Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

Morava reka

Započeo autentik, 07-03-2007, 16:39:05

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

autentik

Ja sam preo bio dosta na ušću reke Lugomir

tamo sam provodio dosta vremena tražeći SOMA

Čuo sam danas  da  se na Moravi  pojavio  AMERIČKI PATULJASTI SOM

i da mošež bukvalno u kofama da ga vadiš

kažu da ih  mnogo

El zna neko nešto o tome !?   :aq29:

nickollica

jel mi to pricamo o manicima.....ili?

autentik

Ma ne o ribama, navodno  poribili su pre dve godine  Moravu negde kod ušća  dve Morave i ubacili su

AMERIČKOG PATULJASTOG SOMA     -   pa pitam da li neko nešto zna o tome

kažu da su se mnogo izmrestili i da ih ima mnogo  -  baš mnogo na MORAVI

nickollica

....hm...pa to te pitam....ako su ubacili manica...to znaci da za godinu dana necemo moci nista drugo da pecamo osim njega...inace on ide na sve(pa cak i na govno,mamu mu jebem njegovu)....sva jezera je preplavio....

a to za moravu nemam pojma!!!

daj boze da su nesto uradili...samo da nisu njega pustili!!!

autentik

pa ne verujem da je to manić

leptirica

Velika je razlika izmedju Am. pat. soma i manića. Ovo nisam čuo, ali ako je istina  :xq006:?

antares

pogresan naziv  manic.ovo je am.patuljasti somic zvani(cvergl).manic zivi u dunavu i naraste do 3 kg.

Black

Slažem se sa antaresom. Najverovatnije se radi o američkom patuljastom somu - cverglanu. On se razlikuje od manića po boji ( zelenkast je a manić crn) i po repu ( liči na riblji rep a manićev na somovski rep). Cverglan ima  3 bodlje ( dve sa strane i jednu na leđima) i ubod je veoma bolan. Manić je grabljivica , živi u velikim dubinama na Dunavu i aktivan je zimi. Cverglan je izuzetna napast u vodama gde se zapati jer tamani sve vreste riblje mlađi a svoju predano čuva. Još 20-tih godina prošlog veka uvezen je iz postojubine Amerike ( eh , da im j.... sve po spisku) zbog brzog rasta i ukusnog mesa. Kako to obično biva sa veštački naseljenim vrstama , kod nas je zakržljao i postao tamanitelj autohtonih vrsta riba. Veoma ga je lako upecati jer napada sve vrste mamaca. PREPORUČUJEM SVIM RIBOLOVCIMA DA , KADA GA UPECAJU , BACE PREKO LEVOG ILI DESNOG RAMENA ( po želji) NA OBALU . Da podsetim , savsko jezero Ada Ciganlija je svojevremeno bilo namerno isušeno da bi se suzbila ova napast.

autentik

E bio sam sa bratom na  pecanje pre 5-6 dana

neće na moravu ništa da radi

mnogo slabo

Pa smo odna sutra otišli u Praćinu na jezero

A ono ova STOKA  Manići  -  upecali smo ih 50 tak    -  mnogo ih ima

Black

Ko hoće da peca , neka ide na kanal DTD kod mosta ( ka Vršcu). Neki moji ortaci su bili tamo i razvalili su se od krupne bodorke na kukuruz šećerac. I ja ću da idem tamo , samo da odradim ovu smenu....