Razne zanimljive teme > Religija

ZASTO SLAVIMO SLAVU

(1/4) > >>

donwlayco:


ZASTO SLAVIMO SLAVU
 Naši preci su počeli da slave onog svetitelja na ciji dan su primili sveto Krštenje, odatle i naziv *krsna slava*. Šta je to krsna slava? To znači da svaki dom ima svog sveca zaštitnika koji su kao ljudi na zemlji živeli bogougodnim životom. Oni se mole Bogu za nas i Bog iz ljubavi prema njima ispunjava njihove molitve za ljude.
 Na dan slave na sto se postavljaju 4 stvari: zapaljena sveća, slavski kolač, osvećeno žito i vino. Sveća predstavlja svetlost istine kojom je Hristos obasjao svet. Hleb, žito i vino predstavljaju duhovnu radost i hranu.
 Svetitelj koga slavimo je naš zaštitnik i molitvenik pred Bogom. On nas nevidljivo čuva i pomaže nam u svim našim životnim teškoćama.

Važno je da krsnu slavu proslavimo onako kako nam je sveta Crkva propisala i kako nam je od naših starih ostalo. Sve nepravilnosti koje se javljaju, kao što su spremanje mrsnih jela u posne dane, neumereno korišćenje alkohola, ružne reči i psovke, pušenje pored slavske sveće i drugo, su vrlo štetne. Bolje je da ne slavimo, nego da ovako vređamo našeg svetog zaštitnika i činimo veliki greh.

 Na nekoliko dana pred slavu u kuću nam dolazi sveštenik da nam osveti vodicu. Za tu priliku pripremamo posudu sa vodom, bosiljak, manju sveću, kadionicu sa žarom, tamjan, slavsku ikonu i spisak ukućana. Po osvećenju, otpijamo od slavske vodice, a sa ostatkom spremamo slavski kolač i kuvamo slavsko žito.

 Ako se slava pada u post ili ako se mrsna slava padne u sredu ili petak, OBAVEZNO se sprema posna trpeza. Veliki je greh pred Bogom i našim Svetiteljem, da u te dane spremamo mrsna jela da bismo ugodili gostima. Toga dana treba pre svega da ugodimo našem najvažnijem gostu - Svetitelju. Slava je pre svega jedan duhovni događaj. Najvažnije je rezanje kolača, a sve ostalo je stvar volje i mogućnosti. Spremanje jela i zvanje gostiju, nisu uslov da se slava proslavi kako treba.

 Na dan pred slavu mesimo slavski kolač od čistog pseničnog brašna, kvasca, soli i vode, bez ikakvih dodataka/mleka, jaja idr./. Na kolač se stavlja pečat ISHS NIKA, što znači: Isus Hristos pobeđuje, a mogu da se stave i razni ukrasi od testa. Slavski kolač predstavlja naš nasušni hleb koji smo od Boga dobili i koji mu prinosimo u slavu i čast našeg Svetitelja. Takođe, kolač predstavlja samog Hrista Gospoda koji je Hleb života. Za sutrašnji dan /dan slave/, spremamo crno vino, dve sveće, veliku i malu i slavsko žito. Na dan slave odlazimo u crkvu na liturgiju. Sa sobom domaćin nosi slavski kolač, žito, vino i malu sveću koju stavljamo u žito.

 Po završetku liturgije sveštenik seče naš kolač i preliva ga vinom. Onda zajedno okrećemo kolač i pevamo. Sveštenik lomi kolač i kaže: Hristos je među nama, a domaćin odgovara: I jeste i biće! I tako tri puta. Kada dođemo kuci domaćin pali slavsku sveću tako što se prekrsti i poljubi je. Ona gori i simboliše svetlost Hristove nauke.

 Kada nam dođu gosti na ručak ili večeru, posle čestitanja slave, prekrste se i posluže slavskim žitom. Posle molitve pristupamo jelu. Domaćin ne seda za sto iz poštovanja prema Svetitelju koji mu je toga dana glavni gost, tj. *dvori* slavu, a ako nije u snazi, ovlašćuje mlađeg člana porodice da to čini umesto njega.

 Ovo su citati iz spisa našeg vladike Nikolaja i drugih naših crkvenih spisa.

...preuzeto sa neta...

Jerovoam:
Još da si izneto potkrepio nekim stihom iz Biblije - onda bi to bila zaokružena celina.  Ovako ostaje dilema da li više verovati tebi, ili meni, ili ljudima, ili.............. Bogu?
Pozdravljam te sa par lepih stihova:

5.Мојсијева 5:32 Гледајте, дакле да чините онако како вам је заповедио Господ Бог ваш, не сврћите ни надесно ни налево.
3. Мојсијева . 18 : 30   Зато држите шта сам наредио да се држи, да не чините шта од гадних обичаја који су били пре вас, и да се не скврните о њих. Ја сам Господ Бог ваш.
Јеремија  16 : 12  А ви још горе чините него оци ваши, јер ето идете сваки по мисли срца свог злог не слушајући мене.
Немија 9 : 17  Не хтеше слушати, и не опомињаше се чудеса Твојих која си им чинио, него отврднуше вратом својим, и у одмету свом постављаше себи вође да се врате у ропство своје. Али Ти, Боже, који опрашташ који си жалостив и милостив, који дуго трпиш и велике си милости, ниси их оставио.
Псалам  78 : 11 Заборавише дела Његова, и чудеса, која им је показао,
Марко  7:13 Укидајући реч Божју својим обичајем који сте поставили; и овако много којешта чините.
Матеј 23:3   Све дакле што вам кажу да држите,  држите и творите ;  али шта они чине не чините ;  јер говоре а не чине.
Јован  8 : 44   Ваш је отац ђаво; и сласти оца свог хоћете да чините: он је крвник  људски од почетка, и не стоји на истини; јер нема истине у њему; кад говори лаж, своје говори: јер је лажа и отац лажи.

jelenkos:
Oslanjate se na vasu prekrojenu Bubliju iz koje su vesto isecani ili dodavani delovi koj su odgovarali osnivacu vase sekte.

vlajna:
Jeco nije ovaj jehovac ,sektaš neki jeste ali jehovac nije.

Lepo da ga ugostimo ko i druge sektaše pa nek ide dalje.
U naš kraj neće da se legu.

Mikijagodina:
Sve sto je Jerovoam napisao su stihovi iz Svetoga Pisma.
Kod sebe imam najmanje 20 razlicitih prevoda Biblije pocevsi od Starohebrejskog - Grckog do Danicica i karadzica, svi prevodi manje vise govore isto o ovim gore navedenima citatima.

Neznam zasto bi nekoga ko veruje u Boga smetala Bozija Rec????
Ko je ovde sektas, ko citira Sveto Pismo ili onaj ko ne citira???

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju