Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

Fontana u cetru grada

Započeo autentik, 10-05-2007, 12:35:50

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

ivancica

nojevi jedu kamencice da bi lakse svarili hranu.zabluda je da zabijaju glavu u zemlju,vec trze kamencice u pukotinama,koje su cesta pojava u australiji,i drugim njihovim prirodnim stanistima...

groucho

Hmmm....rekao bih da nojeva ima samo u Africi.U Austrliji zive EMU-i i KAZUARI(slicne pticice).
Eto da si isla u zoo u Jagodini koji ima vodica(gledah odusevljene posetioce iz Zagubice danas)znala bi...

:aq24: :aq24: :aq24:

ivancica

Citat: groucho  23-06-2007, 00:07:48
Hmmm....rekao bih da nojeva ima samo u Africi.U Austrliji zive EMU-i i KAZUARI(slicne pticice).
Eto da si isla u zoo u Jagodini koji ima vodica(gledah odusevljene posetioce iz Zagubice danas)znala bi...

ne,nojeva ima i u australiji...a u zoo-u sam svakog dana...

groucho

Citat: ivancica  23-06-2007, 00:09:10

Pa super.Kazu da je lepo tamo.Evo ti onda jedne informacije da se malo pravis vazna:

VRSTE NOJEVA

Kad se kaže noj obično se misli na Afričkog crnog noja (Struthio camelus) koji je najviše rasprostranjen i koga u osnovi čini četiri vrste:

1)     Struthio camelus australis .............. južna Afrika

2)     Struthio camelus camelus .............. severna Afrika

3)     Struthio camelus masaicus ........... istočna Afrika

4)     Strutio camelus molybdophanes..... Somalija, Etiopija

U komercijalne svrhe se češće koriste nazivi Blue necks, Red necks i African black. Podvrste 2. i 3. su Red necks, 1. i 4. su Blue necks.

Strutihio camelus domesticus je African black. To je pripitomljen tip koji se gaji od prošlog veka u južnoj Africi. Ako ima povoljne uslove za život, noj lako podnosi uzgoj u ograđenim staništima. On je nastao kao rezultat ukrštanja različitih podvrsta uz selekciju finog perja, visoke plodnosti i lakog odgoja. Ova podvrsta je poslušnija, visoke produkcije jaja, ali je manje veličine i daje manje količine mesa. Pilići su slabiji, dok su Blue necks mladi snažniji sa većim procentom preživljavanja i slabom produkcijom jaja. Red necks su viši i imaju više mesa, kasnije polno sazrevaju i produkcija jaja je manja.

Srodnici Afričkog noja odnosno reda trkačica (Ratites) koji žive van afričkog kontinenta su:

-         američki noj ili nandu (Rhea americana) koji živi po velikim južnoameričkim livadama, perje mu je sivo i na nogama ima po tri prsta;

-         emu (Dromaeus novae – hollandiae) koji ima zagasito sivo, čekinjasto perje i živi po istočnoaustralijskom žbunju;

-         kazuar (Casuarius casuarius), obrastao je u crno dlakasto perje i živi po šumama molučkog ostrva Ceram.

-         kivi (Apterix) koji živi na Novom Zelandu, takođe spada u ovaj red. Ima veličinu kokošaka, krila su jako zakržljala, perje mu je čekinjasto, a kljun dugačak i tanak. Pomoću njega kao i šljuka, noću istražuje meku zemlju i hvataja gliste i larve insekata.

groucho

Ne zameri mi na bilo cemu.Moji savremenici i oni koji me slabije znaju a diskutovali su sa mnom me zovu "OTROVNI STARAC".
Malo preteruju.
Ne znam kako im je to palo na pamet.Mozda zbog sumnjicavosti  :aq18: koju "vucem" od deteta.Ko zna....

zs

Citat: ivancica  23-06-2007, 00:09:10
Citat: groucho  23-06-2007, 00:07:48

radis tamo?

the best

rasprostranjenost nojeva-aFRIKA,ARABIJA I AUSTRALIJA

groucho

Citat: the best  23-06-2007, 08:27:36

Divlji nojevi su bili do pre oko 100 godina široko rasprostra-njeni ne samo na Afričkom kontinentu već i u mediteranskim oblastima Evrope i na Bliskom istoku, dok se danas mogu naći samo na matičnom kontinentu.

Znaci da nojevi(divlji) nisu jadni videli Australiju.

groucho

Citat: the best  23-06-2007, 08:27:36

Афрички ној
Struthio camelus

Распрострањеност: Африка

zs

De nek mi neko objasni kakve veze imaju nojevi i njihova rasprostaranjenost sa fontanom u centru grada? Da to neko ne zeli da napravimo od fontane pojilo za nojeve?

groucho

Citat: zs  23-06-2007, 08:49:48
De nek mi neko objasni kakve veze imaju nojevi i njihova rasprostaranjenost sa fontanom u centru grada? Da to neko ne zeli da napravimo od fontane pojilo za nojeve?

Xa-xa-xa-xa....Pade mi napamet.Ako STANDARD iskljuci vodu zoo-vrtu zbog neplacanja racuna :aq24:
A posto su nojevi brze zivuljke(kazu da jure i do 70 km/h),bili bi tu medju prvima.

nickollica

jebo...nojeve...
nego...da l' mozemo mi neku temu da izguramo do kraja a da je ne sjebemo sa drugim temama......

p.s.profesionalna deformacija

zs

Citat: nickollica  23-06-2007, 21:55:59
jebo...nojeve...
nego...da l' mozemo mi neku temu da izguramo do kraja a da je ne sjebemo sa drugim temama......

p.s.profesionalna deformacija

a gde je kraj?

autentik

Fontana se renovira

jelena.st

Mozda ce da stave lavove,labuda i decaka koji piski

Svilena

.

Didi

Mozda ce da zamene vodu  :xq005:

krimortus

svake godine ovako ogradjuju i nista ne urade :) fontana bude ista... veciti izvor mladosti za penzose koji se okuplhjaju na Skveru omladine :)

posmatrac

"Budjenje proleca"
Fontana radi, ali u centru C U P R I J E  !

Svilena

.