ni lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno 
psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja 
svojim postupcima.
Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno 
korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, dete do tri godine, može se prevoziti na 
prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu - korpi, koja 
je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je 
isključen bezbednosni vazdušni jastuk.
Bliže propise o načinu prevoženja dece i uslovima koje mora da ispunjava 
bezbednosno sedište – korpa donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentar:
Kada vas ubuduce komsinica zamoli da je s detetom odvezete u Dom zdravlja 
da bi dete primilo inekciju, moracete da je najljubaznije odbijete, jer u 
svom vozilu nemate bezbedonosno sediste za dete do tri godine starosti.
Slicno ce da vazi i za dobrog dedu koji nece moci da provoza svoje male  unuke.
Moze li neko da kaze koliko je deteta do tri godine straosti zaista poginulo na zadnjem sedistu u automobilu samo zato sto nije sedelo u korpi?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 10-06-2009, 16:41:16
@autentik, komentar za sedišta ti nije na mestu,
a na pitanje "koliko je deteta do tri godine starosti zaista poginulo na zadnjem sedistu u automobilu samo zato sto nije sedelo u korpi"
ja tebe pitam koliko si puta video da ponosni tatica drži u krilu dete dok vozi i da li je to normalno? Da li je normalno da dete sedi napred bez zaštite?

Ne razmišljajući o posledicama, neki roditelji dozvoljavaju da za vreme vožnje dete skakuće na zadnjem ili da ga majka drži na prednjem sedištu automobila.
Boze, pa ne mora da pogine, dovoljno je da se povredi.

Dete koje sedi na zadnjem sedištu a nije vezano, u trenuktu sudara ne može da se pridrži rukama za sedište pa se podiže do krova, a potom kao topovsko đule ubrzava prema napred. Ukoliko se auto kreće velikom brzinom, dete može proleteti i kroz šoferšajbnu.

- Ukoliko se vozilo u sudaru kreće 40 kilometara na sat, a dete nije vezano u sigurnosnom sedištu, udarac u prednje sedište je jak kao da je palo sa drugog sprata zgrade. Što je brzina pri sudaru veća, težina udarca je veća.

Ukoliko dete sedi u krilu starije osobe, usled sudara u „najboljem“ slučaju, biće prignječeno između tela majke i prednjeg dela vozila odnosno sedišta ukoliko sede pozadi.

Brojna ispitivanja su pokazala da sigurnosna sedišta smanjuju rizik od povreda za 70 odsto kod beba i 50 odsto kod mlađe dece.

Ipak je moralo da dođe do toga da roditelje zakonskim odredbama treba „privoleti“ da zaštite svoje dete.

Sigurnosno sedište mora da bude atestirano i može da zaštiti dete od povreda samo ako je pravilno učvršćeno.

A, čisto sumnjam da će policajac da te kazni ako do bolnice moraš da prevezeš tuđe dete u naručju svoje majke na zadnjem sedištu.

 
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 10-06-2009, 17:47:39
Komentar u odnosu na clan 31. je na mestu, jer samo ukazuje na situaciju kada ce po novom zakonu da bude zabranjeno da se vozi dete do 3 godine bez posebne korpe (sedista). Krsenje zakona je ako se dete nalazi na zadnjem sedistu u vozilu, pa cak i ako se ide do Doma zdravlja.
Malo pazljivije citanje i dolazi se do izuzetka koji se odnosi na vozila za javni prevoz putnika!
To znaci da u TAXI vozilu na zadnjem sedistu moze da se prevozi majka sa detetom u rukama, pa i onda kada ide kod lekara u Dom zdravlja.
E, pa kakva je razlika izmedju zadnjeg sedista u privatnom vozilu i u TAXI vozilu? Privatni vlasnik krsi zakon, a taksi vozac ne krsi zakon.
Treba postovati zakon uvek!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 10-06-2009, 20:18:36
Citala sam pazljivo i sticajem okolnosti znam da potpuno identican clan postoji npr. i u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama Republike Hrvatske i da je bila ista polemika oko toga. Govorim samo o autosedistima.
Ali isto tko znam i da nakon donosenja Zakona idu Izmene i dopune zakona o... pa pravilnici, pa uredbe ...pa stoji: bliže propise o načinu prevoženja dece i uslovima koje mora da ispunjava ... donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja, pa se pojavi stav - osim u slucajevima...

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 10-06-2009, 21:25:59
15. Upotreba svetala u saobraćaju

Upotreba svetala u saobraćaju

Član 77.
Danju, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da 
budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla.
Noću, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da 
budu uključena duga svetla.
Vozač je dužan da umesto dugih svetala upotrebljava kratka:
1. kad pri mimoilaženju sa drugim vozilom oceni da svetlom svog vozila 
zaslepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a uvek na odstojanju 
manjem od 200 m,
2. ako ometa vozača ispred,
3. na putu osvetljenom uličnom rasvetom,
4. u tunelu,
5. ako ometa upravljača šinskog vozila ili plovila,
6. za vreme magle,
7. kada je vozilo zaustavljeno.
Odredbe st. 2. i 3. ovog člana ne odnose se na vozača vozila za koje ne 
postoji obaveza ugradnje dugih svetala.

KOMENTAR:
Do sada nije postojala obaveza da DANJU na motornom vozilu za vreme voznje 
u saobracaju na putu moraju da budu ukljucena kratka svetla, odnosno 
dnevna svetla. Po novom zakonu vozaci moraju i DANJU da imaju upaljena 
odgovarajuca svetla.
Do sada je upotreba dugog svetla nocu bila drugacije regulisana. Stari 
zakon je predvidjao da vozac po pravilu nocu koristi duga svetla (rec “po 
pravilu” ne znaci i “obavezno”). Novi zakon je izmenjen, pa sada noću, na 
motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu 
uključena duga svetla.
Ovo su dve sustinske novine u clanu 77. Novog zakona.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Louis 10-06-2009, 22:08:41
Na zapadu se razmatra novi zakon o saobracaju u kome ce po danu svetla biti iskljucena zbog povecane potrosnje goriva i povecane emisije izduvnih gasova! :xq008:
Naime, svaki potrosac u vozilu za sobom vuce i povecanje potrebne snage elektrogeneratora koji to moze samo uz povecanje snage samog motora, sto znaci da opet idemo 10 godina za njima! :xq010:
Samo jedna sitnica u moru nelogicnosti novog zakona! :xq066:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 10-06-2009, 22:22:56
Slazem se da je postalo arhaicno da se i DANJU obavezno koriste oborena svetla.
Ovo je poteklo iz Svedske i Norveske, gde je polarna noc sest meseci, pa su vozaci cesto imali pogresnu procenu kada treba da ukljuce svetla.
Po onoj narodnoj - videla zaba da se konj potkiva, pa digla krak i ona.
Naucne studije nisu dokazale da je u srednjoj Evropi broj saobracajnih nezgoda smanjen nakon uvodjenja obaveze ukljucivanja svetla i danju, izuzev za motorcikle. To je sustinski razlog zasto je na papir stavljena racunica o ekonomskoj steti ukljucivanja svetla i danju. Na zapadu se sve meri novcem.

Dok se ovaj deo zakona ne promeni, bicemo u obavezi da ukljucujemo svetla i danju!

 :xq008:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 11-06-2009, 20:04:51
Član 81.
Prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti:
1. pešak koji se kreće po kolovozu na javnom putu van naselja, mora biti 
osvetljen ili označen reflektujućom materijom,
2. pešak koji na kolovozu vuče ili gura ručna kolica mora da nosi 
svetloodbojni prsluk ili na levoj strani kolica drži upaljeno najmanje 
jedno belo ili žuto svetlo koje mora biti uočljivo sa prednje i zadnje 
strane, osim kada je ulično osvetljenje takvo da su pešak i kolica 
dovoljno vidljivi,
3. osoba koja koristi invalidska kolica mora na kolicima da ima uključeno 
najmanje jedno belo ili žuto svetlo na levoj strani koje mora biti 
uočljivo sa prednje i zadnje strane, osim kada je ulično osvetljenje takvo 
da je pešak dovoljno vidljiv,
4. pešaci koji se kreću po kolovozu u organizovanoj koloni, osim pogrebnih 
ili odobrenih povorki, vojnih ili policijskih jedinica, dužni su da nose 
svetloodbojni prsluk ili napred drže upaljeno najmanje jedno belo ili žuto 
svetlo, a na zadnjoj strani svetlo crvene boje,
5. bicikl mora da ima upaljeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i 
jedno crveno svetlo na zadnjoj strani,
6. zaprežno vozilo mora da ima upaljeno najmanje jedno belo svetlo na 
prednjoj strani i najmanje jedno crveno svetlo na zadnjoj strani. Ova 
svetla moraju biti postavljena na uzdužnoj osi vozila ili na njegovoj 
levoj strani, a ako se na zaprežnom vozilu nalazi samo jedna svetiljka, 
postavlja se na vidnom mestu na levoj strani vozila,
7. vodiči i goniči životinja, kada se kreću po kolovozu van naselja, 
moraju da nose svetloodbojni prsluk.

KOMENTAR:
Apsolutna novina je da sada i pesaci moraju da budu osvetljeni ili 
oznaceni reflektujucom materijom. Ali je ostalo nepoznato kako to da budu 
OSVETLJENI i kakva je to reflektujuca materija. Zivi bili, pa videli!
Takodje, novina je i da "SVETLOODBOJNI PRSLUK" moraju da imaju pesaci koji 
guraju rucna kolica, ali i vodici ili gonici stoke. Sta to znaci? Da ce 
nasi "kauboji" stvarno da imaju "SVETLOODBOJNI PRSLUK"?
Ovo je posebno interesantno pitanje ako se uzme u obzir da biciklisti 
nemaju obavezu da nose "SVETLOODBOJNI PRSLUK". A zna se da bas biciklisti 
nocu stradaju, jer ih vozaci slabo uocavaju.
Zakon treba primenjivati kako pise, a moguce su kasnije i eventualne 
izmene i dopune. Dakle, kupujte "SVETLOODBOJNI PRSLUK" i nosite ga kako je 
to zakonom odredjeno.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 12-06-2009, 00:17:51
sva najnovija vozila pri paljenju ukljucuju automatski i odgovarajuce svetlo,bez da vozac moze na to da utice,tako da nema reci o gasenju te stavke,bar na zapadu.
ADAC je u najnovijim probnim testovima objavio da su smanjene saobracajne nezgode kod upaljenih svetla.

pesaci se mogu osvetliti reflektujucim bedzevima na odeci ili trakama.
u zap.evropi skoro po pravilu deceje jakne i zimska obuca imaju na sebi reflektujuce trake ili detalje.

ako je bicikl pravilno osvetljen onda je i vidljiv, tako da biciklisti nije potreban prsluk.

ne procitah nista o obaveznim refektujucim prslucima u autu (kao i prva pomoc) jer puno ljudi strada priikom izlaska iz vozila u kvaru?!

sto se tice sedista za dete,Svilena je dala veoma objektivno objasnjenje. krajnje je vreme bilo da se to ucini,
mada je zalosno da ce mnogi roditelji stavljati decu u korpu/sediste,ne zbog njihove bezbednosti,vec zbog kazni!
taxisti bi po pravilu trebali da u prtljazniku imaju sediste za dete,u slucaju potrebe.
a ako je dobri deda zaista toliko dobar,znace i koliki je rizik voziti unuce bez sedista i stavljati ga u krilo da soferira!

neznam samo sta je sa decom izmedju 3 i 12 godina,ima li tu neceg?

ovo sa obaveznim dugim svetlom je velika glupost.

sto se tice prelaska na crveno,i tu se ne moze dokazati nista dok na semaforu ne postoji kamera koja se ukljucuje kod svakog paljenja crvenog svetla.

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 12-06-2009, 20:17:25
2. Pešačka zona
Član 160.
Pešačka zona je deo puta, ulice ili deo naselja po kome je dozvoljen 
isključivo saobraćaj pešaka.
Pešačka zona mora biti obeležena propisanom saobraćajnom signalizacijom.
U pešačkoj zoni, u određenom vremenskom periodu, nadležni organ opštine 
ili grada, može dozvoliti kretanje određenih vozila brzinom kretanja 
pešaka, tako da ne ugrožavaju pešake.
3. Zona usporenog saobraćaja
Član 161.
Zona usporenog saobraćaja vozila je deo puta, ulice ili deo naselja u kome 
kolovoz koriste pešaci i vozila.
Vozač je obavezan da se u zoni usporenog saobraćaja kreće tako da ne ometa 
kretanje pešaka i biciklista, brzinom kretanja pešaka, a najviše 10 km/h.
Zona usporenog saobraćaja mora biti obeležena propisanom saobraćajnom 
signalizacijom.
4. Zona "30"
Član 162.
Zona "30“ je deo puta, ulice ili naselja u kojoj je brzina kretanja vozila 
ograničena do 30 km/h.
Zona "30“ mora biti obeležena propisanom saobraćajnom signalizacijom.
5. Zona škole
Član 163.
Zona škole je deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini 
škole, i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.
Brzina kretanja vozila u zoni škole u naselju je ograničena do 30 km/h, a 
van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7,00 do 21,00 sat, osim ako 
saobraćajnom znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.
U zoni škole nadležni organ za saobraćaj naložiće upravljaču puta primenu 
posebnih tehničkih sredstava za zaštitu bezbednosti dece.
Upravljač puta dužan je da primeni posebna tehnička sredstva.
Bliže propise vezane za utvrđivanje zone škole donosi ministar nadležan za 
poslove saobraćaja na predlog ministra prosvete.

KOMENTAR:
U starom zakonu uopste nisu postojali pojmovi “Pešačka zona”,  “Zona 
usporenog saobraćaja”, Zona "30", kao i “Zona škole”.
Treba se pazljivo upoznati sa pravilima saobracaja u svim navedenim zonama.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 13-06-2009, 11:01:03
Član 29.
U vozilu se u saobraćaju na putu ne sme koristiti, niti nalaziti, uređaj 
odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za 
merenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namenjenih za 
otkrivanje i dokumentovanje prekršaja.
Zabranjeno je stavljati u promet i reklamirati uređaje i predmete iz stava 
1. ovog člana.

KOMENTAR:
Do sada su ovaj uredjaj koristili vozaci koji su svesno krsili propise o 
ogranicenju brzine kretanja. Dakle, vozaci koji su smatrali da su extra 
vozaci i da mogu da se krecu brze od zivota, zanemarujuci bezbednost svih 
drugih ucesnika u saobracaju.
Najzad je i zabranjeno reklamiranje i prodavanje ovih uredjaji i na nasem 
trzistu, a cena im je bila oko 100 EUR-a.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 13-06-2009, 15:25:03
Postoji podeljeno misljenje o radar detektorima i njihovoj upotrebi.
http://www.freewebs.com/radardetektori/

Razlog tome je sto u svetu postoje automatski uredjaji za detekciju brzine zbog kojih vozaci instiktivno reaguju smanjenjem brzine kretanja. jedan takav uredjaj postoji na putu Pozarevac-Veliko Gradiste, koji vas obavestava o brzini kojom se krecete preko velikog displeja pored kolovoza. Dakle, nije stvar u kazni, vec u skretanju paznje da pogledate na svoj brzinometar.

Bez obzira na razlicita svetska iskustva, s obzirom na nas mentalitet, zabrana upotrebe raznih elektronskih uredjaja namenjenih za otkrivanje i ometanje policijskih uredjaja je potpuno opravdana.

(http://www.dodaj.rs/t/20/bI/2KLF1ZNH/kobra.jpg) (http://www.dodaj.rs/?20/bI/2KLF1ZNH/kobra.jpg)
Valjda vise necemo da vidjamo reklamu za "kobru".
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 13-06-2009, 23:28:37
pa nije valjda da se to jos i legano rekamiralo? :aq18:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 14-06-2009, 07:40:52
Član 36.
Na putu za saobraćaj vozila u oba smera na kome postoje najmanje četiri 
saobraćajne trake, vozač ne sme vozilom da se kreće, odnosno prelazi na 
kolovoznu traku namenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog smera.
Na putu za saobraćaj vozila u oba smera na kome postoje tri saobraćajne 
trake, vozač ne sme vozilom da se kreće saobraćajnom trakom koja se nalazi 
uz levu ivicu puta u pravcu kretanja vozila.
Na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene jedna od druge, vozač 
ne sme vozilom da se kreće kolovoznom trakom namenjenom za saobraćaj 
vozila iz suprotnog smera.
Na putu za saobraćaj vozila u jednom smeru, vozač ne sme vozilom da se 
kreće u zabranjenom smeru.
Ukoliko je na putu sa više saobraćajnih traka za kretanje u istom smeru 
onemogućen saobraćaj na jednoj od traka ili se traka završava, vozač koji 
se kreće u istom smeru, u saobraćajnoj traci pored, dužan je da omogući 
uključivanje jednog vozila u traku kojom se on kreće.

KOMENTAR:

1. I do sada je postojala obaveza sadrzana u prva tri stava ovog clana 
zakona, pa ipak je glumac Zablacanski poginuo kada je vozac iz suprotnog 
smera presao na krajnju levu saobracajnu traku.

2. Ubuduce vozac ce morati da propusti JEDNO vozilo ispred sebe iz 
saobracajne trake pored njegove, kada je ta saobracajna traka zagusena 
vozilima ili se prosto zavrsava. To drugim recima znaci sledece: krecete 
se saobracajnom trakom koja je prohodna, a iz nekog razloga postoji zastoj 
na susednoj saobracajnoj traci, morate da se zaustavite i da propustite 
JEDNO vozilo iz susedne saobracajne trake.
To do sada nije postojalo kao obaveza, a s obzirom na (NE)kulturu nasih 
vozaca, to se u praksi nikada nije ni dogadjalo. Ako vam se desilo do 
stojite u zagusenju, a pored vas prolaze vozila, jedino ste mogli na silu 
da se ubacite u susednu traku.
Ubuduce, posto nema saobracajne kulture, zbog predvidjene kazne, pravicemo 
se svi dzentlmeni u voznji.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 16-06-2009, 08:59:46
Član 55.

Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa 
normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima 
dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji.
Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti 
druge učesnike u saobraćaju.
Vozač ne sme vozilom da započne preticanje ili obilaženje:
1) kolone vozila,
2) ako je vozač koji se kreće iza njega otpočeo preticanje ili obilaženje,
3) ako je vozač ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak za 
preticanje ili obilaženje,
4) ako bi time ugrozio bezbednost saobraćaja ili ometao saobraćaj iz 
suprotnog smera,
5) ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne bi mogao da se vrati u 
saobraćajnu traku kojom se kretao pre toga bez ometanja ili ugrožavanja 
ostalih učesnika u saobraćaju,
6) zaustavnom trakom,
7) na početku prevoja, na prevoju, ispred i u nepreglednoj krivini, osim 
na kolovozu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom 
smeru,
8) u tunelu, osim u tunelu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje 
vozila u istom smeru,
9) vozila koje se približava pešačkom prelazu ili ga prelazi,
10) vozila koje se zaustavilo i zaustavlja radi propuštanja pešaka na 
pešačkom prelazu,
11) na prelazu puta preko železničke ili tramvajske pruge,
12) kolone vozila pod pratnjom,
13) saobraćajnom trakom za spora vozila,
14) na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom,
15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri 
čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog 
smera.

Obilaženje zaustavljene kolone na putu je zabranjeno ako se vozač nakon 
obilaženja ne bi mogao bezbedno uključiti na saobraćajnu traku namenjenu 
kretanju vozila u smeru u kome se on kreće.

Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je 
dozvoljeno, pod uslovima iz stava 1. ovog člana.

Vozač koji pretiče dužan je da svoje vozilo drži na potrebnom rastojanju i 
odstojanju od vozila koje pretiče, tako da ga ne ometa niti ugrožava druge 
u saobraćaju.


Član 56.
Posle preticanja ili obilaženja vozač je dužan da se, bez ometanja ili 
ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, vrati u saobraćajnu traku kojom 
se kretao pre toga.


KOMENTAR:

Najopasnija radnja u saobracaju je preticanje i statistika govori da se 
zbog nepropisnog preticanja dogadjaju saobracajne nezgode sa najtezim 
posledicama.

Novim zakonom je detaljno nabrojano kada vozac ne sme da vrsi preticanje i 
obilazenje. Treba imati u vidu i novu definiciju sta znacki “kolona 
vozila” . Dakle, nije zabranjeno preticanje vise vozila, ali samo pod 
uslovom da ta vozila nisu “kolona vozila”.

"Kolona vozila" je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se 
kreću jedno iza drugog istom saobraćajnom trakom u istom smeru, čiji je 
način kretanja međusobno uslovljen i između kojih ne može bez ometanja ući 
drugo vozilo,
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: reksys 16-06-2009, 09:20:56
Mislite da ce obican vozac koji vozi 20 godina da procita zakon i vidi sta je sta...
Tesko..
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 16-06-2009, 09:38:10
Mislite da ce obican vozac koji vozi 20 godina da procita zakon i vidi sta je sta...
Tesko..
Pa kad popije par kaznica hoce
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 16-06-2009, 19:45:08
Član 330.
Kaznom zatvora od najmanje 15 dana i 14 kaznenih poena kazniće se za 
prekršaj vozač koji:

1) upravlja vozilom bez vozačke dozvole one kategorije kojom upravlja, 
osim u slučaju kada je vozačkoj dozvoli istekao rok važenja,
2) upravlja turističkim vozom bez vozačke dozvole i posebne dozvole za 
upravljanje turističkim vozom, osim u slučaju kada je vozačkoj dozvoli, 
odnosno posebnoj dozvoli istekao rok važenja,
3) upravlja tramvajem bez vozačke dozvole i posebne dozvole za upravljanje 
tramvajem, osim u slučaju kada je vozačkoj dozvoli, odnosno posebnoj 
dozvoli istekao rok važenja,
4) upravlja vozilom pod dejstvom alkohola više od 2,00 mg/ml, kao i 
instruktor vožnje, lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom i 
ispitivač na praktičnom delu vozačkog ispita kada učestvuje u saobraćaju,
5) odbije da se podvrgne utvrđivanju prisustva u organizmu alkohola i/ili 
psihoaktivnih supstanci pomoću odgovarajućih sredstava (alkometar, droga 
test i dr.), odnosno stručnom pregledu iz člana 280. stav 4. ovog zakona, 
kao i instruktor vožnje, lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom 
dozvolom i ispitivač na praktičnom delu vozačkog ispita kada učestvuje u 
saobraćaju,
6) je isključen iz saobraćaja, a zatečen je u upravljanju vozilom za vreme 
trajanja tog isključenja,
7) upravlja vozilom u vreme trajanja isključenja tog vozila iz saobraćaja,
8) upravlja motornim vozilom, odnosno tramvajem, za vreme trajanja 
zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim 
vozilom,
9) se na putu u naselju kreće brzinom koja je preko 70 km/h veća od 
dozvoljene,
10) se na putu van naselja kreće brzinom koja je preko 80 km/h veća od 
dozvoljene, kao i vozač iz člana 45. stav 1. tačka 4) ovog zakona, koji se 
na putu van naselja kreće brzinom koja je preko 70 km/h veća od dozvoljene,
11) se u zoni „usporenog saobraćaja“ kreće brzinom koja je preko 50 km/h 
veća od dozvoljene,
12) se u zoni "30“ i zoni "škole“ kreće brzinom koja je preko 60 km/h veća 
od dozvoljene,
13) noću upravlja vozilom na neosvetljenom delu puta, a nema uključeno 
nijedno svetlo za osvetljavanje puta niti prednje poziciono svetlo,
14) ne zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje 
jedan pešak, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom 
ovlašćenog službenog lica prolaz zabranjen,
15) se ne zaustavi pred prelazom puta preko železničke pruge ukoliko je 
uređaj za zatvaranje saobraćaja spušten ili je počeo da se spušta, ili ako 
se daju svetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će taj uređaj 
početi da se spušta, odnosno da se prelazu puta preko železničke pruge 
približava voz, u slučajevima kada se u vozilu prevozi dete mlađe od 12 
godina, ili upravlja autobusom kojim se prevoze putnici, odnosno drugim 
vozilom kojim se vrši javni prevoz putnika,
16) kao učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je neko lice zadobilo telesne 
povrede, odnosno poginulo, ili je nastala velika materijalna šteta, nije 
zaustavio vozilo, odnosno nije obavestio policiju i ostao na mestu nezgode 
do dolaska policije i završetka uviđaja,
17) instruktor vožnje koji obavlja praktičnu obuku kandidata za vozače za 
vreme trajanja zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja 
motornim vozilom, odnosno koji je izgubio pravo upravljanja motornim 
vozilom određene kategorije, odnosno kome je vozačka dozvola oduzeta.

Ukoliko je vozač prilikom izvršenja prekršaja iz stava 1. ovog člana 
prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kazniće se kaznom zatvora od najmanje 45 
dana, i 16 kaznenih poena.
Vozaču iz stava 1. ovog člana će se izreći i zaštitna mera zabrane 
upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci, a u slučaju iz stava 
2. ovog člana u trajanju od najmanje 10 meseci.


KOMENTAR:

Kazne su znatno drugacije nego do sada za ove iste prekrsaje.
1. Obavezna kazna ZATVORA, a ne novcana kazna.
2. Obavezno oduzimanje vozacke dozvole.

E, kada od Nove godine krene primena zakona, videcemo da li ce vozaci da 
sednu i da pocnu da citaju novi zakon. Neki ce moci to da rade i u 
zatvorskoj biblioteci, imace dovoljno vremena!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 16-06-2009, 21:48:34
CITAT:
4) upravlja vozilom pod dejstvom alkohola više od 2,00 mg/ml, kao i  
instruktor vožnje, lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom i  
ispitivač na praktičnom delu vozačkog ispita kada učestvuje u saobraćaju,

http://www.mojnet.rs/video-pripiti/7798bc7e9d9db83c612a
http://www.mojnet.rs/video-ili-da-duvam-ili-da-vucem/820b41b54430b50e96b5

Pravednije bi bilo da ovakvo alkoholisano lice ide pravo u zatvor cim sedne za volan, a ne kad pocne da UPRAVLJA vozilom!
Pa najvise smrtno nastradalih u saobracaju ima zbog ovakvih zlocinaca. Treba alkosima oduzimati vozacku dozvolu bar na godinu dana i da prodju fazu bolnickog lecenja.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 16-06-2009, 21:52:54
interesuje dali se negde u tom zakonu pominju vozaci-lica koja boluju od neke dusevne bolesti (sizofrenija ili sl.) ?
takvih ima dosta a opasniji su od pijanaca ,jer su za razliku od prvih ,konstantno bolesni a upravljaju vozilom.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 16-06-2009, 22:07:15
interesuje dali se negde u tom zakonu pominju vozaci-lica koja boluju od neke dusevne bolesti (sizofrenija ili sl.) ?
takvih ima dosta a opasniji su od pijanaca ,jer su za razliku od prvih ,konstantno bolesni a upravljaju vozilom.

Izvod iz zakona (citat):
Ako se na zdravstvenom pregledu utvrdi da lice nije psihofizički sposobno za vozača motornog vozila ili skupa vozila određene kategorije, odnosno instruktora vožnje određene kategorije, zdravstvena ustanova koja je izvršila pregled dužna je da o tome odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, obavesti teritorijalno nadležnu organizacionu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem području lice ima prebivalište, odnosno organ koji je izdao dozvolu (licencu) za instruktora vožnje.
Organ koji vodi vozača u evidenciji oduzeće licu iz stava 3. ovog člana vozačku dozvolu za upravljanje vozilima, odnosno skupovima vozila, određene kategorije.
Organ koji je izdao dozvolu (licencu) za instruktora vožnje, oduzeće tu dozvolu (licencu) licu iz stava 3. ovog člana.

Pa to znaci da su doktori u obavezi da obaveste policiju da oduzme vozacku dozvolu i psihijatrijskim bolesnicima! Medjutim, koliko ja znam i u starom zakonu nesto slicno pise, ali se u praksi ne desava, na zalost.
 :xq003:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 16-06-2009, 22:13:52
hvala posmatrac.
to sam se vise puta pitala kad gledam coveka koji vozi,a penzionisan je kao sizofrenicar,uz to i pod dejstvom alkohola.
znam i da je par puta stigao do sudije za prekrsaje, ali joj je radio neke stvari na kuci pa prolazi bez kazne.

to je "ono" gde nam zakon nece pomoci,ma koliko bio rigorozan.
platice mnogi ,ali za beznacajnje stvari.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 16-06-2009, 23:45:36
Evo kako su beogradjani poceli da se bore protiv nepropisnog parkiranja:
PROTIV NEPROPISNOG PARKIRANJA
 
Beograd -- Udruženje građana KRIO pokrenulo je akciju lepljenja nalepnica
“Bahato parkiram“ na nepropisno parkirana vozila u Beogradu.
 
Vozači koji zateknu nalepnicu “bahatoparkiram.com“ na zadnjem delu svog
vozila, na sajtu mogu da pročitaju obaveštenje da su je zaslužili time
što su pomogli sporiji protok i zaustavljanje saobraćaja, ugrožavanje
bezbednosti vozača i pešaka, veću emisiju štetnih gasova, lošije psihičko
stanje učesnika u saobraćaju.
 
Bahatim vozačima se poručuje da ilustruju dubok i višeslojan nedostatak
kulture i tolerancije i nude dve mogućnosti - da tuže Udruženje zbog
uništavanja lične imovine i nanošenja duševnog bola ili da priznaju krivicu
i podrže projekat.
 
U prvom slučaju link vodi ka internet stranici Prvog opštinskog suda,
a drugi link omogućava preuzimanje materijala za štampanje nalepnica
"bahatoparkiram.com".
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 17-06-2009, 20:22:25
3. Redovni tehnički pregledi

Član 264.

Redovni tehnički pregledi su godišnji i šestomesečni.
Redovnom godišnjem tehničkom pregledu vozilo se podvrgava pre izdavanja 
saobraćajne dozvole, odnosno izdavanja registracione nalepnice. Ovaj 
tehnički pregled se može izvršiti do 30 dana pre podnošenja zahteva za 
registraciju, odnosno nakon isteka roka važenja saobraćajne dozvole.
Izuzetno od odredbi stava 2. ovog člana novoproizvedeno vozilo nakon 
registracije se podvrgava sledećem redovnom tehničkom pregledu nakon dve 
godine.
Redovni šestomesečni tehnički pregled se mora obaviti pre isteka roka od 
šest meseci od dana početka važenja saobraćajne dozvole, odnosno 
registracione nalepnice. Redovni šestomesečni tehnički pregled se može 
obaviti najranije 15 dana pre isteka napred navedenog roka.
Redovnom šestomesečnom tehničkom pregledu se moraju podvrgavati:
1) motorna i priključna vozila kojima se obavlja javni prevoz,
2) autobusi,
3) motorna i priključna vozila za prevoz opasnih materija,
4) motorna i priključna vozila koja se koriste za obuku kandidata za 
vozače,
5) motorna vozila koja imaju ugrađene uređaje za davanje posebnih 
svetlosnih i zvučnih znakova ili se upotrebljavaju kao vozilo iz čl. 106. 
i 108. ovog zakona (vozila pod pratnjom i vozila sa pravom prvenstva 
prolaza),
6) motorna i priključna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 
3.500 kg,
7) motorno, odnosno priključno vozilo za iznajmljivanje bez vozača (rent 
-a - car),
8) motorno vozilo starosti preko 15 godina (starost vozila se utvrđuje u 
odnosu na godinu proizvodnje).
U saobraćaju na putu ne sme učestvovati vozilo iz stava 5. ovog člana dok 
se na redovnom šestomesečnom pregledu, u roku iz stava 4. ovog člana, ne 
utvrdi da je tehnički ispravno.
Vlada određuje najnižu cenu redovnog tehničkog pregleda vozila, na predlog 
ministarstva nadležnog za trgovinu i usluge.
Pravno lice ne može odrediti nižu cenu za vršenje redovnog tehničkog 
pregleda vozila od najniže cene određene u smislu stava 7. ovog člana.

KOMENTAR:

Braco Srbi, svi vi koji vozite putnicke automobila starije od 15 godina, 
od sada cete dva puta godisnje na redovan tehnicki pregled svog ljubimca. 
Proslo je ono vreme kada pred godisnju registraciju na tehnickom pregledu 
dobijete potvrdu da vam je vozilo tehnicki ispravno, a da ga serviser 
takoreci nije ni pogledao. Jedino je bilo vazno da se poklapa broj sasije 
i broj motora sa onim sto pise u staroj saobracajnoj dozvoli.
Druga stvar koja je vazna: Vlada nase drzave Srbije odredjivace NAJNIZU 
cenu redovnog tehnickog pregleda vozila. Bilo bi normalnije da se odredi 
NAJVISA cena. Medjutim, kod nas je sve naopako. Plasi se VLADA da ce 
serviseri da naplacuju od naroda manje nego sto je predvidjeno, pa ce da 
se stvori manjak u drzavnoj kasi (zbog manjeg PDV-a). Eto, tako se stiti 
drzavni budzet!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 17-06-2009, 20:43:19
--"novoproizvedeno vozilo"--znaci li to da ce tehnicki vaziti samo kod prve registracije tog vozila?
--na 6 meseci tehnicki: to nigde nema,a znajuci kolika je prosecna starost vozila na nasim putevima izmislili su ga samo da bi oteli sto vise para.
  a ko garantije da se ubuduce nece vrsiti tehicki "bez stvarne kontrole"?
--kakva je to sada najniza i najvisa cena tehnickog?
   nije li za svaku vrstu vozila cena ista?

ma sicilija je manastir za nase "zakonodvce" jer iz svega sto sam dosad procitala, najvece kazne i najveci broj punktova su dali prekrsajima koji su manje bitni ali  jako rasprostranjeni kod nas. zbog uspesnijeg haraca.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 18-06-2009, 17:46:38
VIII PUTEVI
Član 156.
Upravljač puta dužan je da prati stanje bezbednosti saobraćaja na putu,
obezbedi nezavisne projekte u cilju identifikacije opasnih mesta najmanje
jedanput godišnje i nezavisne projekte mapiranja rizika na deonicama i
identifikacija najopasnijih deonica, obavlja stručne analize visoko
rizičnih deonica puta (crne tačke), sačini pojedinačan projekat za
saniranje rizičnih deonica i opasnih mesta i preduzme mere za saniranje
visoko rizičnih deonica puta i opasnih mesta u skladu sa tim projektom.
U slučaju saobraćajne nezgode sa poginulim licima, upravljač javnog puta
dužan je da na osnovu nezavisne ocene, u roku od mesec dana, utvrdi uzrok,
odnosno doprinos javnog puta nastanku, odnosno posledicama saobraćajne
nezgode i preduzme mere u cilju unapređenja bezbednosti puta.

KOMENTAR:
U slucaju saobracajne nezgode sa poginulim licima u roku od mesec dana
treba da se utvrdi uzrok, odnosno doprinos javnog puta nastanku, odnosno
posledicama saobracajne nezgode. E pa, ako sudjenja traju godinama i
godinama ne moze da se utvrdi uzrok saobracajne nezgode i ko je kriv, kako
li ce to “Upravljac puta” da uradi za mesec dana?
A sta dalje znaci “preduzimanje mera unapredjenja bezbednosti puta”? Doci
ce putari i napravice trecu traku za spora vozila ili ispravice lakat
krivinu na putu ili srusice ogradu pored puta koja smanjuje preglednost na
raskrsnici ili ...? Pa najverovatnije je da ce VOZAC uvek da bude kriv i
da “Upravljac puta” nikada nece da prizna svoju ogovornost!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 19-06-2009, 20:14:55
Pa u Jagodini nedostaju saobracajni znakovi bar na 200 raskrsnica, nema znakova STOP, a kamoli znakova upozorenja! O ovome je AUTENTIK postavio i posebnu temu. Sve se svodi na kaznjavanje vozaca.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 19-06-2009, 20:19:50
u cijoj je nadleznosti sredjivane/sisanje siblja i korova kraj puteva?
em sto smanjuje vidljvost,nego jos i pohodnost.
placaju li ti koji to ne urade neke kazne?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 20-06-2009, 10:35:26
VII SAOBRAĆAJNA SIGNALIZACIJA

1. Opšte odredbe

Član 132.

Javni putevi moraju da se obeleže propisanom saobraćajnom signalizacijom, 
kojom se učesnici u saobraćaju upozoravaju na opasnost koja im preti na 
putu, odnosno delu puta, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i 
obaveze kojih se učesnici u saobraćaju moraju pridržavati i daju potrebna 
obaveštenja za bezbedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.
Saobraćajnom signalizacijom moraju da se obeleže i opasnosti privremenog 
karaktera, naročito one koje nastanu usled iznenadnog oštećenja ili 
onesposobljavanja puta, kao i privremena ograničenja i privremene zabrane 
u saobraćaju, a ti znakovi se moraju ukloniti čim prestanu razlozi zbog 
kojih su postavljeni.
Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i 
obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa 
njihovim značenjem.
Učesnici u saobraćaju su dužni da na mestima, odnosno deonicama puta koje 
su označene znakovima opasnosti, svoje kretanje prilagode opasnostima na 
koje ih ti znakovi upozoravaju.

KOMENTAR:

A sta ako ne postoji saobracajni znak?
Na putu iz Majura ka regionalnom putu Jagodina-Cuprija, ispred raskrsnice, 
ne postoji saobracajni znak STOP. A na ovoj raskrsnici ima mnogo sudara. I 
ko je onda kriv sto nema znaka STOP vec nekoliko godina?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 20-06-2009, 13:49:34
a sta kad su nasi vrli gradjani posekli saobrasajnu signalozaciju da limom pokriju kokosinjce i supe? :aq20:
a to retko da neko primeti reaguje, pa vozaci  zbog neobavestenosti stradaju.

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 21-06-2009, 08:52:37
7. Vozačke dozvole za kategorije motornih vozila
Član 195.
Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje motornim vozilima, odnosno 
skupovima vozila sledećih kategorija:
1) AM - Mopedi, laki tricikli ili laki četvorocikli,
2) A1 - Motocikli čija radna zapremina motora nije veća 125 sm3 i snage 
motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1 
kW/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kW,
3) A2 - Motocikli čija snaga motora nije veća od 35kW i čiji odnos snage 
motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg,
4) A - Motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 15 kW,
5) V1 - Teški četvorocikli,
6) B - Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F i M, čija 
najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500kg i koja nemaju više od osam 
mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača,
7) BE - Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji V, najveća 
dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg, a nije veća od 3.500 
kg,
8) C1- Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F, M, V, D i 
D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 
kg,
9) C1E - Skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju C1, a najveća 
dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 750 kg i najveća dozvoljena 
masa skupa ne prelazi 12.000 kg, kao i skup vozila čije vučno vozilo spada 
u kategoriju V, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 3.500 
kg i najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg,
10) C - Motorna vozila, osim kategorije A, A1, A2, AM, F, M, V, D i D1, 
čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg,
11) CE - Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji C, a najveća 
dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg,
12) D1 - Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju 
više od osam, a najviše 16 sedišta i čija maksimalna dužina ne prelazi 
osam metara,
13) D1E - Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D1, a najveća 
dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg,
14) D - Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju 
više od osam sedišta,
15) DE - Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D, a najveća 
dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg,
16) F - Traktori sa ili bez priključnih vozila i radne mašine,
17) M - Motokultivator.
Vozač vozila kategorije C1E, CE, D1E ili DE može da upravlja skupom vozila 
kategorije BE.
Vozač vozila kategorije CE može da upravlja skupom vozila kategorije DE, 
ukoliko ima kategoriju D.
Vozač vozila kategorije CE može da upravlja skupom vozila kategorije C1E, 
odnosno vozač kategorije DE kategorijom D1E.
Vozač vozila V kategorije ima pravo da upravlja i lakim triciklima i lakim 
četvorociklima, teškim triciklima čija snaga motora nije veća od 15 kW i 
teškim četvorociklima, kao i teškim triciklima čija snaga motora je veća 
od 15 kW kada napuni 21 godinu.
Vozač vozila V1 kategorije ima pravo da upravlja i lakim triciklima, 
teškim triciklima čija snaga motora nije veća od 15 kW, lakim i teškim 
četvorociklima.
Traktorom i radnom mašinom može upravljati samo vozač koji ima vozačku 
dozvolu za vozila kategorije F.
Vozač vozila kategorije A2 može da upravlja vozilom kategorije A1.
Vozač vozila kategorije A, može da upravlja vozilom kategorije A1, A2 i 
AM, vozač vozila kategorije C može da upravlja vozilom C1 kategorije, 
vozač vozila kategorije B može da upravlja vozilom V1 kategorije i vozač 
vozila kategorije D može da upravlja vozilom D1 kategorije.
Vozači kategorija V, S, S1, D i D1 mogu da upravljaju tim vozilima i kada 
im je pridodato priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća 
od 750 kg.
Motokultivatorom može upravljati vozač koji ima vozačku dozvolu za 
upravljanje vozilom bilo koje kategorije.
Član 196.
Licima koja su do dana stupanja na snagu ovog zakona stekla pravo na 
upravljanje motornim vozilima, odnosno skupovima vozila određene 
kategorije, traktorima, radnim mašinama, motokultivatorima, biciklima sa 
motorom i tramvajima, na njihov zahtev izdaće se vozačka dozvola za 
upravljanje motornim vozilom, odnosno skupom vozila sledećih kategorija:
18) A kategorije - vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima 
kategorija A, A1, A2, F, AM i M,
19) V kategorije - vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima 
kategorija V, V1, VE, F, AM i M,
20) S kategorije - vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima 
kategorija S, S1, V, V1, VE, F, AM i M,
21) D kategorije - vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima 
kategorija D, D1 S, S1, V, V1, VE, F, AM i M,
22) potvrda o poznavanju saobraćajnih propisa - F, M i AM,
23) S, D i E kategorije - vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima 
kategorija VE, SE, S1E, DE i D1E,
24) S i E kategorije - vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima 
kategorija VE, SE i S1E,
25) V i E kategorije - vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima 
kategorija VE,
26) dozvola za vozače traktora - vozačka dozvola za upravljanje motornim 
vozilima kategorija F, M i AM.


KOMENTAR:

Ko je razumeo sta je pisac hteo da kaze?
Do sada smo imali vozacku dozvolu za kategorije A, B, C, E i D.
Zasto prosto, kada moze komplikovano, zar ne?

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 21-06-2009, 15:09:21
Koliko sam ja sabrao sada imamo sledece dozvole:
AM
A1
A2
A
V1
B
BE
C1
C1E
C
CE
D1
D1E
D
DE
F
M
 :aq15:
Ne znam samo kako ce da izgleda nova vozacka dozvola i kako cemo da je prevodimo u medjunarodnu vozacku dozvolu?
A tek kako ce da izgledaju lekarski pregledi, pa obuka, pa polaganje vozackog ispita?
 :aq20:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 21-06-2009, 22:05:41
jel se vi zezate ili.......pa ovo nije normalno...koja li ovo ekipa izmisli,alal im vera  :aq20:
dobro da ne moram da polazem,morala bih da prodjem celu ABC-du  :aq14: ma koja ABC-da ovo je kinesko pismo.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 22-06-2009, 19:09:38
26) dozvola za vozače traktora - vozačka dozvola za upravljanje motornim 
vozilima kategorija F, M i AM.

A kada ce nasi vozaci traktora da pocnu sa obukom za voznju traktora?
I gde ce da budu poligoni za voznju traktora?
Zamisljam obuku u auto-skoli na najnovijem traktoru dzon-dir (vasionski brod).
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Mac 22-06-2009, 19:38:02
Vala ova abeceda me podseti na svajcarske vozacke dozvole.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 23-06-2009, 09:05:16
Član 351.

Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u 
vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog 
zakona.
Postojeće potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa prestaju da važe nakon 
isteka jedne godine od stupanja na snagu podzakonskog akta kojim će biti 
uređeno pitanje izdavanja vozačkih dozvola.
Postojeće dozvole za vozače traktora prestaju da važe nakon isteka jedne 
godine od stupanja na snagu podzakonskog akta kojim će biti uređeno 
pitanje izdavanja vozačkih dozvola.
Kandidat za vozača, koji je do dana stupanja na snagu podzakonskih akata 
kojima se uređuje pitanje osposobljavanja za vozače, završio obuku za 
upravljanje vozilima određenih kategorija, može pristupiti polaganju 
vozačkog ispita za tu kategoriju vozila, nakon što obavi dodatnu teorijsku 
i praktičnu obuku u trajanju od po najmanje tri časa, na način propisan 
odredbama čl. 232. -237. ovog zakona, uz uslov da ispunjava starosne 
uslove za dobijanje vozačke dozvole iz člana 180. ovog zakona.
Kandidat za vozača, koji je do dana stupanja na snagu podzakonskih akata 
kojima se uređuje pitanje osposobljavanja za vozače, započeo, a nije 
završio obuku za upravljanje vozilima određene kategorije, može, ukoliko 
završi započetu obuku u naredna tri meseca i obavi dodatnu teorijsku i 
praktičnu obuku u trajanju od po najmanje tri časa, pristupiti polaganju 
vozačkog ispita za tu kategoriju, na način propisan odredbama čl. 232. - 
237. ovog zakona, uz uslov da ispunjava starosne uslove za dobijanje 
vozačke dozvole iz člana 180. ovog zakona.
Kandidat za vozača, koji je do dana stupanja na snagu podzakonskih akata 
kojima se uređuje pitanje osposobljavanja za vozače, položio teorijski deo 
ispita za određenu kategoriju vozila, može pristupiti polaganju praktičnog 
dela ispita za tu kategoriju, u roku od 12 meseci od dana polaganja 
teorijskog dela ispita, ukoliko obavi dodatnu teorijsku i praktičnu obuku 
u trajanju od po najmanje tri časa, na način propisan odredbama čl. 232. - 
237. ovog zakona, uz uslov da ispunjava starosne uslove za dobijanje 
vozačke dozvole iz člana 180. ovog zakona. Ovi kandidati za vozača nisu u 
obavezi da polažu ispit iz prve pomoći.

KOMENTAR:
Postojeće vozačke dozvole važe do isteka roka važenja naznačenog u 
vozačkoj dozvoli, a najkasnije do pet godina od stupanja na snagu ovog 
zakona. Pa kako se kome zalomi, odnosno kako kome istekne rok vazenja 
dozvole.
Kandidat za vozača, koji nije do dana stupanja na snagu podzakonskih akata 
kojima se uređuje pitanje osposobljavanja za vozače, zavrsio obuku i 
polozio vozacki ispit, morace da ima dopunsku obuku. Zato svi koji mogu 
sada da se obucavaju i polazu vozacki ispit, ne treba da cekaju promenu 
propisa, nego da odmah idu u auto-skolu.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 24-06-2009, 07:50:27
А шта када нам истекне стара возачка? Једноставно вадимо нову или и за нас постоји нека врста ''дошколавања''?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 24-06-2009, 08:29:44
XVII REGISTRACIJA MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA
1. Opšte odredbe

Član 268.

Za registrovano vozilo izdaje se saobraćajna dozvola, registarske tablice 
i registraciona nalepnica. U saobraćaju na putu mogu da učestvuju samo 
motorna i priključna vozila za koje je izdata saobraćajna dozvola, 
registarske tablice i registraciona nalepnica. Motorno i priključno vozilo 
ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja 
registracione nalepnice.

Upis u jedinstveni registar vozila, izdavanje saobraćajne dozvole, 
registarskih tablica i registracione nalepnice obavlja teritorijalno 
nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, prema 
mestu prebivališta, odnosno sedišta vlasnika vozila.
Na vozilu u saobraćaju na putu, propisane registarske tablice i 
registraciona nalepnica moraju biti postavljane na propisan način.

KOMENTAR:
Ako imas tablicu, sta ce ti jos i nalepnica?
Sta ce da pise na toj nalepnici?
Ako imas nalepnicu, sta ce ti saobracajna dozvola?
Zasto peosto, kada moze komplikovano. zar ne?

