Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

Sređivanje i održavanje dvorišta

Započeo micha56, 12-01-2010, 19:39:16

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

micha56

Dragi prijatelji, ukazala mi se potreba da se iskonsultujem sa Vama u vezi uređenja, a kasnije i održavanja mog dvorišta.
Pogledao sam po forumu i nisam našao ni sličnu temu, tako da ovim otvaram novu temu i nadam se da će mnogi naći
sveže ideje o uređenju i održavanju dvorišta.

Oni koji već imaju svoje sređeno dvorište - mogu da nam pošalju fotografije i podele iskustva sa postavljanjem i
održavanjem svog dvorišta, a oni koji to nemaju, neka zamisle i neka nam kažu kako bi to oni želeli da urade.

Znam - rećiće neko - pa postoje profesionalci, koji se bave hortikulturom i uređenjem takvih površina - ma oni koštaju,
a ja bih da to sam uradim, polako i sa minimalnim sredstvima (kao da sam Piroćanac, a možda i jesam, ko bi ga znao).

Evo nekih ideja:

Vidite i sami da skoro sve dolazi u obzir - i lektnjikovci i fontane i travnjaci i cveće (ruže) i voćnjaci.
Jedino me ne interesuje zimzeleno rastinje i njega mi ne preporučujte (ne znam, valjda sam sujeveran).
Njega ne volim.

Samo jos da dodam da mi je dvorište pravougaonog oblika i da kraće stranice izlaze sa obe strane na ulicu,
tako da nema prednje i zadnje strane. Obe su prednje. A kuća je od prilike na sredini dvorišta po dužoj stranici
pravougaonika.

Ajde, nek nam je sa srećom.

Luna

:xq005: ja sam sredila i moje   :xq003: ....pa ajd` sad malo da se bacim i na tvoje!

Ovako,prvo povezi zgrade u dvoristu da posle ne gazis trvu:

micha56

E, samo da dodam ostatak slika mozete pogledati na: https://micha56.dodaj.rs/?Uredjenje+dvorista

Citat: bevana  12-01-2010, 22:18:43
lepa tema  :aq04:

Pa hvala. :aq28:

Luna

Pa sto ne postavis slike?
Ne verujem da to funkcionise ko sto si zamislio,a sta ko nema Dodaj.rs  :aq18:

Ne funkcionise!!!

micha56

Luna

micha56

Pa doooobro. Ja sam se tamo registrovao i sta sad da radim - a kad kucam brzi odgovor i pokrenem pregledaj (ili idem na obican odgovor) ono mi odmah preporuci Dodaj.rs i lako mi je nekako. Ne znam.

Svako ima svoj ukus - rece djavo i sede u koprive.

government

ona grnčarija je baš simpa , a ono prvo dvorište mi je skroz nabacano , ona kola i jezerce prave gužvu

ova se meni svidja
https://www.redhotspeakers.com/images/Holly_Mann_New_House_Yard.jpg

Luna

Ljudi grese kad sve sto im se svidja natrpaju u jedno dvoriste...pogotovu ako je malo,onda je to   :aq16:
Ja inace obozavam kad se stave orlovi,labudovi.....oko kuce :xq003:  Moze i po neki lav!

Svilena

micha56, lepa tema, ali me interesuje samo kakve veze ima sujeverje sa zimzelenim rastinjem, koje, kazes, mozda zbog toga ne volis?

Mozda ovde mozes naci dobre savete:
https://www.kolibica.com/uredjenje-dvorista/uredjenje-dvorista
https://www.dom.com.hr/eksterijeri/vrtovi/uredjenje_dvorista_i_vrtova_-_hortikultura/uredjenje_dvorista_i_vrtova_-_hortikultura.dom

Luna

Svilena cula sam letos da ne valja imati jelke u dvoristu zbog nekih gluposti,ne secam se vise pojedinosti,  :aq16:  a meni je dvoriste puno jelki!
Dal da ih vadim,makar pola??? :xq003:

Svilena

Ma, sretala sam i ja razne "naučnike" sa tezama: eej, ne valja jela, ne valja tuja...a, što? ...pa tako sam čula...al' mi niko ne dade odgovor.
Jelke koje smo kitili deci, su uvek bile sa busenom (a, bilo ih je prilično!) i sadili smo ih u dvorištu posle. Neke su se odmah posušile, a neke su godinama bolovale i onda krenule. Sada su prelepe.

Meni je bilo bitno da se zaštitim od prašnjave ulice, od radoznalih pogleda i da imam kutak u kome će moja porodica da uživa, prvenstveno da mi se deca igraju slobodno.

Ivanka

Plod tuje je otrovan i zato je ne preporučuju po dvorištima i parkovima. Jela je dobra. Od njenih prolećnih izdanaka pravim sirup za kašalj i nema boljeg.

Luna

Citat: Svilena  13-01-2010, 15:13:20
Jelke koje smo kitili deci, su uvek bile sa busenom (a, bilo ih je prilično!) i sadili smo ih u dvorištu posle. Neke su se odmah posušile, a neke su godinama bolovale i onda krenule. Sada su prelepe.
Meni je bilo bitno da se zaštitim od prašnjave ulice, od radoznalih pogleda i da imam kutak u kome će moja porodica da uživa, prvenstveno da mi se deca igraju slobodno.
Isto i kod nas.samo sto se ono sto ja posadim ne primi,samo od muza.
A celo je dvoriste u ogradi od tuja,prelepo je i stiti od prasine i pogleda sa ulice.
Da ,setih se,kazu ne valja da jelka preraste kucu...zasto,neznam!
Kod mojih su jelke jos od mog velikog sina,znaci ogromne.

@Ivanka
Nema to veze sa otrovnoscu ploda,to je cisto sujeverje.
Ja u jednoj inekciji primam otrov iz ploda neke jelke,ubija celije raka u krvi.

Ivanka

Mićo, da ne zaboraviš da staviš vrtne patuljke. Obavezno, pored labudova i lavova.

Svilka, to sa tujom nije sujeverje. Probaću da nadjem kako se kaže otrovu u plodovima. Neka deca u Engleskoj se otrovala.

Luna

Michko mora da prvo premosti kuce,ko sto sam mu pokazala.

Ivanka,kod nas niko ne pominje otrovnost,nego je to neki cisto sujeveran razlog,a niko nezna koji,samo kazu :- ne valja!  :aq16:

Ivanka

Ivanka

Znam da u kući ne smeš da imaš biljke s oštrim listovima, nešto oko pozitivne energije. a za napolju ne znam.

Luna

Eto sad i to,ostri listovi  :aq16: ostar da izvines .......!
Ma sadim i imam sve sto mi se svidja i sto hoce da se primi,ne obracam paznju ni na  sta.
Kako  da se to u celom svetu nezna za to,samo mi znamo sve? I jos milion stvari jos,ne samo te jelke.
Znaci valja da se baca djubre svuda,to ne truje,a truju jelke!?