Vesti:

Samo za Registrovane članove je moguć pristup u kategoriji '' Ljubav & Sex & Lepotice''
Obavezno pročitajne uslove korišćenja Foruma ->
Uslovi Korišćenja

Main Menu

Da li se plasite poplave?

Započeo posmatrac, 27-02-2009, 17:36:07

« prethodna tema - sledeća tema »

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

gremlin

Ne nego gledam gmazu kako polavu usmeravaš na Fantu :aq21: :aq21:

government

Izjeda te ljubomora , priznaj! :aq21:

gremlin

Nije nego gremlin i poplava, znaš kakva je to kombinacija :xq005:

Fanta

Citat: government  02-03-2009, 19:47:23
Ma ne muči me , nego rekoh poplava će pa da bar nazdravimo pre davljenja

nemoj posle da te nema

government

Ima da gradimo novo gremlinsko naselje

Fanta

government

to  je za grem.
pićence  naravno

Fanta

government

Fanta

posmatrac

Хидролошке најаве

Од 2. до 5. марта, услед интензивног отапања снежног покривача до 1500 мнЈм, на свим мањим водотоцима у Србији водостаји ће бити у већем порасту са достизањем или превазилажењем граница редовне одбране од поплава.

gremlin

government

Citat: posmatrac  02-03-2009, 22:24:31
Хидролошке најаве

Од 2. до 5. марта, услед интензивног отапања снежног покривача до 1500 мнЈм, на свим мањим водотоцима у Србији водостаји ће бити у већем порасту са достизањем или превазилажењем граница редовне одбране од поплава.
Vodostaj reka, na radio Beogradu već godinama čita jedna od bivših Titovih žena.
Posmatrač , jel si ti neki  iz službe ili mi se samo čini?

gremlin

Razgovor od jutros sa čovekom iz Vodoprivrede,

kaže da nema opasnosti i da se situacija redovno analizira. :aq17: :aq22:

posmatrac

Citat: Fanta  02-03-2009, 15:26:21
Citat: bebironac  28-02-2009, 09:33:22
Citat: gremlin  27-02-2009, 20:01:50
Pa sigurno postoji neki plan za rizične situacije...

ma koji plan,tako su se i 99. godine razmisljali i vecali...pa dok su se ontelektualci razmisljali grad je bio poplavljen

Bebironac, moj muž je bio u timu za odbranu od poplava. Na žalost, njega su poslednjeg pozvali, a on je u okrugu bio jedini kompetentan za velike vode sobzirom da je završio gradjevinski fakultet odsek hidrogradnja. Kad je upozoravao Žotu da će voda da dodje do Jagodine i da će da nastupi katastrofa, da se da upozorenje i uzbuna oni su većali kako da se raznesu sendviči. Zato su ga drugi put poslušali, dali mu odrešene ruke i uspeo je da odbrani i grad i okolna sela od ponovne katastrofe. Problem je bio što nisu pitali kompetentne ljude nego su maštali i lupali gluposti.

Svojevremeno mi je muž i objašnjavao da smo u periodu stogodišnjih velikih voda. Poplave su moguće ali ih je i moguće izbeći. Ko bi nas sada eventualno branio od poplava ne znam jer je moj muž u Alžiru :)
Republika i Vodoprivreda brinu samo o Velikoj Moravi, a lokalna samouprava treba da brine o pritokama Velike Morave.
Danas je Velika Morava bezopasna, ali seoski potoci i pritoke Velike Morave mogu da narastu za nekoliko sati.
Samo onaj koji je slusao kako reka huci dok raste i ko je nemocno gledao kako mu voda plavi kucu i upropascuje najmilije stvari (koje ne mogu novcem da se nadoknade), zna da se plasi poplave.

Fanta

Posmatrač, '99. je Lugomir izlio na potezu gde niko nije imao nadležnosti, na žalost. Da li se podela nadležnosti umeđuvremenu promenila to ne znam, ali je žalosno što se o rekama ne vodi računa.

gremlin

Kažu da su na Lugomiru odrađena većina kritičnih tačaka, jedino je ostao  žele. most kod stare fabrike.

posmatrac

Nadleznost za Lugomir je uvek bila opstinska. :xq002:
Posle 1999. godine odradjeno je 2/3 regulacije Lugomira. Preostala je jos 1/3 i to kod zeleznickog mosta. Nedostaje da se zemljana obala utvrdi kamenom, a sada je to posebno opasno zato sto je profil korita reke zbog mosta morao da ide u dubinu za jedan metar. Takvo naglo spustanje korita reke kod brzih voda stvara opasnu turbulenciju i niko ne moze da kontrolise gde i koliko voda moze da unisti obalu i probije nasip. Posebna je prica sto na tom delu ne postoji druga linija odbrane. Nisam gradjevinski inzenjer, pa koristim prosto izrazavanje - naravno, situacija je mnogo kompleksnija. Razlog zasto prosle godine nije dozvoljeno izvodjacu da zavrsi radove je nedostatak para i pravna nemogucnost da izvodjac radova sam finansira radove (pare na pocek). :aq16:
Na zalost, vecina naselja u Pomoravlju je ugrozena, ne od Velike Morave, nego od bujicnih potoka i pritoka Velike Morave. Zato je vazno da svaka mesna zajednica brine o sebi i da stanovnici ne prave od recnog korita deponiju.
:xq007:
Danas sam prolazio poslovno kroz Paracin, Cupriju i Jagodinu i mogu da kazem da plasticne flase toliko ruze obale reka, da nisam zeleo da napravim nijednu lepu fotografiju.

posmatrac

Resavci se ne plase sto je kod Sedlara Resava izasla iz korita i poplavila oranice.
:aq13:

Najava za 06.03.2009.
Хидролошке најаве
  На банатским водотоцима и Млави су превазиђене границе редовне одбране од поплава, али се код банатских водотока не очекује превазилажење ванредне одбране, док у доњем току Млаве водостаји ће се задржати на нивоу ванредне одбране од поплава. У четвртак 05.03. у другом делу дана и у петак 06.03. могућа су локална изливања на мањим, бујичним водотоцима левих притока Јужне Мораве.
Најава је за период од:  12:24 05.03.2009  до: 12:24 06.03.2009
:xq009:
:xq003:

STRANACH

U Sedlaru se Resava izlila jos u petak i svakim danom je situacija sve gora.
Izmedju Sedlara i Bobova se vormiralo "jezero".