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Black 24-06-2009, 08:39:39
Odmah sam znao da sam se zajebo , kada sam dao ćeri dve ponude za rođendanski poklon za 18. rođus: polaganje vozačkog ili najnoviji model mobilnog...šta mislite , za čega se moja ćera odlučila...?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Mac 24-06-2009, 09:39:02
Mobilni?  :aq01:

Na nalepnici ce da pise dokle ti je registrovan auto.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 24-06-2009, 13:58:41
А шта када нам истекне стара возачка? Једноставно вадимо нову или и за нас постоји нека врста ''дошколавања''?
Podzakonskim aktima bice regulisano prevodjenje "stare" u "novu" vozacku dozvolu, ali nije predvidjeno doskolavanje. Mucno je ako se zbog prekrsaja izgubi vozacka dozvola. Eh, onda se nova dozvola dobija tek kada se prodju svakojaki testovi.
A "nalepnica" nije potrebna, ako se primenjuje sadasnji zakon: vlasnik vozila je danas duzan da "odjavi" vozilo u roku od mesec dana od isteka vaznosti saobracajne dozvole i da vrati registarske tablice. U suprotnom, policija pokrece prekrsajni postupak protiv vozaca zbog toga sto nije odjavio vozilo i nije vratio stare registarske tablice.
Sama "nalepnica" bi imala smisla samo kada bi zakon dozvoljavao da vlasnik vozila dobije registarske tablice, iako poseduje u garazi vise vozila. U tom slucaju, vlasnik registarske tablice stavlja na jedno od svojih vozila i sa njima ide u saobracaj, a svako od nekoliko vozilo ima svoju posebnu  "nalepnicu". Medjutim, novi zakon to ne predvidja, pa je i sama svrha "nalepnice" bespredmetna. (Videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla krak.)
 :aq16:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 24-06-2009, 15:23:08
da su neuspesno kopirali strane zakone i stimovali ih za svoje dzepove(drzavne) to je ocigledno,
ali ovaj deo kako su sklepali to bi uradilo bolje jedno dete.
bez logike,bez smisla....kad su vec slepci i neznaju ,neka bar iskopiraju ljudski one koji znaju.

"cula baba....."  ,ma nisu oni ni culi ni videli,inace nebi ovako bilo.

imam vozilo kome je registracija istekla,stoji u garazi i ne vozi se,ne nalazim se u zemlji.
znaci li to da cu morati da kad god mi istice registracija dodjem kuci da ga ili odjavim ili registrujem?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Mac 24-06-2009, 18:04:57
Vala ja bi najvise voleo kada bi postojala mogucnost registracije vozila na samo nekoliko meseca, jer ovako mi se ne isplati da kupim sebi neki kabrio koji bi vozio samo kad je lepo vreme.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 24-06-2009, 18:59:24
bilo bi lepo da se auto moze osigurati i registrovati samo za vreme koje ti je potrebno!
zasto to nisu preuzli od EU ako su vec hteli da promene nesto?

ja npr vozim auto mesec dana u godini ,a moram da sve platim za godinu :aq20:
zastone mogu da ga odjavim kad krenem?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 24-06-2009, 19:59:44
bilo bi lepo da se auto moze osigurati i registrovati samo za vreme koje ti je potrebno!
zasto to nisu preuzli od EU ako su vec hteli da promene nesto?

ja npr vozim auto mesec dana u godini ,a moram da sve platim za godinu :aq20:
zastone mogu da ga odjavim kad krenem?

Зато што би то било јефтиније решење  :aq01:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 24-06-2009, 20:04:54
u pravu si Tony!
to i jeste cilj zakona, da nam bude skuplje! :aq16:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 24-06-2009, 20:34:19
6. Zaštita životne sredine

Član 164.

Učesnici u saobraćaju ne smeju da preduzimaju radnje koje mogu izazvati 
ili izazivaju ugrožavanje životne sredine.
Vozilo u saobraćaju ne sme da prouzrokuje prekomernu buku.
Vozač motornog vozila je dužan da isključi motor:
1) na zahtev policajca ili drugog službenog lica,
2) kada je to određeno saobraćajnom signalizacijom,
3) kada je vozilo zaustavljeno u tunelu duže od jednog minuta,
4) kada vozilo stoji duže od tri minuta.
Učesnici u saobraćaju ne smeju, na putu ili pored njega, da ispuštaju, 
odnosno odlažu materije, otpad kojim se ugrožava život i zdravlje ljudi, 
životinja, biljaka ili zagađuje životna sredina.
Ministarstvo ili nadležni organ opštine, odnosno grada za poslove 
saobraćaja može, na predlog ministarstva ili nadležnog organa opštine, 
odnosno grada za zaštitu životne sredine, ograničiti ili zabraniti 
saobraćaj određenih ili svih vrsta motornih vozila na određenoj deonici 
puta, u vreme kada je zagađenje vazduha prekoračilo propisane normative.

KOMENTAR:
1. Nije objasnjeno sta to znaci da vozaci ne smeju da preduzimaju radnje 
koje mogu izazvati ugrozavanje zivotne sredine? Pa ko je taj ko zna sta 
znaci “radnje koje mogu izazvati ugrozavanje zivotne sredine”? Ume li to 
neko da objasni? Da li to znaci da ce policajac na putu da stavi prst na 
svoje umno celo i da razmislja da li moze da vam napise prekrsajnu prijavu 
zbog toga sto on smatra da ste preduzeli neku radnju koja moze da izazove 
ugrozavanje zivotne sredine?
2. “Prekomerna buka” – da li to znaci da moj komsija zimi u 5 sati ujutru, 
kada je mrtva tisina i svi u ulici spavaju, ne sme da turira motor dok 
ceka da se motor zagreje?
3. Kada vozilo stoji duze od jednog, odnosno duze od tri minuta – sledi da 
uvek kad moramo da se zaustavimo na putu moramo i da ukljucimo stopericu i 
gasimo motor pre isteka od jednog ili tri minuta? A ako nemamo stopericu 
pored volana? A da li ce policajci da dobijaju stoperice zajedno sa 
pendrekom?
4. Od sada je zabranjeno i izbacicanje pikavaca kroz prozor vozila! Ali 
isto tako i ispustanje otrovnih gasova (mislim na olovo iz benzina, a ne 
na ...).
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 24-06-2009, 20:54:30
--radnje  koje mogu izazvati ugrozavanje zivotne sredine?  
npr ispustanje ulja ili benzina gde se kome cefne!

--za prekoracenje stepena zagadjenosti moraju postojati instrumenti koji ce konstantno meriti zagadjenost.
imamo li ih?

--zasto komsija mora da turira motor uopste? oce mu se tako pre zagrejati?
naravno da bi trebalo to zabraniti.
isto kao kad ispred prodavnice u mom komsiluku izadju iz traktora ciji motor ostave ukljucen, dok ne popiju pivo

---pikavci su sitnica,vise mi smetaju cele piksle,kese,papiri....

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 24-06-2009, 20:59:36
@autentik
2. “Prekomerna buka” – da li to znaci da moj komsija zimi u 5 sati ujutru,
kada je mrtva tisina i svi u ulici spavaju, ne sme da turira motor dok
ceka da se motor zagreje?

A, u kakvu buku spada zatvaranje vrata na "osmici" -  iz jedno pet puta po vratima - dok ne u`vate zub?
Isto u 5h!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 24-06-2009, 21:53:26
--radnje  koje mogu izazvati ugrozavanje zivotne sredine? 
npr ispustanje ulja ili benzina gde se kome cefne!

На то се мислило овом одредбом...и то је сасвим нормално.

A, u kakvu buku spada zatvaranje vrata na "osmici" -  iz jedno pet puta po vratima - dok ne u`vate zub?
Isto u 5h!!!

 :aq21: :aq21:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 24-06-2009, 21:59:51
pa vidis da nije svima jasno! :aq25:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 25-06-2009, 20:47:49
Na prvi pogled izgleda kao poboljšanje a na drugi kao veće  uzimanje novca građanima. Pa ovaj narod bi sebi priuštio nove stvari  kad bi imao novca , auto kuću nameštaj i ostalo .Biće to bezdušno otimanje novca .Cilj kazne je da prevaspita a ne da upropasti počinioca.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 25-06-2009, 21:04:35
to sam odmah konstatovala!
kad poznajes zakone koje su kopirali ,onda tek vidis u pravom svetlu koliko su sve izvrnuli i okrenuli u pljacku!
tehnicki na 6 meseci...to NIGDE nema,uradili su to samo poznajuci prosecnu starost vozila na nasim ulicama!
poeni za telefoniranje...maximum 1 poen.....oni lupili,cini mi se 4!
i dalje mozes samo da se cudis i zgrazavas koliko su ocigledne namere.

najgore je sto ce skorojevici i kriminalni elementi i dalje da rade po starom-sta hoce, a nadrljace neko ko dodje na pijacu ili iz nehata nesto beznacajno napravi.

slepacki i pljackaski sklepan zakon!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 25-06-2009, 21:12:21
Mene juče lupio kreten dok je telefonirao, jbga izvinjavao se  nudio nadoknadu gledao pokajnički, Ne treba ništa  , idi i PAZI DRUGI PUT ! Nije mogao  da veruje čak itražio da se rukujemo , mislim da on meni ne bi oprostio, šta da mu radim nije bila šteta .
Kolika je beše kazna za telefoniranje?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 25-06-2009, 21:27:42
nemam pojma koliko...ovde je 60€ +1 punkt..
i ne telefoniram nikad u autu.
ja znam da sam danas platila muzu 25€ jer je vozio 11km brze u gradu!
bio je na granici vece kazne.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 26-06-2009, 08:03:34
X DUŽNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU U SLUČAJU SAOBRAĆAJNE NEZGODE
Član 167.
Lice koje se zatekne ili naiđe na mesto saobraćajne nezgode u kojoj ima 
povređenih lica dužno je da odmah obavesti policiju i/ili službu hitne 
medicinske pomoći i da u skladu sa svojim znanjima, sposobnostima i 
mogućnostima, pruži pomoć licima povređenim u saobraćajnoj nezgodi i po 
potrebi ih preveze do najbliže zdravstvene ustanove i da preduzme sve što 
je u njegovoj moći da spreči uvećavanje postojećih, odnosno nastajanje 
novih posledica.
Član 168.
Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je neko lice 
zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo, ili je nastala velika 
materijalna šteta dužan je da:
1) zaustavi vozilo, isključi motor, uključi sve pokazivače pravca, postavi 
sigurnosni trougao na bezbednom rastojanju, obavesti policiju i/ili službu 
hitne pomoći i preduzme druge raspoložive mere kako bi upozorio ostale 
učesnike u saobraćaju o postojanju nezgode,
2) upozori sva lica da se sklone sa kolovoza da ne bi bila povređena i da 
ne bi uništavala tragove nezgode,
3) obavesti policiju i ostane na mestu nezgode do dolaska policije i 
završetka uviđaja,
4) ukaže pomoć povređenima, odnosno prvu pomoć ili medicinsku pomoć u 
skladu sa svojim znanjima, sposobnostima i mogućnostima,
5) da preduzme sve mere zaštite koje su u njegovoj moći da se spreči 
nastajanje novih i uvećavanje postojećih posledica i povreda,
6) da obezbedi tragove i predmete nezgode, pod uslovom da time ne ugrožava 
bezbednost saobraćaja.
Ukoliko na mestu saobraćajne nezgode iz stava 1. ovog člana nije prisutan 
vlasnik, odnosno vozač drugog vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj 
nezgodi, prisutni vozač učesnik u saobraćajnoj nezgodi dužan je da 
odsutnom licu, odnosno vlasniku drugog vozila dostavi svoje ime i prezime 
i adresu stana.
Izuzetno, lice iz stava 1. ovog člana može se udaljiti sa mesta nezgode 
ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć ili radi prevoženja povređenog 
do najbliže zdravstvene ustanove.
U slučaju iz stava 3. ovog člana lice je dužno da se vrati na mesto 
nezgode čim bude u mogućnosti.

KOMENTAR:
Ukoliko na mestu saobraćajne nezgode iz stava 1. ovog člana (u kojoj je 
neko lice zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo, ili je nastala 
velika materijalna šteta) nije prisutan vlasnik, odnosno vozač drugog 
vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, prisutni vozač učesnik 
u saobraćajnoj nezgodi dužan je da odsutnom licu, odnosno vlasniku drugog 
vozila dostavi svoje ime i prezime i adresu stana.
Pa to znaci, ako je mala steta na tudjem automobilu, ti daj gas i bezi sa 
lica mesta, nemoj nikako da ostavis svoje ime i prezime i adresu stana. 
Sta te briga, zakonodavac te nije obavezao na to!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 26-06-2009, 08:57:23
KOMENTAR:
Ukoliko na mestu saobraćajne nezgode iz stava 1. ovog člana (u kojoj je 
neko lice zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo, ili je nastala 
velika materijalna šteta) nije prisutan vlasnik, odnosno vozač drugog 
vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, prisutni vozač učesnik 
u saobraćajnoj nezgodi dužan je da odsutnom licu, odnosno vlasniku drugog 
vozila dostavi svoje ime i prezime i adresu stana.
Pa to znaci, ako je mala steta na tudjem automobilu, ti daj gas i bezi sa 
lica mesta, nemoj nikako da ostavis svoje ime i prezime i adresu stana. 
Sta te briga, zakonodavac te nije obavezao na to!


Коментар је глуп. Па свако може увек да побегне са места несреће...закон прописује дужности и обавезе као и казне за учеснике који их не поштују али не може да се бави савесношћу грађана.Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 26-06-2009, 13:54:10
KOMENTAR:
Ukoliko na mestu saobraćajne nezgode iz stava 1. ovog člana (u kojoj je  
neko lice zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo, ili je nastala  
velika materijalna šteta) nije prisutan vlasnik, odnosno vozač drugog  
vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, prisutni vozač učesnik  
u saobraćajnoj nezgodi dužan je da odsutnom licu, odnosno vlasniku drugog  
vozila dostavi svoje ime i prezime i adresu stana.
Pa to znaci, ako je mala steta na tudjem automobilu, ti daj gas i bezi sa  
lica mesta, nemoj nikako da ostavis svoje ime i prezime i adresu stana.  
Sta te briga, zakonodavac te nije obavezao na to!


Коментар је глуп. Па свако може увек да побегне са места несреће...закон прописује дужности и обавезе као и казне за учеснике који их не поштују али не може да се бави савесношћу грађана.

Ne, nego je zakonodavac dao OBAVEZU za jednu vrstu nezgode, a za drugu nije. Pa zar nisu sve saobracajne nezgode iste? Kako je moguce da zakonodavac pravi razliku izmedju saobracajnih nezgoda na ovaj nacin?
Pa ceo clan zakona je nebulozan. Za koga je napisan? Da ti kaze da ugasis motor? A sta ako ne ugasis motor?
 :xq005:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 26-06-2009, 14:55:50
paosto je nebulozan zakon.....nije jos dodato da ne smeju da se opeljese povredjeni dok ne dodje policija! :aq21:
a i to se desava.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 26-06-2009, 20:16:37
paosto je nebulozan zakon.....nije jos dodato da ne smeju da se opeljese povredjeni dok ne dodje policija! :aq21:
a i to se dwsava.

Zalosno je, ali je tacno!
U saobracajkama se kradu svakojake stvari od povredjenih i poginulih, a sa vozila se cerupaju auto-delovi. Uzas!!!
Eh, ali to ovaj zakon o saobracaju ne tretira. Vazno je da pise da moras da ugasis motor. Pa zar to treba da pise u zakonu?
:xq031: :xq031: :xq031:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 27-06-2009, 04:06:50
Pa naravno da nece u zakonu o saobracaju da pisu o tome kako ne treba da se krade. To pise u nekom zakonu gde se tretiraju kradje.
Kad napravis saobacajku pa se zatim pobijes sa drugim ucesnikom, po zakonu o saobracaju odgovaras za udes a po krivicnom za tucu, sta tu nije jasno?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 27-06-2009, 07:17:10
Pa naravno da nece u zakonu o saobracaju da pisu o tome kako ne treba da se krade. To pise u nekom zakonu gde se tretiraju kradje.
Kad napravis saobacajku pa se zatim pobijes sa drugim ucesnikom, po zakonu o saobracaju odgovaras za udes a po krivicnom za tucu, sta tu nije jasno?
Pa nece da se pise kako se krade, ali mora da se jasno definise ko kakvu obavezu ima da se sacuvaju stvari nastradalih lica, kako licne stvari, tako i stvari iz vozila ili teret iz vozila. Mora da se zna ko ce sve te stvari da sakupi, popise, sacuva... Zar to treba da rade slucajni prolaznici ili slep-sluzba?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 27-06-2009, 07:35:08
Pa naravno da nece u zakonu o saobracaju da pisu o tome kako ne treba da se krade. To pise u nekom zakonu gde se tretiraju kradje.
Kad napravis saobacajku pa se zatim pobijes sa drugim ucesnikom, po zakonu o saobracaju odgovaras za udes a po krivicnom za tucu, sta tu nije jasno?
Pa nece da se pise kako se krade, ali mora da se jasno definise ko kakvu obavezu ima da se sacuvaju stvari nastradalih lica, kako licne stvari, tako i stvari iz vozila ili teret iz vozila. Mora da se zna ko ce sve te stvari da sakupi, popise, sacuva... Zar to treba da rade slucajni prolaznici ili slep-sluzba?
X DUŽNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU U SLUČAJU SAOBRAĆAJNE NEZGODE
Član 167.
Lice koje se zatekne ili naiđe na mesto saobraćajne nezgode u kojoj ima 
povređenih lica dužno je da odmah obavesti policiju i/ili službu hitne 
medicinske pomoći i da u skladu sa svojim znanjima, sposobnostima i 
mogućnostima, pruži pomoć licima povređenim u saobraćajnoj nezgodi i po 
potrebi ih preveze do najbliže zdravstvene ustanove i da preduzme sve što 
je u njegovoj moći da spreči uvećavanje postojećih, odnosno nastajanje 
novih posledica.

Član 168.
Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je neko lice 
zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo, ili je nastala velika 
materijalna šteta dužan je da:

1) zaustavi vozilo, isključi motor, uključi sve pokazivače pravca, postavi 
sigurnosni trougao na bezbednom rastojanju, obavesti policiju i/ili službu 
hitne pomoći i preduzme druge raspoložive mere kako bi upozorio ostale 
učesnike u saobraćaju o postojanju nezgode,
2) upozori sva lica da se sklone sa kolovoza da ne bi bila povređena i da 
ne bi uništavala tragove nezgode,
3) obavesti policiju i ostane na mestu nezgode do dolaska policije i 
završetka uviđaja,
4) ukaže pomoć povređenima, odnosno prvu pomoć ili medicinsku pomoć u 
skladu sa svojim znanjima, sposobnostima i mogućnostima,
5) da preduzme sve mere zaštite koje su u njegovoj moći da se spreči 
nastajanje novih i uvećavanje postojećih posledica i povreda,
6) da obezbedi tragove i predmete nezgode, pod uslovom da time ne ugrožava 
bezbednost saobraćaja.


Neznam sta si se zbinio?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 27-06-2009, 08:21:18
Navedeni clan zakona nije bas najbolje srocen:
S jedne strane ti kaze da treba prvo da ugasis motor nakon saobracajne nezgode - sledi da bi u clanu koji ukazuje na pruzanje prve medicinske pomoci trebalo da pise da stavis usta na usta kada dajes vestacko disanje.
S druge strane ti kaze da ostavis svoju adresu i ostale licne podatke, ali samo ako u toj saobracajnoj nezgodi postoje povredjena lica ili je steta velika. Sledi da kad nekome na parkingu ogrebes auto ne treba da ostavis licne podatke.

Pa kod sitnih steta na vozilima nekada se nije ni zvala policija. Bilo je dovoljno da ostecenom vozacu das kupon iz tvoje polise osiguranja na osnovu koga on sam naplati stetu od tvog osiguranja. U tim slucajevima se nije vodio ni prekrsajni postupak protiv krivca.

Novi zakon sve to resava nadekvatno.

P.S. Pokusacu da nadjem obrazac osiguravajuceg drustva koji je bio dovoljan za naplatu stete i bez pozivanja policije, pa cu da ga objavim na forumu.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 27-06-2009, 08:52:19
Član 176.
Organ koji vrši uviđaj dužan je da prilikom uviđaja, pored ostalog, utvrdi 
podatke o identitetu lica koja su bila prisutna kada se dogodila 
saobraćajna nezgoda, odnosno koja imaju bitna saznanja o saobraćajnoj 
nezgodi.
Organ unutrašnjih poslova obavestiće porodicu nastradalog učesnika u 
saobraćajnoj nezgodi o saobraćajnoj nezgodi i posledicama.
Ovlašćeno lice koje vrši uviđaj, dužno je da organizuje popis imovine koja 
na mestu događaja ostane iza lica koje je u saobraćajnoj nezgodi poginulo 
ili teže povređeno i da istu obezbedi do momenta preuzimanja stvari.
Stvari i imovina iz stava 3. ovog člana ne smeju se koristiti niti se sa 
njima može raspolagati, do preuzimanja.

KOMENTAR:
Lepo je napisano da je ovlasceno lice koje vrsi uvidjaj duzno da 
organizuje popis imovine na mestu dogadjaja, ali da li je samim tim 
imovina i zasticena?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 27-06-2009, 10:49:14
to sam i pomislila: popis ostatka imovine koja je pretekla!

ma uzasno je ljudi,
imali smo udes tu u nasoj blizini,i dok smo cekali Slep sluzbu jer je auto bio skoro unisten (muz je sa drugim ucesnikom udesa morao u obliznji grad sudiji za prekrsaje :aq20:),
ja i mali smo jedva odbranili ono sto je ostalo od nekih ljudi koji se sakupise iz obliznjih njiva!
odnesose nam samo antenu i pola haube koja je bila otpala.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 27-06-2009, 13:17:47
kako je nekada izgledao EVROPSKI IZVESTAJ O NEZGODI

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/1.jpg)

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/2.jpg)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: pe-tar 27-06-2009, 15:40:18
                           (Skoro) ceo ovaj zakon, kao i ogromna većina svih ostalih u ovoj kvazidržavi, usmeren je ka kažnjavanju (oglobljavanju) njenih bespomoćnih građana! U tzv. civilizovanim državama EU policija se ne krije po busijama i ne iskače pred vozače kao hajduci sa isključivom namerom da ih oglobe i time popune razne prazne budžete već stoji pored puta i samim tim opominje vozače da se, eventualno, prilagode uslovima puta i saobraćaja! Ne mogu da zamislim da neki policajac u Jagodini zaustavi pomahnitalog motordžiju ili džip sa zatemnjenim staklima ! Ali zato su mene nekoliko puta nemilosrdno kažnjavali: za neispravan levi žmigavac (a stojadin ih ima dva napred), za ćelavu levu prednju gumu kao i za nepropisno parkiranje. Sve su to smrtonosne radnje!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 27-06-2009, 17:56:08
pa da si u stojadinu imao par pistolja i telohranitelje nebi smeli ni tebe da zaustave :xq005:

ovako ce i tebe,i mene.......kad god im se cefne!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 28-06-2009, 08:17:47
Novi zakon nas vraca u civilizaciju:
"83.   evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je propisani obrazac koji učesnici u saobraćajnoj nezgodi popunjavaju nakon saobraćajne nezgode sa manjom materijalnom štetom."

Eto, posle skoro 20 godina (otkad smo se rasturili u SFRJ), opet cemo da budemo civilizovani i mocicemo da posle manje saobracajne nezgode kulturno popunimo "EVROPSKI IZVESTAJ O SAOBRACAJNOJ NEZGODI", bez pretnji, psovki, cekanja policije, ...
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 28-06-2009, 08:29:10
hahaha, sta bi?
Promenio si misljenje?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 28-06-2009, 08:45:47
hahaha, sta bi?
Promenio si misljenje?

Nisam promenio misljenje o novom zakonu. I dalje smatram da je tendeciozno napravljen da bi se njime samo punila prazna drzavna kasa. Prava svrha bi bila da se smanji broj saobracajnih nezgoda i da se smanje posledice tih saobracajnih nezgoda.
Kada bi imali bolje puteve (bez rupcaga, lakat krivina, sa saobracajnim znakovima...), tehnicki ispravne bicikle i traktore koji se sada nocu krecu kao kamikaze, ... kada bi u nasim krntijama imali vazdusne jastuke, ABS i druge novotarije, ... tek tada bi mogli da pricamo o smanjenju broja saobracajnih nezgoda, kao i o smanjenju posledica - manje mrtvih i unakazenih ljudi.
Kada bi jos neko osim vozaca odgovarao za lose stanje u saobracaju, onda bi i novi zakon bio prava stvar. Ovako...
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 28-06-2009, 11:24:03
NAJPRE KOMENTAR, PA ZATIM I CITIRANI CLAN ZAKONA, zbog onih koji nemaju 
zivaca da sve citaju.
Ipak, buduci vozaci nece moci da poloze vozacki ispit, ako i ovo ne nauce!

KOMENTAR:
U odnosu na stare zakone (ZOOBS i ZOBS)  gde je bilo definisano 49+3=52 
pojmova, sada postoji 99 pojmova, 47 vise ili skoro duplo vise nego ranije.
Neki od pojmova imaju promenjen samo naziv, kao sto je MOTORNI PUT ili po 
starom PUT REZERVISAN ZA SAOBRACAJ MOTORNIH VOZILA.
Neki stari pojmovi su sada raslcalnjeni na vise novih, zbog preciznosti.
A ima i potpuno novih pojmova koji se odnose na vozila, kao sto su sledeci:
 moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, 
bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina 
motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 
cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW 
kada vozilo ima električni pogon,
 laki tricikl je motorno vozilo sa tri točka čija najveća konstruktivna 
brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna 
zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem sa 
pogonom na benzin, ne prelazi 50 cm3, ili čija najveća efektivna snaga 
motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem 
sa drugom vrstom pogonskog goriva ili čija najveća trajna nominalna snaga 
motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,
 motocikl je motorno vozilo sa dva točka ili sa tri točka asimetrično 
raspoređena u odnosu na srednju podužnu ravan vozila (motocikl sa bočnim 
sedištem), čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, 
prelazi 45 km/h, ili sa motorom čija radna zapremina motora kada vozilo 
ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija 
najveća trajna nominalna snaga prelazi 4 kW kada vozilo ima električni 
pogon,
 teški tricikl je motorno vozilo sa tri točka, simetrično raspoređenih u 
odnosu na srednju podužnu ravan vozila, čija najveća konstruktivna brzina, 
bez obzira na način prenosa, prelazi 45 km/h, ili sa motorom čija radna 
zapremina motora kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem sa 
pogonom na benzin prelazi 50 cm3, ili čija najveća efektivna snaga motora 
prelazi 4 kW kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem sa drugom 
vrstom pogonskog goriva ili čija najveća trajna nominalna snaga motora 
prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,
 laki četvorocikl je motorno vozilo sa četiri točka, čija masa ne prelazi 
350 kg, što ne uključuje masu baterija vozila sa električnim pogonom, čija 
najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 
km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa 
unutrašnjim sagorevanjem sa pogonom na benzin, ne prelazi 50 cm3, ili čija 
najveća efektivna snaga motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima motor sa 
unutrašnjim sagorevanjem sa drugom vrstom pogonskog goriva ili čija 
najveća trajna nominalna snaga motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima 
električni pogon,
 teški četvorocikl je motorno vozilo sa četiri točka, osim lakog 
četvorocikla, čija masa ne prelazi 400 kg, odnosno 550 kg za teretna 
vozila, što ne uključuje masu baterija vozila sa električnim pogonom, i 
čija najveća efektivna snaga, odnosno najveća trajna nominalna snaga 
motora ne prelazi 15 kW,
 turistički voz je skup vozila koji čine vučno vozilo i priključna 
vozila, namenjen za prevoz putnika u parkovima, hotelsko-turističkim i 
sličnim naseljima, na površini na kojoj se ne obavlja saobraćaj i putu na 
kome se saobraćaj obavlja u turističke svrhe i čija najveća konstruktivna 
brzina kretanja ne prelazi 25 km/h,
 prepravka vozila je promena konstruktivnih karakteristika vozila kojim 
se menja namena ili vrsta vozila ili deklarisane tehničke karakteristike 
vozila ili deklarisane karakteristike uređaja i sklopova vozila,
 popravka vozila je dovođenje vozila, odnosno uređaja i sklopova vozila u 
ispravno stanje,
 vozilo od istorijskog značaja (oldtajmer) je motorno ili priključno 
vozilo koje predstavlja materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i 
društvenog nasleđa,
 odbačeno vozilo je vozilo na putu koje je vidno zapušteno i koje nije 
registrovano,
 registraciona nalepnica je oznaka kojom se određuje da vozilo može da 
učestvuje u saobraćaju u određenom vremenskom roku,


Kod BRZINE uveden je novi pojam:
 srednja (prosečna) brzina kretanja vozila, na određenoj deonici puta, 
predstavlja količnik između dužine te deonice i vremena za koje vozilo tu 
dužinu pređe,

Slede i tri noviteta koja bi mogla da se podvedu pod RAZNO:
 svetloodbojni prsluk je prsluk koji reflektuje svetlost,
 evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je propisani obrazac koji 
učesnici u saobraćajnoj nezgodi popunjavaju nakon saobraćajne nezgode sa 
manjom materijalnom štetom,
 „psihoaktivna supstanca“ je vrsta droge, leka na kome je naznačeno da se 
ne sme upotrebljavati pre i za vreme vožnje, kao i druga hemijska materija 
koja može uticati na psihofizičku sposobnost učesnika u saobraćaju (osim 
alkohola).


CITAT iz ZAKONA

Član 7.

Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:

1) saobraćaj je kretanje vozila i lica na putevima, čije je ponašanje 
uređeno u cilju njegovog bezbednog i nesmetanog odvijanja,
2) put je izgrađena, odnosno utvrđena površina koju kao saobraćajnu 
površinu mogu da koriste svi ili određeni učesnici u saobraćaju, pod 
uslovima određenim zakonom i drugim propisima,
3) javni put je put od opšteg značaja koji mogu da pod jednakim uslovima 
koriste svi ili određeni učesnici u saobraćaju i koji je nadležni organ 
proglasio kao takav,
4) nekategorisani put je put koji može pod jednakim uslovima da koristi 
veći broj korisnika,
5) autoput je državni put namenjen isključivo za saobraćaj motocikala, 
putničkih vozila, teretnih vozila i autobusa, sa ili bez priključnih 
vozila, sa fizički odvojenim kolovoznim trakama za saobraćaj iz suprotnih 
smerova, sa najmanje dve saobraćajne trake po smeru i jednom zaustavnom 
trakom za svaki smer, bez ukrštanja u nivou sa drugim putevima i 
železničkim ili tramvajskim prugama, sa potpunom kontrolom pristupa, na 
koji se može uključiti ili isključiti samo određenim i posebno izgrađenim 
javnim putem i kao takav obeležen propisanim saobraćajnim znakom,
6) motoput je državni put namenjen isključivo za saobraćaj motocikala, 
putničkih vozila, teretnih vozila i autobusa, sa ili bez priključnih 
vozila i kao takav obeležen propisanim saobraćajnim znakom,
7) ulica je javni put u naselju koji saobraćajno povezuje delove naselja,
8) protivpožarni put je posebno obeležni uzdužni deo oko stambenih 
objekata, garažnih prostora, sportskih i drugih poslovnih objekata na 
kojima je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila,
9) zemljani put je put bez izgrađenog kolovoznog zastora, pa i kada na 
priključku na drugi put ima izgrađen kolovozni zastor,
10) kolovoz je deo puta namenjen prvenstveno za kretanje vozila,
11) kolovozna traka je uzdužni deo kolovoza namenjen za saobraćaj vozila u 
jednom smeru,
12) saobraćajna traka je obeleženi uzdužni deo kolovozne trake namenjen za 
saobraćaj jedne kolone vozila,
13) biciklistička traka je saobraćajna traka namenjena isključivo za 
saobraćaj bicikala, mopeda i lakih tricikala,
14) saobraćajna traka za spora vozila je saobraćajna traka kojom se moraju 
kretati spora vozila koja se kreću brzinom manjom od određene da ne bi 
ometala saobraćaj drugih vozila,
15) zaustavna traka je obeleženi uzdužni deo puta namenjen isključivo za 
zaustavljanje vozila koja se zbog nepredvidivih razloga moraju zaustaviti 
(neispravnost, iznenadna nesposobnost vozača za upravljanje vozilom i sl.),
16) saobraćajna traka za uključivanje je saobraćajna traka namenjena za 
uključivanje vozila na put,
17) saobraćajna traka za isključivanje je saobraćajna traka namenjena za 
isključivanje vozila sa puta,
18) saobraćajna traka za vozila javnog prevoza putnika je saobraćajna 
traka namenjena isključivo za kretanje vozila javnog prevoza putnika i 
koja može biti izgrađena tako da se po njoj mogu kretati tramvaji,
19) raskrsnica je deo kolovoza na kome se ukrštaju, spajaju ili razdvajaju 
putevi u istom nivou,
20) tramvajska baštica je posebno uređen deo puta namenjen isključivo za 
kretanje tramvaja,
21) trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno 
za kretanje pešaka,
22) parkiralište je deo puta namenjen, uređen i označen prvenstveno za 
parkiranje vozila, koji se sastoji od jednog ili više parking mesta,
23) parking mesto je označeni deo parkirališta isključivo namenjen za 
parkiranje jednog vozila,
24) pešački prelaz je označeni deo kolovoza namenjen za prelazak pešaka 
preko kolovoza,
25) pešačka staza je put koji je namenjen isključivo za kretanje pešaka,
26) biciklistička staza je put namenjen isključivo za kretanje bicikala,
27) trg je poseban plato namenjen kretanju i okupljanju pešaka koji je 
definisan urbanističkim planovima i proglašen od strane organa lokalne 
samouprave,
28) prelaz puta preko pruge je mesto na kojem se u istom nivou ukrštaju 
put i železnička ili tramvajska pruga,
29) pešačko ostrvo je obeleženi ili uzdignuti deo kolovoza koji je određen 
za privremeno zadržavanje pešaka koji prelaze preko kolovoza, ulaze ili 
izlaze iz vozila za javni prevoz putnika,
30) naselje je izgrađen, funkcionalno objedinjen prostor, koji je namenjen 
za život i rad stanovnika,
31) vozilo je sredstvo koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i 
opremi namenjeno i osposobljeno za kretanje po putu,
32) bicikl je vozilo sa najmanje dva točka koje se pokreće snagom vozača, 
odnosno putnika, koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, 
odnosno točkove,
33) motorno vozilo je vozilo koje se pokreće snagom sopstvenog motora, 
koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i 
osposobljeno za prevoz lica, odnosno stvari, za obavljanje radova, odnosno 
za vuču priključnog vozila, osim šinskih vozila,
34) moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna 
brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna 
zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne 
prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne 
prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,
35) laki tricikl je motorno vozilo sa tri točka čija najveća konstruktivna 
brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna 
zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem sa 
pogonom na benzin, ne prelazi 50 cm3, ili čija najveća efektivna snaga 
motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem 
sa drugom vrstom pogonskog goriva ili čija najveća trajna nominalna snaga 
motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,
36) motocikl je motorno vozilo sa dva točka ili sa tri točka asimetrično 
raspoređena u odnosu na srednju podužnu ravan vozila (motocikl sa bočnim 
sedištem), čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, 
prelazi 45 km/h, ili sa motorom čija radna zapremina motora kada vozilo 
ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija 
najveća trajna nominalna snaga prelazi 4 kW kada vozilo ima električni 
pogon,
37) teški tricikl je motorno vozilo sa tri točka, simetrično raspoređenih 
u odnosu na srednju podužnu ravan vozila, čija najveća konstruktivna 
brzina, bez obzira na način prenosa, prelazi 45 km/h, ili sa motorom čija 
radna zapremina motora kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem 
sa pogonom na benzin prelazi 50 cm3, ili čija najveća efektivna snaga 
motora prelazi 4 kW kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem sa 
drugom vrstom pogonskog goriva ili čija najveća trajna nominalna snaga 
motora prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,
38) laki četvorocikl je motorno vozilo sa četiri točka, čija masa ne 
prelazi 350 kg, što ne uključuje masu baterija vozila sa električnim 
pogonom, čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, 
ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor 
sa unutrašnjim sagorevanjem sa pogonom na benzin, ne prelazi 50 cm3, ili 
čija najveća efektivna snaga motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima motor 
sa unutrašnjim sagorevanjem sa drugom vrstom pogonskog goriva ili čija 
najveća trajna nominalna snaga motora ne prelazi 4 kW kada vozilo ima 
električni pogon,
39) teški četvorocikl je motorno vozilo sa četiri točka, osim lakog 
četvorocikla, čija masa ne prelazi 400 kg, odnosno 550 kg za teretna 
vozila, što ne uključuje masu baterija vozila sa električnim pogonom, i 
čija najveća efektivna snaga, odnosno najveća trajna nominalna snaga 
motora ne prelazi 15 kW,
40) vozilo za prevoz putnika je motorno vozilo prvenstveno namenjeno za 
prevoz lica, čija je masa veća od 400 kg, i čija najveća efektivna snaga, 
odnosno najveća trajna nominalna snaga motora je veća od 15 kW,
41) putničko vozilo je vozilo za prevoz putnika koje ima najviše devet 
mesta za sedenje uključujući i mesto za sedenje vozača,
42) autobus je vozilo za prevoz putnika koje ima više od devet mesta za 
sedenje uključujući i mesto za sedenje vozača,
43) trolejbus je autobus koji se preko provodnika napaja električnom 
energijom,
44) teretno vozilo je motorno vozilo sa najmanje četiri točka, koje je 
namenjeno za prevoz tereta, odnosno vršenje rada na način da se vozilom ne 
može prevoziti nikakav drugi teret, odnosno vuču priključnih vozila, čija 
je masa veća od 550 kg, i čija najveća efektivna snaga, odnosno najveća 
trajna nominalna snaga motora je veća od 15 kW,
45) skup vozila je sastav vučnog vozila i priključnog, odnosno priključnih 
vozila, koji u saobraćaju na putu učestvuje kao jedna celina,
46) turistički voz je skup vozila koji čine vučno vozilo i priključna 
vozila, namenjen za prevoz putnika u parkovima, hotelsko-turističkim i 
sličnim naseljima, na površini na kojoj se ne obavlja saobraćaj i putu na 
kome se saobraćaj obavlja u turističke svrhe i čija najveća konstruktivna 
brzina kretanja ne prelazi 25 km/h,
47) radna mašina je motorno vozilo koje je prvenstveno namenjeno za 
izvođenje određenih radova (kombajn, valjak, grejder, utovarivač, 
rovokopač, buldožer, viljuškar i sl.) i čija najveća konstruktivna brzina 
kretanja ne prelazi 45 km/h,
48) traktor je motorno vozilo koje ima najmanje dve osovine i koje je 
prvenstveno namenjeno za vučenje, guranje, nošenje ili pogon izmenjivih 
priključaka za izvođenje prvenstveno poljoprivrednih, šumskih ili drugih 
radova i za vuču priključnih vozila za traktor,
49) motokultivator je motorno vozilo koje se sastoji iz 
pogonsko-upravljačkog i tovarnog dela, koji su konstruktivno razdvojivi, a 
u saobraćaju na putu učestvuju isključivo kao jedna celina, čiji pogonski 
deo prema konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi je namenjen i 
osposobljen za guranje, vučenje, nošenje ili pogon izmenljivih priključaka 
za izvođenje poljoprivrednih radova, čija najveća konstrukcijska brzina 
nije veća od 30 km/h i čija snaga motora nije veća od 12 kW,
50) priključno vozilo je vozilo koje je po konstrukciji, uređajima, 
sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno da bude vučeno od drugog 
vozila, a služi za prevoz putnika, odnosno stvari, odnosno za obavljanje 
radova,
51) priključno vozilo za traktor je priključno vozilo koje je namenjeno da 
bude vučeno isključivo od strane traktora,
52) priključak za izvođenje radova je izmenljivo oruđe koje služi 
obavljanju poljoprivrednih, šumskih ili drugih radova, i koje se u svrhu 
izvođenja radova postavlja ili priključuje na motorno vozilo,
53) zaprežno vozilo je vozilo koje je namenjeno i osposobljeno da ga vuče 
upregnuta životinja,
54) tramvaj je šinsko vozilo namenjeno prvenstveno za prevoz putnika, koje 
se kreće po šinama, i koje je radi napajanja električnom energijom 
povezano na električni vod,
55) vojno vozilo je svako borbeno i neborbeno vozilo i drugo vozilo koje 
je registrovano po posebnim propisima ministarstva nadležnog za poslove 
odbrane, kao i svako drugo propisno obeleženo vozilo dok se, po osnovu 
izvršavanja materijalne obaveze, nalazi na korišćenju u jedinicama i 
ustanovama ministarstva nadležnog za poslove odbrane i Vojske Srbije,
56) registrovano vozilo je vozilo koje je upisano u jedinstveni registar 
vozila i za koje je izdata saobraćajna dozvola, registarske tablice i 
registraciona nalepnica,
57) masa vozila je masa praznog vozila sa svim punim rezervoarima i 
propisanom opremom,
58) nosivost vozila je masa do koje se vozilo može opteretiti prema 
deklaraciji proizvođača, pri čemu se u tu masu računa i vertikalno 
opterećenje koje vozilo prima od priključnog vozila,
59) najveća dozvoljena masa vozila je zbir mase vozila i nosivosti vozila,
60) ukupna masa vozila je masa vozila i masa kojom je vozilo opterećeno 
(lica i teret),
61) najveća dozvoljena ukupna masa vozila, odnosno skupa vozila je najveća 
masa opterećenog vozila, odnosno skupa vozila, koji je nadležni državni 
organ propisao kao najveću dozvoljenu,
62) najveća dozvoljena masa skupa vozila je zbir najvećih dozvoljenih masa 
vozila koja čine skup, umanjen za vertikalno opterećenje koje vozilo prima 
od priključnog vozila,
63) ukupna masa skupa vozila je masa opterećenog skupa vozila (lica i 
teret),
64) osovinsko opterećenje je deo ukupne mase vozila u horizontalnom 
položaju kojim njegova osovina opterećuje kolovoz u stanju mirovanja 
vozila,
65) prepravka vozila je promena konstruktivnih karakteristika vozila kojim 
se menja namena ili vrsta vozila ili deklarisane tehničke karakteristike 
vozila ili deklarisane karakteristike uređaja i sklopova vozila,
66) popravka vozila je dovođenje vozila, odnosno uređaja i sklopova vozila 
u ispravno stanje,
67) učesnik u saobraćaju je lice koje na bilo koji način učestvuje u 
saobraćaju,
68) vozač je lice koje na putu upravlja vozilom,
69) pešak je lice koje se kreće po putu, odnosno koje po putu sopstvenom 
snagom vuče ili gura vozilo, ručna kolica, dečje prevozno sredstvo, kolica 
za nemoćna lica ili lice u dečjem prevoznom sredstvu ili lice u kolicima 
za nemoćna lica koje pokreće sopstvenom snagom ili snagom motora ili lice 
koje klizi klizaljkama, skijama, sankama ili se vozi na koturaljkama, 
skejtbordu i sl,
70) srednja (prosečna) brzina kretanja vozila, na određenoj deonici puta, 
predstavlja količnik između dužine te deonice i vremena za koje vozilo tu 
dužinu pređe,
71) zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u 
trajanju do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo, osim prekida 
radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj,
72) parkiranje vozila je svaki prekid kretanja vozila, osim prekida radi 
postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj, koje se ne 
smatra zaustavljanjem,
73) mimoilaženje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika 
u saobraćaju koji dolazi iz suprotnog smera,
74) preticanje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u 
saobraćaju koji se kreće kolovozom u istom smeru,
75) obilaženje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u 
saobraćaju koji se ne pomera, objekta ili prepreke na kolovozu,
76) propuštanje je radnja koju učesnik u saobraćaju preduzima kako bi 
omogućio kretanje drugog učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza, 
tako da ne dođe do promene dotadašnjeg načina kretanja učesnika u 
saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza, odnosno do njihovog kontakta,
77) kolona vozila je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili 
se kreću jedno iza drugog istom saobraćajnom trakom u istom smeru, čiji je 
način kretanja međusobno uslovljen i između kojih ne može bez ometanja ući 
drugo vozilo,
78) vidljivost je odstojanje na kome učesnik u saobraćaju može jasno 
videti kolovoz,
79) preglednost je odstojanje na kome učesnik u saobraćaju, s obzirom na 
fizičke prepreke, može u uslovima normalne vidljivosti jasno videti drugog 
učesnika u saobraćaju, odnosno drugu moguću prepreku na putu,
80) uslovi smanjene vidljivosti su uslovi u kojima je vidljivost manja od 
200 m na putu izvan naselja, odnosno 100 m na putu u naselju,
81) svetloodbojni prsluk je prsluk koji reflektuje svetlost,
82) saobraćajna nezgoda je nezgoda koja se dogodila na putu ili je 
započeta na putu, u kojoj je učestvovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i 
u kojoj je najmanje jedno lice poginulo ili povređeno ili je nastala 
materijalna šteta,
83) evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je propisani obrazac koji 
učesnici u saobraćajnoj nezgodi popunjavaju nakon saobraćajne nezgode sa 
manjom materijalnom štetom,
84) instruktor vožnje je vozač motornog vozila koji je ovlašćen da obavlja 
praktičnu obuku kandidata za vozača,
85) ispitivač je lice koje u ispitnoj komisiji za vozački ispit utvrđuje 
da li je kandidat stekao potrebna znanja i veštine za samostalno i 
bezbedno upravljanje vozilom u saobraćaju na putu,
86) odstojanje je najkraća uzdužna udaljenost između najisturenijih tačaka 
vozila, lica, odnosno objekata,
87) rastojanje je najkraća bočna udaljenost između najisturenijih tačaka 
vozila, lica, odnosno objekata,
88) vozilo od istorijskog značaja (oldtajmer) je motorno ili priključno 
vozilo koje predstavlja materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i 
društvenog nasleđa,
89) odbačeno vozilo je vozilo na putu koje je vidno zapušteno i koje nije 
registrovano,
90) mesto za sedenje je sedište ili prostor bez sedišta sa dostupnim 
elementima za montažu sedišta ili prostor bez sedišta sa dostupnim 
priključcima sigurnosnih pojaseva, pri čemu se dostupnim elementima za 
montažu sedišta i priključcima sigurnosnih pojaseva smatraju oni elementi 
i priključci koji nisu mehanički onesposobljeni,
91) saobraćajna signalizacija je sistem sredstava, uređaja i oznaka za 
regulisanje i vođenje saobraćaja,
92) saobraćajni znak je znak kojim se upotrebom grafičkih ili svetlosnih 
ili brojčanih ili slovnih oznaka ili drugih simbola, učesnici u saobraćaju 
upozoravaju na opasnosti na putu, stavljaju im se do znanja ograničenje, 
zabrane i obaveze, odnosno daju obaveštenja potrebna za bezbedno kretanje 
po putu,
93) saobraćajna dozvola je javna isprava (rešenje) koja sa registracionom 
nalepnicom daje pravo na korišćenje vozila u saobraćaju za vreme važenja 
registracione nalepnice,
94) registarska tablica je oznaka na vozilu kojom se označava da je vozilo 
upisano u jedinstveni registar vozila,
95) registraciona nalepnica je oznaka kojom se određuje da vozilo može da 
učestvuje u saobraćaju u određenom vremenskom roku,
96) vozačka dozvola je javna isprava (rešenje) nadležnog organa kojim se 
nekom licu daje pravo da u saobraćaju na putu upravlja vozilom određene 
kategorije na određeno vreme,
97) dozvola (licenca) za instruktora ili predavača ili ispitivača je javna 
isprava (rešenje) koja licima daje pravo da vrše praktičnu obuku ili 
obavljaju teoretsku nastavu ili poslove ispitivača na određeno vreme,
98) dozvola (licenca) za kontrolora tehničkog pregleda je javna isprava 
(rešenje) koja licima daje pravo da obavljaju tehnički pregled vozila na 
određeno vreme,
99) „psihoaktivna supstanca“ je vrsta droge, leka na kome je naznačeno da 
se ne sme upotrebljavati pre i za vreme vožnje, kao i druga hemijska 
materija koja može uticati na psihofizičku sposobnost učesnika u 
saobraćaju (osim alkohola).
Bližu podelu motornih i priključnih vozila iz stava 1. ovog člana 
propisuje ministar nadležan za poslove saobraćaja.
Izrazi koji se koriste u ovom zakonu a nisu posebno definisani u stavu 1. 
ovog člana, imaju značenje određeno drugim propisima.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 28-06-2009, 12:31:27
 citat:
vozilo od istorijskog značaja (oldtajmer) je motorno ili priključno 
vozilo koje predstavlja materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i 
društvenog nasleđa,

da li su u ovoj grupi fice?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 28-06-2009, 13:36:28
I dalje smatram da je tendeciozno napravljen da bi se njime samo punila prazna drzavna kasa. Prava svrha bi bila da se smanji broj saobracajnih nezgoda i da se smanje posledice tih saobracajnih nezgoda.
Kada bi imali bolje puteve (bez rupcaga, lakat krivina, sa saobracajnim znakovima...), tehnicki ispravne bicikle i traktore koji se sada nocu krecu kao kamikaze, ... kada bi u nasim krntijama imali vazdusne jastuke, ABS i druge novotarije, ... tek tada bi mogli da pricamo o smanjenju broja saobracajnih nezgoda, kao i o smanjenju posledica - manje mrtvih i unakazenih ljudi.
Kada bi jos neko osim vozaca odgovarao za lose stanje u saobracaju, onda bi i novi zakon bio prava stvar. Ovako...
u potpunosti se slazem!

samo,mislis da ce jadan papir (Evropski izvestaj...) moci da nas civilizuje??? :aq25:
popunice se on jer mora,a sexualne delatnosti koje prate "diskusiju" posle udesa,ce se sa blize i dalje rodbine,otvora na nasim telima....  prosiriti i na njega,taj papir! :xq003:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 30-06-2009, 09:16:33
Član 22.

Predmet, odnosno materija koja može da ugrozi, odnosno ometa bezbednost 
saobraćaja, ne sme se nalaziti na putu.
Učesnik u saobraćaju je dužan da, bez odlaganja, sa puta ukloni predmet, 
odnosno materiju koja se na kolovozu našla njegovim činjenjem, kao i 
predmet, odnosno materiju koja potiče sa vozila kojim upravlja.
Ukoliko je u mogućnosti i ako time ne ometa bezbednost saobraćaja, učesnik 
u saobraćaju je dužan, u cilju bezbednosti saobraćaja, da ukloni predmete 
i prepreke koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja sa kolovoza, a ako nije u 
mogućnosti, dužan je da o tome, bez odlaganja, obavesti policiju ili 
preduzeće koje se stara o održavanju puta.
Učesnik u saobraćaju je dužan da, bez odlaganja, obavesti policiju o 
svakom događaju, odnosno pojavi, koja može ugroziti ili ugrožava 
bezbednost saobraćaja.
Vlasnik, odnosno korisnik vozila, ne sme dozvoliti da se odbačeno vozilo 
nalazi na putu, odnosno mestu na kome je dozvoljeno zaustavljanje ili 
parkiranje vozila.


KOMENTAR:

Nesto slicno je pisalo i u starom zakonu, pa to niko nije postovao.
Danima smo mogli da gledamo zgazeno kuce na ivici kolovoza i policijske 
patrole kako neprekidno tu prolaze. U vreme poljoprivrednih radova 
traktori su na kolovoz nanosili brda zemlje iz njiva, pa kad padne kisica 
put je bio klizaviji nego zimi na poledici.  U gradu su kamioni sa 
gradilista nanosili zemlju i sljunak i prljali ulice. A kamioni-mikseri za 
beton, su na kolovozu ostavljali svez beton koji se brzo stvrdnjavao, 
obicno u raskrsnici.
Novost je poslednji stav u ovom clanu: “Vlasnik, odnosno korisnik vozila, 
ne sme dozvoliti da se odbačeno vozilo nalazi na putu, odnosno mestu na 
kome je dozvoljeno zaustavljanje ili parkiranje vozila”. Odbaceno vozilo 
je nov pojam u zakonu (odbačeno vozilo je vozilo na putu koje je vidno 
zapušteno i koje nije registrovano).
Ako prosetamo gradom van glavne ulice, videcemo na desetine odbacenih 
vozila koja ne samo da ruzno izgledaju, nego i zauzimaju trotoare, 
travnjake i parking mesta. Da li je ovaj zakon dovoljan da tako ne bude 
vise? Do sada je to resavano preko opstinske komunalne inspekcije i prihod 
od eventualnih kazni je isao samo u opstinski budzet. Ali po novom zakonu, 
to je sada republicka nadleznost i prihod od kazni ide u republicki 
budzet, a ne u opstinski.

Medjutim, nije samo kazna u pitanju. Tu postoji jos jedan trosak, a to je 
trosak za uklanjanje vozila. Kolika ce naknada da bude, za sada niko ne 
zna. Zakonodavac predvidja (citat):
1) Vlada određuje visinu naknade za uklanjanje vozila na predlog 
ministarstva nadležnog za trgovinu i usluge.
2) Lokalna samouprava ne može svojom odlukom da odredi veću visinu naknade 
za uklanjanje vozila nego što je to propisano odlukom Vlade.
3) Lice koje vrši uklanjanje, odnosno premeštanje vozila ne sme odrediti 
veću visinu naknade za uklanjanje vozila nego što je to propisano odlukom 
Vlade.

Mozda je ovo jos jedan dokaz koja je bila prava svrha novog zakona – 
punjenje prazne drzavne kase.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 30-06-2009, 14:19:27
komentar je sasvim ok.

......Učesnik u saobraćaju je dužan da, bez odlaganja, sa puta ukloni predmet,  
odnosno materiju koja se na kolovozu našla njegovim činjenjem, kao i  
predmet, odnosno materiju koja potiče sa vozila kojim upravlja.
Ukoliko je u mogućnosti i ako time ne ometa bezbednost saobraćaja, učesnik  
u saobraćaju je dužan, u cilju bezbednosti saobraćaja, da ukloni predmete  
i prepreke koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja sa kolovoza, a ako nije u  ....


samo,pise li negde i da ucesnici u saobracaju najpre ne smeju da bacaju smece,kese,flase,pikavce....ili samo da ih uklone?
da ulecu u bare/kratere i kupaju sve oko sebe!
ako moramo da uklanjamo ono sto se na putu nadje a ometa saobracaj,najbolje da nosimo u autu kosu,vilu,lopatu...i neizbezna priklica, jer nem svrhe da zovemo miliciju koja i sama gazi po zgazenim zivotinjama,sve dok od njih ne ostane samo freska na putu a kad se prosuse odnese ih vetar.

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 30-06-2009, 18:58:16
Član 296.
Ukoliko policijski službenik u kontroli saobraćaja zatekne vozilo 
parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona, narediće 
vozaču, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni vozilo, pod pretnjom 
prinudnog izvršenja.
Ukoliko vozač nije prisutan na licu mesta iz stava 1. ovog člana 
policijski službenik će doneti rešenje u pisanoj formi kojim će naložiti 
uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta. Primerak 
rešenja o nalaganju uklanjanja vozila postavlja se na vidno mesto vozila i 
time se smatra da je isto uručeno vozaču. Naknadno uklanjanje ili 
uništenje ovog rešenja ne utiče na valjanost njegove dostave.
Ukoliko policijski službenik i nadležni inspekcijski organ u kontroli 
saobraćaja putem video nadzora ili foto zapisa utvrdi da je vozilo 
parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona, doneće rešenje 
u elektronskoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne 
može biti kraći od tri minuta. Rešenje se dostavlja licu koje obavlja 
uklanjanje vozila koje isto postavlja na vidno mesto vozila i time se 
smatra da je isto uručeno vozaču.
Ukoliko vozač, u roku određenim rešenjem iz stava 2. ovog člana, ne ukloni 
vozilo, policijski službenik će ukloniti vozilo na za to određeno mesto, o 
trošku vozača ili vlasnika, odnosno korisnika vozila.

KOMENTAR:
“VELIKI BRAT” moze putem video nadzora ili foto zapisa da utvrdi da je 
vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona.... i 
doneće rešenje u elektronskoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u 
roku koji ne može biti kraći od tri minuta.
U Paracinu ima 15 video kamera na ulicama. Preostaje nam samo tri minuta 
da pomerimo vozilo!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 01-07-2009, 18:19:59
Član 66.

Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo:

1) na pešačkom prelazu i na prelazu biciklističke staze preko kolovoza kao 
i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od pet metara od tih prelaza,
2) na prelazu puta preko železničke pruge, odnosno tramvajskih šina i na 
rastojanju, odnosno odstojanju manjem od pet metara od prelaza, kao i u 
blizini železničke pruge, odnosno tramvajskih šina, ako se time sprečava 
saobraćaj vozila koja se kreću po šinama,
3) na raskrsnici i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od pet metara 
od najbliže ivice poprečnog kolovoza,
4) u tunelu, u podvožnjaku, u galeriji, na mostu, na nadvožnjaku,
5) u blizini vrha prevoja ili u krivini gde je preglednost puta nedovoljna 
ili se obilaženje vozila ne može izvršiti bez opasnosti,
6) na delu puta gde bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili 
parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne linije na kolovozu, suprotne 
ivice kolovoza ili prepreke na putu bila manja od tri metra,
7) na mestu na kome bi zaklanjalo saobraćajni znak,
8) na biciklističkoj stazi, odnosno traci,
9) na stajalištu za vozila javnog saobraćaja i na odstojanju, odnosno 
rastojanju manjem od 15 metara ispred i iza oznake na kolovozu kojim je 
stajalište označeno,
10) na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene, osim ako je to 
dozvoljeno saobraćajnim znakom,
11) iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu 
mrežu komunalnih službi,
12) na mestu na kome bi se onemogućio pristup drugom vozilu radi 
parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu,
13) na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom 
signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane 
slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz 
ivicu kolovoza,
14) na pešačkoj stazi, odnosno na delu trotoara koji je namenjen za 
kretanje lica sa posebnim potrebama,
15) na trgovima, na pešačkoj zoni i protivpožarnom putu,
16) na pristupnoj saobraćajnici, kolskom prolazu između stambenih zgrada, 
odnosno prolazima u blokovima naselja,
17) na saobraćajnicima van uličnih parkirališta koje povezuju parking 
prostore i stambene zgrade sa drugim saobraćajnicama,
18) na kolskom ulazu, odnosno izlazu iz zgrade, dvorišta ili garaže,
19) na saobraćajnoj traci za uključivanje, isključivanje, zaustavnoj 
traci, saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza i tramvajskoj baštici,
20) na parking mestu koje je dopunskom tablom saobraćajnog znaka ili 
oznakom na kolovozu obeleženo kao mesto za parkiranje za vozila za osobe 
sa invaliditetom, ako na vozilu ne poseduje odgovarajuću oznaku,
21) na parking mestu koje je dopunskom tablom saobraćajnog znaka ili 
oznakom na kolovozu označeno kao mesto rezervisano za vozila određenih 
korisnika, kada vozilo kojim upravlja ne pripada tim vozilima,
22) na površinama na kojima je saobraćajnim znakom zabranjen saobraćaj 
vozila.
Izuzetno, vozač vozila kojim se obavlja auto taksi prevoz putnika može 
zaustaviti vozilo na mestima iz stava 1. tač. 6), 9), 10), 11) 12), 13) i 
18) ovog člana, kao u saobraćajnoj traci za vozila javnog prevoza kojom se 
ne kreću tramvaji, i to samo za vreme potrebno za ulazak, odnosno izlazak 
putnika.

KOMENTAR:

Novina je sto je zaustavljanje vozila skareceno sa 15 minuta na 3 minuta.
Data je mogucnort taksistima da se u posebnim slucajevima zaustavljaju i 
tamo gde je zabranjeno, ali samo zbog ukrcavanja ili iskrcavanja putnika. 
Navedeni su ti posebni slucajevi.
Ostaje kao i u starom zakonu da je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje 
vozila na trotoaru, osim ako na trotoaru nije to dozvoljeno posebnim 
saobracajnim znakom, ali i tada od vozila do zida kuce mora da postoji 
slobodan prostor od 1,60m.
Naravno, i do sada policija nije kaznjavala vozace sto se nepropisno 
parkieaju na trotoaru. Zbog toga se postavlja pitanje: moze li gradjanin 
da fotografise nepropisno zaustavljeno ili parkirano vozilo i da 
fotografiju dostavi policiji i sudiji za prekrsaje?
Da li ce da disciplinski ili na drugi nacin odgovara POLICAJAC koji 
tolerise (“gleda kroz prste” ili nazovi to kako volis) nepropisno 
zaustavljanje i parkiranje vozila?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 01-07-2009, 22:19:41
e zbog ovog dela sam bas radoznala!
bas da vidim ko sme da kaze osobama X u Parcinu gde su stali kad im ne smeju nista ni zbog gorih stvari! :xq005:
na veliku zalost!
drugo je pitanje,jesu li obzbedili makar priblizno dovaoljan broj parkplazeva za ovolika vozila? :xq006:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 03-07-2009, 00:18:51
Kako je u svetu napravljena razlika izmedju "zaustavljanja" i "parkiranja"?
Kod nas je po starom bilo do 15 minuta i preko 15 minuta, a po novom je do 3 minuta i preko tri minuta.
Sta je u BERLINU recimo, "zaustavljanje", a sta je "parkiranje"?
Kako je u drugim drzavama?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 03-07-2009, 00:36:53
Zaustavljanje je prinudno (kvar,uslovi na putu, nemogucnost da se upravlja vozilom), parkiranje je svojevoljno i uradjeno je planski.
Kod zaustavljanja vozac je obicno u blizini vozila, kod parkiranja obicno nije.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 03-07-2009, 08:55:31
@posmatrac

"ko svoje vozilo napusti ili ze zadrzi u zaustavljenom vozilu vise od 3 minute taj je parkirao".
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: reksys 03-07-2009, 09:15:04
Kako ce sad to da utice na bahate vozace koji parkiraju svoje automobile svuda, videcemo...
A i sami znate koliko je tesko primetiti pesaka na pesackom prelazu,ako je ispred parkirano vozilo...
Ti ljudi koji ne brinu o bezbednosti ostalih treba da se zatvore ili da idu na psihoanalizu!!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 03-07-2009, 09:30:30
Razlika između zaustavljanja i prakiranje je objašnjena u zakonu. Sad, da li je neko imao nameru ili nije da se parkira saobraćajni policajac verovatno teško može da utvrdi. Zato i postoji dodatni uslov koji se odnosi na vreme. Zaustavljanje je po novom do tri minuta. Da li je vozač hteo ili ne da se parkira, nakon tri minuta više nije važno.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: reksys 03-07-2009, 09:36:07
Tesko ce da vozaci  ispoštuju ta 3 minuta...
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 03-07-2009, 09:41:27
Tesko ce da vozaci  ispoštuju ta 3 minuta...

Pa zato i postoje kazne
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 03-07-2009, 09:45:11
@reksys
 bahati vozaci
e zbog ovog dela sam bas radoznala!
bas da vidim ko sme da kaze osobama X u Parcinu gde su stali kad im ne smeju nista ni zbog mnogo gorih stvari!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 03-07-2009, 09:47:33
Tesko ce da vozaci  ispoštuju ta 3 minuta...

U kom smislu to misliš?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 03-07-2009, 09:57:46

reksys,jesi li mozda mislio da ce neko tesko da stigne da obavi kupovinu ili zavrsi neki posao za 3 minute  :aq15:?

ne vidim zasto bi bilo tesko to ispovati ?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 03-07-2009, 10:04:07
  Trenutno našem čoveku nije dovoljno ni pola sata da završi svoje poslove, a kamoli tri minuta. Zato to i jeste smanjeno na tri minuta. To je vremem da se zaustaviš i pitaš prolaznika  u kom pravcu da nastaviš putovanje, a ne da podnosiš dokumentaciju za invalidsku penziju. Najveći problem je u plaćanju parkiranja, jer to nikako ne ulazi u glavu našem čeljadetu. Plati sad vremena, pa radi šta hoćeš. Onaj ko misli da će moći da spekuliše sa tri minuta, bolje neka se spremi na izvršno rešenje Opštinskog suda.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: reksys 03-07-2009, 10:08:40
Da upravo tako Luna, mada mnogi su zloupotrebljavali tih 15m. da odu do banke da odu da popiju kaficu itd...
Ipaj je 3m dovoljno samo za kupovinu cigareta ili novina i sl... malo je to.
A ti onda moras posle tih 3 minuta da platis parkiranje i sl...
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 03-07-2009, 10:12:30
nisam detaljno pogledala zakon:
da li se u nepravilno parkiranje racuna i parkiranje gde se zauzme 2 umesto jednog mesta  (npr. prevelik razmak iz medju parkiranih vozila)?

ako se zakon bude pravilno primenjivao navici ce se,mora!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 03-07-2009, 10:39:15
Sticem utisak da vecina razmislja kao da se uklopi u ova 3 min da ne plati parking.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 03-07-2009, 10:45:00
Sticem utisak da vecina razmislja kao da se uklopi u ova 3 min da ne plati parking.

Apsolutno te utisak ne vara  :aq21:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 03-07-2009, 10:58:18
hoce promene ali, po svom nahodjenju i potrebama!  :aq25:


Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 03-07-2009, 11:04:21
Ma neće promene, to je muka! Bilo bi im najbolje da se nikada ništa ne promeni ( pa jel čitaš druge teme u ovom naslovu?)!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 03-07-2009, 11:08:45
mislila sam....mnogi pricaju da hoce promene....ali nedaj boze da do njih dodje! :aq25:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 03-07-2009, 11:17:33
Pričaju se nažalost svakakve gluposti, ali da ne idem više off  :xq001:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 04-07-2009, 12:22:25
Član 61.
Vozač vozila je dužan da na javnom putu uključi sve pokazivače pravca na 
vozilu, ukoliko je propisana obaveza postojanja takvog uređaja za to 
vozilo:
1) za vreme ulaska ili izlaska putnika,
2) ako upozorava druge učesnike na opasnost u saobraćaju,
3) u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i sl.),
4) ako je poslednji u koloni vozila koja se zaustavila na putu izvan 
naselja, osim ako je kolona zaustavljena zbog postupanja po saobraćajnom 
znaku ili pravilu saobraćaja,
5) ako se kreće unazad,
6) ako se zaustavi na kolovozu, osim prilikom parkiranja na obeleženom 
parkingu, odnosno zbog postupanja po saobraćajnom znaku ili pravilu 
saobraćaja.


KOMENTAR:
Ovo je novina u odnosu na stari zakon.
Vozaci ce uskoro biti DUZNI da ukljuce sve pokazivace pravca na vozilu za 
vreme ulaska ili izlaska putnika. Da li to znaci da ce vozaci AUTOBUSA 
biti duzni da imaju ukljucene sve pokazivace i dok autobus stoji na 
autobuskom stajalistu?
U slucaju izrazito smenjene vidljivosti vozac je duzan da ukljuci sve 
pokazivace pravca ne samo kada stoji na putu, nego i kada se krece putem. 
Da li to znaci da kada krenete auto-putem iz Jagodine ka Beogradu i magla 
vas prati celim putem, morate sve vreme da imate ukljucene sve pokazivace 
pravca?
Ako se ZAUSTAVITE na kolovozu (to je manje od 3 minuta, koliko je 
parkiranje), bicete DUZNI da imate ukljucene sve pokazivace pravca. A ako 
se parkirate na KOLOVOZU (tamo gde nije zabranjeno), onda niste duzni da 
ukljucite sve pokazivace pravca. Zar to nije malo smesno? Kako ce ostali 
vozaci (zbog kojih je duznost da se upale svi pokazivaci pravca) da znaju 
da li je vozilo zaustavljeno ili parkirano (maje ili duze od tri minuta)? 
Cemu onda ova duznost?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 04-07-2009, 12:59:58
..jos jedna budalastina.... :aq16:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 04-07-2009, 13:42:17
Citat:
3) u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i sl.),

A na pocetku ZAKONA je dato sta znaci "smanjena vidljivost" i nije definisano sta znaci "izrazito smanjena vidljivost".
 :aq11:
Pa jadni policajci, kako ce da znaju da kazne vozaca koji ne postuje DUZNOST da ukljuci sve pokazivace pravca u slucaju "izrazito smenjene vidljivosti"? Mozda ce policajci zajedno sa vozacem da se "dogovaraju" da li je zaista smanjena vidljivost ili je mozda izrazito smanjena vidljivost? A da li ce na kraju dogovaranja vozac da bude ucenjen da plati policajcu pice ili rucak? Da li se to zove dogovaranje ili korupcija?
 :aq26:
 :aq16: :aq16: :aq16: :aq16:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 04-07-2009, 14:03:43
koliko se secam u testovima sam imala da je izuzetno smanjena vidljivost ispod 20m.....ode vazi tako.

ako da izvinete,ukljucis sva 4 zmigavca kad god hoces luft ta ispustis ili kihnes,kako ce drugi vozaci znati dali si se samo austavio, ili ti je vozilo defektno i trebas pomoc?
mozda ce morati neka dodatna signalizacija sa pismenim objasnjenjem za ostale ucesnike u saobracaju,sta trenutno radis :aq16:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 06-07-2009, 09:18:18
Član 96.
Pešak je dužan da preko kolovoza i biciklističke staze prelazi pažljivo i 
najkraćim putem, nakon što se uveri da to može da učini na bezbedan način.
Prilikom prelaska preko kolovoza pešak ne sme da upotrebljava mobilni 
telefon niti da koristi slušalice na ušima.
Na putu sa pešačkim prelazom ili posebno izgrađenim prelazom, odnosno 
prolazom za pešake, pešak je dužan da se pri prelaženju puta kreće tim 
prelazom, odnosno prolazom, ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 
metara.

KOMENTAR:
U odnosu na stari zakon izbrisana je obaveza pesaka da pre stupanja na 
pesacki prelaz obrati paznju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja 
mu se priblizavaju!
Pa da li to znaci da sada pesak moze da skoci pod auto samo zato sto tu 
postoji obelezeni pesacki prelaz?
Prica se da je u Paracinu postojao dil izmedju jedne babe i policajca. 
Baba je stajala na trotoaru i cekala da naidje auto, a onda bi iznenada 
stupila na pesacki prelaz. Policajac bi svirnuo u pistaljku i kaznio 
vozaca. Tako je policajac ispunjavao normu, a baba bi dobila neku kintu.
Novina u zakonu je da prilikom prelaska preko kolovoza pešak ne sme da 
upotrebljava mobilni telefon niti da koristi slušalice na ušima.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 06-07-2009, 19:01:56
Znam nekoliko slucajeva u Jagodini i u Paracinu u kojima su za saobracajnu nezgodu na pesackom prelazu oglaseni krivim sami pesaci. Uglavnom su to bili pesaci koji su trcali preko kolovoza, a nisu se kretali normalnim hodom.
Jedan decak u Jagodini je bezao ispred osnovne skole u samom centru grada da ga ne bi pretukle siledzije i istrcao je na pesacki prelaz pravo pod auto. Vozac je zaustavio vozilo na pesackom prelazu, jer nije isao brzo, ali je ipak protiv njega pokrenut istrazni postupak. Jedva se vozac spasio robije.
Novi zakon je zaista iskljucivo protiv vozaca.
 wq40 wq40
Sumnjam da ce novi zakon da pocne da se primenjuje od decembra meseca, a da dotle ne dozivi mnoge promene.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 06-07-2009, 20:08:14
22. Obaveze vozača prema pešacima

Član 99.

Ukoliko je saobraćaj na pešačkom prelazu regulisan svetlosnim saobraćajnim 
znakovima ili znakovima policijskog službenika, vozač je dužan da svoje 
vozilo zaustavi ispred pešačkog prelaza kada mu je datim znakom zabranjen 
prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač 
je dužan da propusti pešaka koji je već stupio na pešački prelaz ili 
pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz dok mu je svetlosnim 
saobraćajnim znakom ili znakom policijskog službenika prelaz bio dozvoljen.
Ukoliko se pešački prelaz iz stava 1. ovog člana nalazi na ulazu na bočni 
put, vozač koji skreće na taj put dužan je da skretanje izvrši na bezbedan 
način i da propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz 
ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz, a po potrebi, 
zaustavi svoje vozilo.
Ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje 
svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač 
je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi 
ili ima razloga da predvidi može bezbedno da zaustavi vozilo ispred 
pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački 
prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz.
Vozač koji skreće na bočni put na čijem ulazu ne postoji pešački prelaz 
dužan je da propusti pešake koji su već stupili ili stupaju na kolovoz.
Ukoliko su u slučaju iz st. 1, 2, 3. i 4. ovog člana pešaci deca, nemoćna 
lica, slepe osobe koje se kreću uz upotrebu belog štapa i/ili psa vodiča, 
osobe sa invaliditetom koje se kreću u invalidskim kolicima, ili za 
kretanje koriste druga ortotičko - protetička pomagala, vozač je obavezan 
da zaustavi vozilo i da ih propusti.
Vozač ne sme vozilom da preseca organizovanu kolonu pešaka koja se kreće 
po kolovozu.


KOMENTAR:

Novi zakon je sve obaveze vozaca prema pesacima stavio u jedan jedini clan.

Najvaznija je promena u odnosu na stari zakon u sledecem (citat):
“....vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji 
koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da zaustavi vozilo 
ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na 
pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz....”

Po novom zakonu vozac MORA DA PREDVIDJA  da li pesak POKAZUJE NAMERU da ce 
da stupi na pesacki prelaz!

Hitno trazim suvozaca koji ima moc da gleda u buducnost. Angazovao bih ja 
baba Vangu iz Bugarske, ali je ona umrla. Da li ima kandidata koji zele da 
PREDVIDJAJU ponasanje pesaka? Placam 10% od visine kazne. To je manje od 
50% koliko ce da traze policajci da zazmure zbog mog nedostatka sestog 
cula.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 06-07-2009, 23:51:45
Sta bre dramite! Ovde se auto zaustavlja cim pritetim pesaka da prilazi pesackom. Pa sta? Izgubices 10-15 sekundi svog dragocenog vremena. Ljudi koji se nerviraju kada treba da propuste pesaka na pesackom, jednako se nerviraju kada njih neko ne propusti na pesackom. Tu pomaze samo psihijatar a ne zakon.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 07-07-2009, 00:03:03
Normalno uvek stajem ispred pesackog prelaza kada vidim da pesak stoji na ivici kolovoza i zeli da stupi na pesacki prelaz. To sam radio i van Srbije i u Srbiji.
Ali u Jagodini me je pesak ispsovao samo zato sto sam stao ispred pesackog prelaza da ga propustim. Rekao mi je otprilike ovako: "Ma teraj bre to, sta si stao! Zar mislis da tebe cekam?"
Krenuo sam i gledao ga u retrovizoru kako i dalje stoji. Verovatno je cekao nekog prijatelja.
A zasto bas na ivici pesackog prelaza?
A da nisam stao?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 07-07-2009, 00:07:50
Tvoje je da stanes a njegovo je da pokaze koliki je seljak
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 07-07-2009, 00:45:41
stanem uvek ,to mi je navika,ali cesto kuci ispadnem budala,pa razumem posmatraca.
tip ode do pola ulice,pa se polako vraca natrag....da izadjes da ga olesis od batina.
a zene starije sa sela prosto ne veruju da si njima stao,pa prvo dobro razmisle,pa kad potrce....


Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 07-07-2009, 06:59:51
 Ljudi koji se nerviraju kada treba da propuste pesaka na pesackom, jednako se nerviraju kada njih neko ne propusti na pesackom. Tu pomaze samo psihijatar a ne zakon.

Jeste !
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: reksys 07-07-2009, 07:09:47
Juce jedan krelac umalo da me smakne na sred pesackog prelaza!!! Kreten, tatko mu kupio skup auto pa za njega ne vaze pravila...
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 07-07-2009, 10:03:59
Glavu ne cuva samo novi zakon o bezbednosti saobracaja na putevima, nego i dobro vozilo.
U najnovijoj saobracajnoj nezgodi pored Jagodine u unistenom vozilu nije bilo poginulih, samo lakse povredjenih. Pri brzini od 80 km/sat vozilo se 
prevrnulo i nastala je samo materijalna steta.

A sta bi bilo da je umesto GOLFA bio YUGO?

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/slike/1.JPG)

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/slike/2.JPG)

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/slike/3.JPG)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Louis 07-07-2009, 14:32:28
Glavu ne cuva samo novi zakon o bezbednosti saobracaja na putevima, nego i dobro vozilo.
U najnovijoj saobracajnoj nezgodi pored Jagodine u unistenom vozilu nije bilo poginulih, samo lakse povredjenih. Pri brzini od 80 km/sat vozilo se 
prevrnulo i nastala je samo materijalna steta.

A sta bi bilo da je umesto GOLFA bio YUGO?

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/slike/1.JPG)

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/slike/2.JPG)

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/slike/3.JPG)
Pa Yugo ne bi isao 80Km/h jer njih zaustavljaju pa oderu od kazni i vozaci su svesni toga pa postuju ogranicenja!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 07-07-2009, 20:42:54
uh sto se presekoh..... :aq18:

louis ne zauztavljaju najvise Yugo.....prvenstveno strana vozila,misle da mogu vise da strpaju u dzep.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 07-07-2009, 20:54:04
Policijaci na biciklama na Adi

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/004.jpg)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Louis 07-07-2009, 23:33:12
louis ne tauztavljaju najvise Yugo.....prvenstveno strana vozila,misle da mogu vise da strpaju u dzep.
Ma zaustavljaju jer znaju da je staro i da nije ispravno, pa ako te posalju na tehnicki pregled, eto njima para!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 07-07-2009, 23:40:51
znam da zaustavljaju yugice,fice.....strane aute, one debele domace ne smeju  ni da pogledaju, a 3/4 su im ukradeni auti!
ko lesinari!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 08-07-2009, 08:35:07
Član 91.

Vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla moraju za vreme 
vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način 
propisan deklaracijom proizvođača kacige.
Vozač bicikla, mopeda, tricikla, odnosno motocikla, ne sme da prevozi lice 
koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz 
drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima.
Bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju zaštitne kacige koje 
koriste vozači, odnosno lica koja se prevoze na motociklu, mopedu, 
triciklu i četvorociklu, donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja.

KOMENTAR:

Policajci na biciklama na Adi u Beogradu nose posebne kacige-kape na 
glavi. Medjutim, obicni biciklisti nemaju obavezu da nose kacigu na glavi.
U mnogim drzavama biciklisti moraju da nose kapu i stitnike za lakat i 
koleno.
Poseban problem je “svetlo-odbojni prsluk” koji za bicikliste nije 
obavezan nocu i u slucaju smanjene vidljivosti, a znamo da biciklisti 
stradaju bas nocu, jer ih vozaci kasno uocavaju.
U ovom slucaju je zakonodavac bio previse popustljiv prema biciklistima, 
za razliku od ostalih vozaca.
Posebna napomena: “Bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju 
zaštitne kacige ... donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja”. Ali 
nigde ne pise kako treba da se nosi kaciga na glavi. Mozda bi trebalo i to 
da pise zbog devojke na fotografiji:

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/kaciga.JPG)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 08-07-2009, 14:58:38
 :xq005: :xq005: :xq005: :xq005:
hahahahahaahhahahahahaha
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 08-07-2009, 15:32:14
"Poseban problem je “svetlo-odbojni prsluk” koji za bicikliste nije 
obavezan nocu i u slucaju smanjene vidljivosti, a znamo da biciklisti 
stradaju bas nocu, jer ih vozaci kasno uocavaju.
"

zakonom je predvidjeno da bicikl mora da bude snabdeven odredjenom svetlosnom signalizacijom,sto znaci da je po noci vidljiv...a posto svi znamo da ne moze sam da se krece putem,znaci vozi ga neko,to je i "signalizacija" vozaca bicikla.
ni vozaci auta ne nose refl.prsluke u autu niti su snabdeveni farovima,jer to sve poseduje vozilo.
reflektujuci prsluk je individualna odluka svakog vozaca.

za slemove je cudno, bar bi za decu morali da budu obavezni.

ova je mogla i da sene u kacigu  :xq005:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 08-07-2009, 16:51:43
Svetlo na bicikli radi onoliko koliko vozac brzo vozi - okrece dinamu. Dakle, kada se bicikla sporo vozi, onda se svetlo i ne vidi. Bar je to poznato svim vozacima koji najpre vide katadiopter na bicikli, a svetlo se pojavi tek kada je kasno.
Svetlo-odbojni prsluk mora da nosi vozac kada je van vozila na putu, a mora da ga nosi i pesak. Pa zasto onda ne bi morao da ga nosi i biciklista?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 08-07-2009, 19:30:12
koliko ja znam na biciklu,bar mom,ima i signalizacije na tockovima iznedju zica,na pedalama.....koja ne zavisi od diname a reflektuje i pri  najslabijoj uperenoj svetlosti sa strane.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 08-07-2009, 21:58:30
Luna vozila po gradu 140 na h   , koja je kazna za to ?
Ajmo reakcije ali žestoke !
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 08-07-2009, 22:08:51
tuzibabo jedna!!!!
kad te dooooohvatim.... :aq18:

u gradu jeste,ali Auto put sa 3 trake...a nije mi ni prvi put bas.
prekoracila sam brzinu 40km samo! (mesec dana dozvola i 500€ kazna koga uslikaju)
i nisam samo ja,bio jos jedan tip na trecoj traci :xq005:

daj jagodinskom da mi izracuna prosek,ko za postove!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 08-07-2009, 22:12:03
cccccc znači nije ti prvi put!?
 i nisi samo ti , jel te taj nagovorio?
Alo polizei , U   aps odma da je vodite , priznala je sve !
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 08-07-2009, 22:16:05
ma neeeeee...koja policija...slusam radio i kazu sve gde ima radar! :aq29:

ih,pa nisam ni ja od juce bas.....
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 10-07-2009, 10:23:40
Luna vozila po gradu 140 na h   , koja je kazna za to ?
Ajmo reakcije ali žestoke !

Kazna hmmm...
Mesec dana druzenja sa Larom, a za ponovljeni prekrsaj dupli tretman. Pa da vdimo dokle ce da izdrzi  :aq24:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: government 10-07-2009, 15:44:56
Mnogo je Alkare , evo može ceo odmor u Srbiji da joj Lara bude instruktor vožnje !     :aq21: :aq21:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 10-07-2009, 21:24:14
ijuuuuuuuu...pa vi niste cisti.......obecavam da cu odsad da vozim max 50! :aq29:
sta sam vam ucinla da me saljete odmah na sado-mazo giljotinu? :xq003:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 10-07-2009, 21:59:36
Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:
6)   člana 43. stav 1. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), koji se u naselju kreće brzinom koja je od 51 km/h do 70 km/h veća od dozvoljene,
 :xq008:
ijuuuuuuuu...pa vi niste cisti.......obecavam da cu odsad da vozim max 50! :aq29:
sta sam vam ucinla da me saljete odmah na sado-mazo giljotinu? :xq003:
:aq19:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 10-07-2009, 22:57:28
posmatrac,sta znaci ovo " :aq19:" u ovom mom slucaju koji si citirao?
molim za detaljno objasnjenje.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 10-07-2009, 23:07:42
Ako je ogranicenje brzine kretanja 50 km/sat, a ti vozis +51 km/sat, znaci 101 km/sat, e onda sledi navedena kazna.
Kazna po zakonu, a ne po zelji nekog clana FORUMA. Ono  :aq19: se odnosi na nekog ko ima zelju za drugom vrstom kaznjavanja.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 10-07-2009, 23:23:24
hvala.
ono sa km/h nema veze samnom,jer ja sam na auto-putu vozila 40km vise i znam kolika je kazna ako me snima...ali zatvor sigurno nije!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 10-07-2009, 23:48:53
Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:
6)   člana 43. stav 1. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), koji se u naselju kreće brzinom koja je od 51 km/h do 70 km/h veća od dozvoljene,
 :xq008:
ijuuuuuuuu...pa vi niste cisti.......obecavam da cu odsad da vozim max 50! :aq29:
sta sam vam ucinla da me saljete odmah na sado-mazo giljotinu? :xq003:
:aq19:

Nadam se da shvatas da je Luna napravila preksaj u Nemackoj i da nema potrebe da u tom slucaju citiras srpski zakon. Molim te prati radnju fabule.

Prema tome kod Lare na obuku  :aq21:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 10-07-2009, 23:55:58
hhaaaaaaa,posmatrac kod Lare! :xq003:

javljam se da snimam taj film  :xq005:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 11-07-2009, 09:16:16
Znam ko je LUNA i gde zivi, naravno i gde je prebrzo vozila.
Novi zakon predvidja drasticne kazne za prekrsaj prekoracenja brzine kretanja na putevima u Srbiji. Taj deo novog zakona se sada bitno razlikuje od starog zakona.

A na auto-putu u Pomoravlju, za LUNU, postoje tri policijska  automobila presretaca, u kojima su kamere, koji jure za onima sto voze brze od 150 km/sat. Pa tako, ako LUNA vozi 160 km na sat, i u Srbiji sledi "debela" kazna.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 11-07-2009, 09:27:50
Uau! Biće to jedan dobar SF  :aq29:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 11-07-2009, 09:30:21
hahahaaaa......pa po nasem auto putu ne moze toliko ni da se vozi.....naravno ako ti je bar malo stalo do svog auta.....toliko je kvalitetan.....! :xq003:
ogranicenja i ne trebaju!
za brzu voznju treba imati i uslove.
ovde postoje auto-putevi sa 5 traka koji su ravni ko ogledalo i nema ogranicenja!


Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 11-07-2009, 12:49:59
Član 131.

Ministar nadležan za poslove saobraćaja će bliže propisati način, vreme 
posedovanja i korišćenja zimske opreme na vozilu u saobraćaju na putevima.

Vozač je dužan da u saobraćaju na putu zimsku opremu poseduje i koristi na 
propisan način.

Ministar nadležan za poslove uređenja, održavanja i opremanja javnog 
skijališta i pružanje usluga na skijalištu će bliže propisati uslove koje 
moraju da ispunjavaju motorne sanke i vozači motornih sanki, kao i način 
njihove upotrebe na skijalištu, uz saglasnost ministra unutrašnjih poslova.

KOMENTAR:

Taman pred zimu, kada krenemo u planine, nadlezni ministar ce da nas 
obraduje obaveznom zimskom opremom.
A motorne sanke su lepa zelja za vecinu, pa zato kao i da nije nista 
napisano o njima u ovom zakonu.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 11-07-2009, 13:45:09
Uau! Biće to jedan dobar SF  :aq29:

Mad Max na Srpski nacin.
A na auto-putu u Pomoravlju, za LUNU, postoje tri policijska  automobila presretaca, u kojima su kamere, koji jure za onima sto voze brze od 150 km/sat.

Interceptor
Yiiiihaaa !!!
http://www.youtube.com/watch?v=ynRqQN9ymqY&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=ynRqQN9ymqY&feature=related)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 11-07-2009, 15:06:10
....sto me poplasiste  :xq005:  ja bre ne idem sad autom,a samom bi se mozda malo samo poigrali po auto-putu pa bi me pustili daje!
znaju oni da smo mi zene losi vozaci. :aq12:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 21-07-2009, 08:51:48
U Donjem Racniku na regionalnom putu Jagodina-Bagrdan, 20.07.2009. godine,  oko 22.00 sata smrtno je nastradao bracni par u blizini svoje kuce. Na 
njih je naletelo putnicko vozilo kojim je upravljao vozac (24 godine) pod  dejstvom alkohola.

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/passat.JPG)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 21-07-2009, 13:38:00
Velika je greška što je primena novog zakona odložena za početak nove godine. To svakodnevno potvrđuje vesti o broju saobraćajnih nesreća, dnevno!
Vest koja je objavljena juče:

"Inače, u protekla dvadeset četiri časa, prema podacima iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova, na putevima u Srbiji evidentirane su 162 saobraćajne nesreće, u kojima je pet osoba izgubilo život, a 90 ih je teže ili lakše povređeno. "   

Malo li je!? (http://yoursmiles.org/tsmile/no/t2624.gif) (http://yoursmiles.org/t-no.php)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 21-07-2009, 14:03:23
Па питање је и колико ће нови закон допринети безбедности на путевима.
Колико се,рецимо он бави обавезама путара да обезбеђују безбедним одговарајуће деонице,крпе рупе...итд...итд...
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 21-07-2009, 16:12:23
Dobro sad Tony! (http://yoursmiles.org/msmile/quarrel/m1334.gif) (http://yoursmiles.org/m-quarrel.php)
Ako tako gledaš, ajde da ga nikad ne primene, nego da sugestivnim mislima delujemo na svest vozača. Mislim, nemoj da preteruješ.
Normalno da si shavtio da sam mislila na kaznene odredbe zakona.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 21-07-2009, 17:23:10
Pripadnici policije uhapsili su M.J (23) iz sela Lovci kod Jagodine zbog osnovane sumnje da je automobilom udario dvoje pešaka koji su na mestu poginuli, potvrđeno je jutros Tanjugu u policijskoj upravi u Jagodini.
Muz i zena su se kretalo kolovozom, zato sto na tom putu u selu nisu izgradjeni trotoari. A zasto ih vozac nije video, iako je bas na tom mestu sijalica na banderi osvetljavala put, ostaje da se utvrdi, posebno koliko je mnogo vozac bio u alkoholisanom stanju.
trebalo bi da se utvrdi u krivicnom zakonu da je krivicno delo kada vozac u alkoholisanom stanju sedne za volan vozila, a ne tek kada napravi saobracajnu nezgodu.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 21-07-2009, 23:08:08
Dobro sad Tony! (http://yoursmiles.org/msmile/quarrel/m1334.gif) (http://yoursmiles.org/m-quarrel.php)
Ako tako gledaš, ajde da ga nikad ne primene, nego da sugestivnim mislima delujemo na svest vozača. Mislim, nemoj da preteruješ.
Normalno da si shavtio da sam mislila na kaznene odredbe zakona.

У праву си...као и увек  :aq05:

Muz i zena su se kretalo kolovozom, zato sto na tom putu u selu nisu izgradjeni trotoari.

О томе причам. Ко је одговоран за то?
Друга,али не мање битна ствар...да ли,према новом закону,пешаци сносе одговорност ако се крећу десном страном коловоза и ако у условима са смањеном видљивошћу(ноћу,нпр.) не носе флуоросцентне прслуке?

trebalo bi da se utvrdi u krivicnom zakonu da je krivicno delo kada vozac u alkoholisanom stanju sedne za volan vozila, a ne tek kada napravi saobracajnu nezgodu.

А шта је то сада? Прекршај?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 22-07-2009, 04:56:36
А шта је то сада? Прекршај?

 :xq008:
Voznja u alkoholisanom stanju je samo prekrsaj. Tek ukoliko vozac u alkoholisanom stanju izazove saobracajnu nezgodu sa velikom materijalnom stetom ili sa povredjenim licima, onda je to krivicno delo.
Pesaci u naseljenom mestu (recimo u Jagodini) mogu nocu i u magli ili u dimu od zapaljenog djubrista u dvoristu, da se krecu kolovozom i bez "svetloodbojnog prsluka". A kada nema trotoara, onda mogu da se krecu kolovozom i to do jednog metra od desne ivice kolovoza (van naselja od leve ivice kolovoza).
Ostajem na pocetku ove teme na forumu, da je novi zakon napravljen da bi se punila kasa, a ne da bi se smanjio broj saobracajnih nezgoda ili da bi se smanjile posledice saobracajnih nezgoda. Novi zakon je promasio cilj.
 :aq16:

ZAKON O SAOBRAĆAJU
« послато: 10 Април 2009, 00:43:45 »

ZAKON O SAOBRACAJU
Ekspertski tekst zakona nije usvojen na Vladi Srbije 09.04.2009. godine.
U Narodnu skupstinu ide papazjanija od dva predloga zakona, s tim sto je preovladala policijska verzija.
Ubuduce, vozaci ce biti uvek krivi.
Ali moci ce i da se izvuku kada naprave prekrsaj. Jeftinije ce da im bude da policajcu daju neku kintu, nego da placaju kaznu preko bankarske uplatnice.
Misljenja su podeljena. Neko je za primenu starog zakona, ali bukvalnu primenu. Drugi trljaju ruke zato sto ce poreski obveznici da budu oslobodjeni poreza, jer ce BUDZET da se prepuni kaznama. Treci, koji su upoznati sa sustinom problema, hvataju se za glavu.
Naravno, profitirace svi oni koji ce da izdaju razne "licence" instruktorima voznje, serviserima, taksistima, ... A "licence" ce skupo da kostaju.

Koji je deo novog zakona najbolji?
A koji je deo novog zakona najsmesniji?
Zbog cega vas sada hvata jeza?
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 22-07-2009, 08:40:50
Dobro sad Tony! (http://yoursmiles.org/msmile/quarrel/m1334.gif) (http://yoursmiles.org/m-quarrel.php)
Ako tako gledaš, ajde da ga nikad ne primene, nego da sugestivnim mislima delujemo na svest vozača. Mislim, nemoj da preteruješ.
Normalno da si shavtio da sam mislila na kaznene odredbe zakona.

У праву си...као и увек  :aq05:

:aq05:
Daleko od toga da je zakon savršen, kao ni hiljadu drugih stvari. Odlaganje primene zakona je po meni totalna glupost. Uopšte ne razumem šta se time dobija.
Stanje u saobraćaju je očajno, i to ne može da reši ni jedan zakon. Ali poznato je da će naš čovek da se urazumi samo ako mu izbiješ hiljade iz džepa.
Ni savršeniji zakon ne bi zaveo red na našim ulicama, pa neće ni ovaj. Ali oštra kaznena politika bi trebalo, makar da ograniči neke pojave.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 22-07-2009, 09:03:37
Pesaci u naseljenom mestu (recimo u Jagodini) mogu nocu i u magli ili u dimu od zapaljenog djubrista u dvoristu, da se krecu kolovozom i bez "svetloodbojnog prsluka". A kada nema trotoara, onda mogu da se krecu kolovozom i to do jednog metra od desne ivice kolovoza (van naselja od leve ivice kolovoza).

Сигуран си у ово? Ово је највећа глупост до сада. А да ли је то одредба у новом или у старом закону(или у оба)?
Уопште ми није јасно,шта пешаци има да траже на десној страни коловоза!? Јер,ако је дозвољена брзина у насељеним местима 50 км/с,а пешаци могу да иду 1м од десне ивице коловоза,онда и не треба много да чуди што се дешава да их неко ''скупи''...још када се то деси ноћу а они нису у обавези да буду осветљени...
Али ту се ваљда долази до оне одредбе ''прилагођена брзина'' од које ми се диже коса на глави. Ко ће бре да одреди колика је прилагођена брзина ако те на то не упозоравају саобраћајни или други знаци!?

Ni savršeniji zakon ne bi zaveo red na našim ulicama, pa neće ni ovaj. Ali oštra kaznena politika bi trebalo, makar da ograniči neke pojave.

Мишљења сам да је закон више требао да се бави превентивом несрећа а не кажњавањем већ учињеног. Конкретно мислим на заштиту пешака,бициклиста(тротоари,обавезно ношење сигналних прслука)...затим ригорознију контролу квалитета путева,већа одговорност путара...итд...итд...
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 22-07-2009, 09:24:11
Ni savršeniji zakon ne bi zaveo red na našim ulicama, pa neće ni ovaj. Ali oštra kaznena politika bi trebalo, makar da ograniči neke pojave.

Мишљења сам да је закон више требао да се бави превентивом несрећа а не кажњавањем већ учињеног. Конкретно мислим на заштиту пешака,бициклиста(тротоари,обавезно ношење сигналних прслука)...затим ригорознију контролу квалитета путева,већа одговорност путара...итд...итд...

Po tebi, kojim instrumentima se to postiže?
Zakon treba da uredi jednu oblast, da stvori uslove za normalno funkcionisanje i kažnjava one koji sve to narušavaju.
Svrha zakona nije preventiva, nego regulativa. Slažem se oko kontrole kvaliteta uslova u saobraćaju itd, itd...Ali kazna ima vaspitno dejstvo između ostalog, tako da ako se nešto oštro kažnjava, malo ćeš se pošešati po glavi pre nego istom pribegneš  :aq29:
Onda imaš preventivu.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 22-07-2009, 09:52:01
Zakon treba da uredi jednu oblast, da stvori uslove za normalno funkcionisanje

Чини ми се да овај закон управо наведено не испуњава...А како,већ сам одговорио...
Сама казна је без велике одговорности полицајаца и јаке унутрашње контроле,млака чорбица...ма каква да је....
Јер,као што је посматрач рекао:

Ali moci ce i da se izvuku kada naprave prekrsaj. Jeftinije ce da im bude da policajcu daju neku kintu, nego da placaju kaznu preko bankarske uplatnice.

A zasto ih vozac nije video, iako je bas na tom mestu sijalica na banderi osvetljavala put, ostaje da se utvrdi, posebno koliko je mnogo vozac bio u alkoholisanom stanju.

Прво,пут на том месту уопште није био осветљен...баш супротно.

А друго,возач уопште није био у алкохолисаном стању.


Сада је глупо бавити се шпекулацијама али шта би се десило да,по новом закону,пешаци морају да се крећу левом страном и да морају да носе сигналне прслуке? Момак уопште није знао да је ударио људе...све док се није вратио...

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 22-07-2009, 19:37:23
Sijalica na banderi je tacno iznad mesta gde su se nalazili pesaci u trenutku kontakta!
Stepen alkoholemije bice utvrdjen vestacenjem.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 22-07-2009, 20:11:05
Sijalica na banderi je tacno iznad mesta gde su se nalazili pesaci u trenutku kontakta!
Stepen alkoholemije bice utvrdjen vestacenjem.

Што се тиче осветљења,чуо сам да је слабо на том месту...али у то нисам сигуран,признајем. Мада човек уопште није кочио тако да може да се закључи да их није уопште видео.
А што се тиче алкохола,то ти је податак из ургентне...ту нема шта додатно да се вештачи јер се подаци добијају за пар сати. Ако су мене одатле слагали,ја лажем вас.

Нећу да улазим у полемику око ове незгоде. Само сам хтео на овом жалосном случају да покажем колика је важност повећавања одговорности и обавеза и осталих учесника у саобраћају...не само возача. Јер,њима сада ништа не вреди...ма како да возач буде кажњен.

П.С. чуо сам да је возио око 140 км/с...мада ми је тешко да поверујем у то. Али ово је апсолутна гласина.

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 22-07-2009, 20:57:36
Da, Tony, informacija da vozač nije bio u alkoholisanom stanju je tačna, brzina verovatno jeste bila tolika, ako ne i veća (!!!) što takođe nije teško da se utvrdi  i nije bilo tragova kočenja.

Tragedija je dovoljno velika, tako da nisam imala nameru da komentarišem bilo šta, jer nemam više želudac za crne hronike, ali sticajem okolnosti ove podatke znam. 
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 22-07-2009, 21:06:58
Ја овим што сам рекао не желим да смањујем одговорност возача...која је несумљива. Али нису само возачи учесници у саобраћају. И чини ми се да нови закон неће нешто битно променити поводом оваквих трагедија.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: pe-tar 22-07-2009, 21:28:03
                         Mogu da razumem Tonija. Vozim evo već punih 36 godina i video sam svašta. Ljudi često ne misle ništa, idu ko guske kroz maglu, a biciklisti su pravi biseri!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 23-07-2009, 09:16:08
Fotografija na kojoj se vidi automobil koji je pokosio pesake u Donjem Racniku i bandere sa sijalicama koje svetle.

Ocigledno je da su se pesaci kretali u naselju putem koji je bio osvetljen.

(http://www.forum.autentik.net/slike/saobracaj/z001.JPG)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 23-07-2009, 22:39:43
 I pijani biciklista pokosio policajca!!!   (http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=141753)

Saobraćajac Dragan Džavrić povređen je noćas u Smederevu prilikom obavljanja službene dužnosti, kada je na njega naleteo biciklista koji je bio u alkoholisanom stanju, usled čega je policajac pao i udario glavom u kolovoz, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 25-07-2009, 12:52:40
Naročito preporučujem   SMS majstora (http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=911&nav_id=371487) iz Niša!

Mada ni GSP vozac 74-ke koji resava ukrstenicu (http://www.youtube.com/watch?v=VVuCkLDRwEg) nije bolji!

Sreća da  baba, što vozi u kontra smeru (http://www.youtube.com/watch?v=l943V-Y2xHU) nikog nije ubila!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 26-07-2009, 09:56:36
cemu polemika o tome dali je put osvetljen,pa auto ima svoje sopstveno osvetljenje,izlisno je o tome diskutovati.
a sa 140/h i jos nepaznjom , bilo bi isto i po danu.
koliko  znam vozac mora uvek biti spreman da pavilno odreaguje,znaci da prvenstveno prilgodi brzinu kretanja trenutnim uslovima na putu bez obzira na ogranicenje.

iritiralo me je kada sam juce procitala da je sudija odbio da odredi pritvor vozacu...znaci problem je u nama, i u korumpiranosti u dustvu a ne u zakonu.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 26-07-2009, 10:32:08
iritiralo me je kada sam juce procitala da je sudija odbio da odredi pritvor vozacu...znaci problem je u nama, i u korumpiranosti u dustvu a ne u zakonu.

Па притвор се одређује ако постоји опасност да осумњичени/оптужени побегне и постане недоступан органима гоњења. Овде је судија проценио да не постоји таква опасност и није одредио притвор. Какве везе сада има корупција са тиме?

cemu polemika o tome dali je put osvetljen,pa auto ima svoje sopstveno osvetljenje,izlisno je o tome diskutovati.
a sa 140/h i jos nepaznjom , bilo bi isto i po danu.

Та дискусија је отишла у том правцу...а заправо је требала да иде у правцу,како је нови закон обухватио друге учеснике у саобраћају сем возача? Односно њихове обавезе и дужности.

koliko  znam vozac mora uvek biti spreman da pavilno odreaguje,znaci da prvenstveno prilgodi brzinu kretanja trenutnim uslovima na putu bez obzira na ogranicenje.


Не знам да ли си возач,али....
Овде проблем постоји у процени тога КОЛИКА ЈЕ ПРИЛАГОЂЕНА БРЗИНА у одређеном случају. Јер,када дође до несреће,обично тужиоци то процењују из статичких услова(што је нереално) а одбрана из динамичких...па ко победи. Дакле,остављено је субјективној вољи возача да процени колика је прилагођена брзина. То је глупо и требало би да се прецизније законом ово регулише...на датом терену и у датим условима.

П.С. ово наравно нема везе са конкретним случајем већ са случајем да возач направи удес при брзини која је прописана законом а касније га напенале да није ''прилагодио брзину стању на путу''  :aq20:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 26-07-2009, 15:17:55

jesam vozac i ovo mi je uvek najvaznije:
....... da pavilno odreaguje,znaci da prvenstveno prilgodi brzinu kretanja trenutnim uslovima na putu bez obzira na ogranicenje koje moze biti i puno vise km/h.

korupcija nema nikakve veze sa ovim,samo se pitam kako sudija moze biti toliko siguran u vozaca da nece pobeci i biti nedostupan organima gonjenja,jel to mozda on ocenjuje po marki auta?

Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 26-07-2009, 19:45:39

jesam vozac i ovo mi je uvek najvaznije:
....... da pavilno odreaguje,znaci da prvenstveno prilgodi brzinu kretanja trenutnim uslovima na putu bez obzira na ogranicenje koje moze biti i puno vise km/h.

korupcija nema nikakve veze sa ovim,samo se pitam kako sudija moze biti toliko siguran u vozaca da nece pobeci i biti nedostupan organima gonjenja,jel to mozda on ocenjuje po marki auta?U konkretnom slucaju zaista nije bilo nijednog elementa za odredjivanje pritvora.
Vozac je celog dana radio na baliranju sena i uvece je posao do benzinske pumpe da kupi gorivo. Uopste nije video pesake na putu. A zasto ih nije video utvrdice se tokom sudjenja.
Prilagodjena brzina kretanja vozila zavisi od mnogo cinjenica i nju utvrdjuje sud na osnovu nalaza i misljenja sudskih vestaka, a ne na osnovu razmisljanja drzavnog tuzioca ili advokata.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 27-07-2009, 14:44:50
Mrkonjić: Na putevima u Srbiji oko 250 crnih tačaka
27. jul 2009. | 12:48
Izvor: Beta
Grad: Valjevo
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio da na putevima u Srbiji postoji oko 250 rizičnih tačaka, koje su u programu sanacije za 2009, preneli valjevski elektronski mediji.
"Takvih mesta u ovoj godini moramo skinuti makar 100 i to ćemo uraditi", rekao je Mrkonjić obilazeći radove na obilaznom putu oko Valjeva za Užice, gde je u toku sanacija klizišta. Na tom mestu su 20. januara poginula četiri mladića, a meštani su organizovali protest i tražili sanaciju oštećenog kolovoza.
Mrkonjić je istakao značaj novog zakona o bezbednosti saobraćaja.


To je ono sto ne pise u zakonu o bezbednosti saobracaja!
Drzava je vlasnik puteva i drzava mora da uradi sve da putevi ne budu stratista za vozace.
Zakonom mora da se predvide kazne za putare.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 27-07-2009, 20:33:38
Prilagodjena brzina kretanja vozila zavisi od mnogo cinjenica i nju utvrdjuje sud na osnovu nalaza i misljenja sudskih vestaka, a ne na osnovu razmisljanja drzavnog tuzioca ili advokata.

Ех да...када би то било тако једноставно...
Стални судски вештак није Бог и батина. И његово мишљење може да се оспорава. Јер,и одбрана(адвокати) и тужилаштво могу да ангажују независне(од суда) вештаке који могу да буду већа имена у саобраћајнпом вештачењу. А онда на сучељавању могу да ''поједу'' сталног судског вештака и његов налаз.
Тако да судија доноси одлуку на основу целокупног утиска...али и ''тежине'' вештака.
Ја сам на то мислио када сам поменуо тужиоце и адвокате а не на њихова сува наклапања. Али суштина је у томе што се оставља пуно слободној процени возача,шта је прилагођена брзина у датој ситуацији(када је у границама дозвољене а деси се несрећа) и то није прецизно регулисано законом...а то је јако лоше и подложно је различитим тумачењима и могућим малверзацијама. Такав је сада закон и такав је нови закон.


To je ono sto ne pise u zakonu o bezbednosti saobracaja!
Drzava je vlasnik puteva i drzava mora da uradi sve da putevi ne budu stratista za vozace.
Zakonom mora da se predvide kazne za putare.Управо тако.

Овде је сва срамотност новог закона изражена до максимума. Управо о томе и говорим. Јер,како држава може да изриче мере против возача када нема никакву одговорност да обезбеди тим возачима(и осталим учесницима у саобраћају) основне услове за одвијање саобраћаја и поштовање прописа.
Дакле,закон је лицемеран до бола и не верујем да ће битно спречити настанак тешких саобраћајки.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Alkar 28-07-2009, 01:27:27
http://www.youtube.com/watch?v=_ImbIv1aYA0
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 28-07-2009, 09:15:12
http://www.youtube.com/watch?v=_ImbIv1aYA0

(http://yoursmiles.org/tsmile/rtfm/t2423.gif) (http://yoursmiles.org/t-rtfm.php)

D E B I L I !!!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 28-07-2009, 09:45:07
DEBILI...PA JOŠ ZA VOLANOM!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: bebironac 28-07-2009, 11:30:13
e vala bas su debili,vozis normalno u krivinu i na tebe nalete kreteni koji voze ko nenormalni,i to sa dobro poznatom pesmom...pa mene je u voznji najvise strah ovakvih situacija gde ne postoji sansa da se spasis od ovakvih budala
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 30-07-2009, 14:02:36
STRASNO!!!
pre tacno godinu dana smo u basti kafane u Paracinu posmatrali mladica koji se zaleto do auta i promasivao ga,da bi na kraju odbauljao do njega da bi uzeo nesto...toliko je bio pijan!
te iste noci je udario decka na skuteru na obliznjoj raskrsnici!!!
sutradan je vozio ponovo!!!
preksinoc je malte ne ispred moje kapije,taj isti mladic,u istom autu bez tablica,verovatno isto pijan, udario u frezu komsija koji su se nlazili na njoj.
oboje su teze povedjeni!
kazu da taj mladic konstantno vozi pijan.
dali ce i dalje voziti,i koliko ce ljudi jos povrediti ili nekog ubiti da mu se uzme dozvola???

inace on radi u Austriji i "ima para".....i cemu onda zakon o saobracaju kad nema ko da ga sprovodi???
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 01-08-2009, 22:49:04
neznam zasto smo uopste citirali ovaj zakon kad nema ko da ga sprovodi?
vozac o kome sam pisala u predhodnom postu prodje danas drugim autom,a zena koju je udario je sva slomljena,cak su joj i kicmeni prsljenovi povredjeni.
sta ce nama pisani zakoni uopste???
zakon su pojedinci i novac.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 12-08-2009, 12:02:31
A, kako ćemo  konjče  (http://www.youtube.com/watch?v=AjLNQS9qpx4)da upoznamo sa ZOBS-om?  :aq15:


P.S.
e, nađoh ceo klip http://www.youtube.com/watch?v=skNiV3oweaYNaslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 16-08-2009, 05:36:15
Sin poginuo, majka se obesila!
Niš, 15.08.2009.
Press
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=76413&sectionId=39&view=story

Pet dana nakon što je Dalibor Stojanović nastradao u udesu na motoru u aleksinačkom selu Prćilovica, njegova majka Stojanka digla je ruku na sebe

Porodica Stojanović iz aleksinačkog sela Prćilovica za samo nedelju dana doživela je dve teške tragedije! Tridesetogodišnji Dalibor Stojanović 2. avgusta poginuo je u saobraćajnoj nesreći, a pet dana kasnije njegova majka Stojanka, ne mogavši da prežali sina, obesila se u garaži porodične kuće!

Stojanović je poginuo na lokalnom putu Žitkovac - Suhotno, kada je motocikl marke „jamaha", na kojem je bio suvozač, a kojim je upravljao njegov drug Zvonko Janković (40), sleteo sa puta. Nakon što je sahranila sina, nesrećna žena nije izdržala i digla je ruku na sebe.

U kući Stojanovića ostao je Stojankin stariji sin Srđan, sa ženom i dvoje dece. Dalibor nije bio oženjen, a njihov otac je preminuo pre dvanaest godina. Stojanovići nisu bili raspoloženi da govore o tragičnom događaju.

- Suviše sam pogođen smrću majke i brata i ne mogu da govorim o onome što se desilo. Ne bih želeo da dodatno uznemiravam rodbinu, a naročito Zvonka Jankovića, koji je još u bolnici - rekao je kratko Srđan Stojanović za Press.

Na putu od Prćilovice ka Suhotnu buket cveća označava mesto na kom je Dalibor stradao. Mladen Ristić, koji se u trenutku nesreće zatekao u blizini, kaže da je udarac u drvo bio stravičan.

- Dvadesetak minuta pre nesreće prošao sam tim putem, idući ka svojoj njivi. Popeo sam se na jednu uzvisinu i čuo izuzetno jak zvuk motora. Bilo je jasno da ide velikom brzinom. Onda se čuo strašan prasak, za koji sam kasnije čuo da je nastao prilikom udara u drvo. Čovek koji se zatekao u svojoj njivi kada se to desilo kazao mi je da je Dalibor pao sa motora i da je na mestu poginuo. On je pritrčao i pokušao da im pomogne, ali je za Dalibora bilo kasno. Stigle su policija i Hitna pomoć, pa su Zvonka odvezli u bolnicu. Kako čujem, on se oporavlja - priča Ristić.

On ističe da niko nije očekivao da će Stojankina žalost za sinom dovesti do njene smrti, iako su znali da je vezana za sinove.

- Dobro poznajem tu porodicu, godinama sam im prodavao mleko. Stojanka je bila brižna majka. Posle muževljeve smrti, bila je još posvećenija sinovima. Kada sam čuo šta je uradila, iznenadio sam se. Njena duša zna kako joj je bilo, ali je jasno da nije mogla dalje da živi bez sina - kaže Ristić.

- To je dobra i vredna porodica. Stojanka se nakon muževljeve smrti mučila da podigne dvoje dece. Dalibor i Zvonko su bili dobri drugari, puno su se družili. Kako sam čuo, tog dana kada se dogodila nesreća pošli su na sabor u obližnje selo Suhotno. Zvonko je vozio motor, a Dalibor je bio iza njega. Izgleda da su naleteli na neku rupu pa je Zvonko izgubio kontrolu nad motorom, sleteo sa puta i udario u drvo. Dalibor je ostao na mestu mrtav - kaže jedan od komšija Stojanovića, i dodaje:

- Stojanka je bila mnogo privržena sinovima. Nekako se držala dok nije sahranila sina, a čim su se završili pogrebni obredi, podigla je ruku na sebe. Svima koji smo ih poznavali ovo je teško palo.

D. Kocić

 :xq008:
Da li je rupa na putu uzrok ove porodicne tragedije?
Ako jeste, onda ta rupa na putu treba da bude 251. crna tacka na nasim putevima koje ce Mrkonjic da eliminise do kraja (ove) godine.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Tony Clifton 16-08-2009, 15:42:43
Tragičan vikend na putevima Srbije

16. avgust 2009. | 11:37 -> 15:28 | Izvor: B92, Beta

Beograd -- U protekloj nedelji na putevima u Srbiji poginule 32 osobe a više od 500 povredjeno. Samo ovog vikenda život izgubilo šest osoba.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=08&dd=16&nav_id=376562
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 14-09-2009, 10:39:55
Ovaj tekst ne pripada ovoj temi,alinisam znala gde cu pisati:

Moze li jednom ,ali samo jednom, da se nasa drzava drzi nog sto je sama propisala i odredila?

Radi se o carinjenju vozila.
Po njihovom je trebalo da carinski proces traje 10-ak dana,troskovi lezarine 40€ i spediterski troskovi oko 50€.
Onda je,kada sam auto oterala na carinu,"lezanje" auta produzeno na 3 nedelje!
Na kraju sam auto mogla da podignem tek posle 5 nedelja ,lezarina je iznela duplo vise nego sto je trebalo,a o spediterskim troskovima da ne diskutujem!!!
Svi ti troskovi su premasili i vednost auta!

Dali su auti namerno zadrzavani da bi se vise naplatile lezarine ili nasa drzava nije sposobna da posao odradi kako treba i ispostuje zakone i pravila koje je sama donela?Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 14-09-2009, 15:04:04
Carinici su bili pretrpani poslom oko "uvoza' automibila sa stranim tablicama, pa je ispalo da su skuplji troskovi nego samo vozilo. (Mrzelo ih da rade!)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 14-09-2009, 15:09:53
da,probam celo vreme da razumem,ali ne ide! :aq25:

ne treba nama zakoni i odredbe,vec LJUDI !!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 15-09-2009, 18:57:04
da,probam celo vreme da razumem,ali ne ide! :aq25:

ne treba nama zakoni i odredbe,vec LJUDI !!!

Bas tako, trebaju nam LJUDU, pravi ljudi na pravom mestu.

Ko se sve bavi TAKSI prevozom?

Poznato mi je da samo u Cupriji postoji petoro taksista (medju nijma i jedna zena) koji su leceni nervni bolesnici i koji nisu sposobni da prate cak ni sopstveno sudjenje. Po vazecem zakonu o bezbednosti saobracaja ovim licima je trebalo odmah oduzeti vozacku dozvolu.
Takodje u Cupriji, postoji taksista koji vec nekoliko godina ne uspeva da polozi testove na vozackom ispitu. Ali to mu ne smeta da upravlja svake noci taksi vozilom.

Na zalost, u Jagodini, Cupriji i u Paracinu, procentualno najvise saobracajnih nezgoda izazivaju bas taksisti.

U ovom slucaju se ne primenjuje postojeci zakon. Sta onda ocekivati od primene novog zakona?
 :xq003:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 15-09-2009, 19:37:52
o tome ko se sve bavi taksiranjem i o zdravstvenim "sposobnostima" pojedinih taxista,
govori i (mislim)proslogodisnja svadja medju taxistima u Paracinu,koja je zavrsila bukvalnim kasapljenjem.
cast izuzecima.

po meni je Srbija,gotovo u svakom pogledu,samo jedna "haos drzava" ,sa totalno poremecenim sistemom vrednosti.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: posmatrac 20-09-2009, 21:01:59
tragedija u centru beograda
Motociklista poginuo, otac se ubio
20.09.2009. - 20:00

Beograd - Saša P. (65) iz naselja Borča hicem iz pištolja ubio se u nedelju ujutro u svom domu u Ulici 7. jula, samo nekoliko sati nakon što je njegov sin jedinac Miloš P. (22) preminuo od povreda zadobijenih u subotu uveče u saobraćajnoj nesreći u centru Beograda.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Luna 20-09-2009, 21:06:25
Strasno!!!
Neverovatno puno mladih gine u saobracaju.
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: zdravlje 26-10-2009, 14:27:14
joj cuti
nisu samo mladi...
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 26-11-2009, 19:11:04
Ovo sam našla negde u "smešnim slikama", a po meni je daleko od smešnih slika.

Autor kaže da je slikano kod nas :aq18:
(http://www.imagesforme.com/upload/0d24f8a5.jpg)

Poštujmo propise!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 17-01-2010, 11:17:48
Da li zakon važi sa sve podjenako?


(http://www.imagesforme.com/upload/5ccf4650.jpg)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 17-01-2010, 11:29:12
Zakon važi podjednako, ali se očigledno ne primenjuje nikako.
Jel ovo tvoja slika? Ako jeste kovertiraj je sa podneskom i adresiraj na MUP. Ovako ćeš samo da se nerviraš  :xq007:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 17-01-2010, 12:11:56
Nije moja slika, poslala sam poruku vlasniku, očekujem da mi se javi, pa ću mu preneti tvoju sugestiju :aq17:

A, što se tiče podnesaka  - malo li je tu posla! Tomovi i tomovi ne mogu tu da pomognu.
Pa, od jutra do mraka možeš da ideš okolo i slikaš do besvesti i da šalješ na milion adresa! 
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: SunđerBoba 17-01-2010, 12:49:49
Da ti pravo kažem, ja baš to nešto imam na umu. Ne baš od jutra do marka, ali kad mi god padnu pod udar fotoaparata.  :aq02:
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 29-01-2010, 17:44:53
I pored svih manjakvosti novog ZOBS-a, taman pomislim: dobro je, nešto se pomera sa mrtve tačke i sada će stvarno da se stane u kraj bahatosti, kad ono vest:
U jednom danu 18 kaznenih poena!
Pa, njemu ne može ništa nikakav zakon! On je zabranu upravljanja dobio po starom zakonu, ali ipak seo u neregistrovan auto.  Posle privremenog isključenja i njega i automobila iz saobraćaja i posle privođenja nadležnom sudiji, iste večeri je ponovo uhvaćen u vožnji!
Neko u komentarima na sajtu reče: možda mu hitno trebao auto da vozi nekog kod lekara, vozi, siromah, "golfa"... (ne piše kog)
Nisam sigurna da je baš tako, za njegove 22 godine, sam ipak sklona pre da pomislim da ima dobru zaleđinu i da veruje da mu se sve može.
Neće njega opametiti ni sve ostale kazne koje je pri tom zaradio - kazna zatvora od 60 dana, novčana kazna od 18 000 dinara i 12 meseci zabrane upravljanja motornim vozilom. Malo je to!
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=26&nav_id=406828

I danas mi privuče pažnju novi kabadahija, vozač  Uprave za zajedničke poslove republičkih organa iliti Skupštine Srbije.

Kabadahija je narušio mesto uviđaja, vozeći službeni "audi", privatno - bez naloga za službeni put, sekretaricu Slavice Đukić Dejanović.
Ali pazi: ZAOBILAZI KOLONU AUTOMOBILA KOJA STOJI ZBOG UVIĐAJA NAKON SAOBRAĆAJKE, NE OBAZIRE SE NA SAOB.ZNAKE NI UPOZORENJA POLICIJE, TRUBI I NASTAVLJA DA VOZI!!!
Zaustavlja se tek kad mu policajac vikne da stane i poziva se na imunitet!!!
Vidi ti nasilnika i bezobraznika!

Jović je, tvrdi ona (istražni sudija), uz reči da ga "štiti imunitet" i da "nisu svesni s kim imaju posla", izašao iz vozila.
- Policija je, međutim, pogledala njegovu legitimaciju i utvrđeno je da se radi o vozaču koga ne štiti imunitet - nastavlja Stefanović. - On se zatim pozvao na osobu ženskog pola koja je bila na mestu suvozača i rekao da imunitet, zapravo, štiti nju. Ali, na njenoj legitimaciji je pisalo samo da ju je izdala Skupština, bez označavanja bilo kakve funkcije.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=9&status=jedna&vest=168642

E, baš me zanima da l' će da bude procesuiran!!!
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 08-06-2010, 20:30:40
(http://www.zaslike.com/files/vla9e1dr4aqbnwhcopn.jpg) (http://www.zaslike.com/)

(http://www.zaslike.com/files/05salphuxfnbuuoauasq.jpg) (http://www.zaslike.com/)
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 08-06-2010, 20:33:13
gde ovo kod nas negde....

heheheheh... i posle mi krivi
Naslov: Одг: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: Svilena 02-07-2010, 20:53:31
ima još, al' ne znam gde

(http://www.zaslike.com/files/sxvxbrywhm0j8rki1.jpg) (http://www.zaslike.com/)
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: autentik 30-12-2010, 11:00:17
Evo na jednom mestu sve sto vas interesuje o novim saobracajnim dozvolama i registarskim tablicama za vozila. Uz ove novine od 01.01.2011. godine imacemo i nalepnice na vetrobranskom staklu.
Posebna paznja za vlasnike vozila starijih od 15 godina: tehnicki pregled dva puta godisnje.

Pravilnik o Registraciji Motornih i Prikljucnih Vozila Srbija (http://www.forum.autentik.net/slike/automobili/pravilnik_o_registraciji_motornih_i_prikljucnih_vozila.doc)
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 04-06-2013, 03:00:54
(http://www.autoskolaonline.com/images/content/5566666.JPG)

З А К О Н О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА

http://www.bajkom.com/pdf/ZOBSNP.pdf

http://www.bajkom.com/pdf/Novine_u_ZOBS.pdf

PREKRAŠAJI ZA KOJE JE PREDVIDJENO DODELJIVANJE KAZNENIH POENA

http://www.bajkom.com/pdf/Kazneni_poeni.pdf

П Р А В И Л Н И К О ПОДЕЛИ МОТОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУТЕВИМА

http://www.bajkom.com/pdf/pptu.pdf

http://www.bajkom.com/pdf/Nove-vozacke-kategorije.pdf
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 25-06-2013, 10:41:06
(http://i283.photobucket.com/albums/kk312/martinrojas2/Samsung%20gif/speedometer.gif)

Za brzu vožnju kazna čak 120.000 dinara!

Pažnja Na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe računaće se prosečna brzina i kazniti svi koji su vozili brže od 120 kilometara na sat.
Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, potvrđuje za Kurir da se priprema nov način kontrole. Ako bi neko, na primer, od Beograda, tačnije Bubanj potoka, do naplatne rampe Niš došao za 60 minuta, to bi značilo da je u proseku vozio 209 kilometara na sat. Takav vozač bi, navodi Okanović, morao da plati do 120.000 dinara ili da bude do 30 dana u zatvoru, da ostane bez 14 poena i dozvole na 18 meseci.

http://www.kurir-info.rs/kurir-otkriva-za-brzu-voznju-kazna-cak-120000-dinara-clanak-857327
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 22-04-2014, 07:07:25
(http://images.kurir-info.rs/slika-igraphic/vozacka-dozvola-obuka-polaganje-1354100592-234873.jpg)

Škola Vožnje – spisak auto škola u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Crnoj Gori,… Besplatno rešavanje saobraćajnih testova…

http://www.skolavoznje.info/autoskole.php?sifdrz=SRB
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: loli 22-04-2014, 12:55:22
Crveni krst Srbije ..100 Evra ? Kod nas 60. Al je zato sve drugo skuplje.
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 25-07-2014, 02:41:40
(http://i.ytimg.com/vi/IZMSTyl491o/mqdefault.jpg)

U Srbiji, vozači će se uskoro moći s policijom nagoditi za minimalnu kaznu za počinjeni prekršaj, pod uslovom da - priznaju krivnju. Deo je novog Zakona koji je u primeni od aprila i već je, kako se tvrdi - povećao naplatu

http://www.youtube.com/watch?v=IZMSTyl491o

Kako bi se sudovi rasteretili od druge polovine avgusta uvodi se još jedna mera. Vozači koji naprave saobraćajni prekršaj moći će da sklope sporazum o priznanju prekršaja i, tako, dobiju blažu kaznu. Sporazum neće važiti za prekršaje s fiksnom novčanom kaznom.

Zeleno svetlo za pregovore o visini kazne imaće oni koji, na primer, u naselju prekorače brzinu za 20 kilometara na čas, ili van naselja za 40 kilometara na sat, ili, voze s najviše 1,2 promila alkohola u krvi. Za ta dela su, inače, predviđene kazne od 6.000 do 20.000 dinara, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, i kazneni poeni.

Vladimir Rebić iz Uprave saobraćajne policije rekao je da će se primarno ići na priznanje prekršaja uz minimalu kaznu od 6.000, a za najveći broj prekršaja predviđena je zaštitna mera od 30 dana.

"U toj situaciji mi ćemo se dogovoriti sa prekršiocem da mu oprostimo zaštitnu meru, ići ćemo na varijantu da učinilac prekrašaja po pravilu nije u prethodnih godinu dana pravnosnažno osuđen za neko delo odnosno za neki prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja naravno i krivično delo", naveo je Rebić.

Slobodan Malešić iz Uprava saobraćajne policije kaže da su  kazneni poeni nešto o čemu se neće sporazumevati, jer oni ostaju da bi se pratilo dalje činjenje prekršaja vozača.

O sporazumu će se pregovarati s nadležnim starešinama Saobraćajne policije. Dogovor postaje pravosnažan posle potvrde suda.

Zoran Pašalić iz Prekršajnog apelacionog suda rekao je da je cilj da svi prekršaji koji se dogode na teritoriji Srbije, a njih je 800 do 900 hioljada u toku jedne kalendarske godine, od čega 62 odsto čine saobraćajni prekršaji, budu rešeni na brži, bolji, efikasniji i zakonitiji način.

Sporazumom, građani izbegavaju odlazak na suđenja, a novčanu kaznu mogu da plate na rate. Sudije apeluju da se sporazum postigne pre suđenja.

"Upustite se u postupak, idete jednom ili dva puta na ročište, pa se poziva policajac, pa vi vidite tokom trajanja postupka da ćete izgubiti. Onda odete u poliju, još uvek nije kasno, sporazum se može zaključiti sve do donošenja presude od strane suda, ali onda bi uslovi sporazuma za vas trebalo da budu nešto stroži", rekao je Milan Marinović iz Prekršajnog suda. 

Mogućnost priznanja saobraćajnog prekršaja imaće i strani državljani, i to po ubrzanoj proceduri.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/1657111/Ko+prizna+deo+mu+se+prašta.html
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 25-09-2014, 01:28:08
(http://i.ytimg.com/vi/4J_e2XH9fPQ/mqdefault.jpg)

U automobilu se dete mora voziti u dovoljno kvalitetnom, pravilno odabranom i odgovarajuće nameštenom sedištu, jer će samo tako biti dovoljno bezbedno. Stručnjak Bojan Oblak naglašava da nema prostora za improvizaciju. Čak se novorođenče, po pravilu, već u prva tri dana svog života susreće sa saobraćajem i zato, naravno, već prvo putovanje, od porodilišta do kuće, mora da bude bezbedno.

http://www.youtube.com/watch?v=4J_e2XH9fPQ
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 15-10-2014, 00:12:06
(http://dlcache.com/thumbs/4c8/ltablice.com.gif)

SAJT LTABLICE.COM VAM OMOGUCAVA DA BESPLATNO, ONLINE VEŽBATE NA TESTOVIMA ZA POLAGANJE VOZACKOG ISPITA B, C I AM(PSP) KATEGORIJE, UCITE SAOBRACAJNE ZNAKE I SAOBRACAJNA PRAVILA.

http://ltablice.com
https://www.facebook.com/TestoviZaVoznju
http://testovionline.com
http://autoskolagas.co.rs/online-testovi-za-voznju

(http://i.ytimg.com/vi/-hX97r9QNBE/mqdefault.jpg)

Vozacki ispit

http://www.youtube.com/watch?v=-hX97r9QNBE

(http://i.ytimg.com/vi/8j0MVh0pevo/mqdefault.jpg)

Nov nacin polaganja vozackog ispita

http://www.youtube.com/watch?v=8j0MVh0pevo
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 26-11-2014, 00:15:53
(http://www.danas.rs/upload/images/news/2014/11/25/0401foto-FoNet-MUP-Srbije_ocp_w380_h300.jpg)

Probna dozvola dve godine

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/probna_dozvola_dve_godine.55.html?news_id=293107

(http://auto.blog.rs/gallery/108/telefoniranje-u-autu2.jpg)

Nesavesnim vozačima oduzimanje automobila

http://auto.blog.rs/blog/auto/vesti/2014/11/25/nesavesnim-vozacima-oduzimanje-automobila

(http://www.vesti-online.com/data/images/2014-11-24/464957_112502c6_f.jpg)

Krvavi drumovi opomena i za dijasporu

http://www.vesti-online.com/Vesti/Drustvo/451486/Krvavi-drumovi-opomena-i-za-dijasporu
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 08-12-2014, 03:35:32

(http://www.beta.rs/ftp/slikeS/zorana-mihajlovic-lepaa.jpg)

Nove odredbe o mladim vozačima od 1. januara

http://www.naslovi.net/2014-12-08/beta/nove-odredbe-o-mladim-vozacima-od-1-januara/12597098
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 03-02-2015, 02:01:52
(http://www.vozacisrbije.com/image?path=signalizacija_a_160_1.png)

Obaveštavamo sve buduće kandidate auto škola i sve kandidate koji su već upisali auto školu da na sajtu www.vozacisrbije.com mogu pronaći sve informacije bitne kako za proces upisa tako i za proces polaganja.

Na sajtu možete besplatno koristiti web aplikaciju za učenje i pripremu za teorijski ispit posebno prilagođenu svakom korisniku. Aplikacija za svakog korisnika beleži napredak kako u učenju tako i u testiranju a sva pitanja su podeljena po oblastima a svaka oblast na jednostavne lekcije od po 20 pitanja. Na ovaj način želimo da pomognemo svim kandidatima da se na jednostavan i zabavan način pripreme za polaganje ispita.

http://www.vozacisrbije.com
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 11-02-2015, 03:32:42
(http://website.informer.com/thumbnails/280x202/s/staging.mojagaraza.rs.png)

Najbolje mesto da postaviš pitanje o svom automobilu

http://www.mojagaraza.rs

(http://dlcache.com/thumbs/de8/busevi.com.gif)

Red voznje, primedbe putnika

http://www.busevi.com

(http://dlcache.com/thumbs/08f/cars.rs.gif)

 Hiljade automobila na internetu. Auto saloni i auto placevi – ponuda automobila iz Srbije, Ceške, Slovacke, Nemacke i drugih zemalja. Pretraživanje automobila prema mnogim kriterijumima, uporedivanje vozila, zadavanje potražnje, unošenje oglasa, kontakti na auto plac, auto salon.

http://www.cars.rs

(http://dlcache.com/thumbs/00c/internet-prodaja-guma.com.gif)

Internet Prodaja Guma

http://www.internet-prodaja-guma.com

(http://dlcache.com/thumbs/43a/vidiauto.com.gif)

Sve što o autima trebate znati.

http://www.vidiauto.com

(http://dlcache.com/thumbs/e9c/autoline-eu.rs.gif)

Autoline - specijalizovani portal za prodaju i kupovinu kamiona, autobusa, gradevinskih, poljoprivrednih i komunalnih mašina, rezervnih delova i opreme. Promocu Autoline možete brzo i unosno prodati, kao i lako izabrati i kupiti potrebnu tehniku. Dobrodošli na Autoline i puno uspeha u radu!

http://autoline-eu.rs

(https://lh4.googleusercontent.com/-kQuwhwCyaaM/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAADCs/54-PaOQ-CtM/photo.jpg)

automotoberza

http://www.automotoberza.rs
http://www.moto-berza.com

(http://www.siteprice.org/SiteThumbs/p/pmlautomobili.com.jpeg)

Analiza polovnih automobila

http://www.pmlautomobili.com

(http://dlcache.com/thumbs/72a/cbc.rs.gif)

Forum o automobilima

https://www.cbc.rs

(http://website.informer.com/thumbnails/280x202/n/ns-tuning.com.png)

Sve sto vam treba za Tuning vaseg auta

http://www.ns-tuning.com

(http://dlcache.com/thumbs/3c6/autoshowserbia.info.gif)

Dobro došli na najveci srpski auto moto portal, vodic za prodaju i kupovinu novih i polovnih automobila

http://www.autoshowserbia.info

(http://www.moto-berza.com/images/vesti/img/1374_1111_1.jpg)

Oprema za skutere

http://www.moto-oprema.rs

(http://otkupautomobila.com/images/logo.jpg)

Otkup polovnih automobila

http://otkupautomobila.com

(http://dlcache.com/thumbs/09e/registracija-vozila.org.gif)

Registracija vozila

http://www.registracija-vozila.org
http://registracija-vozila-online.rs/58-opstina-jagodina.html
 http://www.registracija-vozila.rs/
http://www.registracija-vozila-online.rs

(http://dlcache.com/thumbs/fdf/limuzine.rs.gif)

Rentirajte luksuzne limuzine za svadbe, rodjendane, zurke...

http://www.limuzine.rs

(http://dlcache.com/thumbs/e10/bjbikers.com.gif)

Forum za bajkere

http://bjbikers.com

(http://dlcache.com/thumbs/365/kasko-osiguranje.rs.gif)

KASKO OSIGURANJE- Izaberite sami najbolju ponudu

http://www.kasko-osiguranje.rs

(http://www.lovatogas.rs/images/dizajn/lovato_autogas_ugradnja_plin.png)

ugradnje autogas (plinskih) uredaja.

http://www.lovatogas.rs
http://www.autogas.rs/

(http://dlcache.com/thumbs/2fa/axiomrentacar.rs.gif)

Rent a Car

http://www.belrentacar.com
http://www.alfarentacar.co.rs
http://www.rentacar.rs
http://www.axiomrentacar.rs
http://www.vbi.rs
http://www.rentacarmontenegro.com

(http://dlcache.com/thumbs/a28/vulkanizerbracun.com.gif)

Vulkanizer,brzi servis (zamena ulja i filtera),mehanika,prodaja auto guma.

http://www.marickomerc.net

(http://dlcache.com/thumbs/039/automakedonija.com.mk.gif)

Ako vam treba servis u Makedoniji

http://www.automakedonija.com.mk

(http://dlcache.com/thumbs/63f/autoglobal.hr.gif)

Kupovina auta kod Uje

http://www.autoglobal.hr

(http://dlcache.com/thumbs/73c/avtooglasnik.com.gif)

Kupovina auta kod Janeza

http://www.avtooglasnik.com
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 18-02-2015, 03:14:44
(https://i.ytimg.com/vi/YjKWczPGBQ8/mqdefault.jpg)

17 02 AUTOSKOLE O ZAKONU

https://www.youtube.com/watch?v=YjKWczPGBQ8
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 31-03-2015, 01:01:03
(https://i.ytimg.com/vi/h_3z9prMZrg/mqdefault.jpg)

Šta donosi novi zakon - 2015 januar

Šta se menja u kaznenoj politici prema vozačima, da li se obara ili potpuno ukida tolerancija na alkohol, hoće li se oduzimati vozila za najteže prekršaje, kakva ograničenja čekaju mlade vozače?
O ovim pitanjima i drugim važnim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja detaljno govori gost emisije, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

https://www.youtube.com/watch?v=h_3z9prMZrg
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 01-04-2015, 00:26:01
(https://i.ytimg.com/vi/cs0iwz3NEC0/mqdefault.jpg)

Za Auto Skole - PRIMER KAKO MLADI VOZACI PRAVE GRESKE

https://www.youtube.com/watch?v=cs0iwz3NEC0
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 20-04-2015, 03:12:34
(http://vesti.mojauto.rs/data/images/2015-04-17/600413_untitled1_ff.jpg)

Sve što treba da znate o dečijim sedištima

http://vesti.mojauto.rs/Saveti/551588/Sve-sto-treba-da-znate-o-decijim-sedistima

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2015//04/17n/05%20(1)_620x0.jpg)

Vozače neće imati ko da obuči

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:544022-Vozace-nece-imati-ko-da-obuci
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 24-06-2015, 05:12:34
(http://images2.kurir.rs/slika-620x419/mirko-butulija-vladimir-rebic-foto-pr-1434977856-684919.jpg)

AMSS POZVAO VOZAČE: Besplatno provere tehničku ispravnost svojih vozila!

Od 22. do 27. juna svi vozači moći će besplatno da provere tehničku ispravnost svojih vozila na preko 120 linija tehničkog pregleda širom Srbije

http://www.kurir.rs/zabava/auto/amss-pozvao-vozace-besplatno-provere-tehnicku-ispravnost-svojih-vozila-clanak-1828677
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 03-07-2015, 06:32:56
(https://i.ytimg.com/vi/IKX5ALbJRiE/mqdefault.jpg)

Kako se vozi u Australiji

https://www.youtube.com/watch?v=IKX5ALbJRiE

https://www.youtube.com/watch?v=MfLD5_xSqMk
Naslov: Odg: ZAKON O SAOBRAĆAJU
Poruka od: donwlayco 01-09-2015, 02:09:24
(http://niskevesti.rs/media/k2/items/cache/624945b8e5d25aaf8740b7d79680dbec_L.jpg)

Registracija pojeftinjuje do 30%

Po novom pravilniku Vlade, trošak za registrovanje automobila ubuduće bi se obračunavao na osnovu snage motora a ne kubikaže

Vlasnike starijih automobila država bi uskoro mogla da obraduje pojeftinjenjem registracije jer planira da se ovaj trošak obračunava na osnovu snage motora, a ne kubikaže. To bi značilo jeftinije registrovanje, pre svega za vozila sa više od 2.000 kubika, čak i do 30 odsto.

Vozači vozila s velikom kubikažom, što su obično četvorotočkaši stari deset godina ili više, često plaćaju registraciju skuplje nego oni koji imaju novije automobile. Ovo se dešava zbog toga što se registracija plaća po kubikaži, a ne snazi motora. Noviji automobili imaju manju kubikažu i veliku snagu. Tako je, na primer, registracija za novi „BMW 120“ oko 29.000, a za polovnu „škodu superb“ staru devet godina 64.500 dinara.

Bolje na otpad
Dešava se čak i da registrovanje bude skuplje od vrednost tih starijih četvorotočkaša, pa se njihovi vlasnici odlučuju da ih, umesto na tehnički pregled, odvezu na otpad.

Na sajtu Polovni automobili kažu za Kurir da i oni imaju informacije iz Ministarstva finansija da će se promeniti način registracije, što će značiti osetnije pojeftinjenje za one koji imaju vozila sa više od 2.000 kubika.

- Već dugo traju apeli javnosti da se ova uredba promeni jer znatno utiče na kupovnu moć, a i tehnološki je odavno prevaziđena. Kubikaža danas nije apsolutno nikakav pokazatelj snage, performansi ili luksuza automobila. Zbog toga se automobili sa više od 2.000 kubika na našem tržištu veoma slabo prodaju. Ako se izmene usvoje, ljudi će konačno moći da kupuju automobile jače kubikaže bez bojazni da će im presesti kad dođe vreme za registraciju - poručuje Petar Stakić sa ovog portala.

Standardi
Osim izmena u obračunu registracije, Vlada Srbije je, kako prenosi RTS, pripremila uredbu po kojoj će od Nove godine biti moguće uvesti nove automobile samo ako ispunjavaju standard „evro 6“, odnosno „evro 4“ za polovne automobile.

PAPRENA REGISTRACIJA PO VAŽEĆOJ UREDBI
BMW 120

- 1.600 kubika
- 177 kW
- 29.000 dinara

Škoda superb

- 2.500 kubika
- 163 kW
- 64.500 dinara

Činjenice
POLA KEŠ, POLA KREDIT
12.560 novih automobila prodato od januara do jula

1.800-2.000 novih automobila proda se mesečno

50 odsto automobila proda se za keš, a ostalo na lizing i kredite

U Srbiji se najviše prodaju automobili iz B i C klase, koji koštaju između 10.000 i 12.000 evra

Najviše se prodaju „škoda“ i ostali modeli iz „Folksvagen“ grupe, „fijat“, „ford“, „reno“, „dačija“

http://niskevesti.rs/index.php/ekonomija/item/5068-konacno-dobra-vest-registracija-pojeftinjuje-do-30

(https://i.ytimg.com/vi/vjOdURn2Bfc/mqdefault.jpg)

Edukacijom do veće bezbednosti motociklista

Od početka godine, svaka četiri dana na našim drumovima pogine jedan motociklista ili biciklista. Kako bi se unapredila bezbednost motociklista ali i drugih učesnika u saobraćaju, državne institucije, u saradnji sa motociklistima i moto- klubovima, pokreću akciju "Partnerstvom do bezbednosti u saobraćaju".

Kako se sezona zahuktava i bliži njen špic tako, naročito noću, motociklisti traže način da privuku pažnju. Ulične trke često se zamene podizanjem motocikla na zadnji točak, a niko i ne kontroliše količinu decibela koje prave auspusi u užim gradskim jezgrima

U Nemačkoj, na primer, ako napravite bilo koju promenu na motoru i odstupite od standarda koje je proizvođač dao, odmah vam na licu mesta zaplene motor.

U novom predlogu zakona o saobraćaju ovoga kao odredbe nema, ali ima predloga da se vožnja na zadnjem točku okarakteriše kao nasilnička i da se za nju gubi 14 poena i dobija kazna od preko 100.000 dinara.

"Ako vozite motocikl onako kako ne treba, tačnije vozite ga na zadnjem točku, rizik da poginte je 300 puta veći", napominje gradski sekretar za saobraćaj Vlada Jevtić.

Motociklisti u sparnim danima najčešće voze u papučama i šortsevima, a nekada i bez kacige. Zaština oprema je negde u drugom planu a povrede mogu biti izuzetno teške.

"Neadekvatno korišćenje zaštine opreme može prouzrokavti ozbiljne povrede, jer između motocikliste i asfalata nema nikakave prepreke", ukazuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbenost saobraćaja.

Ako hoćemo bolje rezultate u bezbednosti, moramo imati stalne edukacije motociklista, kažu stručnjaci i dodaju da bez svesti od opasnosti koje vrebaju u saobraćaju neme daljeg napretka.

"Isto kao što mlade, decu od malih nogu treba podučavati šta je opasno, a šta nije, tako treba i mlade motoriste naučiti kakve ih sve opsnosti vrebaju i čega treba da se čuvaju", smatra Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Motociklisti treba da znaju da je šansa da se povrde u saobraćaju 45 puta veća nego vozačima automobila, tako da obavezno moraju da prate situaciju oko sebe.

Motociklisti najviše ginu na putevima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je od 2001. godine poginulo 560 motociklista, da u ukupnom broju poginulih na putevima najviše ima motociklista i da je zbog toga saradnja sa moto-klubovima važna kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju.

Ministar je, ispred Palate Srbija, rekao da je dobro što u Srbiji 90 odsto vozača motocikala koristi zaštitne kacige, da je u prvih sedam meseci ove godine bilo 1.500 saobraćajnih nesreća manje nego u istom periodu 2014. godine i da je 114 osoba manje poginulo, ali da postoji još mnogo toga, pre svega u oblasti obuke, što država i moto-klubovi mogu zajedno da urade.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović rekao je da je neophodno da u savetima za bezbednost saobraćaja u lokalnim samouprava budu i predstavnici moto-klubova.

Predstavnici motociklista upitali su ministra kada će dobiti odgovor na njihov zahtev da im se odobri žuta traka za vožnju u Beogradu i da im bude odobrena periodična registracija vozila.

On je rekao da će razgovarati sa gradskim sekretarijatom, ali je dodao da je potrebno pažljivo razmotriti vožnju žutom trakom zbog toga što tuda voze autobusi gradskog prevoza.

Ispred Palate Srbija simulirane su potencijalne opasnosti u saobraćaju, kakve su nevezan pojas pri direktnom sudaru, ili prevrtanje automobila.


(https://i.ytimg.com/vi/pd8a1aWXBnI/mqdefault.jpg)

Škola bezbednije vožnje motora

https://www.youtube.com/watch?v=pd8a1aWXBnI

https://www.youtube.com/watch?v=gILAZG74OcQ

https://www.youtube.com/watch?v=vjOdURn2Bfc

https://www.youtube.com/watch?v=MMBKO8JcDBA